298 episodes

Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Transformator Teknologiens Mediehus

    • Technology

Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

    Transformator Tech: Med en Facebook for organiseret kriminalitet skabte FBI århundredets aflytningsoperation

    Transformator Tech: Med en Facebook for organiseret kriminalitet skabte FBI århundredets aflytningsoperation

    Det lyder på mange måder som en film: Gennem godt tre år kunne det amerikanske forbundspoliti (FBI) læse med, når nogle af verdens førende narkokarteller, bandeforbrydere og lejemordere kommunikerer med hinanden.


    Finten er, at FBI sammen med australsk politi og en række europæiske lande er lykkes med at udbrede den krypterede app ANOM til at være mange hårdkogte kriminelles foretrukne kommunikationskanal.


    De har plantet en bagdør i ANOM, der gør det muligt at læse beskeder, som forbryderne sender til hinanden. Og fordi en it-mand med udsigt til fængsel, der allerede er del af miljøet som forsyner kriminelle med krypterede specialtelefoner, indvilliger i at bygge og sprede ANOM i kriminelle kredse, så bliver app'en hyperpopulær. Ja, faktisk så bæres succesen af, at gangstere anbefaler den til hinanden.


    »I starten af ANOM kan FBI kun læse beskeder, men efterhånden tilføjes GPS-tracking, voice-beskeder, tagging og features, der minder Twitter og andre sociale medier. De laver dybest Facebook for organiseret kriminalitet,« siger forfatter og journalist Joseph Cox, der netop har udgivet bogen 'Dark Wire'. I denne udgave af Transforamtors 2. sektion - Transformator Tech - har vi et interview med forfatteren.


    Vært: Peter Christian Bech-Nielsen


    Medvirkende: Joseph Cox, forfatter og journalist


    Links

    Glem den sorte svane - denne kæmpe aflytningsoperation skabte Facebook for organiseret kriminalitet

    • 23 min
    Forældet FM bliver fremtidens livline

    Forældet FM bliver fremtidens livline

    Danskerne strømmer til købmænd og byggemarkeder efter Fåborg leverpostej, peanutbutter, vanddunke og FM radioerne med håndsving. Men var der ikke noget med, at FM skulle nedlægges? Vi tester en model med både radio og lommelygte, mens det opklares, hvorvidt DAB eller FM skal redde os i en krise uden strøm.


    Noget andet, der kan forsvinde under en krise, er vandet. Vi er jo alle blevet opfordret til at sikre os tre liter vand pr. person pr. døgn. Det er nemt at forstå. Men det er svært at hente dunkene, hvis man ligger på plejehjem eller går på efterskole. Der er ganske enkelt ingen plan for de danskere, der ikke opholder sig derhjemme. Er man ude, er man ikke privat - og så en man ikke dækket af anbefalingerne. Som det ser ud lige nu, er der ingen myndigheder til at tage sig af de titusindvis af mennesker, ddet handler om.


    Endelig skal vi drikke gravøl over Fisker Ocean. Elbilen fra den succesrige danske bildesigner Henrik fisker, der blev markedsført i en strålende aura af bæredygtighed men endte i en suppedas af software fejl. Nu har firmaet søgt om konkurs og sendt de mange ejere af en Fisker Ocean ud på Herrens mark, hvor service, garanti og reservedele ikke længere findes. Kan man sælge sådan en bil igen?


    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende:
    Laurids Hovgaard
    Casper Brix
    Bjørn Godske
    FM radio med drejehåndtag


    I denne uges Transformator xxx.


    Links

    Sommerrabat på jobannoncer


    41.000 plejehjemsbeboere må tørste hvis krisen rammer: Der er ingen tankvogne til vand


    FM-radio er bedst i krisesituation – men skal lukkes: Uklogt, siger ekspert

    • 31 min
    Uge 24: Sådan undgår du, at Facebook bruger dine data til AI træning

    Uge 24: Sådan undgår du, at Facebook bruger dine data til AI træning

    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende: Louise Olifent, Peter Christian Bech-Nielsen og Mie Stage


    Det har rejst en voldsom debat, at Meta med Facebook og Instagram vil have os til at skrive en begrundelse til firmaet, hvis vi ikke ønsker, at vores persondata - samlet siden sociale mediers morgenstund - blive brugt på at træne deres kommende AI. Klagerne vælter ned over firmaet, mens Transformator både fortæller om baggrunden og giver tips til, hvordan og hvad man skal skrive til Meta for at slippe ud af datagrebet. Her er hvad du skal gøre i Facebook-browser:



