499 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

P1 Kultur Sveriges Radio

    • Society & Culture

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

    Radiojazzgruppen – tillbaka till framtiden

    Radiojazzgruppen – tillbaka till framtiden

    Följ med oss tillbaka till när jazzen lämnade dansbanorna och samtidigt blev både friare och mer genomkomponerad. Utvecklingen av det som då var framtidens jazzmusik gick i olika riktningar. Ibland på kollisionskurs. En P2 Dokumentär.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    På 1960-talet ville Sveriges Radio bidra till att göra jazzen till en mer seriös konstform – det gamla Radiobandet stöptes om och blev Radiojazzgruppen som nu 2023 alltså återuppstått.
    Men har Radiojazzgruppen varit död? Har den inte funnits hela tiden? Och vad är Radiojazzgruppen egentligen?
    Hör röster och musik ur arkiven och nygjorda intervjuer med jazzmusikerna Georg Riedel, Nils Landgren, Amanda Sedgwick, Ebba Åsman, Örjan Fahlström och Lars-Göran Ulander – om nutid, dåtid och framtid.
     En P2 dokumentär från 2023 av Eva och Staffan Schöier.

    • 56 min
    Klassiskt i hängmattan – tips på bästa sommarmusiken

    Klassiskt i hängmattan – tips på bästa sommarmusiken

    P1 Kultur har redan gett tips på vilken jazzmusik du kan höra, vilka böcker du kan läsa och vilka filmer du kan kolla på under sommaren. Men vilket klassiskt album passar hängmattan i sommar?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Vi får besök av Musikrevyn i P2s programledare Karin Birgersson som ska ge oss sommarlyssnings tips från den klassiska musikens värld.

    SHAKESPEARE SOM CLOWNTEATER
    I år kan man se Strindbergs Dödsdansen och Bergmans Det sjunde inseglet framföras av teaterclowner. Och på Norrbottensteaterns sommarscen spelas Shakespeares Richrad den III. Vår reporter Helene Alm har åkt dit med frågan: Varför lämpar sig lämpar sig klassiker och tragedier särskilt bra för clownteater?

    INTERVJU: HON HAR SKRIVIT ”HEJ JAG HAR CP”
    Vi får besök av författaren och funkivisten Jenny Larsson som förutom att ha ett pysselkonto på sociala medier med över hundra tusen följare, även skrivit den självbiografiska boken ”Hej jag har CP!”

    EN SKATEPARK I EN KONSTHALL
    Koo Jeong A. är inte bara Sydkoreas representant på Konstbiennalen i Venedig i år. Hen är även Sverigeaktuell med utställningen ”Event Horizon Malmö” på Malmö Konsthall.
    En utställning som till största del består av en gigantisk skateskulptur som är som en liten skatepark i konsthallen. Som är öppen för allmänheten att ta, gå, stå, sitta, ligga eller åka skateboard på.

    HANTVERKET: TAPETMAKARNAOBS i P1 har sommarlov, så istället blir det ett avsnitt av Hantverket, vår serie där vi möter människor som verkar bakom kulissen i kulturbranschen.
    Idag möter vi de två tapetmakarna Sara Lundström och Mats Qwarfordt som arbetar med att rekonstruera gamla tapeter. Deras verkstad är en rödmålad, före detta fångvaktarbostad på Långholmen i Stockholm och där återskapar de mönsterskatter från både slott och koja. Nina Asarnoj har träffat dem och var med när de öppnade ett paket med gamla, sköra tapetfragment...

    Programledare: Lisa WallProducent: Saman Bakhtiari

    • 54 min
    Konst mitt i kriget – röster inifrån palestinska och israeliska museet

    Konst mitt i kriget – röster inifrån palestinska och israeliska museet

    Mitt under brinnande krig kan kulturen kännas mjuk och futtig. Men den museala verksamheten som delvis arbetar med historieskrivning pågår för fullt. P1 Kulturs Lisa Bergström ringde upp två kulturinstitutioner för att höra hur de arbetar mitt i krisen: Dels palestinska Nationalmuseet i Bir Zeit, norr om Ramallah på Västbanken, dels Israeliska museet i Jerusalem.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    MÖT GÄNGET BAKOM ”NOLLBUDGET”Just nu diskuteras svensk filmpolitik för fullt i och med den nya filmutredningen. Bland annat har Anna Croneman, vd för Svenska filminstitutet, flaggat för att färre filmer ska få mer pengar. Men vid sidan av mittfåran finns ett annat Filmsverige. Där man skapar filmer med mobiler och anordnar egna visningar. P1 Kultur gästas av regissörerna, manusförfattarna och skådespelarna Akar Karami och Suheib Salem som gjort långfilmen ”Nollbudget”.

