7 episodes

Den teknologiske udvikling går stærkt. Der bliver hele tiden lanceret nye dimser og talt om kunstig intelligens. Det kan virke som om, at teknologien udvikler sig uden, at mennesket reelt har indflydelse. I denne podcast taler vi om teknologi ud fra et menneskeligt perspektiv.

Teknolo-gi-mig-en-chance Jysk Fynske Medier

    • Technology

Den teknologiske udvikling går stærkt. Der bliver hele tiden lanceret nye dimser og talt om kunstig intelligens. Det kan virke som om, at teknologien udvikler sig uden, at mennesket reelt har indflydelse. I denne podcast taler vi om teknologi ud fra et menneskeligt perspektiv.

    Deep fake kan give os evigt liv på nettet

    Deep fake kan give os evigt liv på nettet

    Hvis man surfer lidt rundt på internettet, kan man ret hurtigt støde på såkaldte deep fakes –falske videoer, der ser meget realistiske ud, men er manipulerede, så de får eksempelvis kendte politikere til at sige noget helt andet end det, de mener. I den nye episode af podcasten Teknolo-gi-mig-en-chance kan du komme bagom det voksende fænomen deep fakes – sammen med programchef Peter Bjerregaard fra Danmarks Tekniske Museum og Majken Overgaard, leder af Catch-centret i Helsingør. Sammen med Jesper Munch Nielsen fra Helsingør Dagblad fortæller Bjerregaard og Overgaard om deep fakes og diskuterer blandt andet, om verdenen online er lige så virkelig som det, vi kalder den virkelige verden. Firmaer er ved hjælp af gamle fotografier og lignende begyndt at få skabe deep fakes af folks afdøde ægtefæller, forældre og andre slægtninge. Teknikken kan simpelthen vække afdøde mennesker til live og give dem evigt liv på internettet. Kan man aldrig stole på noget på nettet mere? Skal vi være bange for deep fakes? Er det overhovedet en ny tanke? Kan vi og lovgivningen følge med udviklingen? De spørgsmål og mange flere bliver besvaret i Danmarks rareste podcast om teknologi og mennesker, Teknolo-gi-mig-en-chance..

    • 33 min
    Betyder teknologi i mennesker et farvel til homo sapiens?

    Betyder teknologi i mennesker et farvel til homo sapiens?

    Nogle påstår at menneskeracen som vi kender den, homo sapiens, vil forsvinde i løbet af måske 100 år. Ikke udslettet af pandemier eller den slags. Nej, vi forsvinder som race takket den teknologiske udvikling!

    Meget tyder nemlig på, at vi mennesker vil opgradere vores kroppe og hjerner med kunstig intelligens og bioteknologi i så høj grad, at vi ikke længere er homo sapiens, men noget nyt, noget andet.

    Men hvad vil det sige at være menneske? Når teknologien bliver en del af vores kroppe, hvor stopper mennesket, og hvor starter teknologien?

    “Teknolo-gi-mig-en-chance”handler i dette afsnit om teknologi i mennesker, og hvordan vi bruger teknologien til at overskride vores fysiske begrænsninger for at gøre ting, vi ellers ikke ville kunne.

    Bag mikrofonerne i denne udgave af Danmarks rareste podcast om teknologi og mennesker sidder programleder på Catch, Majken Overgaard, programchef ved Danmarks Tekniske Museum, Peter Bjerregaard og politisk redaktør Jesper Munch Nielsen fra Helsingør Dagblad.

    • 27 min
    Skal vi holde data-frie fredage?

    Skal vi holde data-frie fredage?

    Vidste du, at en google-søgning udleder lige så meget CO2, som når du koger vand i en elkedel? Og skal vi begynde at have datafrie fredage ligesom de bilfrie søndage, der opstod under oliekrisen? Kan der i fremtiden findes datalagrings-teknologier, som optager CO2 i stedet for at udlede?

    De spørgsmål og flere til bliver stillet og besvaret i dette afsnit af Teknologi-mig-en-chance, hvor Majken Overgaard fra Catc taler med Torkil Adsersen, museumsinspektør ved Danmarks Tekniske Museum, og Jesper Munch Nielsen fra Helsingør Dagblad om energiforbrug og den klimakrise vi står i lige nu, hvor vi udleder mere CO2 end nogensinde før.

