19 episodes

«Que la ciencia te acompañe» (QLCTA) es un podcast producido por jóvenes investigadores/as científicos/as creado con el propósito principal de promover la divulgación de las diferentes ramas de la ciencia (neurociencias, medicina, química, física, astronomía, etc.) y el pensamiento crítico al público general interesado.

Un espacio para hablar sobre ciencia, divulgación, noticias,
juegos, preguntas, pseudociencias, revisiones ¡y mucho más!

Presentado por: Dr. Marc López Cano, Dra. Marta Valle y Josep Argerich.
Con la colaboración de: Laura I. Sarasola, Núria Sánchez y Laura Gómez.

¡Que la ciencia te acompañe‪!‬ Dr. Marc López Cano; Dra. Marta Valle y Josep Argerich.

    • Science

«Que la ciencia te acompañe» (QLCTA) es un podcast producido por jóvenes investigadores/as científicos/as creado con el propósito principal de promover la divulgación de las diferentes ramas de la ciencia (neurociencias, medicina, química, física, astronomía, etc.) y el pensamiento crítico al público general interesado.

Un espacio para hablar sobre ciencia, divulgación, noticias,
juegos, preguntas, pseudociencias, revisiones ¡y mucho más!

Presentado por: Dr. Marc López Cano, Dra. Marta Valle y Josep Argerich.
Con la colaboración de: Laura I. Sarasola, Núria Sánchez y Laura Gómez.

    Episodio especial 5 - Desenvolupament d'un fàrmac II (en català).

    Episodio especial 5 - Desenvolupament d'un fàrmac II (en català).

    L'equip QLCTA ensenya les dents de nou! (i segueix tractant-se d'una broma, que no mosseguem).



    Com ja és tradició (de dos anys), comptem amb la inestimable col·laboració clau del Dr. Víctor Fernández Dueñas, professor de Farmacologia de la Universitat de Barcelona. En aquesta reedició especial, l'equip QLCTA tornem a explorar el fascinant món del desenvolupament de nous fàrmacs. Aquest episodi, en català, ens ofereix una oportunitat actualitzada de revisitar aquest tema apassionant, però amb noves perspectives i punts de vista. En aquesta ocasió, l'equip QLCTA compta amb la participació de nous estudiants de l'assignatura de Farmacologia d'un nou curs del grau d'Odontologia, aportant frescor i noves idees a la discussió.



    El programa comença amb una introducció als nous estudiants que participen en aquesta edició seguit d'un enriquidor debat sobre el tema central. Durant l'episodi, es tractaran els mateixos passos essencials i actors principals del desenvolupament de fàrmacs, però s'abordaran amb un enfocament renovat. Els estudiants aportaran les seves pròpies perspectives i inquietuds, generant un debat dinàmic i estimulant. L'equip QLCTA fomenta la participació activa dels estudiants, animant-los a expressar les seves opinions i compartir els seus coneixements. Aquesta interacció promou la discussió i ofereix una visió més completa sobre el tema. L'episodi està dividit en segments per abordar els diferents aspectes del desenvolupament de fàrmacs, igual que en l'episodi els estudiants aportaran exemples, preguntes i reflexions, donant vida a la conversa. Es tracten els dilemes ètics, les últimes investigacions i els reptes actuals que es plantegen en aquest camp.



    Finalment, l'equip QLCTA corregirà, comentarà i completarà la informació tractada en el debat per tal d'oferir una visió el més objectiva i crítica possible sobre els principals arguments manifestats. Aquest episodi especial, reeditat, ens brinda una nova perspectiva sobre el desenvolupament de fàrmacs, on s'exploren les complexitats i les noves tendències d'aquest àmbit crucial de la ciència. Sempre amb l'estil característic de QLCTA.



    Aquest episodi ens convida a aprofundir en la reflexió d'un món fascinant de la recerca farmacèutica i, sobretot, a seguir aprenent sobre les seves implicacions en la nostra salut i benestar diaris.



    No us ho podeu perdre, imprecindible escoltar-lo per a enriquir les vostres ments.

    • 1 hr 58 min
    Episodio 3.1 - Pseudociencias.

    Episodio 3.1 - Pseudociencias.

    ¡Frikis de la ciencia, reuníos!

    Una terrible amenaza nos acecha y todos hemos sido convocados para hacer le frente. Las pseudociencias están recuperando fuerzas y han venido a convencernos con argumentos falaces.

    Este episodio insistiremos y repasaremos el método científico y las normas que lo conforman, destacando que solo una disciplina que cumpla con estas normas puede ser considerada ciencia establecida. Describiremos y analizaremos los errores típicos que cometen las pseudociencias, incluyendo afirmaciones infalsables, falta de rigor experimental, carencia de revisión por expertos en el campo de estudio, entre otros. También destacamos que las pseudociencias a menudo se respaldan en razonamientos falaces y que pueden ser difíciles de detectar porque tienen una estructura y metodología parecidas a la ciencia.

    No obstante, hacemos especial énfasis en recordar que el problema no son las personas, sino las ideas, argumentos y metodologías y se invita a los oyentes a ser más críticos, objetivos y escépticos para evitar caer en trampas pseudocientíficas, de las que todos podemos caer presa!

    Y no nos olvidamos de nuestros acertijos... ¿Resolviste bien el de los piratas? Pues prepárate para un nuevo y más complejo reto.

    Manteneos ojo avizor por si detectais alguna pseudociencia cerca. Sed curiosos y críticos. Mantened la mente abierta, pero no tanto como para que vuestro cerebro se caiga y los demás metan sus ideas dentro y sobre todo...

    ¡Que la ciencia os acompañe!

    • 1 hr 9 min
    Episodio 2.4 - El monstruo de Frankestein.

    Episodio 2.4 - El monstruo de Frankestein.

    ¡Ciencia y terror!

    El equipo de QLCTA viaja atrás en el tiempo (no literalmente, claro) para hablar de una historia que mezcla terror, fantasía... y por supuesto: ¡CIENCIA!

    Acompáñanos en este trascendental viaje para conocer el contexto histórico y las bases científicas (si las hay) de una de las historias más famosas de la ciencia-ficción: Frankestein o el moderno Prometeo. 

    ¿Conoces el concepto de bio-electricidad? 

    ¿Sería posible resucitar a los cadáveres con el poder de la electricidad? 

    ¿Cuáles eran los temores de los ciudadanos y ciudadanas de esa época, cuando la novela salió a la luz? 

    Nuestra querida e ilustrada Dra. Marta Valle nos responde estas dudas y muchas otras en esta épica aventura, donde además nos hace un pequeño apunte sobre la relación entre esta historia (y el conocimiento  y contexto científico del momento) con la ciencia que se practica actualmente... como por ejemplo la electrofisiología. 

    No te lo pierdas y escúchanos para saber más sobre este carismático monstruo y la ciencia que de él emana. 

    Finalmente, seguimos con nuestro juego de "utiliza la ciencia" así que exprime tus neuronas y intenta resolver el enigma que involucra a varios piratas y ¡un suculento botín!

    • 56 min
    Episodio especial 4 - Desenvolupament d'un fàrmac (en català).

    Episodio especial 4 - Desenvolupament d'un fàrmac (en català).

    L'equip QLCTA ensenya les dents! No literalment, que som pacífics! hehe...

    En aquest episodi (en català) i amb la col·laboració del Dr. Víctor Fernández Dueñas de la Universitat de Barcelona, expliquem quins son els passos essencials, així com quins son els actors principals que juguen un paper crucial pel que fa al desenvolupament de nous fàrmacs. Un tema important i controvertit dels darrers anys, que tractem i discutim amb ajuda dels alumnes de l'assignatura de Farmacologia del grau d'Odontologia (per això lo de les dents). Una activitat d'aprenentatge basada en les activitats del grup d'innovació docent de la unitat de Farmacologia i que fa énfasis en l'aprenentatge basat en projectes, donant protagonisme als estudiants i reconeixent-los com l'actor primordial del procés d'aprenentatge. 

    No us perdeu aquest episodi especial, distribuit en tres parts:

    1. En Josep ens fa un breu resum de com es desenvolupen nous fàrmacs.

    2. En Marc modera un debat/joc de rol amb els estudiants d'odontologia.

    3. Na Marta comenta, corregeix i apunta certes particularitats del debat.

    Heu tingut sempre el dubte de quins passos s'han de seguir per a descobrir/desenvolupar nous fàrmacs? És un procés segur? Quines garanties té? Qui ho controla?

    No us perdeu aquest episodi especial on resolem tots aquests dubtes al més pur estil QLCTA!

    • 1 hr 49 min
    Episodio especial 3 - Cervell biòlogic vs. cervell robòtic (en català).

    Episodio especial 3 - Cervell biòlogic vs. cervell robòtic (en català).

    L'equip QLCTA en colaboració amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ha participat en una nova edició de les #ConversesNat. 

    En aquesta ocasió vam debatre sobre el misteri del cervell i la recerca que actualment se’n fa. En una tertúlia conduïda pel neurocientífic i president del podcast; Marc López Cano i amb la colaboració de Leticia Góndalez López, tècnica d'educació i activitats del museu.

    Les teràpies futures es basaran en el carboni o el silici? En cèl·lules o en xips? Serem humans o màquines? El cervell és un òrgan fascinant, de complexitat immesurable i encara roman un misteri. Al seu torn, també ho són els trastorns i malalties que l’afecten i l’amenacen. Per a fer front a aquests problemes existeixen dues escoles de pensament ben diferenciades i que no sempre arriben a un acord comú. 

    Estarà el futur de les teràpies del sistema nerviós principalment basat i derivat en les millores tecnològiques? Seran en un futur els diferents tipus d’implants quirúrgics, tant elèctrodes com fibres òptiques i cànules de microdiálisi, l’ordre del dia en les teràpies mèdiques? L’espècie humana esdevindrà híbrida amb les màquines? Serem cyborgs? O per contra els nostres cervells sempre restaran supeditats i limitats a la seva biologia i fisiologia. Es focalitzarà la medicina del futur en alterar i modificar els nostres sistemes endògens? Triomfaran les teràpies de modificació biològica, com per exemple amb virus, enginyeria genètica o cèl·lules mare? Podrem gestar humans “a la carta”? Podrem fabricar humans amb noves habilitats i capacitats millorades? Serem metahumans? 

    En aquest debat vàrem comptar amb magnífics ponents com: 

    – Dra. Anna Mura, bioenginyera, investigadora sènior a l’IBEC (Institut de Bioenginyeria de Catalunya). 

    – Dr. Ignacio Delgado, neurocirurgià, investigador sènior a l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques). 

    – Dra. Marta Valle, biotecnòloga, investigadora postdoctoral al NIDA (The National Institute on Drug Abuse). 

    – Dr. Guillermo García, neurofisiòleg, investigador sènior i professor agregat de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona). 

    *Tertúlia conduïda pel Dr. Marc López Cano, neurofarmacòleg, investigador potsdoctoral i professor associat de la UB (Universitat de Barcelona). 

    [Més informació: https://museuciencies.cat/activitats/… #ConversesNat]

    • 1 hr 41 min
    Episodio 2.3 - La ciencia de los cereales.

    Episodio 2.3 - La ciencia de los cereales.

    ¿Alguna vez os habéis preguntado por qué los cereales se quedan flotando en la leche en lugar de hundirse? ¿Pueden los clips de oficina flotar? ¿Qué pasaría si un clip y un cereal estuvieran cerca en un líquido acuoso? ¡En este episodio del podcast, os vamos a desentrañar el gran misterio de por qué y cómo los cereales flotan en la leche! Pero además os lo vamos a explicar de una manera divertida y fácil de entender. Descubrimos cómo la densidad y la tensión superficial del agua juegan un papel importante en su capacidad para flotar o hundirse y además discutiremos la relevancia e implicaciones que pueden tener todos estos fenómenos en la naturaleza y para los seres vivos. 

    ¡No te pierdas este episodio lleno de sorpresas y risas mientras aprendemos sobre los principios científicos detrás de un fenómeno tan mundano y cotidiano!

    • 44 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
NASA's Curious Universe
National Aeronautics and Space Administration (NASA)
Relaxing Music For Sleep And Stress Relief
AK Entertainments
StarTalk Radio
Neil deGrasse Tyson
This Podcast Will Kill You
Exactly Right Media – the original true crime comedy network
Manasgatha - A Sinhala podcast that dwells into all things interesting including tech, IT, politics
Manasgatha