32 episodes

Barn- och elevhälsopodden riktar sig till dig som arbetar inom förskolan och skolan och vill lära dig mer om hur du kan bidra till hälsa bland elever.

Barn- och elevhälsopodden Barnochelevhalsopodden

    • Education

Barn- och elevhälsopodden riktar sig till dig som arbetar inom förskolan och skolan och vill lära dig mer om hur du kan bidra till hälsa bland elever.

    Systematiskt arbete med hot och våld

    Systematiskt arbete med hot och våld

    Medverkande: Eva Lindberg, skolsäkerhetssamordnade på Utbildningskontoret, Miriam Fohlin, leg. psykolog på Centrala barn- och elevhälsan, Tony Georgson, säkerhetsstrateg på Säkerhetsavdelningen och Therese Björnstam, leg psykolog Centrala barn- och elevhälsan (intervjuare)När det förekommer hot och våld på en förskola eller skola är det inte ovanligt att man kan känna sig ensam och utsatt i arbetet. Men hjälp och stöd finns, vilket belyses när Eva Lindberg, Tony Georgson och Miriam Fohlin berättar om Utbildningskontorets och Norrköping kommuns arbete för att stödja förskolor och skolor i deras arbete. De berättar om såväl förebyggande arbete som sker inom ramarna för ett systematiskt arbete i vardagen till det åtgärdande arbete som sker i en redan uppkommen situation. Material som beskrivs återfinns på intanätssidan nedan tillsammans med information.Lästips:
    Intranätssida om Hot och våld för Norrköpings kommun
    Barn och elevhälsopodden – Den goda relationen del 3 – Från teori till praktik på en förskola

    • 37 min
    Metakognitivt lärande och självreglering

    Metakognitivt lärande och självreglering

    Medverkande: Therese Björnstam från Barn- och elevhälsopodden, Caisa Skoglund från podden Utveckling och pedagogik samt fil. dr och leg. psykolog Petri Partanen.
    I avsnittet träffar vi forskaren Petri Partanen för att prata om metakognition och självreglering. Petri är Fil. dr. i psykologi, leg. psykolog och specialist i pedagogisk psykologi. Vi samtalar om att tänka om sitt eget tänkande och lärande utifrån perspektiven lärande och hälsa. Petri berättar om metakognitiva kunskaper så som strategier i lärande, hur fungerar vi i lärande och hur går vi tillväga. Han pratar också om självreglering, hur vi klarar av att planera och monitorera i vår vardag. Samtalet berör också hur lärare och skola kan stötta elever att utvecklas för att fler ska lyckas i skolan.
    Lästips:
    Pedagog Norrköping (2023) Metakognition och självreglering.
    Partanen, P. (2019) Att utveckla förmågor på vetenskaplig grund i skolan
    Skolutvecklarna Sverige (2024) Metakognition och självreglering.

    • 41 min
    Den goda relationen 3 - Från teori till praktik på en förskola

    Den goda relationen 3 - Från teori till praktik på en förskola

    Medverkande: Therese Björnstam, leg. psykolog (intervjuare), från förskolan Hantverkaren Patricia Mohlin, barnskötare, och Joline Ernell, förskollärare, och från Centrala barn- och elevhälsan Sofie Berglund Ernman, socionom och Miriam Fohlin, leg. psykolog
     
    När förskolan Hantverkaren upplevde att de hade kört fast i arbetet med att nå goda relationer med vårdnadshavare vände de sig till Centrala barn- och elevhälsans förskoleteam för att få hjälp och stöd. Tillsammans tog de sig an arbetet att stärka samverkan och bygga hållbara samverkansprocesser för att förbättra relationerna mellan förskola och vårdnadshavare. I avsnittet delar de med sig av gemensamma arbetet, från uppstart till avslut, från såväl förskolans perspektiv som Centrala barn- och elevhälsans perspektiv.
     

