46 episodes

Podcasts om historie og samfund udgivet af Meloni. God gammeldags tale-podcast, hvor vi går i dybden med emnet uden fancy effekter.

Historica - Podcasts om historie og samfund Forlaget Meloni

    • History

Podcasts om historie og samfund udgivet af Meloni. God gammeldags tale-podcast, hvor vi går i dybden med emnet uden fancy effekter.

    Grundloven 1849

    Grundloven 1849

    Danmarks grundlov fylder 175 år i 2024. Det markerer vi med en podcast, hvor vi kigger på de begivenheder, der gjorde Danmark til et demokrati eller var det i det hele taget et demokrati? I selskab med ph. d. i historie og post. doc. ved Københavns Universitet Jesper Lundsby Skov sætter vi fokus på forløbet forud for 5. juni 1849 – den dag, hvor Danmark fik folkestyre.

    • 40 min
    Bystaten

    Bystaten

    Antikkens Grækenland var ikke et samlet land, men bestod af en masse bystater. Hvad karakteriserede disse bystater og kan man tale om en fælles græsk identitet? Lektor Thomas Heine Nielsen fra Saxoinstituttet ved Københavns Universitet gør os klogere på den græske bystat.

    • 38 min
    Romersk Litteraturhistorie

    Romersk Litteraturhistorie

    Romerne skrev meget. Rigtig meget. Sammen med professor Christian Høgel dykker vi ned i den romerske litteraturhistorie. Hvornår begyndte romerne at skrive, havde de deres egen stil og hvem lod de sig inspirere af. Vi kigger på de forskellige genrer og konsekvenserne, hvis man gik over stregen, som fx den romerske forfatter Ovid, der begik en lille fejl.

    • 51 min
    Den skaldede senator

    Den skaldede senator

    I vores femte og sidste afsnit er vi nået til Cassius Dios egen tid. Det er i begyndelsen af det tredje århundrede under Det Severiske Dynasti, der gennem en borgerkrig har erobret magten efter en relativt fredfyldt periode med kejsere, der respekterede Senatet. Nu, derimod, er vi i en tid med store omvæltninger med kejsere, der på brutal vis undertrykker senatet og en gruppe senatorer, der lever i frygt for deres liv. For eksempel beskriver Cassius Dio levende, hvordan en simpel drøm, ...

    • 47 min
    Den hovedløse struds

    Den hovedløse struds

    I efteråret 192 evt. er Cassius Dio sammen med det øvrige senat i Colosseum. Her optræder kejser Commodus som dyrekæmper. Da han sejrrigt har trukket sig ud af en kamp mod en struds, fremviser han symbolsk det afhuggede hoved for de forsamlede senatorer. Optrinnet fremkalder spredt latter snarere end frygt, selvom forholdet mellem kejseren og senatet var blevet gradvist dårligere igennem de tolv år Commodus havde været ved magten. Optrinnet var dog alvorligt ment fra kejserens side og indvars...

    • 43 min
    Fri os for demokratiet!

    Fri os for demokratiet!

    Hvad er bedst, demokrati eller monarki? Cassius Dio var ikke i tvivl: monarki er en langt bedre styreform end demokrati. Men hvordan skal det ideelle monarki så indrettes? I dette afsnit diskuterer vi, hvorfor Dio anså demokrati som en elendig styreform, og hvorfor han mente, at selv en uduelig enehersker var bedre end en republik. Vi fokuserer også på Dios ideelle monarki, på senatets og rådgiveres rolle i sådan en styreform og på hvordan kejserne i Dios øjne kunne undgå at falde i tyranniet...

    • 49 min

Top Podcasts In History

Human Resources
Broccoli Productions
Throughline
NPR
Lest We Forget
Tenement Yaad Media
Slow Burn
Slate Podcasts
Dark History
Audioboom Studios
Kwibuka Podcast
Kwibuka Rwanda

You Might Also Like

Kongerækken hos Politiken Historie
Politiken
Kampen om historien
DR
Bag om København
Københavns Biblioteker
De Røde Fjer
Kalle Kühlmann
Obscuritas
Vores Tid - Nationalmuseets mediehus
Den yderste grænse
Vores Tid - Nationalmuseets mediehus & 24syv