593本のエピソード

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no.

Filmfrelst Montages.no

    • テレビ番組/映画

Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no.

    Filmfrelst #593: Cannes 2024, del 1 – «Megalopolis»

    Filmfrelst #593: Cannes 2024, del 1 – «Megalopolis»

    Cannes 2024: I denne første episoden fra årets utgave av filmfestivalen i Cannes, diskuterer vi Francis Ford Coppolas mye omtalte nye film Megalopolis, før vi også streifer innom titler som Pigen med nålen, Rumours og The Surfer.
    Vi har sett et stort spenn av ulike filmer på Cannes-festivalen, og sprer som vanlig våre diskusjoner utover en serie podkastepisoder fra Croisetten. Grovt sett kan man si at hovedkonkurransen i år har gitt oss de fleste høydepunktene, mens sideseksjonene på nesten litt uvant vis har frembragt færre perler enn vanlig.
    Coppolas selvfinansierte drømmeprosjekt Megalopolis er episodens centerpiece, men panelet har også mye å fortelle om sine øvrige opplevelser fra festivalløypa. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon, Truls Foss, Sveinung Wålengen og Mads Outzen.
    God lytting!

    • 35分
    Filmfrelst #592: Sydney Sweeney – «Immaculate» og «Anyone But You»

    Filmfrelst #592: Sydney Sweeney – «Immaculate» og «Anyone But You»

    Skuespiller Sydney Sweeney (Euphoria) er for tiden aktuell på norske kinoer med nunsploitation-grøsseren Immaculate, og opplevde nylig stor suksess med den romantiske komedien Anyone But You. Vi har sett begge filmene og diskuterer multitalentet Sweeney i lys av hennes nyanskaffede star power.
    Regissør Michael Mohan jobbet med Sweeney første gang i Netflix-serien Everything Sucks! (2018) og deretter i Amazon Prime-thrilleren The Voyeurs (2021), før de nå igjen har samarbeidet om Immaculate – et prosjekt skuespilleren selv har produsert. Duoen kan virke å være i gang med et langsiktig kunstnerisk samarbeid, som gjør det ekstra interessant å snakke om om deres nyeste film.
    Den Shakespeare-inspirerte romantiske komedien Anyone But You er en studiofilm regissert av Will Gluck (Easy A), produsert av Columbia og lansert av Sony Pictures, med Sweeney og hennes leading man Glen Powell i hovedrollene. Med kun $25 millioner i budsjett har Anyone But You blitt et veldig profitabelt prosjekt, som i løpet av sitt liv på kino spilte inn $219 millioner, før den nå er sluppet på hjemmemarkedet.
    Sydney Sweeney er den sentrale figuren som får begge disse filmene til å fungere, og i samtalen nedenfor reflekterer vi over hennes udiskutable karisma og talent – fremvist i både Immaculate og Anyone But You, men på ganske ulike måter. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.
    God lytting!

    • 31分
    Filmfrelst #591: Luca Guadagninos «Challengers»

    Filmfrelst #591: Luca Guadagninos «Challengers»

    I denne podkastepisoden snakker vi om regissør Luca Guadagnino, som har laget sin mest påkostede og kommersielle film med det sexy trekantdramaet Challengers – en triumf for alle involverte.
    Challengers utspiller seg stort sett på tennisbanen, der vi blir kjent med de tre talentfulle, unge utøverne Patrick (Josh O'Connor), Art (Mike Faist) og Tashi (Zendaya). Fortellingen spretter frem og tilbake i tid, som en ball mellom racketer, idet Guadagnino skildrer hvordan hovedpersonenes relasjoner bølger og utvikler seg over en periode på tretten år.
    Vi diskuterer filmens visuelle uttrykk, (for det meste) påkledde erotikk og generøse underholdningsverdi, og forklarer hvorfor den av og til minner oss om noe det beste med film fra 80-tallet.
    Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.
    God lytting!
     

    • 42分
    Filmfrelst #590 – Regirommet: Mari Nilsen Neira og Håvard Bustnes om «Bunadsgeriljaen»

    Filmfrelst #590 – Regirommet: Mari Nilsen Neira og Håvard Bustnes om «Bunadsgeriljaen»

    I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus.
    Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som blant annet  Nataša Urban/Charlotte Røhder Tvedt, Ole Giæver/Franciska Eliassen og Erik Skjoldbjærg/Hans Petter Moland.
    I denne nye samtalen står dokumentarfilmen Bunadsgeriljaen av regissør Mari Nilsen Neira (og co-regissørene Helen Komini Knudsen og Aslaug Holm) i fokus, og Nilsen Neira møter Håvard Bustnes til dialog om sitt arbeid. «Bunadsgeriljaen er først og fremst et portrett av ildsjelen Anja Cecilie Solvik,» skrev professor Gunnar Iversen i sin analyse her på Montages. «[Den er] på mange måter typisk for moderne norsk dokumentarfilm. Portrettet er nærgående og komplekst. Vi kommer tett inn på et enkeltmenneske, og større samfunnsmessige spørsmål, utfordringer og problemer illustreres.»
    Bunadsgeriljaen vises nå på NRK TV og ble nylig nominert til Gullruten for beste dokumentarfilm og beste regi i (enkamera) dokumentarfilm. Regirommet-samtalen mellom Mari Nilsen Neira og Håvard Bustnes ble gjennomført etter en spesialvisning av Bunadsgeriljaen på Cinemateket i Trondheim onsdag 29. november 2023. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich.
    God lytting!

