400 episodes

Verden er fuld af krig og konflikt, mennesker og magt. Verden er fuld af spørgsmål, der kalder på svar. Vi stiller ét afgørende spørgsmål om verden og giver dig svar. 

Vært: Stine Kromann Dragsted. 

VERDEN KALDER RADIO4 NYHEDER & AKTUELT

    • Society & Culture

Verden er fuld af krig og konflikt, mennesker og magt. Verden er fuld af spørgsmål, der kalder på svar. Vi stiller ét afgørende spørgsmål om verden og giver dig svar. 

Vært: Stine Kromann Dragsted. 

    Først Trump, nu Bidens søn: Er USA´s valgkamp flyttet ind i retssalen?

    Først Trump, nu Bidens søn: Er USA´s valgkamp flyttet ind i retssalen?

    I weekenden nød præsident Joe Biden en hyggelig cykeltur med sin søn, Hunter. Iklædt solbriller og cykelhjelm triller far og søn roligt rundt i feriebyen nær familiens sommerhus. Men det idylliske billede af præsidentfamilien slår hurtigt store revner i denne uge, hvor selvsamme Hunter Biden er mødt op i en retssal anklaget for at købe en pistol, mens han var afhængig af crack-kokain. Det er en historisk retssag mod en siddende præsidents søn, som starter lige efter at Bidens modstander, Donald Trump, er blevet kendt skyldig i tys-tys-penge-sagen. Så kan Joe Biden overhovedet vende Hunter Bidens deroute til sin fordel og køre valgkamp fra retssalen? Eller vil det skræmme amerikanske vælgere væk, når præsidentens søns mange kvaler mudrer billedet af Biden-familiens moral?

    Medvirkende: Birgitte Borup, kulturredaktør, Berlingske. Anne Alling, USA-korrespondent med base i Nashville. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    Verdens største demokrati overrasker: Har Modi mistet sin magi?

    Verdens største demokrati overrasker: Har Modi mistet sin magi?

    Valget i Indien gik slet ikke som forventet. Indiens magtfulde, nationalistiske leder gennem 10 år, premierminister Modi, havde sat næsen op efter en jordskredssejr. Men de over 900 millioner indere, der stemte, ville det anderledes. Nu skal Modi vænne sig til at samarbejde og gå på kompromis, hvis han vil fortsætte med at lede verdens største befolkning. I ’Verden Kalder’ kan du høre, hvorfor valgresultatet er godt nyt for det indiske demokrati og måske endda kan føre til endnu større reformer i landet, der stiler mod at blive verdens tredjestørste økonomi.

    Medvirkende: Thomas Sehested, rådgiver indiske virksomheder, tidl. direktør i det danske kulturinstitut i Indien. Caroline Lillelund, Ph.d. i antropologi på Københavns Universitet med fokus på indisk samfund og kultur. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    EP-valg: Kan man vinde Europa ved at være kongen af TikTok?

    EP-valg: Kan man vinde Europa ved at være kongen af TikTok?

    Danske politikere diskuterer skruelåg, mens en fransk spidskandidat drikker rosévin med vælgere. Det sker på de sociale medier, hvor kampen om en plads i Europa-Parlamentet i høj grad udkæmpes ved dette valg. For her kan den persondrevne politik, charme og et glimt i øjet mobilisere vælgergrupper, der normalt bliver hjemme på sofaen. Og mens højrefløjen har stor succes med korte, sjove videoer på TikTok, så har midterpartierne langt sværere ved at gøre EU nært og mindre kedeligt. Samtidig er spørgsmålet, hvor dygtige politikerne overhovedet er til at omsætte tusindvis af følgere på sociale medier til stemmer på valgdagen.

    Medvirkende: Alberte Bové Rud, Ph.d. på Dansk Institut for Internationale Studier og forsker bl.a. i populisme og politiske lederes selviscenesættelse. Valdemar Osted, Head of Tech hos Common Consultancy, kortlægger politikeres brug af sociale medier.See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    EP-valg: Kan et stærkere EU holde sammen på os europæere?

    EP-valg: Kan et stærkere EU holde sammen på os europæere?

    Når vi europæiske vælgere går i stemmeboksen denne uge, skal vi forholde os til et EU, der står stærkere og mere handlekraftigt efter kæmpe kriser som corona-pandemien, krigen i Ukraine og truslen fra Putins Rusland. På kort tid har EU taget skridt, der før var politisk utænkelige - stiftet fælles gæld, lavet store fælles geopolitiske indgreb og sat europæisk våbenproduktion og fælles indkøb af våben gevaldigt op i gear. Men selvom der er vind i EU-sejlene, så vrimler det ikke med super-entusiastiske europæiske vælgere - hverken i Øst- eller Vesteuropa. For de sidste års store kriser har også blotlagt fundamentale forskelle på, hvad vi vælgere vil hen med EU, og om vi overhovedet kan se vores værdier afspejlet i et stærkere EU.

    Medvirkende: Jeppe Bentzen, journalist på Frihedsbrevet. Derek Beach, professor i statskundskab på Aarhus Universitet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    Har USA overhovedet en rød linje, når det gælder Israel?

    Har USA overhovedet en rød linje, når det gælder Israel?

    “All Eyes On Rafah” lyder det slogan, der har bredt sig på sociale medier, som et opråb til, at Israel skal stoppe med at bombe byen Rafah i Gaza. Også præsident Biden siger, at hans øjne er på Rafah, og at USA vil sætte foden ned og stoppe våbenleverancer, hvis Israel går ind i Rafah. Men nu hvor Israel har angrebet Rafah, så lyder det alligevel fra Bidens talsmand, at den røde linje ikke er overskredet. Så er Bidens røde linje rent bluff? Og hvordan ser Israel på, hvor USA’s smertegrænse går?

    Medvirkende: Rasmus Sinding Søndergaard, der er seniorforsker ved DIIS med fokus på amerikansk udenrigspolitik. Allan Sørensen, mellemøstkorrespondent for Kristeligt Dagblad. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    Det britiske valg synes afgjort på forhånd, så hvad er på spil?

    Det britiske valg synes afgjort på forhånd, så hvad er på spil?

    De Konservatives Rishi Sunak har udskrevet et valg, han står til at tabe. Alligevel er det et uhyre spændende valg, der kan afgøre, om briterne kan finde ud af at bruge deres nyfundne frihed efter Brexit til et sammenhængende politisk projekt. For efter flere år med økonomisk nedtur, Brexit-tømmermænd, coronakrise og politisk kaos i Downing Street er briterne godt og grundig trætte af Det Konservative Parti, der har siddet på magten i 14 år. Vi spørger en konservativ vælger, om han er klar til at give oppositionen en chance. Og vi ser på om Labour og deres leder Keir Starmer har en ny plan for, hvordan de vil redde Storbritannien fra nedtur og politisk kaos.

    Medvirkende: Kasper Arabi, Ph.d-studerende i international økonomisk politik ved University of Warwick med speciale i britiske forhold. Lee Bardini, konservativ vælger fra London. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min

Top Podcasts In Society & Culture

فنجان مع عبدالرحمن أبومالح
ثمانية/ thmanyah
بودكاست طمئن
Samar
Bidon Waraq | بدون ورق
بودكاست السندباد
كنبة السبت
Mics | مايكس
هدوء
Mics | مايكس
بودكاست صحب
بودكاست صحب

You Might Also Like

Verden ifølge Gram
DR
FRONTLINJEN
Radio4
Udsyn
DR
Kampagnesporet
Jyllands-Posten
Kampen om historien
DR
RÆSON - dansk og international politik
RÆSON