102 episodes

običajno poslušamo koncertne posnetke komornih zasedb mladih glasbenikov s koncertnih ciklov GML, GMS, AG, FL, … včasih pa pripravimo tudi portrete vidnejših glasbenikov ali glasbeno-izobraževalnih ustanov.

Nove glasbene generacije RTV Slovenija

  • Arts

običajno poslušamo koncertne posnetke komornih zasedb mladih glasbenikov s koncertnih ciklov GML, GMS, AG, FL, … včasih pa pripravimo tudi portrete vidnejših glasbenikov ali glasbeno-izobraževalnih ustanov.

  Finale tekmovanja Concertino Praga 2021 za komorne zasedbe, 2. del

  Finale tekmovanja Concertino Praga 2021 za komorne zasedbe, 2. del

  Poslušamo finale komornega dela Mednarodnega tekmovanja Antonina Dvořáka Concertino Praga, ki je potekalo 17. septembra v samostanu svete Neže Praške v Pragi. Prirejata ga Češka Akademija za glasbo in Češki radio, namenjeno pa je tako solistom kot tudi komornim skupinam. Letos je zaradi lanskega covidnega izpada potekalo kar dvojno tekmovanje, in sicer za komorne skupine in soliste, v Novih glasbenih generacijah pa poslušamo posnetke z obeh sklepnih koncertov.
  Cikel smo začeli s prvim delom koncerta komornih sestavov ter poslušali nastopa tretjeuvrščenega tria Višegrad in drugouvrščenega tria INNsolitus, v drugem delu pa bodo zaigrali člani dua Mráček–Pěruška ter godalnega kvarteta Veloce.

  Zoltan Kodaly: Duo za violino in violončelo, op.7
  Violina – Kristian Mráček, violončelo – David Pěruška

  Gražyna Bacewicz: Godalni kvartet št. 4 , Andante – Allegro molto
  Aleksander Borodin: Godalni kvartet št. 2 v D-duru. Scherzo: Allegro in Notturno. Andante
  Godalni kvartet Veloce: violina – Paulina Helena Tomczuk in Julia Charmuszko, viola – Oliwia Stawicka, violončelio – Konstancja Šmietańska

  • 52 min
  Finale tekmovanja Concertino Praga 2021, 1. del

  Finale tekmovanja Concertino Praga 2021, 1. del

  Sredi septembra je bilo v Pragi finale evroradijskega tekmovanja Concertino Praga, ki so ga organizatorji letos preimenovali v Mednarodno radijsko tekmovanje Antonina Dvoržaka.
  Na zaključnem koncertu, ki je bil v samostanu sv. Ane Češke v Pragi, so nastopile štiri komorne zasedbe, ki so izvedle vsaka slabe pol ure programa. Danesbomo poslušali dva nastopa:

  Felix Mendelssohn Bartholdy: Klavirski trio št. 1 v d-molu, op.49
  Trio Višegrad

  Max Bruch: Osem skladb, op. 83, odlomki
  Dmitrij Šostakovič: Pet skladb, odlomki
  George Gershwin: Trije preludiji
  Jean Matitia: Hudičev ragtime
  Trio INNsolistus

  • 57 min
  Slovenski člani EUYO

  Slovenski člani EUYO

  Novi koronavirus je že lani močno zarezal v vse vidike kulturnega življenja, med drugimi tudi v ustvarjalnost mladih glasbenikov. Ti v preteklem letu tako niso mogli niti potovati niti nabirati dragocenih izkušenj sodelovanja in medkulturne izmenjave v različnih mednarodnih orkestrih, kot je Mladinski orkester Evropske unije. Čeprav je odpadla glavna koncertna turneja tega orkestra, pa njegovi člani niso spali. V vseh državah, od koder prihajajo glasbeniki, so namreč potekali koncerti komorne glasbe v izvedbi teh glasbenikov in tako je bilo tudi pri nas. Avgusta lani so v Viteški dvorani Križank zaigrali violinistki Katarina Kralj in Manja Slak, flavtistka Melanija Pintar, fagotista Mihael in Luka Mitev, hornist Franci Šuštar, trobentač Tobija Hrastnik, saksofonista Domen Koren in Andrej Omejc ter gost trobentač Dominik Rus. V oddaji prisluhnite njihovim interpretacijam del Rindfleischa, Händla, Ville-Lobosa, Prokofjeva, Arnolda in Gabrielija.

