492 episodes

Starka berättelser om musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

P2 Dokumentär Sveriges Radio

    • Society & Culture

Starka berättelser om musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

    Alla som inte kan sjunga – men sjunger ändå

    Alla som inte kan sjunga – men sjunger ändå

    Hela deras liv har de fått höra att de inte kan sjunga. Ändå står Olivia en dag på Sveriges allra största scen. Och Kristina, som inte fick vara med när alla skulle få sjunga i skolan, får äntligen ta ton i en kör.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Det handlar också om körkonsulenten Jerker Leijon som på 90-talet startade en kör där alla – även de som inte kan sjunga – fick vara med. Och hundratals dök upp. Här förändrades tanken på vem som får vara med i en kör.
    Medverkande: Kristina - som inte fick vara med i skolkören men idag sjunger i Almakören. Olivia ”Lia” Larsson - artist. Rosie Kind - mamma till Olivia. Anna Märta Leijon - körpedagog, körledare, präst och tidigare gift med Jerker Leijon. Tommy Jonsson - körledare Almakören, en kör för alla.
    Tekniker: Mats Landberg.
    En P2 dokumentär från 2024 av Jonna Burén.

    • 57 min
    Lisa Ekdahl – 90-talets mest oväntade succé

    Lisa Ekdahl – 90-talets mest oväntade succé

    Det finns ett före och ett efter Vem vet, låten som på nolltid gör 22-åriga Lisa Ekdahl till den svenska vispopens starkast lysande stjärna. Men bakom scenen finns en annan berättelse.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Det självbetitlade debutalbumet ”Lisa Ekdahl” släpps 1994 och säljer raskt i fler än 400 000 exemplar i Skandinavien. Plötsligt står Lisa Ekdahl på de största scenerna, sjunger med Monica Zetterlund, prisas och höjs till skyarna. 
    Men bakom scenen finns en annan berättelse. En om en 22-åring, precis på väg att bli mamma. En om en nykomling som inför skivdebuten kastade bort allt och började om. Trots att skivan var klar, och att storbolaget stod och trampade.
    Med sin speciella mix av jazz, visa och brasilianska rytmer och sin särskilda sångstil blev Lisa Ekdahl en udda fågel på 1990-talets mer uppskruvade musikscen.
    I dag, 30 år efter genombrottet och nio album senare, fortsätter Lisa Ekdahl att skriva sånger, spela in skivor och turnera i så väl Skandinavien som i Frankrike, där hon har en hyllad jazzkarriär. 
    I programmet medverkar, förutom Lisa Ekdahl, även Milton Öhrström, Kjell Andersson, Lars Winnerbäck och Peter Nordahl.  
    En P2 dokumentär från 2024 av Alexandra Sundqvist och Isak Klasson.
     

    • 57 min
    Hur bluesen kom till Norden

    Hur bluesen kom till Norden

    En dokumentär om hur bluesen kom till Sverige och Finland med två amerikanska bluesartister på 70-talet.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Musikern och radioproducenten Thomas Henley berättar om Eddie Boyd (1914-1994) och Champion Jack Dupree (1910-1992) som flyttade till Finland respektive Sverige på grund av kärlek, och mötte en bättre publik och mindre rasism på europeisk mark. – Jag kan säga så här att de flesta afroamerikanska musiker som jag har träffat som har bott i Europa, Skandinavien, har upplevt en stor lättnad, säger den amerikanska bluesartisten Eric Bibb som bott i Sverige under många år. Vid sidan av Bibb medverkar också Eddie Boyds änka Leila Boyd, bluesmusikern, pianisten och sångaren Per ”Slim” Notini, musikproducenten Jonas Bernholm och konstnären Eva Acking som levde med Champion Jack Dupree. En P2 Dokumentär av Thomas Henley.

    • 56 min
    Glenn Gould – död men märkligt levande

    Glenn Gould – död men märkligt levande

    Glenn Gould bemästrade Bachs Goldbergvariationerna till perfektionism. Hans pappa sa att han spelade piano i luften vid tre dagars ålder och fick barnsköterskan att utbrista att han nog skulle bli konsertpianist eller läkare. Men med tiden blev hans liv allt märkligare.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Barndomen utspelade sig i en övre medelklassmiljö i Toronto och det lilla samhället Uptegrove, beläget vid en vacker sjö. Det var 50-tal när han slog igenom och tv-mediet behövde sitt innehåll. Glenn Gould var som gjord för denna tid, en karaktär som alla kunde leva med. Äldre redaktörer älskade musiken han spelade, medan yngre filmare tjusades av hans mörka lockar, gängliga gestalt och känsliga ansikte. Han såg ut som James Dean, men spelade 1700-talsmusik i konsertsalarna.

    Det är svårt att hitta fram till Glenn Gould. Det är som om hans liv redan har den perfekta bågen. Född begåvad, det enda barnet, älskad bortom sans och förnuft. Totalt gehör, snabbtänkt och verbal. Karriären tar fart och applåderna dånar, men snart tar de excentriska dragen tar över, liksom missbruket av piller.

    Glenn Gould utvecklar hypokondri och som en konsekvens därav strategier och ritualer för att överleva dagarna. Han debuterar med Goldbergvariationerna och slutar med en nyinspelning där han reviderar sin tolkning. Han dör vid nyss femtio fyllda.

    Medverkar gör Joakim Thelander doktor i sociologi och lektor i kriminologi på Högskolan i Kristianstad, radioproducenten Britt Edwall, Emil Svanängen som uppträder under namnet Loney Dear och pianisten Rolf Lindblom.

    En dokumentär från 2021 av Po Tidholm.

    Producent P2: Antonio de la CruzMixning: Staffan Schöier

    • 56 min
    Libba – gitarrvirtuosen som återuppstod

    Libba – gitarrvirtuosen som återuppstod

    I början av 1900-talet skrev en liten flicka från North Carolina en låt som 50 år senare stals och gjorde stor succé. Det här är berättelsen om vad som faktiskt hände och vem Elizabeth Libba Cotten verkligen var.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Berättelsen om folkgitarristen Elizabeth “Libba” Cottens (1893–1987) liv och öde har gått under den kommersiella radarn i flera decennier, trots hennes stora avtryck på den internationella musikscenen.
    Libba var vänsterhänt och som barn lärde hon sig därför att spela gitarr upp och ner. Men hon blev tvungen att lägga musicerandet på hyllan tillsammans med en handfull egenkomponerade låtar – däribland den tongivande folkklassikern “Freight Train”. Musik som enligt alla odds torde stanna på Libbas hemort Chapel Hill i sydöstra USA.
    Men ett halvt sekel senare tappar en flicka bort sin mamma mitt i julrushen på ett varuhus – något som ska komma att få oanade konsekvenser.
    Hösten 2023 gav sig musikern och dokumentärmakaren Catharina Jaunviksna av till USA för att resa i Libbas fotspår och ta reda på vem hon verkligen var, medan det ännu finns människor kvar i livet som kände henne.
    Medverkande:Alice Gerrard - musiker, folklorist och vän till Libba. Peggy Seeger - musiker, folklorist och vän till Libba. Brenda Evans - Libbas barnbarnsbarn. Yasmin Williams - musiker och fan. Dom Flemons - musiker, fan och folklorist. Jeff Place - senior archivist, Smithsonian Folkways Recordings. Robert Searing - historiker och curator, Onondaga Historical Association Museum.
    En dokumentär från 2024 skapad, producerad och mixad av Catharina Jaunviksna, produktionsbolaget RITE.
    Arkivmaterial från: Southern Folklife Collection - University of North Carolina at Chapel Hill, Smithsonian Folkways Recordings, “Me & Stella” (33mm film by Geri Ashur, 1978), Library of Congress, Seattle Folklore Society, Incl. the Ralph Rinzler & Alan Lomax archives.

    • 57 min
    Klockspelarna

    Klockspelarna

    Kyrkklockorna hörs över hela staden, men vilka är det egentligen som spelar på dessa gigantiska instrument som väger flera ton? Följ med upp för trånga, gamla torntrappor, högt upp ovanför takåsarna.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Klockspelens melodier klingar i kyrkor och stadshus över hela Sverige. Ofta är musiken inspelad, men ibland framförs den faktiskt live av en klockspelare. Denna musiker spelar på klockor som tillsammans kan väga så mycket som 15 ton. Hur går det till?
    I det här programmet följer vi två klockspelare på vägen mot varsin konsert i två olika klocktorn.
    Michael Dierks spelar ofta psalmer och poplåtar under sina konserter i Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm. Men nästa spelning ska bli något helt annat, då ska han framföra ett improviserat verk där han inte bara använder händerna, utan hela kroppen. Och med ett musikredskap som han själv har byggt ska han åstadkomma något som förmodligen aldrig gjorts tidigare.
    Den andre klockspelaren är Mats van der Geer, som är 24 år och bor i byn Vuollerim nära Jokkmokk. Han reser till Stockholm för att framföra en konsert på klockspelet i Klara kyrka. Ett klockspel som visar sig vara allt annat än lättspelat.
    En dokumentär från 2024 av Magnus Johansson, Iris Media.

    • 57 min

Top Podcasts In Society & Culture

Brīvības bulvāris
Latvijas Radio
Call It What It Is
iHeartPodcasts
Latvijas dēkaiņi
Radio NABA
Drošinātājs
Latvijas Radio 1
Hidden Homicides
Louise Tickle and Tortoise Media
Lives Well Lived
Peter Singer & Kasia de Lazari Radek

You Might Also Like

P4 Dokumentär
Sveriges Radio
Snedtänkt med Kalle Lind
Sveriges Radio
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
P1 Dokumentär
Sveriges Radio
P3 Historia
Sveriges Radio
P3 Klassikern
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

Spanarna
Sveriges Radio
Radio Sweden på lätt svenska
Sveriges Radio
Godmorgon världen
Sveriges Radio
Mede i P4
Sveriges Radio
P4 Extra – Gästen
Sveriges Radio
Sommar & Vinter i P1
Sveriges Radio