83本のエピソード

Keskeneräiset äidit on podcast sinulle, joka haluat kasvaa lempeästi kohti omannäköistä äitiyttä, onnistuen ja epäonnistuen, omaa tietäsi etsien. Me olemme Petra ja Säde, kaksi äitiä, opettaja ja lääkäri. Pohdimme äitiyttä, arjen haasteita, parisuhdetta, hyvinvointia, lasten kasvatusta ja muita ajankohtaisia aiheita arjen realismin keskeltä huumorilla ja akateemisella ajattelulla maustettuna. Tervetuloa mukaan!

Keskeneräiset äidit Podplay | Keskeneräiset äidit

    • 教育

Keskeneräiset äidit on podcast sinulle, joka haluat kasvaa lempeästi kohti omannäköistä äitiyttä, onnistuen ja epäonnistuen, omaa tietäsi etsien. Me olemme Petra ja Säde, kaksi äitiä, opettaja ja lääkäri. Pohdimme äitiyttä, arjen haasteita, parisuhdetta, hyvinvointia, lasten kasvatusta ja muita ajankohtaisia aiheita arjen realismin keskeltä huumorilla ja akateemisella ajattelulla maustettuna. Tervetuloa mukaan!

    78. Itserakas vai itse(kin) rakas? Omista tarpeista ja rajoista kommunikointi

    78. Itserakas vai itse(kin) rakas? Omista tarpeista ja rajoista kommunikointi

    Tämä jakso jatkaa kahden aiemman jakson teemaa: tarpeet ja rajat. Tällä kertaa päästämme teidät kuuntelijat ääneen: Onko omien tarpeiden tunnistaminen helppoa? Entä miltä tuntuu kertoa niistä muille? Onko rajojen asettaminen aikuisten välisissä suhteissa sujuvaa? Mitä tunteita se herättää?

    On vääjäämätön osa vanhemmuutta - etenkin lasten ollessa pieniä - että omiin tarpeisiin voi vastata usein vasta viiveellä, toisinaan hyvinkin pitkällä sellaisella. Ympäröivät olosuhteet ja realiteetit eivät yksinkertaisesti aina mahdollista sitä, että itsestään voisi pitää huolta optimaalisesti. Samalla on tärkeä tunnistaa, milloin omien tarpeiden sivuuttaminen ja ohittaminen on jatkuvaa, jolloin se voi alkaa kostautua, paitsi itselle, myös ympärillä oleville. Siis juuri heille, joiden parasta usein tavoittelee sivuuttaessaan itsensä.

    Yhtälailla voi vaatia harjoittelua ja itsetutkiskelua, että alkaa ylipäänsä tunnistaa omia tunteita, tarpeita ja toiveita. Mitä sinä itse oikeastaan tarvitset ja haluat?

    Tarve miellyttää muita ja pelko pettymyksen tuottamisesta voi saada rajojen asettamisen tuntumaan riskiltä. Mitä seuraa, jos sanonkin ei? Miten muut reagoivat? Entä miten näen itse itseni?

    Jakson lopussa Petra vinkkaa muutamia yksinkertaisia keinoja sanoa ei ja asettaa oma raja, jotta voi elää omien arvojen ja tarpeiden mukaisesti.

    Tervetuloa mukaan! Tuhannet kiitokset jokaiselle jakson tekemiseen osallistuneelle yli 200 kuuntelijalle. Olette kultaa!

    • 1 時間34分
    79. Parisuhde + loma = uhka vai mahdollisuus?

    79. Parisuhde + loma = uhka vai mahdollisuus?

    Loma + parisuhde = uhka vai mahdollisuus? Tässä jaksossa pysähdymme juttelemaan loma-ajasta lapsiperheessä parisuhdeperspektiivistä. Jakson suolana toimivat yli 200 kuuntelijamme antamat vastaukset liittyen tähän aiheeseen! Millaisia sudenkuoppia kuuntelijat ovat kokeneet parisuhteessa loma-aikana? Entä mitä loma parhaimmillaan antaa? Mitä kuuntelijat toivoisivat parisuhteessa eniten juuri nyt? Tervetuloa tämän kevätkauden viimeisen jakson pariin! :)

    Lähteet:

    Hanna Ranssi-Matikainen Anna-lehdessä https://anna.fi/ihmiset-ja-suhteet/ihmissuhteet/parisuhdetohtorilla-on-ykkosvinkki-jolla-loma-ei-lahde-heti-kehkeytymaan-eron-partaalle

    • 55分
    77. Rajoista vapautta?