    Klik på dit konto-ikon øverst til højre
    Klik 'Indstillinger og privatindstillinger'
    Klik 'Indstillinger'
    Scroll ned i sektionen til venstre og klik på 'Administration af dine oplysninger'
    Sig 'Ja' til, at din anmodning er relateret til AI hos Meta
    Udfyld formularen og indsend den


    Når det nu er lykkedes SpaceX at sende verdens største raket - Starship - afsted fra affyringsområdet i Texas og lande den igen, så er det tid for Rumnyt i Transformator. Nu landede den ganske vist i Den Mexikanske Golf og gik til bunds med det samme. Men landingen lykkedes, og SpaceX er et skridt nærmere deres mål om at flyve tilbage til affyringsområdet og genbruge raketten. På den måde sparer SpaceX materialer, arbejdskraft og de 33 Raptor-motorer, som har en værdi i omegnen af én million dollar stykket. Vi gennemgår den vellykkede flyvning.


    Eske Willerslev fra Center for Geogenetik på Københavns Universitet (KU) er nok mest kendt for sine DNA-studier af oldtidsskeletter og neandertalere. I sidste fik han imidlertid en helt ny rolle, da han indtog pladsen bag vidneskranken i Retten i Næstved, som i disse dage har fokus på den såkaldte Korsør-sag, der startede som en kidnapningssag af en 13-årig pige fra Kirkerup ved Slagelse, men som siden også har koblet tiltalte til drabet på Emilie Meng i 2016. Tiltalte, som er en nu 33-årig mand fra Korsør, nægter at have noget med Emilie Meng-sagen at gøre, men sagerne bliver alligevel undersøgt i detaljer, og her er DNA-analyser vigtige parametre.


    Det er Retsgenetisk Afdeling på KU, der står for DNA-analyserne, og her kom det frem under retsmødet, at der er fundet DNA på en rulle tape i tiltaltes hjem, der med overvejende sandsynlighed stammer fra Emilie Meng. Der blev også fundet en Netto-pose nærheden af den sø, hvor liget af Emilie Meng blev fundet et halvt år efter, hun forsvandt. I den lå blandt andet et par bukser, og de kom til at spille en vigtig rolle for dagens retsmøde, som Ingeniøren overværede. Retsgenetikerne havde ikke fundet mandligt DNA på bukserne, og derfor var der ikke noget, som umiddelbart pegede på den tiltalte, men Eske Willerslev havde fundet noget andet. Vi ser på forskellen i de to metoder til at analysere DNA.


    Links

    Stjerneforsker fører an i AI-protest, hvor brugere sletter deres Facebook-profiler


    Eske Willerslev vidnede i Emilie Meng-sag: Sådan læste han nedbrudt dna

    • 30 min
    Uge 23: Hackere hærgede nettet via pizzabar i Randers

    Uge 23: Hackere hærgede nettet via pizzabar i Randers

    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende: Christoffer Elmann Ranhauge, Mats Magnussen og Louise Olifent


    Det var en forbavset pizzamand i Randers, der pludseligt fik besøg af en politiet en kold vinteraften i 2023. De kom ikke for at hente aftensmad. De kom for at hente pizzamandens computer, der fra morgen til aften sørgede for musik til de ventende kunder. Hvad han ikke lige vidste var, at computeren også havde en aktiv rolle i et globalt botnet, der hærgede uskyldige mennesker og institutioners computere med malware verden over.


    Og nu vi er ved pizza. Hvis man nu synes, det er svært at få osten til at hænge ved den hjemmelavede italienske specialitet, vil det så være en god ide at tilsætte osten en ottendedel kop giftfri lim? Det mener Google, der med sin nye indretning af søgeresultater lader en generativ AI sammenskrive facts og tekst fra andre sites i stedet for at levere en række links, som vi har været vant til. Vi tjekker en række andre sære resulater af Google, der er ved at udvikle sig fra en søgemaskine til en svaremaskine.


    Og vi bliver i selskab med bigtech. Nu Meta - altså Facebook og Instagram. Her får platformens fire milliarder brugere lige for tiden en besked om, at Meta planlægger helt nye AI-funktioner, og at AI skal trænes på alle personlige data. Firmaet fortæller ikke lige hvad det så ER for nogle AI funktioner, der skal sættes i gang. Men de vil tilsyneladende træne AIen på alle brugernes opslag, tekst, fotos - det hele. Hvis man nu ikke lige synes, det er så rar en tanke - så kan man klikke på et link, som giver adgang til at gøre indsigelse. Ikke ved at sætte et flueben i en boks. Nu skal man skrive en personlig begrundelse for at ville være fri.


