156 episodes

Existentiella, intima, angelägna möten med kända kulturpersonligheter. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Katarina Hahr möte‪r‬ Sveriges Radio

  • Society & Culture

Existentiella, intima, angelägna möten med kända kulturpersonligheter. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

  Martina Montelius: Jag var nermejad av panikångest

  Martina Montelius: Jag var nermejad av panikångest

  Jag mådde otroligt dåligt när jag var ung och åkte väldig mycket nattbuss på nätterna. Jag trodde mitt hjärta skulle stanna, berättar teaterdirektören Martina Montelius för Katarina Hahr.

  Jag gick omkring med händerna på halspulsådern för att känna att mitt hjärtat slog. Jag trodde att varje andetag var det sista, att jag skulle dö.
  Martina Montelius berättar också, i samtalet om makt, om hur det var att vara en av de 18 kvinnor som i Dagens Nyheter berättade för Matilda Voss Gustavsson om sina erfarenheter av Kulturprofilen.
  Jag får inte ångest av att tänka på Kulturprofilen och incidenten med honom utan jag får ångest av att tänka på den kollektiva skuld som alla som visste om det här, inklusive jag, bär på för att vi inte berättade om det här tidigare.
  Martina Montelius berättar också om sin mamma, författaren Kristina Lugn, och vad Svenska Akademin betytt.
    Svenska Akademin betydde jättemycket för Kristina. För henne var det ett sammanhang där hon kunde känna sig trygg och hemma. Och det är jag tacksam för mot Svenska Akademin. De har verkligen avlastat mig! Och hon höll alltid på sin sekretess! Jag har aldrig sett ett dokument från Svenska Akademin, jag har aldrig hört en antydan om vilka böcker hon läste när hon var med i Nobelkommittén.
  Programmet är gjort 2021.

  • 28 min
  Per Graffman: Jag hamnade i kylan ett tag

  Per Graffman: Jag hamnade i kylan ett tag

  Från att ha haft många erbjudanden och varit mycket anlitad så hade jag plötsligt inga jobb. Det var tomt, det var tyst och jag kände att jag hade gjort bort mig, berättar Per Graffman.

  Per Graffman berättar också för Katarina Hahr att han överskattat sig själv i sin yrkesroll.
  Det är utsatt att vara skådespelare. Och i mitt fall har det handlat om självöverskattning. Jag kan bara göra bra saker när jag känner mig trygg och det tog jättelång tid att förstå det. Jag har trott mig vara oberoende men det har varit ett försvar. Man behöver inte vara ovän med regissören, man behöver inte vara så bepansrad.
  Per Graffman berättar även för Katarina Hahr om relationen till sin pappa. Att den blev komplicerad när hans pappa skaffade sig en ny familj.
  När jag var i 20-årsåldern hade jag en uppgörelse med pappa. Jag tyckte han var egoistisk. Det var så många löften som aldrig hölls och jag tror han ville kompensera för det.
  Programmet är gjort 2021.

  • 29 min
  Alexander Bard: Jag ville inte ha barn

  Alexander Bard: Jag ville inte ha barn

  Redan när jag var 20 år visste jag att det inte skulle bli några ungar för mig. Men jag donerade sperma när jag var yngre, så det finns biologiska avkommor till mig, berättar Alexander Bard.

  Han berättar också om sin uppväxt och hur viktig hans stora familj har varit för honom och den dagliga kontakten han har med sin mamma.
    Jag har aldrig känt skuld gentemot mina föräldrar. Vi syskon blev uppfostrade till att var självständiga och ta eget ansvar. Jag och mina bröder bestämde att innan vi blev 30 år skulle vi ha skaffat oss fuck of money och gjorde vi. Pengar är makt. Det är frihet att säga nej till saker man inte vill göra.
  Programmet är gjort 2021.

  • 28 min
  Lars Norén: Missbruk bottnar i föräldrars frånvaro

  Lars Norén: Missbruk bottnar i föräldrars frånvaro

  Författaren och dramatikern Lars Norén har gått ur tiden. I ett nära samtal med Katarina Hahr berättar han om människovärde utifrån pjäsen Personkrets 3:1.

  Katarina Hahr intervjuade.
  Producent Cecilia Blomberg.
  Programmet sändes 25 maj 1998.

  • 29 min
  Gunnel Lindblom: Man måste vara stark för att arbeta med film och teater

  Gunnel Lindblom: Man måste vara stark för att arbeta med film och teater

  Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har lämnat oss. I ett samtal med Katarina Hahr från 2007 berättar hon om sin uppväxt i Göteborg i en arbetarfamilj och hur hon tidigt sökte sig till teatern.

  Gunnel Lindblom berättar också hur det är att vara mamma och samtidigt skådespelare och att dottern gav henne en ny syn på livet.
  Programmet sändes 2007 under rubriken Samtal pågår.

  • 24 min
  Anne-Lie Rydé: Haft svårt med nära relationer

  Anne-Lie Rydé: Haft svårt med nära relationer

  Jag har alltid längtat efter pappas bekräftelse. Uppmärksamheten, hyllningarna, berömmet, kärleken fick jag aldrig ifrån honom. Det berättar artisten Anne-Lie Rydé för Katarina Hahr i ett samtal om kamp.

  Anne-Lie Rydé berättar också för Katarina Hahr att den komplicerade relationen till pappan inneburit att hon haft svårt med nära relationer.
  Jag har svårt att riktigt knyta an. Förutom en gång då jag blev lämnad, då blev det en katastrof.
  Hon berättar också om den sorg hon befinner sig i efter att hennes ex-man, som hon var gift med i tre år, musikern Pelle Alsing, nyligen gått bort.
  Vi var väldigt nära, vi arbetade ihop i 40 år. Det har varit väldigt tufft och tagit mig väldigt hårt. Det slog an någonting i mig om ändligheten och att klockan tickar.

  Programmet gjordes 2021.

  • 29 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio