500 episodes

P1:s hälsojournalistiska program. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Kropp & Själ Sveriges Radio

    • Society & Culture

P1:s hälsojournalistiska program. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans

    Styrd av humöret

    Styrd av humöret

    Glad som en lärka eller arg som ett bi. Det är väldigt olika hur mycket vi påverkas av vårt humör. Medan en del har en positiv grundinställning verkar andra se oförrätter vart de än vänder blicken. Men hur ska man göra när man inte kan kontrollera sin ilska?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    – En sak vi gör i behandlingarna är att kartlägga i vilka situationer man blir arg. Deltagarna får göra en tio-i-topp-lista över mest ilsketriggande situationer och får sedan öva på dem, säger Johan Bjureberg, som forskar på känsloreglering vid Karolinska institutet.
    De första resultaten av den så kallade “ilskestudien” publicerades år 2022, där Johan är ansvarig forskare. 
    – Det finns vissa situationer som verkar vara stora triggers för många, där är trafiken i topp, men även hushållssysslor, säger han. 
    En mildare form av ilska är det som kallas för att man blir “hangry”. Alltså när man tappar humöret i takt med att blodsockret sjunker. En som mycket väl vet hur det känns är fd. utrikesministern Ann Linde (S). 
    – Jag har ju ett ganska häftigt humör, men efter många år i politiken och diplomatin får man lära sig att hantera det, säger hon. 
    Medverkar gör: Johan Bjureberg, docent och psykolog vid Karolinska institutet som forskar på känsloreglering och Susanna Tagesdotter Hagstrand, psykolog, aktuell med boken Växa tillsammans – att ta hand om parrelationen under småbarnsåren. 
    Programledare är Ulrika Hjalmarson NeidemanAlice Lööf är producent

    • 55 min
    Framsteg inom cancerforskningen

    Framsteg inom cancerforskningen

    Cancer är ett ord förknippat med lidande, osäkerhet och död. Men i det här programmet ska vi rikta ljuset mot alla de framsteg som faktiskt görs när det kommer till behandling av olika cancerformer.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    – Jag har dansat tango med döden, säger Angelica Selander som överlevt en svår form av matstrupscancer – mot alla odds. 
    Hon tjatade sig till immunterapi, en behandling som då inte var godkänd för Angelicas cancersort. Men som gjorde att hon överlevde. 
    – Jag tänkte; vågar jag berätta det här nu, nästan? Det var så stark eufori, berättar hon om när hon fick beskedet att all hennes cancer var borta. Det är närmare fyra år sedan nu. 
    Frågar man professionen om hur framtidens cancerbehandlingar kommer att se ut får man ett, nästan entydigt, svar. Cancerbehandlingar går mer och mer mot att den ska vara anpassad individuellt för varje patient.  
    Medverkar gör: Martin Bergö, prorektor på Karolinska institutet, Samir El Andalousi, professor i biomolekylär medicin och avancerad terapi vid Karolinska Institutet, Oscar Wiklander, onkolog och forskare på Karolinska institutet. 
    Medverkar gör också Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska institutet, Michel Sadelain, immunolog som står bakom tekniken car-t och Leif Eriksson, professor i fysikalisk kemi vid Göteborgs universitet.
    Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
    Alice Lööf är producent

    • 55 min
    Älskade, hatade syskon

    Älskade, hatade syskon

    Absolut närmsta relationen, komplicerad och sårig eller icke-existerande. Syskonrelationer kan se ut på alla möjliga sätt. Det är relationer med hög potential om de funkar, men som vi kanske jobbar allra minst på.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    – Syskonrelationen är livets äldsta relation, förutsatt att man får leva och ha hälsan. Den sträcker sig från vaggan till graven, säger Moa Herngren, författare, aktuell med boken Syskonfejden. 
    Kopplingen till ett syskon är också en av få relationer i livet vi inte väljer, den är något vi måste förhålla oss till hela livet vare sig vi vill det eller inte, och oavsett om relationen är bra eller inte. 
    Men hur viktigt är det för välmåendet att ha syskon? Inte alls, säger psykologen Martin Forster. 
    – Det gäller om vi tittar på gruppnivå. Den forskning som finns visar mycket små skillnader vad gäller hälsa, hur man mår och hur man utvecklas, säger han. 
    Han fortsätter. 
    – Om något talar forskningen till fördel för endabarn, de har både mer vänner, presterar bättre i skolan och är lite rikare än de som har syskon. 
    Medverkande är Moa Herngren, författare, Martin Forster, leg. psykolog och fil. dr. i psykologi vid Karolinska institutet, Patrik Magnusson, chef för Svenska tvillingregistret och forskare inom medicinsk genetik, Karolinska institutet och Paolo Parini, läkare på Karolinska Universitetssjukhuset och ledare för de svenska kliniska forskarna i projektet dAIbetes. 
    Programledare är Ulrika Hjalmarson NeidemanAlice Lööf är producent

    • 55 min
    Hur många injektioner tål ett ansikte?

    Hur många injektioner tål ett ansikte?

