9エピソード

Madsen & Magten oversætter magtspillet på Christiansborg, så du forstår, hvad der egentlig foregår.
Hver torsdag sætter politisk kommentator Kristian Madsen lyd til ugens højdepunkter i dansk politik. Bo Søndergaard stiller spørgsmålene.

Podcasten er kun for Politiken-abonnenter. Det kan du blive på politiken.dk/shop.

Madsen & Magten Politiken Podcast

  • 政治

Madsen & Magten oversætter magtspillet på Christiansborg, så du forstår, hvad der egentlig foregår.
Hver torsdag sætter politisk kommentator Kristian Madsen lyd til ugens højdepunkter i dansk politik. Bo Søndergaard stiller spørgsmålene.

Podcasten er kun for Politiken-abonnenter. Det kan du blive på politiken.dk/shop.

  Arnes store uge, Vanopslaghs sorte time og de Radikales slingrekurs

  Arnes store uge, Vanopslaghs sorte time og de Radikales slingrekurs

  Socialdemokratiets nye kampagnevideo er et af mange emner, som bliver diskuteret i denne uges udgave af den politiske podcast 'Madsen & Magten'.
  For videoen bliver koblet til Mette Frederiksens præsentation i tirsdags af tidlig pension til Arne og alle de andre nedslidste.
  Kristian Madsen siger:
  »Arne passer perfekt ind i den fortælling, som Mette Frederiksen har forsøgt at stille op med som formand for Socialdemokratiet. Den handler om at generobre det store tabte socialdemokratiske land. Generobre et samfund, som - populært sagt - var Anker Jørgensens samfund. Som er hendes eget barndomssamfund, hvor der var Kløvermælk på bordet og en tv-kanal. Det her nostalgiske drømmesamfund ser vi også i den video, der lige er blevet offentliggjort op til Socialdemokratiets sommergruppemøde, hvor Danmark fremstilles som et lille, tæt drømmesamfund. Her spiller man bevidst på sådan nogle nostalgiske klicheer med familien samlet foran farve-tv'et og siger, at det her er et samfund, socialdemokraterne har bygget. Man taler meget lidt om fremtiden, men mere om alle de store resultater, man lavede i fortiden«. 
  Til det siger Bo Søndergaard: »Da jeg så den, tænkte jeg: Leni Riefestahl møder Ota Solgryn. Men det er jo flot lavet, og det rammer præcist den tone, du taler om, og i det lys passer den her fortælling perfekt sammen med penge til de nedslidte«.
  Udover kampagnevideoen og pengene til Arne runder Kristian Madsen og Bo Søndergaard også Liberal Alliances pressemøde. Det skulle have handlet om en snedig ny skattelettelse, men kom i stedet til at vise, hvilke svar man ikke skal servere, når man får uventede spørgsmål.
  Og til sidst kigger Madsen & Magten lidt på de radikale, for hvad er det egentligt de vil med de syge somaliere i Aarhus, de gamle og alt det andet, man går og slås med, når man både er støtteparti og i opposition?

  • 30分
  Coronasjask, Tesfayes eneulykke og veganerne kommer

  Coronasjask, Tesfayes eneulykke og veganerne kommer

  Vil man være en dygtig dreng eller pige i dansk politik for tiden, er der EN ting, man skal være god til. At bekæmpe pandemier. Eller i hvert fald til at tage sig godt ud, mens man forsøger. Men hvordan har tropsførerne for rød og blå blok – Mette Frederiksen og Jakob Ellemann – hver især klaret den prøve?
  I den forgangne uge har dansk politik også budt på noget så underholdende som en eneulykke. Nemlig da en minister i et tweet – helt uopfordret – i noget, der vist nok skulle have været frisk, folkelig bemærkning om noget så uskyldigt som fodbold, fik demonstreret ualmindelig dårlig dømmekraft.
  Og så fik kødæderne endelig noget, der ligner en regulær opposition, da Veganerpartiet med 20.000 underskrifter blev opstillingsberettiget til Folketinget. Men har sådan et parti en pølsepinds chance for at blive valgt ind? Er det dem, der skal arve Alternativets vælgere? Og hvordan mon en veganer stiller sig til pasningsgaranti, NATO og pensionsalder?

  • 30分
  Opvarmning til de politiske sommergruppemøder - En kronprins er født, men kan Messerschmidt blive partiformand, når han står midt i en svindelsag?

  Opvarmning til de politiske sommergruppemøder - En kronprins er født, men kan Messerschmidt blive partiformand, når han står midt i en svindelsag?

