101 episodes

Un podcast despre lume și societate.

Vorbitorincii Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

    • News

Un podcast despre lume și societate.

    Poftiți la teatru: Livada cu Vișniec

    Poftiți la teatru: Livada cu Vișniec

    Prieteni, bine ați venit la episodul 84. Suntem bucuroși și onorați de întâlnirea cu Matei Vișniec, unul dintre cei mai importanți dramaturgi români. A plecat din țară în 1987, are cetățenie franceză, dar nu a renunțat la cetăţenia română. Este unul dintre autorii cei mai jucaţi la Festivalul de Teatru de la Avignon și a sosit în studioul nostru cu toba plină de povești. O întâlnire de suflet pentru noi..
    Altfel, să știți că venim la Cluj, pe 8 iunie la ora 11:00, la Cinema Arta, cu același format ”Neînvinșii”. O să avem invitații de dat, vom reveni pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Youtube cu toate datele.
    În aceste zile de final de mai și început de iunie au loc o mulțime de evenimente în București: Salonul Internaţional de Carte Bookfest, MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală și de Est și Romanian Design Week. Poate ne și întâlnim. 
    Nu încheiem episodul fără Spuma filelor, fotbal și rubrica de mâncare. Vă mulțumim pentru fiecare like, subscribe și share.



    00:00 Povești cu deja celebra trupă de doctori, bancuri bune de tot, nuntă la Vaslui, diete și unii dintre noi cântăresc totul. Dar și slăbesc! 
    00:19:49 A început Bookfest și vă așteptăm sâmbătă, pe 1 iunie, la lansarea cărții lui Radu, ”Libertatea de depresie”. Vă anunțăm totodată și reeditarea cărții ”Noi vorbim, nu gândim”, semnată tot de Radu, care are subtitlul Nouă colecție de perle românești. Și citim câteva dintre ele. Avem o surpriză pentru comunitatea noastră de plătitori. 
    00:52:33 Poftiți la teatru: Livada cu Vișniec
    02:23:00 Neașteptări cu surprize pentru Radu Paraschivescu
    02:34:16 Spuma filelor vine cu recomandări minunate: Jan Cornelius - Conspirația cearşafurilor, Richard Ford - Canada, Colm Toibin - Brooklyn, Radu Paraschivescu - Libertatea de depresie
    03:00:18 Fotbal și fotbalamuc este cu ochii pe meciul final al Ligii Campionilor UEFA 2023–24 și pe meciul retragerii ”Generației de Aur”
    03:18:40 Aperitive de nuntă la Oale, ulcele și tigăi
     

    • 3 hrs 29 min
    Cristian Grosu. De ce câștigă populiștii în Europa

    Cristian Grosu. De ce câștigă populiștii în Europa

    Cristian Grosu, redactor șef la Curs de guvernare, revine la Leaders pentru o discuție foarte interesantă despre alegerile și campania electorală din acest an. Facem pronosticuri, dar vorbim și despre evoluția partidelor populiste în România și în Europa, cine sunt populiștii și ce propun, de ce este periculos partidul PSD-PNL. Finalul l-am rezervat economiei, vorbim despre evoluția EURO, inflație, datoria externă și ce înseamnă toate astea în perspectiva lui 2025.
     
    Dacă ați ratat episodul ”De ce istoria nu-i iartă pe proști” cu Cristian Grosu la Leaders, vă lăsăm linkul mai jos 👇
    (https://five.libsyn.com/show/episodes/view/28772988 )
    03:35 Tentativa de asasinat a premierului slovac Robert Fico
    04:40 Alegerile din România - pronosticuri 
    24:12 Politica verde europeană
    39:10 Trezirea Europei
    44:54 Cum stă treaba în agricultura din România
    54:00 Fenomenul migrației
    1:03:45 Excesele corectitudinii politice
    1:19:11 Populismul în România
    1:32:40 Cine o să fie candidații la prezidențiale
    1:37:03 Criza democrațiilor
    1:50:11 Cum arată economia acum. Recesiune sau nu?
     

    • 2 hrs 18 min
    Nicușor Dan. Cel mai sincer interviu

    Nicușor Dan. Cel mai sincer interviu

    Nicușor Dan vine la Leaders pentru o ediție specială. Va fi o discuție cu multe întrebări și răspunsuri despre București, capitala pe care ne-o dorim altfel decât este acum. Să știți că vorbim despre trafic, transportul public, fațade care așteaptă reabilitarea, centrul istoric al Bucureștiului și despre veșnica problemă a apei calde și despre întreținerea parcurilor. Ce am mai aflat de la actualul primar:
    02:00 - Transportul în comun va fi cea mai bună alegere. Metroul și tramvaiul transportă cei mai mulți călători, sunt cele mai eficiente.
    08:40 - A fost un mandat heirup
    10:25 - Viitorul acestui oraș. Planul urbanistic
    18:53 - Cum se poate rezolva problema centrului istoric al București-ului
    30:30 - Jumătate din construcțiile din București erau ilegale. Avem o corupție în urbanism.
    51:02 - Echilibrul de putere între Primăria Generală și primăriile de sector
    59:08 - Tranzacții politice
    1:00:44 - În timpul mandatului său, București-ul s-a îndatorat mai mult
    1:05:56 - Ce se întâmplă cu STB
    1:09:45 - Prețul unei călătorii cu transportul în comun este mic. La vecinii unguri, de exemplu, o călătorie costă 6 lei.
    1:11:20 - A crescut numărul celor care folosesc transportul în comun, precum și numărul de vânzări de bilete și abonamente vândute
    1:15:50 - Sistemul de parcări cu plată trebuie extins
    1:21:33 - Pasagerii viitorului tren metropolitan vor câștiga timp prețios. Acesta va fi posibil pe 3 rute: Gara de Nord - Gara Obor - Gara de Vest (în apropiere de stația de metrou Păcii)
    1:36:22 - Succesele acestui mandat
    1:36:38 - Câți km de țevi de apă mai sunt de schimbat
    1:44:02 - Relația cu Matei Păun
    1:51:12 - Ce nu-i place când vine vorba despre Uniunea Europeană
    1:57:37 - Povestea sloganului ”Matematică, nu usturoi”
     

    • 2 hrs 10 min
    Baricade. Mai este România o țară de mâna a doua?