    77. Rajoista vapautta?

    Mitä ajatuksia sana rajat sinussa herättää? Ovatko rajat rajoittavia kahleita vai tuovatko rajat kenties vapautta ja hyvinvointia? Kokemus omista rajoista alkaa muodostua jo varhaisessa vaiheessa elämässä, kun vauva on suhteessa ensisijaisiin hoivaajiinsa, ja myöhemmin elämässä erilaiset elämänkokemukset ja ihmissuhteet vaikuttavat kykyyn hahmottaa omia ja toisten rajoja.

    Vanhemmuus nostaa rajat aivan uudella tavalla tapetille. Saako äidille tulla mitta täyteen ja raja vastaan vai venyykö ja vanuuko ihanteellinen vanhempi loputtomiin? Vanhemman ja vauvan symbioottisen alkuvaiheen jälkeen vanhempi usein etsii omia ja lastensa rajoja. Voidakseen tukea lapsensa kasvua itsenäiseksi yksilöksi on hahmotettava lapsen erillisyys. Tämä monenlaisia vaiheita sisältävä prosessi antaa mahdollisuuksia oppia tunnistamaan ja tunnustamaan omia rajojaan paremmin ja tarkemmin. Vanhemmuuden myötä myös parisuhde ja muut ihmissuhteet mullistuvat monella tavalla, ja niihinkin rajat liittyvät oleellisella tavalla.

    Lopuksi jaksossa pohditaan myös aikaa. Aika on merkittävä, jokaisen elämään liittyvää resurssi, jonka rajallisuuden ja rajojen hahmottaminen on oleellista, jotta voi elää merkityksellistä elämää omien arvojensa mukaisesti.

    Tervetuloa kuuntelemaan rönsyilevää keskustelua rajoista. Aika- ja aiherajoja tuli venytettyä, mutta salittakoon se.

    • 59分
    76. Saako äiti olla tarvitseva? Keskustelua tarpeiden tunnistamisesta ja täyttämisestä täydessä elämänvaiheessa

    76. Saako äiti olla tarvitseva? Keskustelua tarpeiden tunnistamisesta ja täyttämisestä täydessä elämänvaiheessa

    Saako äiti olla tarvitseva? Miten vanhemmuus muuttaa käsitys ja kokemusta omista tarpeista? Miten omista tarpeista huolehtiminen - tai niiden laiminlyönti - heijastuu perheeseen?

    Tässä jaksossa käsittelemme tarpeiden tunnistamista, tunnustamista ja täyttämistä lapsiperhe-elämän täydessä elämänvaiheessa. Vauvan syntyminen perheeseen nostaa tarpeet tapetille ennennäkemättömällä tavalla. Lapsen tarpeista huolehditaan ensisijaisesti, omat tarpeet jäävät herkästi taka-alalle ja parisuhteessa tarpeet ja niiden täyttäminen (tai täyttymättä jääminen) nousee herkästi kiistakapulaksi.

    Petra kertoo omaa kasvupolkuaan muiden miellyttämisestä omien tarpeiden tunnistamiseen ja niistä vastuun ottamiseen. Säde jakaa, miten ajatteli lähtökohtaisesti jakson aiheen olevan helppo, mutta saikin havahtua, ettei asia olekaan niin halki-poikki-pinoon yksinkertainen.

    Kutsumme sinut mukaan hengähtämään ja oivaltamaan juuri sellaisena kuin olet.