    Det blir allt vanligare att injicera botox och fillers i ansiktet, och marknaden har reglerats, men är långt ifrån perfekt. Något som få kunder tänker på är vad som händer om ingreppet blir misslyckat vems ansvar är det?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    En person som får många frågor om att hjälpa patienter som av olika skäl inte är nöjda med sina ingrepp är plastikkirurgen Alberto Falk Delgado på Karolinska sjukhuset. 
    – Vi har en begränsad förmåga att hantera skönhetsingrepp, så i den offentliga vården där jag jobbar skulle det isåfall tränga undan annan akut vård, säger han. 
    Men vem har då ansvaret för när något går fel? Den största anledningen till att man söker vård efter ett ingrepp är att man inte är nöjd av kosmetiska skäl, men ibland kan problemen vara medicinska. 
    – Jag tycker att det rimliga om man utför ett typ av ingrepp är att ansvara för att man har rätt utrustning och såklart motmedlet som krävs vid en akut komplikation, men också kompetensen att hantera mer långvariga komplikationer, säger Alberto Falk Delgado. 
    Medverkande är Alberto Falk Delgado, docent och sektionschef på Medicinsk enhet för plastikkirurgi och kraniofacial kirurgi, Karolinska universitetssjukhuset, Anna Rostedt Punga, professor i klinisk neurofysiologi som forskar om lång- och kortsiktiga risker vid botoxinjicering vid Uppsala universitet, Madelaine Levy, journalist på Svenska Dagbladet och Anna Bäsén, journalist på Läkemedelsvärlden. 
    Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
    Alice Lööf är producent

    • 55 min
    Slut på medicin?

    Slut på medicin?

    Du kanske själv har haft svårt att få tag i någon av dina mediciner på senaste tiden. Det är inte så konstigt, det är just nu rekordmånga läkemedel som är slut. Vad beror det på och hur ska det lösas?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    – Mitt alkoholberoende har satt mig i långa perioder av nedstämdhet. 
    Det säger Kristina, som vi kallar henne. Hon har ett alkoholmissbruk, som hon försökt bli kvitt på egen hand, men inte lyckats. När hon sökte sig till psykiatrin fick hon Antabus utskrivet, ett läkemedel som ger obehagliga symtom som illamående och hjärtklappning när det kombineras med alkohol. 
    Det har hjälpt, tycker Kristina. Men den senaste tiden har det varit svårt att få tag i medicinen. 
    – Det känns väldigt osäkert att inte ha Antabus som man vet är ett ordentligt skydd, säger hon. 
    Det kan finnas olika orsaker till att olika läkemedel tar slut hos tillverkaren. Till exempel att efterfrågan blir större än företaget räknat med. 
    – Det är inte läkemedelsföretagens ansvar att se till att läkemedel fördelas jämlikt över alla länder, säger Mikael Hoffman, chef för stiftelsen Nepi. 
    Medverkande är Mikael Hoffman, chef för stiftelsen Nepi och ordförande för Svenska Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, Mårten Lindström, överläkare i kardiologi och ordförande för läkemedelskommittén i Region Jönköpings län och Shai Mulinari sociolog som forskar på marknadsföring och transparens inom läkemedelsindustrin vid Lunds universitet.
    Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
    Alice Lööf är producent

    • 55 min
    Varför drömmer vi?

    Varför drömmer vi?

    Många tänkare har genom historien försökt begripa sig på och tolka drömmar. Än finns inget tydligt svar. En central fråga som kvarstår och som delar forskarkåren är om drömmarna har en funktion eller inte.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    – Vissa forskare tänker på drömmar som ett brus, en slaggprodukt, som beror på att vi inte kan stänga av hjärnan ens när vi sover, säger drömforskaren Katja Valli. 
    Hon fortsätter. 
    – I det andra forskarlägret tror man att drömmar visst har en funktion. Vissa menar att drömmar bidrar till en god mental hälsa, medan andra tror att evolutionen sett till att vi i drömmar övar oss på farliga situationer som är ovanliga i verkliga livet. 
    Vaktmästaren Peter, som drömmer ofta och mycket, är mer inne på det första forskarlägrets teori.
    – Vi drömmer för att rensa hjärnan på en massa intryck, så vi orkar med morgondagen, säger han. 
    Medverkar i programmet gör Pontus Wasling, hjärnforskare & läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, David Marcusson-Clavertz, docent inom psykologi vid Linnéuniversitetet, María González, samtalsterapeut med fokus på drömmar och socialantropolog och Katja Valli, drömforskare vid Högskolan i Skövde. 
    Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman
    Alice Lööf är producent

    • 55 min

Top Podcasts In Society & Culture

Горячая Линия с Мари Новосад
Мари Новосад
Krustpunktā
Latvijas Radio
Magical Overthinkers
Amanda Montell & Studio71
Вокруг пальца
HiFi-стриминг «Звук» и студия «Богема»
Ģimenes studija
Latvijas Radio 1
Diplomātiskās pusdienas
Latvijas Radio 1

You Might Also Like

I hjärnan på Louise Epstein
Sveriges Radio
Dumma Människor
Acast - Lina Thomsgård och Björn Hedensjö
Fråga Agnes Wold
Sveriges Radio
Hjärta och hjärna
UR – Utbildningsradion
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Medicinvetarna
Karolinska Institutet

More by Sveriges Radio

Spanarna
Sveriges Radio
Radio Sweden på lätt svenska
Sveriges Radio
Godmorgon världen
Sveriges Radio
Konflikt
Sveriges Radio
Sommar & Vinter i P1
Sveriges Radio
Radiokorrespondenterna Ryssland
Sveriges Radio