74 episodi

En samtalspodd om mötet mellan vetenskap och religion, filosofi och teologi, kyrka och samhälle. Med Peter Berntsson, Christoffer Skogholt och Erik Åkerlund.

Tro och förnuft Sändaren

    • Religione e spiritualità

En samtalspodd om mötet mellan vetenskap och religion, filosofi och teologi, kyrka och samhälle. Med Peter Berntsson, Christoffer Skogholt och Erik Åkerlund.

    Avsnitt 73: En Gud för de levande - en introduktion till kristen eskatologi (del två)

    Avsnitt 73: En Gud för de levande - en introduktion till kristen eskatologi (del två)

    Eskatologi är inte "kristen framtidsforskning" menar Philip Geister i sin bok En Gud för de levande - en introduktion till kristen eskatologi (Artos 2023).

    Eskatologi handlar, menar Geister, snarare om ett djupseende än ett framtids-seende.

    Detta djupseende kan vi öva oss i genom att gå in i den kristna "minnes- och tolkningskulturen" som är korsformad.

    Korset avslöjar nämligen Guds generella sätt att handla: Gud låter oss inte slippa det negativa i skapelsen, men kan även låta det negativa transformeras i uppståndelsen.

    Ett eskatologiskt hopp är därför inte samma sak som optimism - tron att allt bara blir bättre. Hoppet innebär att även när katastrofen inträffar är Gud med oss, och att Gud kan transformera även det negativa som drabbar oss.

    Döden är inte den första fienden, utan den sista, säger Geister med en hänvisning till nya testamentet. Med det menar Geister att vi bör öva oss i att se hur Gud har handlat i historien - både vår egen och andras - för att förvandla negativa situationer till nytt liv och ny mening. 

    Mot bakgrund av en sådan tolkningsnyckel kan vi sedan försöka se på vårt eget livs och världens slut med en blick som är hoppfull, även om den inte alltid är optimistisk.

    Länkar till saker vi nämner i podden:

    Avsnitt 20: "Filosofin och sökandet efter livets mening" om Pierre Hadots tanke om att den klassiska filosofin handlade om att odla ett existentiellt förhållningssätt.

    Peters blogginlägg om QAnon.

    • 1h 7 min
    Avsnitt 72: Ylva Eggehorns hedersdoktorsföreläsning

    Avsnitt 72: Ylva Eggehorns hedersdoktorsföreläsning

    I detta avsnitt sänder vi den föreläsning som Ylva Eggehorn höll i samband med att hon blev hedersdoktor vid Teologiska Fakulteten vid Uppsala universitet, den 25 januari i år. 

    Ylva Eggehorn är född 1950 och har varit verksam som poet och författare sedan sin debut 1963 med diktsamlingen Havsbarn (Bonniers).

    Eggehorn är en folkkär psalmförfattare, romanförfattare, poet och kulturskribent som bidragit till att ge fler "ett språk för en (vuxen) tro" - vilket också är namnet på en av hennes böcker. 
    Vi utgår delvis från den boken i avsnitt 28, som heter: "Knutby, fundamentalism och sökandet efter en vuxen tro."

    I ett senare avsnitt hoppas vi kunna intervjua Ylva Eggehorn som en uppföljning till detta avsnitt.

    Föreläsningen har titeln: "Imponderabilia - ett försvar för kulturteologi i en tid utan facit."

    Hoppas på god lyssning!

    • 24 min
    Avsnitt 71: En Gud för de levande (del ett)

    Avsnitt 71: En Gud för de levande (del ett)

    Detta är det första av två avsnitt som behandlar Philip Geisters nya bok "En Gud för de levande: introduktion till kristen eskatologi" (Artos 2023).

    I detta avsnitt samtalar Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet, och Philip Geister, rektor och lektor i systematisk teologi vid Newmaninstitutet.

    I sin bok menar Geister att kristen eskatologi inte i första hand ska förstås som "kristen framtidsforskning" utan snarare som ett slags "djupseende" där universum, mitt liv och min död, ses i ljuset av tron på en Gud som inte överger oss i döden - en Gud för vilken alla är levande, som Jesus säger i Lukasevangeliet.

    Varmt välkommen att lyssna!

    • 48 min
    Avsnitt 70: Om naturliga och gudomliga orsaker med Stephen Mumford

    Avsnitt 70: Om naturliga och gudomliga orsaker med Stephen Mumford

    Detta avsnitt består av en föreläsning av Stephen Mumford om dispositionalism. 
    Stephen Mumford är professor i filosofi och metafysik vid Durham University i Storbritannien, och kommer till Uppsala den 18-19 april på konferensen God and Nature: reflections on emergence, causality and directionality som handlar om naturvetenskap och teologi.

    Information om den konferensen kan du få om du går in på tro och förnuft-poddens facebook-sida:

    www.facebook.com/troochfornuft  eller på konferensens hemsida: www.nordicdialogues.com 

    Dispositionalism är en teori om naturen och om orsaker, och Ulf Jonssons bok ”Gud och andra orsaker” som behandlas i avsnitt 63 av podden har dispositionalismen som utgångspunkt för den teori om gudomligt handlande som Jonsson lägger fram i den boken.

    Men i denna föreläsning går Stephen Mumford in lite mer precist på dispositionalismen som en teori om naturen och dess förmågor. I slutet kopplar Mumford dessa tankar också till frågor om mirakler och gudomligt handlande.
    Vad innebär denna teori och hur skiljer den sig från David Humes teori om orsaker, som varit väldigt inflytelserik de senaste 250 åren?
    Dispositionalismen har rötter hos både Aristoteles och Thomas av Aquino och innebär en rikare förståelse av naturen och dess förmågor än den mekanistiska världsbildens förståelse som varit dominerande i västerlandet sedan 1700-talet.