    Lähteet:
    Kannateltu - vanhemmuuskurssin sisällöt
    Martin & Saariranta. 2020. Mielelläni kehossani, kohti hyväksyvää suhdetta itseen.
    Tunne-tarve-harjoitus, inspiraationa toiminut Hidasta elämää jakama Human Vision oy -tunteet ja tarpeet -kaavio, saatavilla: https://hidastaelamaa.fi/2015/06/kuinka-olisin-itselleni-riittava-ja-hieman-taydellisempi/tunteet-ja-tarpeet-kaavio/

    • 1 時間2分
    75. Tuplaperfektionismi: Täydellisyyden tavoittelua vai vääränlaisuuden välttelyä?

    75. Tuplaperfektionismi: Täydellisyyden tavoittelua vai vääränlaisuuden välttelyä?

    Tuplaperfektionismi: Täydellisyyden tavoittelua vai vääränlaisuuden välttelyä?

    Suomalaiset vanhemmat ovat maailman uupuneimpia. Tutkimuksen mukaan yksi altistava tekijä on tuplaperfektionismi, jolloin vanhempi kokee sekä sisäistä että ulkoista painetta suoriutua tietyllä tavalla.

    Tässä jaksossa keskustelemme tuplaperfektionismista. Miten intensiivinen vanhemmuus ruokkii sitä? Miten jatkuvasti lisääntyvä tutkimustieto vaikuttaa vanhemmuuteen? Onko suorittamisessa kyse pyrkimyksestä paremmuuteen vai vääränlaisena olemisen välttely?

    Säde kertoo havainnoistaan suomalaisten ja kanadalaisten vanhempien välillä. Petra puolestaan pohtii, miten intensiivinen vanhemmuus voi sabotoida sitä, mikä vanhemmalle lopulta on tärkeintä.

    Tervetuloa hengähtämään hetki kanssamme.

    Lähteet:

    42 maan vertailututkimus paljasti: yksilökeskeinen kulttuuri altistaa vanhempia uupumukselle – Suomessa seitsemänneksi uupuneimmat vanhemmat. Yle-uutiset. 18.12.2020.
    Terävä, H.

    "En enää vain jaksa", ajatteli 28-vuotias Katri Ranta – vanhempien uupumus lisääntyy, mutta avunsaanti vaihtelee eri puolilla Suomea. Yle-uutiset.
    31.1.2022.
    Hinkula, E.

    Tekikö some vanhempien elämästä vaikeampaa? Tietyssä mielessä kyllä, sanoo asiantuntija. HS. 12.9. 2022. Mattila, R.

    Pietikäinen, A. 2019. Joustava mieli
    Vapaudu stressin uupumuksen ja masennuksen ylivallasta

    • 59分
    74. Takaisin studiossa! Jotain vanhaa, jotain uutta.

    74. Takaisin studiossa! Jotain vanhaa, jotain uutta.

    Keskeneräiset äidit podcast on täällä taas! Melko pitkäksi venähtäneen kevättauon jälkeen Säde ja Petra palasivat studioon. Äänittämisrutiinit olivat vähän ruosteiset, mutta juttua riitti, kuten aina. Tuoreimmassa jaksossa vaihdetaan kuulumisia pitkästä aikaa ja pohditaan podcastia: Miksi tauko kesti näin kauan? Entä mikä podcastin tarkoitus on alkujaan ollut ja miltä sen tulevaisuus näyttää? Mikä ylipäänsä on Keskeneräiset äidit podcast? Uuden vuoden kynnyksellä Petra ja Säde pysähtyivät pohtimaan myös tämän vuodenajan merkitystä oman elämänsä tavoitteiden kirkastamisen suhteen. Jakson lopussa saattekin kuulla, mitkä sanat naiset valitsivat vuoden sanoiksi. Tervetuloa mukaan lämminhenkiseen juttelutuokioon kanssamme pitkän, pitkän tauon jälkeen!

    • 1 時間17分

教育のトップPodcast

英語で雑談!Kevin’s English Room Podcast
ケビン (Kevin's English Room)
英語聞き流し | Sakura English/サクラ・イングリッシュ
SAKURA English School
6 Minute English
BBC Radio
TED Talks Daily
TED
【英語×日本語】StudyInネイティブ英会話Podcast
StudyInネイティブ英会話
Hapa英会話 Podcast
Jun Senesac: バイリンガル 英会話 & ビジネス英語 講師