58 episodes

Med denna podd vill jag lyfta och motivera de kvinnor som redan är verksamma i bygg- och anläggningsbranschen och jag hoppas att vi tillsammans kan inspirera andra kvinnor till att vilja bli våra kollegor.

Byggbranschens Förebilder am4ndaeklund

    • Society & Culture

Med denna podd vill jag lyfta och motivera de kvinnor som redan är verksamma i bygg- och anläggningsbranschen och jag hoppas att vi tillsammans kan inspirera andra kvinnor till att vilja bli våra kollegor.

    #56 Camilo Muñoz - Konstruktören svarar på: Varför bygger vi inte mer i trä?

    #56 Camilo Muñoz - Konstruktören svarar på: Varför bygger vi inte mer i trä?

    I detta avsnitt får ni träffa konstruktören Camilo Muñoz och under vårt samtal kommer vi att fokusera på byggmaterial, stommen och hållbarhet. Camilo, som har jobbat som konstruktör i 10 års tid, har konstruerat alltifrån bostadshus, kontorsbyggnader, lagerlokaler osv. och jag blir väldigt nyfiken på vilken roll konstruktören har i hållbarhetsfrågor, vilket Camilo kommer besvara mycket väl under detta avsnitt. 
    Vad gäller hållbarhet så är det en mycket bred fråga, men Camilo lyfter fram flera intressanta och inte minst viktiga delar i hållbarhetsfrågorna: byggnadens stomme och olika typer av konstruktioner, återbruk, regelverk och byggnormer, materialval och kostnader och mycker mer. 
    Jag uppskattar verkligen Camilos ärlighet där han är helt öppen och transparent med hur det ser ut på marknaden idag och vad som efterfrågas. Efter mitt samtal med Camilo har det blivit ännu mer tydligt för mig att vi behöver jobba på många olika fronter för att kunna minska våra koldioxidutsläpp, men det som skrämmer mig mest är att vi idag redan har tekniken och möjligheten att bygga mer i trä, vilket blir mer hållbart, men då återstår frågan - vem ska betala för det? Återigen faller vi tillbaka på grund av pengar.
    Efterfrågan på träkonstruktioner är hög men ändå är det byggnader av stål och betong som Camilo konstruerar mest av. På vägen försvinner träbyggnaden och ersätts av en stål- och betongbyggnad - på grund av pengar… Tack Camilo för din ärlighet och för att du vågar dela med dig. Jag hoppas att ni finner avsnittet intressant och lärorikt!
    Nyckelord: byggbranschen, konstruktion, konstruktör, hållbarhet, träbyggnader, byggmaterial, hållbart byggande, återbruk
    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

    • 46 min
    #55 Paulina Bilski - Viktigt att våga!

    #55 Paulina Bilski - Viktigt att våga!

    Här kommer ett avsnitt med en kvinna som inspirerar mig - Paulina Bilski har under sina drygt 10 år i anläggningsbranschen gått från att jobba som projektingenjör till att idag vara arbetschef för region Göteborg på ett av de större grundläggningsföretagen i Europa. 
    Paulina är född och uppväxt i Polen men när hon fick möjlighet att fortsätta sina studier utomlands hamnade hon i Sverige, och här blev hon sedan kvar. Byggbranschen var till en början inget självklart val för henne då hon först började plugga ekonomi, men det var när hon gjorde sin praktik i Sverige, på det stora infrastrukturprojektet vid Hallandsåsen, som hon blev mycket inspirerad och hon kände att hon hade hittat hem. Efter två års studier i Sverige och med sin masterexamen fick Paulina jobb på Zueblin och började som projektingenjör på ett stort internationellt infrastrukturprojekt - Marieholmstunneln i Göteborg. Detta projekt kom att pågå i många år och Paulina var med hela vägen, fast i flera olika roller. Längs resan har Paulina vågat stå på sig och visat vad hon har velat, vilket har lett till att hon har fått ta många olika roller - projektingenjör, tidsplanerare, cost controller, blockchef, projektchef och nu arbetschef. Mer om hennes resa får ni lyssna till i avsnittet!
    Förutom att höra om Paulinas resa får vi veta lite mer om hennes vardag samt vad hon får möta för fördomar i egenskap att vara kvinna på en ledande position i en mansdominerad bransch. Som kvinna i rollen som arbetschef kan det vara ensamt ibland och hon stöter på vissa barriärer som inte alltid syns, exempelvis under möten och i olika nätverksforum. Detta leder oss till ämnet nätverkande och med Paulinas erfarenhet blir det tydligt att kvinnor inte lika lätt blir inkluderade… Önskar er en trevlig lyssning!
    Stort tack till min arbetsgivare CoForma som stöttar mig och mitt arbete på flera olika sätt för att bidra till en mer inkluderande byggbransch.Nyckelord: byggbranschen, grundläggning, infrastruktur, arbetschef, kultur, nätverk, ledarskap, mod, inkludering, förebilderFölj gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

