499本のエピソード

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

P1 Kultur Sveriges Radio

    • 社会/文化

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

    Judiska hjältinnor – utan stereotyper

    Judiska hjältinnor – utan stereotyper

    Amy Winehouse, Susan Sontag och Elfriede Jelinek i boken Judiska hjältinnor porträtteras ett hundratal barriärbrytande kvinnor från vitt skilda tider och platser alla med en gemensam nämnare: sin judiska identitet.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Vad betyder den judiska identiteten idag? Författarna Joanna Rubin Dranger och Anneli Rådestad är gäster i programmet som tillsammans med Karin Brügger skrivit boken Judiska hjältinnor.

    SKRAMLIGT OCH SKÖRT MED LINN KOCH EMMERYSkramligt – och samtidigt skört. Så kan man beskriva Linn Koch Emmery, aktuell med sitt andra album, ”Borderline iconic”, där hon lodar i sin uppväxt präglad av ångest och antidepressiva läkemedel.
    NOBELPRISTIPPADE YAN LIANKE OM KVINNORNA I SIN SLÄKT
    Vi har träffat den ständigt nobelpristippade kinesiska författaren Yan Lianke – just nu aktuell på svenska med den feministiska romanen ”Kvinnorna”. I hans tidigare ”Tre bröder” skrev han om männen i sin släkt – nu handlar det om kvinnorna som arbetat och offrat sig för familjens framtid.

    ESSÄ: MEDIERNA KAPADE METOO
    Metoo-rörelsen gick som en orkan genom stora delar av världen och tycktes få den sociala strukturen att knaka i sina fogar. Men efter att stormen dragit förbi var det ibland svårt att se vad som egentligen hade hänt. Var historieskrivningen i mediernas självrannsakan korrekt? Kulturjournalisten Malin Krutmeijer ser hur bilden äntligen börjar klarna.
    Programledare: Lisa WallProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 59分
    Skådespelare vittnar om övergrepp vid provspelningar

    Skådespelare vittnar om övergrepp vid provspelningar

    I en granskning i Kulturnytt vittnar 15 skådespelare om en regissör som pressat skådespelare till sexscener under audition. Hur kan unga aspirerande skådespelare förbereda sig inför den utsatta situation provfilmning innebär?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Samtal med rollbesättaren Fredrik Lehman; Fredrik Haller, prefekt Teaterhögskolan i Malmö samt Lovisa Sirén, regissör till bland annat filmen Audition.

    POLARPRISET: EXKLUSIVA INTERVJUER MED NILE RODGERS OCH ESA-PEKKA SALONEN
    Ikväll tar discolegendaren Nile Rodgers och mästerdirigenten Esa-Pekka Salonen emot Polarpriset i Stockholm. I P1 Kultur hör dem resonera själva om vad som gjort dem så bra på att göra det de gör.

    ESSÄ: LIVET ÄR EN SVINDLANDE EFTERHANDSKONSTRUKTION
    Fysikens teorier och experiment visar att verkligheten strider mot sunt förnuft. Där dåtiden på vissa sätt verkar bestämmas av nuet. Men om man tittar närmare så är det inte bara inom fysiken denna motsägelsefulla rörelse verkar ske. Marit Furn undersöker fenomenet.

    Programledare: Lisa WallProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 54分
    Så blev Tove Ditlevsen en världssuccé – 50 år efter sin död

    Så blev Tove Ditlevsen en världssuccé – 50 år efter sin död

    Författaren Tove Ditlevsen har kallats autofiktionens danska drottning. Nu har hon fått ett internationellt genombrott nästan 50 år efter sin död med den självbiografiska Köpenhamnstrilogin.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    När den danska författaren Tove Ditlevsen tog sitt liv i mitten av 70-talet hade hon en lång rad diktsamlingar och romaner bakom sig – men sågs mest som en inhemsk angelägenhet. 50 år efter sin död är hon nu mer läst än någonsin över världen.
    Nu är Ditlevsen högaktuell med två böcker på svenska: dels den nya biografin ”Ditlevsen” av Jens Andersen och dels romanen ”Ansiktena” (1968) i svensk översättning. Den utspelar sig på en psykiatrisk klinik och skildrar en psykos från insidan.
    P1 Kulturs reporter Lina Kalmteg ringde upp förläggaren Simon Pasternak som berättar hur Tove till slut tog sig ut i världen och hamnade på internationella topplistor.

