3 episodes

Podcastul tău despre o viaţă mai bună

FOCUSaţi pe SĂNĂTATE Alexandra Vasile, redactor Focus Press

    • Health & Fitness

Podcastul tău despre o viaţă mai bună

    FOCUSati pe SANATATE, Ep.3, despre viziune, curaj si investitie de la zero. Ing. Nicoleta Griguta deschide portile salinei din Eforie Sud pentru turisți si constenteni

    FOCUSati pe SANATATE, Ep.3, despre viziune, curaj si investitie de la zero. Ing. Nicoleta Griguta deschide portile salinei din Eforie Sud pentru turisți si constenteni

    Dacă aveţi nevoie de salino-terapie, dar nu puteţi ajunge la salinele din țară, atunci vă propunem o destinaţie mai aproape de casă. Este vorba de salina din Eforie Sud. Au fost aduse aici tone de sare, un efort enorm, dar care are rezultate.

    Nicoleta Griguță, inginer de profesie, și-a luat inima în dinți și a decis să investească de la zero într-o salină. A avut o sclipire de moment și a trecut la treabă în plină pandemie. Amenajarea salinei a fost finanțată din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritara Incluziune Sociala și Combaterea Sărăciei, Schema de Ajutor de Minimis „Sprijin pentru Înființarea de Intreprinderi sociale”.

    În cadrul episodului 3 al podcast-ului "FOCUSați pe SĂNĂTATE", ing. Nicoleta Griguță ne-a dezvăluit despre provocările deschiderii unei saline în vremuri de pandemie, dar și despre lecțiile valoroase pe care le-a învățat cu această ocazie, pentru ca turiștii care ajung pe litoral, dar și constănțenii, să aibă parte de servicii de înaltă calitate, oferite de un personal specializat.

    A avut curajul să investească în plină pandemie când atâtea business-uri sunt răpuse la pământ. Ba mai mult, se resimte o scădere a cererii în piață, însă planurile erau deja conturate, rotițele erau puse în mișcare și a ales să meargă mai departe, pentru că a crezut în ceea ce are de oferit  pacienților și în diferențierea lor pe piață. Nicoleta Griguță a avut foarte multe decizii de luat, dar în ansamblu a fost un proces creativ și de învățare, care i-a adus satisfacții în ciuda contextului pandemic.  Proiectul este realizat printr-un parteneriat public-privat între Hanul Hora Românească și Salina Hora.

    Se știe că sarea are un efect benefic asupra aparatului respirator, prin reducerea inflamației căilor aeriene, determinănd astfel ameliorarea semnificativă a tusei.  De asemenea, diminuează reacţiile alergice de sezon, cum ar fi rinitele alergice, dermatite alergice sau conjunctivite alergice. Pe termen lung, terapia salină determină creşterea rezistenţei organismului la infecţii, având efect imunomodulator și antibacterian.

    La Salina din Eforie Sud ai parte de terapie combinată: Haloterapie, Cromoterapie. Haloterapia este 100% naturală, sigură şi oferă efecte pe termen lung, putând fi utilizată ca tratament complementar la cel alopat. Terapia cu sare este complet lipsită de substanțe chimice. Acum, cei cu probleme respiratorii se pot trata la doi paşi de casă.  O şedinţa durează 45 de minute şi tarifele sunt accesibile pentru toate buzunarele.

    • 29 min
    Podcast „FOCUSati pe SANATATE”, Episodul 2, despre cancerul bucal. Dr. Adriana Teodora Campeanu: “Preventia este cheia tuturor bolilor”

    Podcast „FOCUSati pe SANATATE”, Episodul 2, despre cancerul bucal. Dr. Adriana Teodora Campeanu: “Preventia este cheia tuturor bolilor”

    Fumatul este cea mai importantă cauză de deces, prin neoplazii, în secolul al XX-lea. Specialiştii estimează că jumătate dintre fumători mor din cauza fumatului, iar o pătrime dintre ei sunt tineri, cu vârste cuprinse între 36 şi 65 de ani. Accentuăm faptul că în privinţa incidenţei numărul de cazuri de cancere s-a dublat. Până la 40% din totalitatea deceselor de cancere sunt atribuite fumatului. Fumatul este incriminat pentru apariţia cancerului bronhopulmonar, a cancerelor ORL, cancere digestive de cavitate bucală şi esofag. Factorul exogen este alcoolul, iar dacă se combină cu fumatul acţiunea lui este mai evidentă. Există studii şi cercetări care arată că deficitul de fier şi deficitul de vitamina D ar fi implicat în cancerul orofaringian.

    Adriana Teodora Câmpeanu, medicul specialist stomatolog, care redă zâmbetul preşcolarilor şi elevilor din Năvodari, dar şi constănţenilor, cu peste 18 ani  de experienţă în stomatologie, preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, dar și președintele Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială din Constanţa, vă oferă instrumentele de care aveţi nevoie pentru ca voi să nu fiţi victimele cancerului bucal.

    Am vorbit până cum, în cadrul interviurilor Focus Press, cu medicul Adriana Teodora Câmpeanu despre cariera ei, despre urgenţele stomatologice, recomandări importante pentru copii şi părinţi în privinţa igienei dentare, despre tot felul de lucruri care vă preocupă pe voi, aşa că fiţi bine-veniţi la al doilea episod al podcast-ului “FOCUSaţi pe SĂNĂTATE”, unde aveţi posibilitatea să ascultaţi informaţii de interes în timp ce faceţi altceva. Urmăriţi podcast-ul acesta până la capăt, pentru că sunt absolut convinsă că o să aveţi multe lucruri de aflat şi învăţat.

    • 16 min
    FOCUSati pe SANATATE, un podcast fara ocolisuri despre stres. Dr. Loti Popescu: “Excesul de cortizol devine foarte daunator organismului”

    FOCUSati pe SANATATE, un podcast fara ocolisuri despre stres. Dr. Loti Popescu: “Excesul de cortizol devine foarte daunator organismului”

    Pandemia de COVID-19 a adus motive suplimentare de stres pentru toţi oamenii. Stresul a fost corelat cu apariţia multor afecțiuni. Mulţi medici susţin că peste 50% din toate bolile pe care le tratează îşi au originea în tulburări legate de stres. Nu există organ sau sistem din corpul nostru care să nu fie afectat de stres. Principalele organe țintă ale stresului sunt sistemul nervos și sistemul endocrin. Stresul cronic poate ucide.

    Ce înseamnă şi ce facem cu stresul din perspectiva unui specialist? Vă invit sa urmăriți discuţia mea cu dr. Loti Popescu, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanța, pe această temă. În cadrul acestei discuții am identificat cele mai obişnuite simptome şi cauze, apoi am prezentat câteva metode de combatere a acestuia.

    Din cauza stilului de viaţă stresant, răspunsul la stres este activat de nenumărate ori în cazul celor mai multe persoane, iar corpul nu mai are şansa de a reveni la normal, rezultând o stare de stres cronic. Nivelul crescut al cortizolului în sânge are anumite efecte negative, precum: tulburarea performanţei cognitive, probleme tiroidiene, hiperglicemia, scăderea densităţii osoase, creşterea tensiunii arteriale, scăderea imunităţii.

    Dr. Loti Popescu este vocea din spatele podcastului – antrenorul tău pentru o viață de succes, speaker motivațional și antrenor individual și de grup pentru evoluție personală și profesională, autoare de cărți, medic primar Medicină Generală/Medicină de Familie, Master European în promovarea sănătății și educației pentru sănătate, ghidează părinții în relațiile cu copiii lor, dar și cuplurile în găsirea pârghiilor pentru relații împlinite și fericite și, după cum veți auzi în episodul de astăzi, o prezență tare plăcută.

    • 22 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Чай с психологом
Egor Egorov
Huberman Lab
Scicomm Media
The Doctor's Farmacy with Mark Hyman, M.D.
Dr. Mark Hyman
Тело, в котором ты живешь
Дарина Феоктистова
Красота требует мышц
Галина Огневая
Psychology Unplugged
Dr. Corey J. Nigro