    • 37分
    Filmfrelst #589: «Pot-au-feu – Veien til hjertet»

    Filmfrelst #589: «Pot-au-feu – Veien til hjertet»

    Den vietnamesisk-franske filmkunstneren Tran Anh Hung (Duften av grønn papaya om morgenen) har returnert til det store lerretet med det som må være tidenes mest ustoppelig kulinariske film.
    Å snakke om Pot-au-feu – Veien til hjertet uten å samtidig flire litt over filmens dønn inderlige skildringer av gleden ved å både lage og spise mat, er vanskelig – det er simpelthen altfor fristende å slikke seg på fingrene med ironiske ordspill, til at man klarer å la være. Men i denne sammenhengen er det ikke vondt ment! For sannheten er at to i podkastpanelet vårt anser dette for å være en av fjorårets aller beste Cannes-filmer (den deltok i hovedkonkurransen og vant prisen for beste regi) – like emosjonelt gripende som sansestimulerende. Ved mikrofonene sitter imidlertid også en skeptiker, som riktignok er like imponert over matpornografen Tran Anh Hungs detaljerte fremstilling av kjøkkenaktiviteter.
    For Pot-au-feu er en film som bokstavelig talt står over grytene, i forbausende lange strekk av sin spilletid. Men for et publikum som brukte pandemien til å binge mat- og reiseprogrammer på Netflix og bli fritidsgourmeter kommer vel dette som bestilt?
    Kjenn osen, dampen, duften fra de herligste retter mens du har med deg vår diskusjon – og stemmene til Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Ida Cathrine Holme Nielsen på øret.
    Smakfull lytting!

    • 44分
    Filmfrelst #588: Darren Aronofskys «Pi» (1998) og Christopher Nolans «Following» (1998)

    Filmfrelst #588: Darren Aronofskys «Pi» (1998) og Christopher Nolans «Following» (1998)

    Med Pi («π», 1998) og Following (1998) fikk de to regissørene Darren Aronofsky og Christopher Nolan sine respektive gjennombrudd, og i anledning Cinematekene sine visninger av førstnevnte, i sin nyrestaurerte prakt, henter vi frem begge disse markante debutfilmene for et tilbakeblikk.
    Darren Aronofsky hadde verdenspremiere på Pi ved Sundance-festivalen i januar 1998, og vant prisen for beste regi. Noen måneder senere, i april 1998, hadde Christopher Nolan sin første visning av Following på San Francisco International Film Festival – og i begge tilfellene kan vi bruke uttrykket «og resten er historie».
    Aronofsky og Nolan har på hver sin måte dyrket frem kompromissløse kunstnerskap, og selv om de har fulgt litt ulike veier – Aronofsky tidvis fortsatt litt indie i ånden, Nolan trygt plassert innenfor mainstream-filmens rammer – er det mange fellestrekk i hvordan de har tatt Hollywood-maskineriet i bruk til å virkeliggjøre distinkte, visjonære ideer.
    Etter Pi og Following kom begge med «den vanskelige andrefilmen» to år senere, og både Memento (2000) og Requiem for a Dream (2000) viste at det ikke var så vanskelig likevel, men tvert i mot at alt som var lovende med regissørene i deres første filmer nå for alvor ble lagt merke til og ga dem friheten til å fortsette filmkarrierene i størst mulig skala.
    Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.
    God lytting!

    • 39分

テレビ番組/映画のトップPodcast

町山智浩の『アメリカ流れ者』
TBS RADIO
聴くと映画が観たくなる! CINEMORE
CINEMORE
OH! CINEMA PARADISE
J-WAVE
もっと、光る君へ NHKラジオ「ラジオ深夜便」
NHK (Japan Broadcasting Corporation)
映画ラジオ【寝ずの映画番】
【映画批評ラジオ】ジャガモンド斉藤/大島育宙
『BARAKAN CINEMA DIARY feat SHO OKAMOTO』
Real Sound Movie

その他のおすすめ

Morgenbladets podkaster
Morgenbladet
MÍMIR&MARSDAL – den venstrevridde podkasten
Manifest Media
Trygdekontoret
NRK
Radio Mørch
NRK
Giæver og gjengen
VG
Forklart
Aftenposten