100 episodes

Max Landergård och Caroline Thunved intervjuar Sveriges viktigaste människor i kommunikationsvärlden just nu.

Kommunikationspodden AB Storstad Medieproduktion

    • Business

Max Landergård och Caroline Thunved intervjuar Sveriges viktigaste människor i kommunikationsvärlden just nu.

    Vinnaren: så lyckades vi med employer branding

    Vinnaren: så lyckades vi med employer branding

    Camilla Buzaglo, kommunikationsdirektör PEAB, är dagens gäst i Kommunikationspodden. Hon besöker Max Landergård och Caroline Thunved i studion för att berätta om en satsning som lockade över tvåtusen kvinnor att söka till byggbranschen.
    2024 vann PEAB Stora kommunikationspriset i kategorin Bästa påverkanskampanj.
    - Utmaningen är att hela vår bransch är att få kvinnor till branschen. Det är svårt att få tag i arbetskraft och vi är väldigt mansdominerade. Så hur ser vi till att hela branschen vill komma och jobba i byggbranschen? Det är tre faktorer, tjejer kan inte så mycket om det, man tror att det är ett begränsat val och sedan är det normerna i samhället som skapar detta, säger Camila Buzaglo.
    Hur Camila Buzaglo och hennes kollegor gick till väga kan du göra i veckans avsnitt av Kommunikationspodden.

    • 41 min
    Pansar och Pride = Försvarsmakten

    Pansar och Pride = Försvarsmakten

    Anna Siverstig, kommunikationsdirektör för Försvarsmakten är veckans gäst i Kommunikationspodden. Hon började utbilda sig i meteorolog men är nu högsta kommunikativa chef för ett av Sveriges mest kända varumärken.
    Anna Siverstig möter Caroline Thunved i Kommunikationspodden för att diskutera bland annat varför de nu är officerare och inte kommunikatörer som när titeln kommunikationsdirektör för Försvarsmakten.
    - Sen några år tillbaka har Försvarsmakten valt att det är en officer som ska vara kommunikationsdirektör. Jag är inte kommunikatrionsutbildad på något sätt och fördelen med det är att jag kan Försvarsmakten. Jag har nätverket, hur drar man ärenden och så vidare. Sen har jag min kommunikationsavdelning med massa kompetenta människor som är utbildade i detta. Det är så jag tar mig an uppdraget, jag ska göra allt jag kan för att vara en bra chef och stötta mina medarbetare i att göra det som de är proffs på, säger Anna Siverstig.
    Anna Siverstig berättar också att allt kommunicerar.
    - Det som egentligen är allt från att vår Överbefälhavare har gått i Pridetåget till var vi åker med våra fartyg och flygplan, på vilket sätt och tillsammans med vem. Så sammanfattningen av FMs kommunikation är helheten och det är ett stort arbete vi håller på med hela tiden, säger hon.
    Lyssna på hela intervjun i Kommunikationspodden.

    • 49 min
    Fire in the hole! Funkar lägereldssamtal?

    Fire in the hole! Funkar lägereldssamtal?

    Anna Almberg och Andris Zvejnieks har satt ihop en kurs om lägereldsmöten. I veckans avsnitt besöker de Kommunikationspodden för att förklara mer om vad det innebär.
    Anna Almberg och Andris Zvejnieks besöker Max Landergård och Caroline Thunved i veckans avsnitt av Kommunikationspodden. Tillsammans har Anna och Andris utvecklat en kurs som sätter ljuset på lägereldsmöten och på vilket sätt detta format kan vara överlägset andra sätt att möta varandra på arbetsplatsen. Bland annat när det kommer till förändringsledning.
    - En grundprogrammering vi har är att undvika fara, den är starkare än belöningssystemet. Det är precis där det hela börjar och där måste vi som kommunikatörer tänka i förändring, att så fort någon säger ”nu ska vi göra på ett nytt sätt” så kan det skapa rädsla och oro direkt hos människor, säger Andris Zvejnieks, till vardags kommunikationskonsult på Stratvise.
    Även feedback kan behöva anpassningar i mötesstruktur för att bli framgångsrikt.
    - För att man ska lyckas med feedback är lägerelden superviktig, för den ger oss möjlighet att se varandra bortom vad vi presterar. Då finns det en grundtrygghet, att vi har en kontakt. För den som försvarar sig mest, är den som behöver mest erkännande för att den existerar. Det är den otryggaste som gör så. Arbetslivet behöver mer personlig kontakt, säger Anna Almberg.