    • 53 min
    #54 Hur förebygger vi olyckor? Ett samtal med fokus på arbetsmiljö med Alf Brycke

    #54 Hur förebygger vi olyckor? Ett samtal med fokus på arbetsmiljö med Alf Brycke

    En klok man sa till mig en gång ”Det vi tycker är viktigt kommer vi att lyckas med, för det är det som vi kommer att prioritera”. Denna man är Alf Brycke och han gästar podden i syfte att dela sina erfarenheter om sitt arbete med arbetsmiljö på byggena.Med de senaste dödsolyckorna i byggbranschen som bakgrund och med år 2023 som slutade som det dödligaste året på decennier i byggbranschen är jag, liksom många andra, väldigt berörd. Efter dessa händelser har det också hänt mycket på olika håll i branschen och frågan är uppe i politiken till och med, vilket är oerhört bra. Jag har funderat på hur jag kan bidra här och landat i att försöka hålla frågan vid liv och fokusera på hur vi kan göra skillnad på plats och i vår vardag. Olyckor på våra byggarbetsplatser får aldrig bli ett normalläge och vi får aldrig acceptera att det händer, men faktum är att det händer och det ökar till och med i vissa fall och här måste var och en av oss i branschen inse sitt eget ansvar i arbetsmiljöfrågor och fundera lite oftare på – vad är viktigt på riktigt? För att försöka hålla frågan vid liv så vill jag spela in samtal med BARA fokus på arbetsmiljö och prata om hur vi kan jobba för att förebygga olyckor och den första personen jag kom att tänka på som lämpade sig för detta samtal är min vän och branschkollega Alf Brycke.Alf har tillbringat 37 år i byggproduktionen, först många år som arbetande arbetsledare till att sedan inta rollen som biträdande platschef med fokus KMA på ett jättestort infrastrukturprojekt i Göteborg. Från ett stort infraprojekt till ett annat – Idag jobbar han på Västlänken, etapp korsvägen, i Göteborg och här han jobbar med hälsa och säkerhet.I detta avsnitt kommer Alf att berätta, utifrån sina erfarenheter, om hur han jobbar med arbetsmiljöfrågor i sin roll samt vilka brister han brukar se på byggena. Vi diskuterar hur vi ska förebygga olyckor på bästa sätt, vilken ände vi borde börja i samt vilken roll kultur och ledarskap spelar i arbetsmiljöfrågor. Önskar er en givande lyssning!Har du tips på någon person som tydligt agerat förebild för arbetsmiljön på din arbetsplats? Skicka gärna in namn och uppgifter på denna person så kan vi lyfta fler goda exempel och hålla samtalet vid liv.Stort tack till min arbetsgivare CoForma som stöttar mig och mitt arbete på flera olika sätt för att bidra till en mer inkluderande byggbransch. Nyckelord: byggbranschen, KMA, arbetsmiljö, säkerhet, hälsa, produktion, samarbete, ansvar, kultur, normer, ledarskap, goda exempel, förebilderFölj gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