    Gør man ikke det - ja så går AIen igang med træningen fra den 26. juni. Med andre ord: Man skal ikke give lov - man skal bede om at blive fri for det med en skriftlig begrundelse. Vi diskuterer, hvad der mon skal stå i sådan et fritekstfelt.


    Links

    Computer på pizzeria i Randers misbrugt som højt placeret brik i internationalt hackernetværk


    Danske computere inficeret af stort botnetværk. Tjek her, om du er blandt ofrene


    FBI informerer om aktionen mod botnettet


    Nicolajs computer blev kapret af internationalt hackernetværk: »Jeg hev stikket ud og slukkede min router«


    Google svarer på kritik: Derfor giver AI Overview skøre svar


    Meta vil bruge fire mia. personers data til AI-udvikling uden at spørge om lov


    Forbrugerrådet Tænk: Må Meta bruge dine data til at træne deres kunstige intelligens?

    • 33 min
    Uge 22: Sådan bliver fremtidens krig med droner og AI

    Uge 22: Sådan bliver fremtidens krig med droner og AI

    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende:
    Iben Yde, leder af center for operativ folkeret ved Forsvarsakademiet


    Morten Lykke Højfeldt Andersen, kampagnichef for 1. brigade


    Andreas Graae, forsker og underviser i militærteknologi ved Forsvarsakademiet


    Marianne Skovlund, EU journalist


    Paris Marx, podcastvært


    Krigen i Ukraine har vendt den europæiske del af verden på hovedet. En af de største overraskelser for mange har nok været, hvor dårligt forberedt Nato er til at håndtere en krise for slet ikke at tale om at skulle stoppe et angreb fra øst.


    Det er til gengæld lykkedes for Ukraine med stålsat vilje og stor opfindsomhed. Således er hobbydroner blevet en væsentlig faktor i nærkamp ved fronten, mens små hjemmebyggede havdroner har sænket russiske krigsskibe. Så det er ikke så overraskende, at dansk forsvar og Forsvarsakademiet følger nøje med i udviklingen i Ukraine.


    Det kom tydeligt til udtryk ved International Drone Show i Odense lufthavn i onsdags, hvor droneproducenter, udviklere, forsvar og indkøbere stimlede sammen om de nyeste dronemodeller og lyttede til eksperternes bud på fremtidens krigsførelse.


    Vi har tre af dem med i ugens Transformator, hvor brigadechefen fortæller om den praktiske anvendelse, forskeren om fremtidens muligheder og folkeretseksperten om alle dilemmaerne, der melder sig.


    Men det hele lader sig ikke gøre uden massive investeringer i nye våbentyper. Her er EU nu klar med en nye forsvarsstrategi, som vi gennemgår og leder efter penge til.


    Links

    Elendigt samarbejde i EU om militærteknologi: Producerer 15 forskellige kampvogne


    Danske EU-spidskandidater: Nu skal Europas forsvarsindustri op i gear

    • 34 min
    Transformator Tech

    Transformator Tech

    I dette første afsnit af Transformator Tech møder vi den canadiske techkritiker og journalist Paris Marx, som står bag podcasten 'Tech Won't Save Us'. Paris Marx bruger uge for uge sin podcast og en del skriverier på at dechifrere techgiganternes gøren og laden for at afkode deres motivationer. I dette første afsnit af Transformator Tech dykker Ingeniørens politiske redaktør Peter Christian Bech-Nielsen sammen med canadieren ned i det seneste halvandet års AI-hype og afdækker techgiganternes motivation for at satse milliarder på den bane. Og vi spørger: Bliver privatliv, som vi kender det, aflivet en gang for alle med fremkomsten af kunstig intelligens, som har slugt størstedelen af internettet?


    Vært: Peter Christian Bech-Nielsen


    Medvirkende: Paris Marx, canadisk tech podcast vært

    • 28 min

Top Podcasts In Technology

Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
Syntax - Tasty Web Development Treats
Wes Bos & Scott Tolinski - Full Stack JavaScript Web Developers
The Bike Shed
thoughtbot
Ruby Rogues
Charles M Wood
Darknet Diaries
Jack Rhysider
The CEDIA Podcast
Walt Zerbe

You Might Also Like

TechTopia
Ingeniørforeningen, IDA
RumSnak
Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen
Frigear
FDM
Prompt
DR
Videnskab fra vilde hjerner
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
Bilradio
Jyllands-Posten