  Det er ikke til at se det, hvis man kigger ud af vinduet, men sommeren er forbi nu, den nærmest fløj afsted. Eller blæste væk.
  Men nu er det alvor igen i dansk politik, ikke mindst i Dansk Folkeparti. For fem år efter hver femte vælger satte kryds ved O, er partiet i krise. I de her dage holder DF sommergruppemøde, og kameraerne stiller skarpt på en presset formand, der nu har fået Morten Messerschmidt som næstformand.
  Kristian Thulesen Dahl ligner en politiker, der ikke har så mange klip tilbage i kortet. Han bliver udfordret af Morten Messerschmidt, der opfører sig som om, han skal være formand lige om lidt.
  Men kan man blive formand for et parti, når man står midt i en svindelsag? Og kan kristendommen virkelig frelse Dansk Folkeparti?
  Vi skal også tale om fodbold, for som alle old boys med dårlige knæ ved, er det et spil med en indbygget risiko. For politikere kan fodbold godt være farligt – også selv om man holder sig på tribunen.
  Og til sidst noget mere om politisk boldøje. For inde bag en af sommerens store historier, gemmer der sig en mulighed for Jakob Ellemann Jensen og Venstre.
  Hvis oppositionen for alvor vil have fat i hele nationens corona-frelser Mette Frederiksen, så skal de bare se en dokumentar fra TV2 og finde frem til et par af Anders Fogh Rasmussens gamle taler. Lyt med og find ud af, hvordan det hænger sammen.

  • 33分
  Sommerspecial: Hvad er Mette Frederiksens hemmelighed, og hvilke ministre er top og flop?

  Sommerspecial: Hvad er Mette Frederiksens hemmelighed, og hvilke ministre er top og flop?

  For et år siden fik vi en ny regering, og det markerer vi i denne særudgave af 'Madsen & Magten'. Og hvis du synes, det virker som om, det er længe siden, så er du ikke alene. For det har været et vildt år i dansk politik.
  Den nye regering havde lige taget fireårs-planerne op af skuffen og var begyndt at regere, da corona-krisen ramte verden og satte almindelig politik på pause.
  I dag er vi så nogenlunde kommet ud på den anden side, og i spidsen for nationen står Mette Frederiksen stærkere end nogensinde før. Om lidt spørger jeg Kristian Madsen, hvad statsministerens hemmelige våben er.
  Men der er jo andre ministre end Mette Frederiksen, og vi skal have fundet ud af, hvem af dem, der har toppet og floppet i år 1 – og der vil i hvert fald være en enkelt overraskelse imellem.
  Til sidst giver vi regeringen lidt fred og kaster os over resten, der heller ikke har ligget på den lade side:  
  Venstre har væltet sin formand og fået en ny. Dansk Folkeparti har fået en ægte krise.
  Og Alternativet har fået … et sammenbrud.

  • 52分
  Den gode og onde betjent, dommen over værdikrigerne og en anderledes afslutning

  Den gode og onde betjent, dommen over værdikrigerne og en anderledes afslutning

  Ministrene var glade og smilende, da de kom ud af mødelokalet og kunne præsentere regeringens store klimaaftale. Aftalen skal reducere Danmarks CO2-udledning med 3,4 millioner ton i 2030 som led i målet om 70 procents reduktion.
  Men det koster mange penge, og hvem skal egentlig betale det? Klimaminister Dan Jørgensen og finansminister Nicolai Wammen agerede ‘good cop bad cop’, men hvem er den gode, og hvem er den onde, når klimaet koster penge?
  Madsen & Magten springer fra klima til krimi. I denne uge faldt der dom i en sag ved landsretten, hvor tre af de hårdeste værdikrigere på den politiske højrefløj stod anklaget for at have sagt nogle ret grimme ting om en kvindelig imam. Dommen fastsætter, hvor grimt et folketingsmedlem må tale, når de kaster sig ud i debatten.
  Debatten var også mere end almindeligt ophedet ved folketingets afslutningsdebat i mandags. Normalt bærer stemningen præg af sidste skoledag, en sidste chance for at give sin politiske modstander en stikpille og de sædvanlige politiske skåltaler. Men ikke i år. Den letsindige stemning blev skiftet ud, da en ny politisk virkelighed fandt vej til Folketingets talerstol.

  • 28分
  Sure sokker, DONG-alarm og et farvel til mørk-fyrstens fireårsplan

  Sure sokker, DONG-alarm og et farvel til mørk-fyrstens fireårsplan

  Så kom dagen, hvor vi igen så en Ellemann i EU-sokker. Men selv om det er god retro-stil, blev det ikke en stjernestund for Venstres formand, da han gik solo på Europa-politikken. I stedet bliver Jakob Ellemann-Jensen nærmest beskyldt for lands-skadelig virksomhed, fordi han ikke vil stemme for et mandat til statsministeren, når hun skal forhandle om Danmarks bidrag til EU. Men hvorfor er det flabet at spørge, hvor pengene skal komme fra?
   
  Dagens afsnit giver også en lektion i dansk affaldshåndtering, og hvordan det kan blive til politik, når der går DONG og fadøl i den.
   
  Og så prøver vi at forstå, hvad der sker, når mørkets fyrste forlader dansk politik. Og hvad en klog statsminister skal gøre, når hun mister manden, der som en af de få i dansk politik kan se noget sexet i en fireårsplan.

  • 30分

政治のトップPodcast

他のリスナーはこちらのサブスクリプションにも登録しています

Politiken Podcastのその他の作品