203 episodes

Nyheter, aktualiteter och diskussioner på djupet.

Aktuellt 17 YLE

  • Podcasts

Nyheter, aktualiteter och diskussioner på djupet.

  Två coronavaccin tävlar om första plats.

  Två coronavaccin tävlar om första plats.

  Utvecklingen av coronavaccin går framåt. Två versioner har kommit längst. Hur långt får vi veta i ännu i år.

  EU ledarna försöker komma fram till hur man bäst kunde samarbeta för att dämpa den grasserande pandemin.

  Medan Finland och Sverige förgäves försöker få till stånd en dialog mellan oppositionen och regimen i Belarus ställs frågan om det är rätt att delta i Hockey VM i Minsk?

  I North Carolina stiger spänningen, kommer delstaten att rösta rött eller blått, Trump eller Biden på tisdag. Vår utsända pejlar stämningarna.

  Del åtta i serien USA och Trump - mot valet 2020 diskuterar det polariserade amerikanska samhället.

  • 44 min
  Den säkerhetspolitiska redogörelsen talar om en komplicerad omvärld med nya hot.

  Den säkerhetspolitiska redogörelsen talar om en komplicerad omvärld med nya hot.

  Det internationella samarbetet är i motvind när stormakterna Ryssland och Kina konkurrerar. Men de globala utmaningarna är allt fler och gemensamma. Det framkommer i Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse.

  Det har också blivit lättare för främmande makter och privata aktörer att stjäla information då allt flera jobbar på distans, varnar Skyddspolisen.

  Frankrike skakas av ännu ett islamistiskt terrordåd av liknande slag som det som dödade en fransk lärare för två veckor sen. Den här gången har tre personer fått sätta livet till i Nice.

  Den utdragna pandemin har isolerat Åland, lamslagit transporttrafiken och hållit turisterna borta. Nu tar landskapets ekonomi stryk.

  Donald Trump jagar Joe Biden i opinionsundersökningarna i presidentvalets slutspurt och får draghjälp av hela sin familj under de sista dagarna av valkampanjen.

  • 30 min
  Ingen lindring i sikte: Lågavlönade går sjuka till jobbet i väntan på coronatest.

  Ingen lindring i sikte: Lågavlönade går sjuka till jobbet i väntan på coronatest.

  Borde skandalläckan i psykoterapicentret Vastaamo betraktas som en storkatastrof - och utredas av Olycksutredningscentralen? Det föreslår Centerns ordförande - och idag har regeringens aftonskola debatterat patientsäkerhet och socialskyddssignumen.

  "Har inte råd att vara borta från jobbet" är en ofta förekommande orsak att inte ta coronatest. Social- och hälsovårdsministeriet ser ingen annan lösning än snabbare testning.

  Hur går det med regeringsprogrammets språkpolitiska framgångssaga? Det var det SFP kallade den "stärkta inlärningen av det andra inhemska språket i skolan", med återinförd obligatorisk studentsvenska? Det verkar politiskt obekvämt, så arbetet ligger fortfarande i startgroparna.

  Björn Wahlroos säger att idealresultatet i det amerikanska valet skulle vara Joe Biden som president, men en republikansk majoritet i senaten. Vi pratar med vår korrespodnent om det bortglömda kongressvalet, som ändå betraktas som mycket viktigt.

  I Aktuellt-17-studion Bengt Östling.

  • 30 min
  Om trafikutsläppen ska halveras ska vi bl a ha 700 000 elbilar inom tio år

  Om trafikutsläppen ska halveras ska vi bl a ha 700 000 elbilar inom tio år

  Dyrare bränsle är en av metoderna som en arbetsgrupp föreslår för att halvera våra trafikutsläpp de kommande tio åren. Men politikerna tvekar - och t ex centern säger absolut nej. En annan metod är att satsa på elbilar: målet är hela 700 000 elbilar i Finland år 2030.
  De nya välfärdsområdena underlättar för kommunerna, som kämpar med avtal med vårdjättar. Och nej, äldre ska inte behöva flytta från sitt boende på grund av röran i byråkratin. Det budskapet kommer från riksdagen.
  Verksamheten inom numera förbjudna Nordiska motståndsrörelsen har minskat betydligt - men föreningen fortsätter att sprida sin ideologi på nätet
  Vi träffar också en nordisk toppchef: Paula Lehtomäki hann vara generalsekreterare för Nordiska rådet i ett år innan coronakrisen slog till - och den nordiska samarbetet var som bortblåst.

  • 30 min
  Fastighetsägare har skaffat sig makt inom äldreboenden och bestämmer vilket vårdbolag som sköter kommuninvånarna.

  Fastighetsägare har skaffat sig makt inom äldreboenden och bestämmer vilket vårdbolag som sköter kommuninvånarna.

  Egenkontroll - det är på den de privata hälso- och sjukvårdsföretagens datasystem vilar på. Valvira har ingen aktiv kontroll efter företagets första registrering. Psykoterapicentret Vastaamo hör till den kategorin.

  Fastighetsägare skaffar sig makt inom äldreboenden. Investeringsfonder framom kommunen själv bestämmer vilket vårdbolag som ska sköta kommunens äldre. Dags för medborgardiskussion och - initiativ.

  I Belarus drar massorna ut på gatorna. Det verkar som om oppsitionsledaren Tichanovskajas hotelse om storstrjek hörsammas.

  • 30 min
  Näthackares utpressningsförsök väcker oro

  Näthackares utpressningsförsök väcker oro

  Det utpressningsförsök som gjorts med psykoterapicentret Vastaamos hackade patientuppgifter väcker oro för att den sortens kriminalitet kan bli vanligare.

  Det var lugnare tongångar när Trump och Biden möttes för sista debatten inför valet. Bedömare ansåg att debattledaren som lyckades hålla styr på diskussionen var var vinnaren. Men vem av presidentkandidaterna drog det längsta strået?

  Inom teknologibranschen väntar företagen fortfarande på att ekonomin ska återhämta sig efter vårens coronanedstängningar

  Att förbindelsebåtar slutar trafikera till öar som inte är bebodda året om, kringskär livet i skärgården, anser kritikerna.

  Belgien var ett av de hårdast drabbade länderna under vårens första våg av corona. Nu är man i nästan samma situation. Står landet inför en ny lock-down?

  • 30 min

Top Podcasts In Podcasts

Listeners Also Subscribed To

More by YLE