    • 4分
    Gotisk änglamakerska förför publiken i Cannes

    Gotisk änglamakerska förför publiken i Cannes

    Flickan med nålen är ett gotiskt skräckdrama som tävlar om Guldpalmen i Cannes. Vi träffar filmens svenske regissör Magnus von Horn. Och är Francis Ford Coppolas nya Megalopolis ett mästerverk eller ett magplask?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström och Björn Jansson rapporterar direkt från filmfestivalen i Cannes och intervjuar bland andra Magnus von Horn som regisserat ”Flickan med nålen”. Det gotiska kostymdramat hade världspremiär i huvudtävlan i veckan. Filmen utspelar sig i Köpenhamn efter första världskriget och handlar om Karoline, en fattig ung fabriksarbetare, som kommer i kontakt med en hemlig byrå som adopterar bort fattiga kvinnors oönskade barn. Huvudrollerna görs av Vic Carmen Sonne och Trine Dyrholm.
    En annan film som visats i Cannes är regissörernas egen gudfader Francis Ford Coppolas nya ”Megalopolis”.
    Och vad kan publiken förvänta sig av nya Mad Max-filmen ”Furiosa”?


    BILLIE EILISH ELLER TAYLOR SWIFT. VEM SKAKAR VÄRLDEN MEST IDAG?

    Idag släpper Billie Eilish sitt tredje fullängdsalbum ”Hit me hard and soft” och Taylor Swift angör Stockholm för tre slutsålda arenakonserter. Fansen är enormt många och förväntningarna mycket höga. Frågan är vilken av dessa två musikhändelser som egentligen är STÖRST? Musikjournalisten Tina Mehrafzoon på P3 har svaret på det och hon rapporterar dessutom direkt från fansens läger utanför Friends arena i väntan på Taylor Swift. 


    KLASSIKERN: ”FAST CAR” MED TRACY CHAPMAN

    Mitt i det pudelrockande och materialistiska 1980-talet slog den amerikanska singer-songwritern Tracy Chapman ned som en folkrocksbomb. Med singeln ”Fast Car” fick hon en hit på världens alla topplistor. Kulturredaktionens Lisa Wall hör en åttiotalshit formulera den fråga vi fortfarande kämpar med 35 år senare: vad krävs för att få höra till?


    CUMBERBATCH FÖLL FÖR MAX PORTERS SORGEROMAN

    Brittiska Max Porter var en framstående förlagsredaktör som med romanen ”Sorgen bär fjäderdräkt” plötsligt blev en rosad författare. Nu ska debutboken dessutom bli film med ingen mindre än skådespelaren Benedict Cumberbatch i huvudrollen. P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal har intervjuat Max Porter.


    Programledare: Lisa BergströmProducent: Anna Tullberg

    • 54分
    Nakba – palestinska berättelser från Katastrofen

    Nakba – palestinska berättelser från Katastrofen

    När staten Israel bildades 1948 hamnade omkring 750 000 palestinier på flykt. Händelsen har kommit att kallas al-Nakba Katastrofen. Nu har författaren Bernt Hermele samlat berättelser i en utställning på Medelhavsmuseet i Stockholm.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    GAZA: GÅR DET ATT SKAPA KONST UNDER BRINNANDE KRIG?
    Samtidigt pågår just nu ett krig i det palestinska Gaza där de som har möjlighet försöker lämna landet. Konstnären Mohamed Abusal är en av de som precis lyckats fly till Egypten. För P1 Kultur berättar han om allt som förstörts i kriget - hans hem, hans studio, hans galleri, hela hans arkiv - och om huruvida det överhuvudtaget går att skapa konst under brinnande krig.

    TOVE DITLEVSEN: AUTOBIOGRAFINS DANSKA DROTTNING DUBBELT AKTUELL PÅ SVENSKA
    Den danska författaren Tove Ditlevsen blev med sitt sätt att fiktionalisera sig själv en föregångare inom det vi idag kallar autofiktion. Nu kommer två böcker ut på svenska: dels den nya biografin ”Ditlevsen” av Jens Andersen och dels romanen ”Ansiktena” från1968. Samtal med litteraturkritiker Katarina Wikars.

