65 episodes

Tekstskisser, lydhistorier og lydlandskap

Jakob Arvola Jakob Arvola

  • Books

Tekstskisser, lydhistorier og lydlandskap

  Høstvann

  Høstvann

  Lenge siden. Trettiåtte år siden nå. Men hva var det egentlig som skjedde med meg, den gangen? Lydhistorie om en endring, og et møte.

  • 14 min
  Triptyk for genesis

  Triptyk for genesis

  Lydlandskapet "Triptyk for genesis" er det mest komplekse landskapet i lyd jeg har laget, og også det lengste. De av dere som er kjent med asmr vil gjenkjenne langsomme elementer av gjentakelser. Dere som er ukjent med lydreiser vil i starten kjenne det som uvant, men det går over etter noen få minutter. Dette er en utfordring for fantasien, og til din egen tolkning. Her får du grunnelementer fra ild, jord, luft, vann, menneskelyder og -stemmer, bevegelse og ro. Asmr står for autonom sensorisk meridianrespons, og leksikalt heter det at dette, sitat, "er en opplevelse karakterisert som en statisk-lignende, eller prikkende, følelse mot hud, som typisk starter i hodebunnen for så å bevege seg ned mot nakke og øvre ryggrad." Noen sovner av det, andre tenner på det, og noen finner egne linjer og nye fantasier. Lyttingen fordrer tålmodighet og tid, men det har vi kanskje overflod av i disse dagene? Lydene jeg presenterer er nøye utvalgte kulisser, redigert over flere dager, og høres best med hodetelefoner, ettersom alt er redigert i høykvalitetsstereo. Bare flyt med. God reise.

  • 1 hr 13 min
  Den gåtefulle Miranda Mundt

  Den gåtefulle Miranda Mundt

  Denne gåtefulle Miranda Mundt. Jenta som vokste opp på Fagerborg i Oslo. Hvem var hun egentlig? Hvordan ble hun slik hun ble? Miranda Mundt finnes ikke, annet enn i min frie fantasi. Hennes elskede Samuel finnes heller ikke, i virkeligheten. Men jeg skrev dem begge inn i novellen "Lukten av Miranda Mundt", som kom ut på Vigmostad & Bjørke, ISBN 978-82-419-1060-9 i 2014 i boken Det går ikke over. Miranda går igjen flere steder i boken. Her er en av fortellingene om henne, innlest med så mye inderlighet jeg kan. Jeg har latt Samuel fortelle historien gjennom meg. En stor takk til komponist og musiker Sten Erland Hermundstad, som lot meg få låne musikken hans.

  • 31 min
  Nattstille by

  Nattstille by

  Det er ingen hemmelighet at jeg er sterkt fascinert av stillhet. Og jeg har tidligere i denne podkasten snakket om lyden av den absolutte stillhet, som jeg mener ikke eksisterer. På samme måte har jeg for lenge siden skjønt at en by kan være like stille om natten som et hvilket som helst landlig strøk, eller for den saks skyld, like stille som på fjellet. Opptaket du får i dag, er gjort i Oslo mellom klokka 03.42 og 04.14 i natt, altså torsdag den 26. mars 2020, og viser nyansene i stillheten i en by. Lydlandskapet er tatt i én tagning, og du hører små og store detaljer hentet ca hundre meter fra Uranienborg kirke, fanget i høykvalitetsstereo med stillestående mikrofon. Dette er en langsom reise i en stillhet, i en by som sover, og opptaket kan i seg selv fungere som avslapning, til kreativ bruk eller søvn. Kan selvsagt fritt lastes ned og brukes slik du selv ønsker det. 

  • 33 min
  Han fyren

  Han fyren

  Fortellingen "Han fyren" er innlest i kveld, og er hentet fra boka Det går ikke over, som jeg kom ut med på Vigmostad & Bjørke i 2014. Vi er i Porsgrunn i 1971. En parfyme. En fortettet stemning. Og han fyren.

  • 6 min
  Landskap mot natt

  Landskap mot natt

  Natten har nyanser, valører, lag på lag av ord og langsomme tanker. Kjenn på lydene. Kjenn på stillheten.

  • 2 min

Top Podcasts In Books


Listeners Also Subscribed To