    • 51 min
    #53 Dennis Fredin - Om en ny återbruksplattform och att skapa en ny marknad

    #53 Dennis Fredin - Om en ny återbruksplattform och att skapa en ny marknad

    Hade du kunnat tänka dig att köpa en begagnad toalettstol till ditt hem eller sommarstuga? Varför? Eller varför inte? 
    Bygg- och fastighetsbranschen står för en betydande del av samhällets miljöpåverkan. Det är hög tid att göra någonting annorlunda och våga utmana gamla normer som spär på vår miljöpåverkan och därmed behöver vi också ställa oss ibland obekväma frågor och börja efterfråga sådant som ännu inte har en marknad - för att vara med och skapa en ny marknad.
    Dennis Fredin kommer från Bräcke i Jämtland och skulle egentligen bli hockeyproffs, men blev snickare istället efter gymnasiet. Han har alltid haft ett stort intresse för miljöfrågor och kanske mycket tack vare hans morfar som drev en getgård i Jämtland, det var där Dennis fick sina första kunskaper om samspelet mellan människan och miljö som han senare byggde på med en kurs i kulturgeografi på Linköpings Universitet. Efter att ha pluggat kulturgeografi och sedan till byggingenjör så började Dennis jobba på Kålltorps Bygg och sedan 8 år tillbaka har han jobbat med KMA på företaget och nu det senaste har han varit med och startat återbruksplattformen REbygg. 
    I detta avsnitt kommer Dennis att dela med sig av deras återbruksplattform, alltifrån hur allt startade till hur de driver denna plattform idag. Hur jobbar de tillsammans med fastighetsägarna och andra leverantörer? Vad har de för affärsmodell och hur följer de upp arbetet med sina samarbetspartners? Detta är några av frågorna som Dennis besvarar under vårt samtal och vår förhoppning med att dela med oss av denna kunskap är att fler ska få upp ögonen för återbruk och agera i frågan - antingen genom att ansluta sig och samarbeta med REbygg eller våga skapa en egen typ av plattform som utmanar branschen och vårt sätt att bygga. Dennis är mycket positiv inför framtiden och ser mycket möjligheter med att utveckla denna plattform som kan skapa en helt ny typ av marknad, men för att komma igång så gäller det att börja smått och bara göra något - och att vi tar hand materialet och det vi skapar. Trevlig lyssning!
    Jag vill också tillägna ett stort tack till min arbetsgivare CoForma som stöttar mig och mitt arbete på flera olika sätt för att bidra till en mer inkluderande byggbransch. 
    Nyckelord: byggbranschen, KMA, hållbarhet, återbruk, cirkulär ekonomi, samarbete, partnerskap, normer, ledarskap, goda exempel, förebilder
    Följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.

    • 1 hr 5 min
    #52 Johan Johansen - Om entreprenörskap, ledarskap och kraften i delandet