    Selv om mange har lært, at fossile brændstoffer er de store klimasyndere, og en del trods alt blevet bedre til at nedbringe energiforbruget f.eks. i form af færre flyrejser, bedre isolering af vores huse og mere energivenlige biler, har vi ikke talt meget om, at vores teknologiforbrug også bidrager i det samlede klimaregnskab. Vores datatrafik udleder nemlig lige så meget CO2 som hele verdens flytrafik.

    Vores dataforbrug er noget af det, der stilles skarpt på i dette afsnit, hvor Majken Overgaard blandt andet fortæller, at vi skal være bevidste ”omkring den måde vi har valgt at indrette os på med vores computere og telefoner og forstå, hvad det er for nogle systemer, vi har udviklet i forhold til vores dataforbrug og den effekt det har på klimaet.”

    • 26 min
    Episode 4: Kvinder, mænd og roller i teknologiens verden

    Episode 4: Kvinder, mænd og roller i teknologiens verden

    Hvorfor er det vigtigt at både mænd og kvinder og mange forskellige typer mennesker er med til at udvikle fremtidens teknologi og ved noget om den teknologi vi bruger i dag?

    Og hvilke konsekvenser kan det have for vores samfund, når halvdelen af Danmarks befolkning er under den opfattelse at de ikke kan finde ud af at arbejde med teknologi? Hvordan ændrer man en kultur, som er med til at skabe disse opfattelser og skaber en ny kultur, som har en bredere appel?

    Det vil Majken Overgaard fra Catch og Jacob Thorek Jensen fra Danmarks Tekniske Museum sætte fokus på, i dette afsnit af Teknologi-mig-en-chance, der handler om kvinder og mænd og deres forskellige roller i teknologiens verden.

    Værten på programmet, som tør stille de svære spørgsmål, er som sædvanlig Jesper Munch Nielsen fra Helsingør Dagblad.

    Computionalisering og beregning blev engang betragtet som kvindens opgave, og computeren var lig med kvinden. Men historien vidner alligevel om en mangel på anerkendelse for resultater opnået af kvinder i teknologien, selv for dem vi i dag ser som nogle af de største succeser.

    I løbet af de små 25 minutter, som afsnittet varer, præsenteres vi blandt andet for nogle af de kvinder, der gennem historien har opfundet eller opdaget teknologier, som har ændret livet for enormt mange i hele verden og den svære vej mange af dem måtte gå, for at opnå succes.

    • 23 min
    Episode 3: Er teknologien vor tids magi eller en fjende?

    Episode 3: Er teknologien vor tids magi eller en fjende?

    I dette afsnit af "Teknolo-Gi-Mig-En-Chance" man godt blive lidt grundangst, selv om podcasten kalder sig selv for Danmarks rareste.

    I 2020 har vi allerede lært at være bange for fx covid 19, men måske skal vi også være bange for Japans nye supercomputer Fugaku. Den kan udføre over 415 kvadrillioner udregninger... i sekundet.

    Majken Overgaard fra Catch-centret i Helsingør, programchef Peter Bjerregaard fra Danmarks Tekniske Museum og journalist Jesper Munch Nielsen fra Helsingør Dagblad sidder bag mikrofonerne i dette afsnit, hvor menneskets anvendelse af teknologien bliver sat i fokus.

    • 18 min
    Episode 2: Data data data

    Episode 2: Data data data

    Kan man gemme sine digitale billeder i planter? Er der nogen, som lytter med, når du taler i telefon med mor? Og kan vi egentlig vide om noget nogensinde bliver slettet fra nettet?

    Datalagring, som vi kender det i dag, foregår i det, vi kalder ‘skyen’, som i virkeligheden er virksomheder med store lagerbygninger, der opbevarer din data for dig, fremfor at du har det liggende derhjemme på cd-rom, harddrives og hvad der ellers har eksisteret igennem tiden. Der er ingen tvivl om, at ’skyen’ er med til at gøre det nemmere for os at skabe og dele viden - men hvad sker der, når vi ikke længere har kontrol over vores egen data?

    Det taler vi om i denne episode af Teknolo-gi-mig-en-chance, hvor Majken Overgaard fra Catch, Jacob Thorek Jensen fra Danmarks Tekniske Museum, og Jesper Munch Nielsen fra Helsingør Dagblad igennem sjove, skræmmende og tankevækkende historier, fortæller om hvordan datalagring ser ud i dag og om vores forhold til det.

    • 26 min

Top Podcasts In Technology

There Are No Girls on the Internet
iHeartPodcasts
The TED AI Show
TED
Hot Girls Code
Hot Girls Code
Last Week in AI
Skynet Today
Darknet Diaries
Jack Rhysider
Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal