15 episodes

Nyheter, aktualiteter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen presenteras av Heidi Liekola. Här hör du även sverigefinska röster om teman som väcker intresse för att samtala på det nationella minoritetsspråket.

Ajankohtaista suomeksi UR

  • Documentary

Nyheter, aktualiteter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen presenteras av Heidi Liekola. Här hör du även sverigefinska röster om teman som väcker intresse för att samtala på det nationella minoritetsspråket.

  2020-12-12

  2020-12-12

  Aktualiteter, nyheter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen. Coronaårets reserestriktioner från Sverige till Finland har lett till att fler svenskar ansöker om finskt medborgarskap. Sedan 2003 tillåter Finland dubbelt medborgarskap. En sverigefinsk youtuber Beatrice Reiman berättar om sitt jobb som influencer och vilket ansvar hon anser sig ha med 170 000 följare på sin kanal. Julen firas i skuggan av corona, vi hör en sjundeklassare berätta om familjens julplaner och traditionerna. Och så blir det julmusik från Haloo Helsinki tillsammans med Cantores Minores-kören.

  • 4 min
  2020-11-28

  2020-11-28

  Aktualiteter, nyheter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen. Den allvarliga coronasituationen frestar på sjukvården i Sverige. Intensivvårdssjuksköterska Paula Gröhn arbetar långa dagar och uppmanar unga som gamla att följa de åtstramade restriktionerna. Filmen om Tove Jansson blir Finlands Oscarsbidrag. Nu väntar hårt arbete att få filmen nominerad till slutkampen om priset. Káren-Ann Hurri är uppvuxen i en samisk-finsk familj i det svenska Karesuando. Hon berättar om sin trekulturella vardag och balansering mellan språken.

  • 4 min
  2020-11-14

  2020-11-14

  Aktualiteter, nyheter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen. För första gången på över 100 år har forskare i Australien upptäckt ett nytt korallrev i närheten av Stora barriärrevet. 13-åriga utlandsfinländskan Sofia Kekäläinen som bor i Boston vill att den nyvalda presidenten i USA ska driva klimatfrågorna. Producenten Lina Puranen berättar om sin kortfilm "Sori Toni" som ingår i Svenska Filminstitutets minoritetssatsning Glöd.

  • 4 min
  2020-10-31

  2020-10-31

  Aktualiteter, nyheter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen. Naturhistoriska museet i London har utsett världens bästa naturbilder och en 17-årig finländare vann i kategorin unga fotografer. Psykisk ohälsa bland barn och unga har ökat i Sverige under de senaste årtiondena. Vi träffar Riina som går sista året i sin psykologutbildning och vill normalisera diskussionen kring psykisk ohälsa. Vi följer med 14-åriga Isa till konståkningsträningen och hör henne berätta om målet med hobbyn som hon tränar sex gånger i veckan.

  • 4 min
  2020-10-17

  2020-10-17

  Aktualiteter, nyheter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen. I Finland diskuteras mobbning på skolorna sedan en skolelev misshandlades på en rast. Författaren och aktivisten Seluah Alsaati berättar om sin roman "Inte din baby" som handlar om en tonårsförälskelse där drömkillen förvandlas till en kontrollerande och svartsjuk person. Sverigefinska Iiris Paavonperäs vistelse på ett internationellt konfirmationsläger i Finland gav nya kunskaper i finska och kompisar världen över.

  • 4 min
  2020-10-03

  2020-10-03

  Aktualiteter, nyheter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen. Bättre utrustning, detaljerade väderleksrapporter och servicepaket för klättrare gör att fler än tidigare når toppen av världens högsta berg Mount Everest. I spår av av Black lives matter -rörelsen kräver afrosvenskar i kreativa yrken konkreta åtgärder mot strukturell rasism. Vi har träffat Nicole Kavander som är en av initiativtagarna till uppropet. Vi hör också Elias Viitala berätta hur det var att flytta till en ny ort och samtidigt börja på högstadiet. Och så blir det en låt av artisterna Juha Tapio och Ellinoora.

  • 4 min

Top Podcasts In Documentary

More by UR