  • 1 hr
  Nove glasbene generacije

  Nove glasbene generacije

  Običajno poslušamo koncertne posnetke komornih zasedb mladih glasbenikov s koncertnih ciklov GML, GMS, AG, FL, … včasih pa pripravimo tudi portrete vidnejših glasbenikov ali glasbeno-izobraževalnih ustanov.

  • 54 min
  Družinski abonma Slovenske filharmonije

  Družinski abonma Slovenske filharmonije

  Mladi glasbeniki v oddaji običajno zaigrajo, tokrat pa bomo poslušali posnetke koncertov, na katerih so nastopili starejši, poklicni glasbeniki, namenjeni pa so bili mladim poslušalcem.
  To soboto se v Slovenski filharmoniji začenja letošnji cikel družinskih koncertov, imenovan Družinski abonma, ki bo do maja postregel s petimi koncerti, na katerih bodo nastopili filharmoniki in izvajali izrazito različno glasbo, vse koncerte pa bodo povezali z govorjeno besedo in poslušalcem tudi predstavili glasbo, ki jo poslušajo. V tej obliki bo abonma tokrat potekal drugič, že lani smo namreč prisluhnili šestim koncertom, namenjenim mlademu občinstvu, in v današnji oddaji Nove glasbene generacije bomo poslušali odlomke s teh koncertov, vmes pa nam bo umetniški vodja cikla Franci Krevh, ki koncerte tudi povezuje z besedo, predstavil, kaj bomo poslušali letos.
  Neposredni prenos prvega koncerta za Družinski abonma bo v soboto, 25. 9. 2021, ob 11:00 na programu Ars.

  • 57 min
  Pozavnist Tine Plahutnik z gosti

  Pozavnist Tine Plahutnik z gosti

  Poslušamo posnetek koncerta iz cikla Zvoki mladih Glasbene mladine ljubljanske, ki je potekal oktobra lani v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata in na katerem je nastopil Tine Plahutnik.
  Zaigral je v družbi več glasbenikov:

  Launy Gröndhal: Koncert za pozavno
  Joseph Jongen: Arija in poloneza, op.128
  Zygmunt Stojowski: Fantazija, op. 38
  s pianistko Matejo Hladnik

  Dario Castello: Sonata št. 5 za violino, pozavno in generalni bas
  s pianistko Matejo Hladnik in violinistko Julijo Černe

  Felix-Alexandre Guilmant: Morceau symphonique za pozavno solo in trobilni kvintet, op.88
  s trobilnim kvintetom Schaka

  Tine Plahutnik je svojo glasbeno pot začel z učenjem pozavne leta 2004 na Glasbeni šoli Kamnik in pri Jaku Einfaltu opravil osem razredov, nato pa se je leta 2013 vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana v razred Andreja Srake. Pod njegovim mentorstvom se je uspešno udeležil številnih tekmovanj in prejel vrsto nagrad. Po dveh letih se je vzporedno vpisal še na trgovsko šolo, kjer je maturiral iz smeri aranžerski tehnik. Za svoje glasbene dosežke je leta 2016 prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, poleg tega pa je na konservatoriju opravil tudi eno leto vzporednega študija iz predmeta jazz pozavna v razredu Vida Žgajnerja. Trenutno je študent četrtega letnika Akademije za glasbo Ljubljana v razredu Dušana Kranjca. V času študija je izvedel veliko uspešnih nastopov, svoje znanje dodatno izpopolnjuje na različnih seminarjih in poletnih šolah, poleg tega pa tudi sodeluje z različnimi poklicnimi in amaterskimi zasedbami in orkestri. Marca 2019 je kot solist nastopil na koncertu Big banda RTV Slovenija, od septembra 2017 redno sodeluje v Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, aprila 2019 pa se je tam tudi redno zaposlil.

  • 50 min

Top Podcasts In Arts

You Might Also Like

More by RTV Slovenija