    DIANE OLIVERS NOVELLER NÅR LÄSARNA – 58 ÅR EFTER HENNES DÖD
    Författaren Diane Oliver var bara 22 år när hon dog i en motorcykelolycka 1966. Hon lämnade efter sig texter som skildrar medborgarrättsrörelsen utifrån ett högst personligt perspektiv. Och först nu publiceras hon mellan två pärmar i ”Grannar och andra noveller”. Kulturredaktionens Anna Tullberg har läst boken.

    TILL MINNE AV ANDERS BODEGÅRD
    Han översatte från både polska och franska, bland annat nobelpristagaren Wisława Szymborskas lyrik och romaner av Michel Houellebecq. Tidigare i år utkom ”Kontraband kontradans” – en samling av hans artiklar om översättning, litteratur och språkfrågor. Kulturredaktionens Lina Kalmteg minns en av Sveriges mest inflytelserika översättare.
    Programledare: Lisa BergströmProducent: Maria Götselius

    • 59 min
    Journalistikens dolda metoder viktigare i ett slutnare samhälle

    Journalistikens dolda metoder viktigare i ett slutnare samhälle

    Dolda inspelningar, wallraffande och mullvadar på senaste tiden har flera journalistiska granskningar gjorda med dolda metoder fått stor uppmärksamhet, nu senast serien Den svarta svanen. Blir behovet av undercover-journalistik större i ett hårdare samhälle?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Den danska dokumentärserien ”Den svarta svanen” har skakat om både politiker, näringslivstoppar och kriminella i Danmark, när den med hjälp av dold kamera kunnat visa banden mellan den svarta och den vita ekonomin. Under våren har Kalla faktas avslöjanden inifrån Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning präglat nyhetsrapporteringen. Vad motiverar journalistik med dolda metoder? Och blir behovet större i en värld som styrs mer av å ena sidan dolda makthavare med stort våldskapital och å andra sidan organisationer och myndigheter som sluter sig allt mer? Samtal med de granskande journalisterna Jenny Strindlöv, Expressen och Sanna Klinghoffer, Svt.

    SKOGEN – EN ARENA FÖR KAMP MELLAN KOLLIDERANDE INTRESSEN
    Vad är egentligen en skog? Ett virkesförråd? En rekreationsplats? Ett ekosystem? Just nu dyker skogen upp som tema på en rad olika utställningar och föreställningar. Vi har besökt Tekniska museet i Stockholms utställning ”Skogen”; pratat med Lena Ylipää som är en av konstnärerna på Bildmuseet i Umeås utställning ”Åtta grader/Samtida konst om skogen” och vi har ringt upp scenkonstkollektivet Oscen, aktuella med ljudvandringen ”Skogens berättelser”.

    DUBBELT SVIKNA MUJAHEDIN-BARN I NY DOKUMENTÄR
    Folkets Mujahedin var den iranska frihetsrörelsen som störtade Shahen men som sedan hamnade i opposition mot mullorna och allt mer kom att bli en sekt. I en ny dokumentär berättar om barnen till frihetskämparna – många hamnade i Sverige, efter att föräldrarna valt kampen före föräldraskapet, där barnen i flera fall sveks en gång till – av det svenska samhället. Vi har träffat regissör Sara Moin.

    HANTVERKET: MÖT KOSTYMÖREN EMMA GAUFFIN
    ”Hantverket” är reportageserien där du får möta yrkesmänniskorna i kulturens kulisser. Hur lyssnar pianostämmaren? Hur spikar rammakaren? Idag möter du kostymören Emma Gauffin i hennes ateljé på Östermalm i Stockholm. Reporter: Tove Lindell.

    Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson

    • 59 min
    Så blir biosommaren 2024

    Så blir biosommaren 2024

    Kulturredaktionens Björn Jansson och Maria Askerfjord Sundeby om vad vi har att vänta oss i biomörkret i sommar, med allt från Gyllene Tider-filmen Sommatider till superhjälterullen Deadpool & Wolverine.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    • 4 min
    Från Socker-Conny till Ferrante: Vi pratar vuxenserier!