    Efter Mumfords föreläsning, som är lite drygt 50 minuter lång, följer en diskussion mellan Ulf Jonsson och Mumford.

    Tro och förnuft-podden produceras av Tidningen Sändaren i samarbete med Newmaninstitutet och Teologiska institutionen vid Uppsala universitet.
    Varmt välkommen att lyssna!

    • 1h 19 min
    Avsnitt 69: Samtal med Pekka Mellergård om kulturtidskriften NOD

    Avsnitt 69: Samtal med Pekka Mellergård om kulturtidskriften NOD

    Kulturtidskriften NOD startades 2004 av Örebro Teologiska Högskola. Under några år distribuerades den av tidningen Dagen, men drivs nu av en förening med Pekka Mellergård, neurokirurg och tidigare rektor för Örebro Teologiska Högskola, som chefredaktör.

    I detta samtal (som är två månader försenat!) samtalar vi både om nummer tre, som hette "Fruktan och förtröstan i rädslans kultur" och det då kommande nummer fyra, som hette "Jesus var inte kristen: om judendom, kyrka och Israel." Detta var det sista numret under 2023.

    Som prenumerant kan man läsa alla nummer online, och man kan läsa mer om tidskriften på deras hemsida.

    Bägge nummer får sägas ha högaktuella teman, och teman som dessutom sattes innan de tragiska händelserna i Israel och Gaza, respektive den våg av gängrelaterade mord som drabbade Sverige under hösten 2023.

    Vi samtalar med Pekka Mellergård om vad syftet med tidskriften är, om hur det egentligen står till med den kristna offentligheten och hur pass representativ diskursen som råder i tidningar som Världen idag och till viss del Dagen och TV 10 egentligen är för hur kristna i allmänhet tänker.

    Samtalet kretsar också kring rädslan för samhällsutveckling och ibland missvisande moraliserande över detta, hur det står till med det offentliga samtalet i kristenheten, varför kyrkan varit en plantskola för duktiga musiker - men inte på samma sätt en mylla för intellektuell fördjupning och konst - om traumatiserande religion, och annat.
    Här är lite hållpunkter i avsnittet:

    Minut 1-29: Hur väl speglar den kristna ”offentligheten” kristenheten?

    Det finns ett ganska litet gäng som sätter tonen för diskussionen och debatten. 
    Vad hände med tidningen NOD när Dagen tog över ansvaret för den?

    Varför är man bra på att skapa en miljö som blir en mylla för duktiga musiker i (fri)kyrkan, men inte på samma sätt en intellektuell miljö, eller en mylla för konstnärskap?

    29.50: Vi börjar diskutera numret ”Fruktan och förtröstan i rädslans kultur”.

    Vad är rädsla?

    40: Intervjun med Lars Trägårdh 
    46: Vad är mod? 
    48:30 Intervjun med Johan Heltne

    Behövs en religionstraumadag?

    55: Omogen religion är farlig.

    1:10: Systemfel i kristenheten och hur man kan åtgärda dem.

    • 1h 29 min
    Avsnitt 68: Tolkien, sagorna och verklighetens djup

    Avsnitt 68: Tolkien, sagorna och verklighetens djup

    Det är i år exakt 50 år sedan författaren J.R.R. Tolkien dog, men uppskattningen för hans författarskap och den värld han skapade har växt närmast exponentiellt. Hur kan en skildring av en värld som helt uppenbart inte är vår ändå resonera så djupt med så många? 

    Kan det rent av vara så, som Tolkien själv sa, att en författares ”sekundära värld” kan återspegla ett sanningens ljus tillbaka på vår ”primära” värld?

    Och vad är det i så fall för sorts sanning?

    Detta är några av de grundläggande frågor som John Sjögren försöker besvara i sin bok ”Jordens sång: Essäer om Tolkiens tankevärld” som utkom under hösten 2023 på Fri tanke förlag.

    I nio essäer utvecklar Sjögren en rad teman som han finner i Tolkiens författarskap av teologisk och filosofisk natur: frågor om naturens förtrollning, om skönheten, ondskan, tiden, äventyret och mer.

    I dagens avsnitt tar Tro och förnuft-poddens två Tolkiennördar samtalet vidare efter att läst boken.

    Vad innebär det att skogarna i södra Halland påminner om Lothlórien, snarare än tvärtom? Är eskapism alltid en flykt från verkligheten?

    Är ondskan enbart frånvaron av det goda, eller äger det en egen gestalt? Hur är det då med orcherna?

    Och vad kan alver och hobbitar lära oss om hur det är att vara människa: mellan himmel och jord - eller mellan Fylke och Valinor?

    • 56 min

Top podcast nella categoria Religione e spiritualità

Mufti Menk
Muslim Central
Anima Ribelle Podcast con Ellis De Bona
Ellis De Bona
Soli
storielibere.fm
Omar Suleiman
Muslim Central
Serigne Sam Mbaye
https://daaraykhassida.com/
2022 - Come e perché meditare con Lama Michel Rinpoche
Lama Michel Rinpoche

Potrebbero piacerti anche…

Läsarpodden
Dagen
Sökarna
Föreningen Valv
Dagens människa
Tidningen Dagen
Signumpodden med John Sjögren
signum
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Bildningskomplexet
Benjamin Elfors