    #52 Johan Johansen - Om entreprenörskap, ledarskap och kraften i delandet

    Vissa stannar upp och bromsar i uppförsbacke, medan vissa gasar, och här kommer nu ett riktigt inspirerande avsnitt som jag hoppas kan ge dig en härlig positiv boost, för det är, vad jag tror, många av oss som behöver det just nu. I detta avsnitt kommer ni att möta byggentreprenören Johan Johansen som har haft en spännande resa i byggbranschen de senaste 15 åren och som har en oerhört spännande resa framför sig - byggbolaget som han startade tillsammans med några kollegor för snart två år sedan börjar verkligen ta fart!Johan inledde sin karriär på SAAB Automobile och där jobbade han med inköpsfrågor i 10 år. Han kom sedan i kontakt med byggbranschen på olika sätt, både i sitt privatliv men också genom gamla kollegor som hade börjat på Skanska. Johan blev uppringd av rekryterare på Skanska och därigenom tog han sitt kliv in i byggbranschen. I 15 år jobbade Johan på Skanska där han framförallt jobbade mycket med inköp, konceptledning & partneringprojekt. Till slut kom Johan lite till vägs ände där han kände sig klar med att jobba som anställd. Johan bar på en dröm och något som var viktigt för honom var att kunna vara autentisk. Han ville skapa något där han kunde få vara Johan fullt ut och känna sig fri. Johan började med att starta ett litet bolag som konsult, men sedan när han började dela sina drömmar med kollegor visade det sig att de bar på samma dröm. Genom flera goda samtal och nyfikenhet tog detta en ny riktning och tillsammans med några kollegor startade Johan byggbolaget T3 (Tillsammans, Tillit och Transparens) som har fullt fokus på kundvärde genom partneringprojekt.I detta samtal kommer ni få höra mer ingående om Johans resa där han öppet och ärligt delar med sig av sina upplevelser och reflektioner. Vi får lyssna till hans syn på produktivitet och ledarskap, hans starka tro på partnering och flera gånger under vårt samtal återkommer vi till nätverkandet, delandet och vilka möjligheter det för med sig! Om vi vågar dela med oss, vara nyfikna och inlyssnande samt vågar ta hjälp så har vi otroliga möjligheter att följa våra drömmar! Trevlig lyssning!Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.Nyckelord: byggbranschen, entreprenörskap, partneringprojekt, förebild, goda exempel, värderingar, ledarskap, självledarskap, inkludering, perspektiv, nätverkande, inspiration

    • 55 min
    #51 Daniel Lindgren - Vi ska förändra hela byggbranschen!

    #51 Daniel Lindgren - Vi ska förändra hela byggbranschen!

    Genom att fokusera på kundupplevelsen, kulturen och digitaliseringen vill Daniel och Dryft förändra hela byggbranschen. Här kommer både ett berörande och inspirerande avsnitt med Daniel Lindgren, kultur- och kommunikationsansvarig på Hantverksbolaget Dryft.Daniel inträdde byggbranschen som målare år 2002 och branschen blev lite som Daniels räddning i hans stökiga ungdom. Daniel hade inga godkända gymnasiebetyg men fick gå som lärling på hans morbrors måleriföretag och här började hans resa i branschen. I närmare 15 år jobbade Daniel som målare för att sedan bli projektledare på ett måleriföretag, men redan tidigt i branschen kände han av en tydlig segregation i byggbranschen mellan hantverkare och tjänstemän - och här ville han göra skillnad.Daniels brinnande engagemang för att förändra och göra byggbranschen till en plats där alla ska trivas har lett till att han tillsammans med en kompanjon startade först Måleriteamet som sedan blev Dryft år 2020 - ett heltäckande hantverksbolag som riktar sig till privatmarknaden.Förutom att ni får ta del av Daniels resa i branschen kommer ni att få lyssna till hur han verkligen brinner för att skapa en inkluderande och modern bransch. Vi får ta del av hur Daniel jobbar med de "mjuka frågorna" och företagskulturen i bolaget samt vad han tror kan skapa engagerade medarbetare. Vi pratar också om hur vi kan jobba med fördomarna gentemot hantverkare samt hur vi kan attrahera nästa generation att välja hantverksyrket. Ett mycket inspirerande avsnitt, minst sagt, där Daniel och hans team utmanar vår bransch på flera sätt! Önskar er en riktigt trevlig lyssning och en härlig midsommar!Stort tack för att ni lyssnar på Byggbranschens Förebilder och följ gärna mitt arbete på mina olika kanaler: Amanda Eklund på Linked-In, Instagram @byggbranschensforebilder samt min Facebookgrupp Byggbranschens Förebilder.Nyckelord: byggbranschen, hantverkare, förebild, goda exempel, ledarskap, företagskultur, inkludering, jämställdhet, nästa generation, entreprenörskap, fördomar

    • 1 hr 22 min

Top Podcasts In Society & Culture

Titania Podcast
Tatiana Insuratelu
Fain & Simplu Podcast
Mihai Morar
On Attachment
Stephanie Rigg
Asa O Intrebare
Cristi Brinca
El Faro
SER Podcast
Активное согласие
Даша Краснова / Рамблер

You Might Also Like