    • 30 min
    Den goda relationen 2 - Utmanande samarbeten mellan förskola och vårdnadshavare

    Den goda relationen 2 - Utmanande samarbeten mellan förskola och vårdnadshavare

    Medverkande: Therese Björnstam, leg. psykolog (intervjuare) och från Centrala barn- och elevhälsan Sofia Månsson, leg. psykolog och Miriam Fohlin, leg. psykolog
     
    Som förskola och skola har vi ett ansvar att verka för ett gott samarbete med vårdnadshavare och omsorgsgivare, som syftar till barnets/elevens bästa. Även när det är utmanande och svårt. Hur kan vi närma oss ett samarbete som inte blir som vi förväntar oss med en respekt och nyfikenhet för den vi möter och med barnets bästa i åtanke? Hur kan vi förstå det som sker för att kunna vara hjälpsam för den vi möter? Varför är det viktigt att vi ser det som vårt uppdrag? Och vad gör vi när det vi brukar göra inte räcker? Allt det diskuteras i poddavsnittet.

    • 33 min
    Den goda relationen 1 - Vikten av att kroka arm i arbetet med familjer på förskolan

    Den goda relationen 1 - Vikten av att kroka arm i arbetet med familjer på förskolan

     
    Medverkande: Therese Björnstam, leg. psykolog (intervjuare), Kristina Wessman, pedagog på förskolan Svanen och Sofie Berglund Ernman, socionom på Centrala barn- och elevhälsan
    Det är känslomässigt laddat att arbeta med andras barn. Det är många gånger svårt och kräver mod, nyfikenhet av var och en som arbetar runt barnet och eleven. Dessutom krävs en tillit och tro på sig själv och sin yrkeskompetens, men även en tro på barnet/eleven och dess föräldrar. Förskolan och skolan har ett uttalat uppdrag och ansvar i relationsarbetet med barn och familjer. Samtidigt är det lätt att utgå från att det samarbetet bara ska finnas och att vi inte pratar konkret om vad det innebär och hur det går till. Poddavsnittet handlar om just detta och berör både vad vi som pedagoger kan göra och vilka förutsättningar som behöver finnas i organisationen.
     
    Länktips
    Samarbete i förskolan av Gunilla Niss och Anna-Karin Söderström
    Föräldrasamverkan: att bygga tillit av Ann S. Pihlgren
     

    • 39 min
    Skolan och klimatet – att använda klimatpsykologi som stöd för elevers lärande och hälsa

    Skolan och klimatet – att använda klimatpsykologi som stöd för elevers lärande och hälsa

    Medverkande: Therese Björnstam, leg. psykolog (intervjuare) och Kata Nylén, leg. psykolog från Klimatpsykologerna
    Klimatfrågorna är ständigt närvarande i vårt samhälle och i skolan är klimatet och hållbarhet ett inslag i flera ämnen och områden. Kata Nylén berättar om hur vi kan göra kopplingar mellan klimatfrågor och hälsa för våra elever, och hur det både kan vara en utgångspunkt för arbetet i skolan, men hur det också kan inspirera till vidare arbete. Klimatet väcker känslor, och det ska vi dra nytta av – i såväl undervisning som i skolans hälsofrämjande arbete.
    Länktips:
    Klimatsnack – snabbguide i hur du kan prata med barn om klimatet
    Terra-Pi metodbank
    Prata med barn om klimatet: en handbok - Frida Berry Eklund
    Klimatpsykologi - Hur vi skapar hållbar förändring - Frida Hylander, Kali Andersson och Kata Nylén

    • 42 min

Top Podcasts In Education

Английский язык по плейлистам с нуля и до продвинутого. Практически
Александр Бебрис
6 Minute English
BBC Radio
Начнем с понедельника
Start Monday
Narikbi LIVE
Narikbi Maksut
Kitapal podcast
Kitapal
TED Talks Daily
TED

You Might Also Like

Rättegångspodden
Tall Tale | Nils Bergman
Nyfiken På
Kristin Kaspersen
Krimrummet
Expressen
Förhörsrummet
Novel Studios
Flashback Forever
Flashback Forever