    • 57 min
    Psykologen: så blir du en bra chef

    Psykologen: så blir du en bra chef

    Frida Skog, organisationspsykolog vid Sandahl Partners är gäst i veckans avsnitt i Kommunikationspodden och hon har både teorier och praktiska knep för hur du ska kunna bli en bättre chef.
    Studion fylls av fyrfältare när Frida Skog besöker Max Landergård och Caroline Thunved i studion. Bland annat tar hon upp vad som också lyfts i en artikel av Harvard Business Review (länk nedan) om hur chefer ska göra arbetsplatsen attraktiv för medarbetare och hur man ska bidra till att hålla kvar medarbetare.
    - Vänlighet seglar upp på mätningar över eftertraktade drag hos chefer. Så var det inte för 20 år sedan, då var det viktigaste med utåtrikting och målmedvetenhet. Vänlighet förutspådde förr inte framgång i ledarrollen. Det är fortfarande utåtriktning och målmedvetenhet som är viktigast hos chefer men vänlighet seglar upp i mätningar, säger Frida Skog.
    Lyssna på hela intervjun i Kommunikationspodden.
     
    Rethink your value proposition, HBR:
    https://hbr.org/2023/01/rethink-your-employee-value-proposition

    • 52 min
    Så skapar du hunger under fastan

    Så skapar du hunger under fastan

    Från soluppgång till solnedgång, så heter Adidas kampanj som i onsdags vann Stora kommunikationspriset i kategorin Bästa externa kommunikation. I dagens avsnitt berättar Redwaan Hossain, brand communications manager för Adidas i Norden, om kampanjen som ledde till seger.
    - Det är en lokal kampanj. PÅ Adidas jobbar man ofta med globala koncept när man ska släppa skor eller liknande. Då får man budget för lokala kampanjer. Men Adidas har aldrig satsat på en kampanj riktad mot muslimer under fastan. Vi ville komma med en lösning, och det som är unikt med kampanjen är…, inleder Redwaan Hossain.
    Vill du höra hela berättelsen - lyssna på Kommunikationspodden.

    • 45 min
    IKEA i jakten på det nya folkhemmet

    IKEA i jakten på det nya folkhemmet

    Sedan millennieskiftet har Sveriges befolkning förändrats i grunden. IKEA är mitt uppe i en studie där de besöker människor med ursprung utanför Sverige för att se hur det nya folkhemmet ser ut. Linda Vikström Nielsen är kommunikationschef för IKEA i Sverige och idag besöker hon Kommunikationspodden för att prata om projektet.
    - De många människorna i Sverige har förändrats väldigt mycket de senaste åren och vi kände att vi har inte riktigt koll. För att förstå livet hemma har vi besökt olika hem under 50 år och ställt frågor. Som vad har ni för drömmar med ert hem, vad bråkar ni om, vad behöver ni i tvättstugan och så vidare. Därför jobbar vi utifrån ”de många folkhemmen” där vi är ute i Sverige och möter människor som inte har någon stark relation till IKEA eller som kanske inte ens känner till IKEA, säger Linda Vikström Nielsen.
    Lyssna på hela berättelsen, och om hur det var när Linda träffade Ingvar Kamprad för första gången.

    • 52 min

Top Podcasts In Business

Commodities Focus
S&P Global Commodity Insights
Think Fast, Talk Smart: Communication Techniques
Stanford GSB
Oil Markets
S&P Global Commodity Insights
Smart Money Happy Hour with Rachel Cruze and George Kamel
Ramsey Network
Masters in Business
Bloomberg
The Advocacy Podcast
The Advocacy Podcast

You Might Also Like

Värvet
Acast
Dumma Människor
Acast - Lina Thomsgård och Björn Hedensjö
I hjärnan på Louise Epstein
Sveriges Radio
Alex & Sigges podcast
Perfect Day Media
A-kursen
Emma Frans och Clara Wallin
Lära Från Lärda - En fackbok och en författare
Fredrik Hillerborg