    Från Socker-Conny till Ferrante: Vi pratar vuxenserier!

    Vi uppmärksammar att killen med järnröret snart fyller 40 och att serieromanen numera rymmer allt från Neapelkvartetten i tecknad form till färgpenne-pastelliga Fallet om den tyska by där 750 intellektuellt förståndsnedsatta bor på egna villkor.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.


    NIGERIANSK-AMERIKANSKA TEJU COLE I BILD
    Den amerikanska litteraturens egen IT-pojke, Teju Cole, är aktuell med sin nya roman ”Skälvning”. Han slog igenom med flanörromanen ”Öppen stad” som kom på svenska 2013. Sedan dess har han skrivit essäer och fackprosa och även etablerat sig som konstfotograf, bland annat på Instagram. Det är tolv år sedan det kom en roman.Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson har hälsat på hemma hos Teju Cole, i kristyridyllen Cambridge, Boston där han bor på gångavstånd från jobbet som lärare i kreativt skrivande på Harvard.

    EN EGEN SERIE-BY FÖR INTELLEKTUELLT FUNKTIONSNEDSATTA
    ”Fallet” heter en prisbelönad tysk serieroman som nyligen kommit på svenska av Mikael Ross. Den utspelar sig i Neuekerode, en mycket speciell by som ligger i norra Tyskland. Där bor, arbetar och lever runt 750 människor med intellektuella funktionsnedsättningar, helt på sina egna villkor. Några bor i gruppboenden, och andra i egen lägenhet. P1 Kulturs reporter Anna Tullberg träffade Mikael Ross när han besökte seriemässan i Stockholm.

    KLASSIKERN OM SOCKER-CONNY
    På 1980-talet föddes den svenska vuxenserie-världen. I en kreativ våg med tidningen Galago i centrum, lämnade de svenska medborgarna högarna med Tintin och Fantomen bakom sig på utedassen. Stora förebilder var det amerikanska underground-magasinet RAW med Art Spiegelman som redaktör, och tiden födde den nihilisitiske Åke Jävel, Gunnar Lundkvists depressive hund Olle Ångest och Lena Ackebos grisnästa konsumtions radhusmännsikor. Men den mest säljande och mest inflytelserike figuren blev Joakim Pirinens Socker-Conny. Jenny Teleman har gjort veckans klassiker.

    ”BRIDGERTON” - PUFFÄRMAR OCH PARBILDNING FÖR TIKTOK-GENERATIONEN
    Netflix-serien Familjen Bridgerton är en högmodern tolkning av åtta böcker med samma namn av romanceförfattaren Julia Quinn. Nu har de sista fyra avsnitten av säsong 3 precis släppts. Det handlar om den statusmedvetna familjen Bridgerton och i en glatt låtsad historisk epok, en konstruktion man ofta ser numera i kostymdramats värld. Långt från de tidstrogna Jane Austen-filmatiseringar vi såg tidigare. Här är det ett engelskt 1800-tal där Taylor Swift ljuder och woke-attityd råder mitt bland flämtande hävande barmar, en och annan droska och färgblind rollbesättning. Romance-experten och TV-kritikern Julia Skott hjälper oss att förstå fenomenet Bridgerton.

    Programledare: Jenny TelemanProducent: Nina Asarnoj

    • 54 min

Top Podcasts In Society & Culture

RTL - Kloertext fir ze lauschteren
RTL Télé Lëtzebuerg
Affaires sensibles
France Inter
PROST
Moskito
Les Pieds sur terre
France Culture
Dialogues par Fabrice Midal
Fabrice Midal
Le podcast de Fabrice Midal
Fabrice Midal

You Might Also Like

Lundströms Bokradio
Sveriges Radio
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Filosofiska rummet
Sveriges Radio
Stil
Sveriges Radio
Bildningspodden
Anekdot
En varg söker sin pod
Liv och Caroline

More by Sveriges Radio

P3 Historia
Sveriges Radio
Sommar & Vinter i P1
Sveriges Radio
Verkligheten i P3
Sveriges Radio
P4 Dokumentär
Sveriges Radio
Ekot nyhetssändning
Sveriges Radio
P3 Dokumentär
Sveriges Radio