    SÅ BLEV DITLEVSEN EN INTERNATIONELL SUCCÉ 50 ÅR EFTER SIN DÖD 
    När den danska författaren Tove Ditlevsen tog sitt liv i mitten av 70-talet hade hon en lång rad diktsamlingar och romaner bakom sig – men sågs mest som en inhemsk angelägenhet. 50 år efter sin död är hon nu mer läst än någonsin över världen. Hör förläggaren Simon Pasternak om hur Tove till slut tog sig ut i världen och hamnade på internationella topplistor.

    ESSÄ: FILOSOFER ÄR OCKSÅ MÄNNISKOR
    Att leva som man lär är en konst uppskattad av många och behärskad av få. Särskilt svår är utmaningen kanske under oroliga tider. I dagens essä funderar författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén över hur några av fyrtiotalets mest framstående filosofer hanterade sina motsägelser. Och så över sin egen kamp med att visa förståelse för de som inte förstår.

    Programledare: Lisa WallProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 54分
    Meryl Streep stal showen i Cannes

    Meryl Streep stal showen i Cannes

    Hollywoodgiganten Meryl Streep har tagit emot hederspriset på filmfestivalen i Cannes. Kulturredaktionens Emma Engström rapporterar live från festivalen och filmjournalisten Mårten Blomkvist korar Meryl Streeps tre bästa roller.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    På tisdagskvällen prisades Meryl Streep i Cannes. Hon har tidigare plockat hem hela tre Oscars: En för huvudrollen i ”The Ironlady”, och två för bästa biroll, dels för ”Sophies val” och dels för ”Kramer vs Kramer”. Vad utmärker henne som skådespelare? Och hur välkomnades hon i Cannes?

    ARVET EFTER NOBELPRISTAGAREN ALICE MUNRO
    Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg minns den kanadensiska författaren och nobelpristagaren Alice Munro som avlidit, 92 år gammal. Munro belönades med Nobelpriset i litteratur 2013. Motiveringen var ovanligt kort: ”Den samtida novellkonstens mästare”.

    HUR PÅVERKAR PUBLIC SERVICE-UTREDNINGEN SVENSK FILM?
    SVT är en stor finansiär för svensk film. Främst för kort- och dokumentärfilm. Men vad stod det egentligen om ansvaret för svensk filmproduktion i public service-utredningen som presenterades i veckan? Kulturredaktionens filmreporter Björn Jansson gästar studion.

    OBS ESSÄ: NAUSIKAA LYSER GENOM ALLA SEKLER
    I Odysséens sjätte sång möter den strandade Odysseus Nausikaa, prinsessa bland fajakernas folk. Ett möte som upprepats och omtolkats genom årtusendena – i litteraturen, konsten och musiken. Med hjälp av några av litteraturhistoriens berömda epos och romaner följer Pontus Kyander den unga kungadotterns resa in i vår tid.

    Programledare: Lisa BergströmProducent: Anna Tullberg

    • 54分

社会/文化のトップPodcast

となりの雑談
TBS RADIO
kemioの言わせて言うだけEverything
UNICORN.inc
HOMEGIRL
Meg and Hina
The Austin and Arthur Show
Arthur Zetes
ゆる哲学ラジオ
ゆる哲学ラジオ
ママの休憩所
はあちゅう、山本理沙

その他のおすすめ

En varg söker sin pod
Liv och Caroline
Bildningspodden
Anekdot
Bildningskomplexet
Benjamin Elfors
Värvet
Acast
Bildningsbyrån
UR – Utbildningsradion
Stormens utveckling (gratisfeeden)
Under Produktion

Sveriges Radioのその他の作品

Vetenskapsradion Historia
Sveriges Radio
Språket
Sveriges Radio
P1 Dokumentär
Sveriges Radio
Livet enligt Naturmorgon
Sveriges Radio
Naturmorgon
Sveriges Radio
Vetenskapspodden
Sveriges Radio