    Baricade. Mai este România o țară de mâna a doua?

    Prieteni, proiectul nostru Vorbitorincii se mărește. Alături de podcastul clasic, cu Radu Paraschivescu, și de Leaders, sosește Baricade, cu Cătălin Striblea față în față cu Radu Naum.
    Cei doi moderatori își pun la încercare părerile - Mai este România o țară de mâna a doua? Va fi o emisiune pe contre și ne propunem să avem bătălii dintre cele mai interesante. Vă așteptăm comentariile și vă mulțumim pentru fiecare like & share. 
     
    02:17 Mai este România o țară de mâna a doua? 
    17:00 Șpaga în România 
    25:03 Investiții în stadioane, zero obiective
    38:37 Siguranța pe străzile din România 
    53:53 Cazurile Moldovan și Drăgușin

    • 1 hr 12 min
    Vangheleon jurnalistic

    Vangheleon jurnalistic

    Prieteni, iar am avut multe să ne spunem, sunteți în fața unui episod de aproape patru ore. Avem povești din vacanțele de Paște, vă reamintim de conferințele „Despre lumea în care trăim” de la Ateneul Român din acest weekend, 18–20 mai, și am revenit cu noutățile promise despre lansarea cărții lui Radu, Libertatea de depresie. Invaluiri si dezvaluiri de pe la noi. Vă așteptăm.
    Ovidiu Vanghele, cel mai bun baterist dintre jurnaliști, este invitatul nostru în acest al 83-lea episod. I-am spus superstarul momentului și nu am glumit. Avem vreme să vorbim pe îndelete despre câteva dintre anchetele sale celebre ”Azilele groazei”, abuzurile sexuale petrecute la vârful eparhiei BOR și nu în ultimul rând, ”Cartelul din Carpați”.
    Avem și cărți faine, este episod și cu Diana Popescu în platou și ne amintim de plăcerile culinare din vacanțele recente.
     
    00:00 Am avut o energie senzațională și am început cu niște bancuri bune. S-a râs mult în culise. Anunțăm despre ce vom vorbi: Gala Puccini, un porumbel într-o sală de spectacole, zile de vacanță în Italia și Ungaria.
    15:06 V-am promis detalii despre lansarea cărții lui Radu, ”Libertatea de depresie”. Aceasta va avea loc la Bookfest, pe 1 iunie, la ora 15,30, de Ziua copilului și a finalei Champions League, dacă vreți să ne și vedem. Sau ne mai putem vedea pe 11 iunie, la Humanitas Cișmigiu, unde va avea loc a doua lansare. 
    54:17 Vangheleon jurnalistic
    2:29:33 Neașteptări cu trupa Eyedrops, aria Nessun Dorma cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras  
    2:39:58 Spuma filelor vine cu titluri tare faine: Michel Bussi - Nimic nu mi te poate șterge din minte, Giorgio Bassani - Ochelarii cu ramă de aur, J.M. Coetzee - Polonezul, Laura Imai Messina- Viețile secrete ale culorilor, Jonathan Coe - Bournville
    3:15:19 Diana Popescu ne aduce recomandări culturale pentru viitorul apropiat - RAD - cel mai mare târg de artă contemporană, în premieră în România, 16-19 mai, spectacolul de dans imersiv In Between la Mina Museum, cele mai bune filme documentare de după 1990 la ARCUB, între 17 și 20 mai
    3:36:02 Oale, ulcele și tigăi cu mâncăruri alese din ultimele vacanțe

    • 3 hrs 56 min
    Cristian Ghinea. Cine a făcut România europeană. O istorie nespusă.

    Cristian Ghinea. Cine a făcut România europeană. O istorie nespusă.

    ”Societatea din România este mult mai modernă decât statul românesc” spune Cristian Ghinea, invitatul acestei ediții Leaders sub umbrela Vorbitorincilor. Iar discuția noastră pleacă de la cartea invitatului, „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”, ediție sold out, și strădaniile acestei țări de a deveni o țară ca afară, o Românie europeană, cum ne dorim cei mai mulți dintre noi. Am reușit până în prezent să atingem acest țel sau mai avem de lucru la îndeplinirea lui?
    04:55 Ce spune cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”?
    45:15 Lupta între privilegii legale și egalitate
    1:09:57 A fost România grânarul Europei?
    1:36:30 Diferențe între generații
    2:05:16 Cât de performant e statul românesc?

    • 2 hrs 41 min

Top Podcasts In News

Les Grosses Têtes
RTL
Judging Freedom
Judge Napolitano
Global News Podcast
BBC World Service
Let's Talk Palestine
Lets Talk Palestine
The Weekly Show with Jon Stewart
Comedy Central
China Global
The German Marshall Fund

You Might Also Like

George Buhnici | #IGDLCC
George BUHNICI
Fain & Simplu Podcast
Mihai Morar
Mind Architect
Mind Architect
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
striblea's podcast
Catalin Striblea
Dj Dark @ Radio Podcast
Dj Dark