499 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

P1 Kultur Sveriges Radio

    • Society & Culture

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

    Från Socker-Conny till Ferrante: Vi pratar vuxenserier!

    Från Socker-Conny till Ferrante: Vi pratar vuxenserier!

    Vi uppmärksammar att killen med järnröret snart fyller 40 och att serieromanen numera rymmer allt från Neapelkvartetten i tecknad form till färgpenne-pastelliga Fallet om den tyska by där 750 intellektuellt förståndsnedsatta bor på egna villkor.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.


    NIGERIANSK-AMERIKANSKA TEJU COLE I BILD
    Den amerikanska litteraturens egen IT-pojke, Teju Cole, är aktuell med sin nya roman ”Skälvning”. Han slog igenom med flanörromanen ”Öppen stad” som kom på svenska 2013. Sedan dess har han skrivit essäer och fackprosa och även etablerat sig som konstfotograf, bland annat på Instagram. Det är tolv år sedan det kom en roman.Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson har hälsat på hemma hos Teju Cole, i kristyridyllen Cambridge, Boston där han bor på gångavstånd från jobbet som lärare i kreativt skrivande på Harvard.

    EN EGEN SERIE-BY FÖR INTELLEKTUELLT FUNKTIONSNEDSATTA
    ”Fallet” heter en prisbelönad tysk serieroman som nyligen kommit på svenska av Mikael Ross. Den utspelar sig i Neuekerode, en mycket speciell by som ligger i sydöstra Tyskland. Där bor, arbetar och lever runt 750 människor med intellektuella funktionsnedsättningar, helt på sina egna villkor. Några bor i gruppboenden, och andra i egen lägenhet. P1 Kulturs reporter Anna Tullberg träffade Mikael Ross när han besökte seriemässan i Stockholm.

    KLASSIKERN OM SOCKER-CONNY
    På 1980-talet föddes den svenska vuxenserie-världen. I en kreativ våg med tidningen Galago i centrum, lämnade de svenska medborgarna högarna med Tintin och Fantomen bakom sig på utedassen. Stora förebilder var det amerikanska underground-magasinet RAW med Art Spiegelman som redaktör, och tiden födde den nihilisitiske Åke Jävel, Gunnar Lundkvists depressive hund Olle Ångest och Lena Ackebos grisnästa konsumtions radhusmännsikor. Men den mest säljande och mest inflytelserike figuren blev Joakim Pirinens Socker-Conny. Jenny Teleman har gjort veckans klassiker.

    ”BRIDGERTON” - PUFFÄRMAR OCH PARBILDNING FÖR TIKTOK-GENERATIONEN
    Netflix-serien Familjen Bridgerton är en högmodern tolkning av åtta böcker med samma namn av romanceförfattaren Julia Quinn. Nu har de sista fyra avsnitten av säsong 3 precis släppts. Det handlar om den statusmedvetna familjen Bridgerton och i en glatt låtsad historisk epok, en konstruktion man ofta ser numera i kostymdramats värld. Långt från de tidstrogna Jane Austen-filmatiseringar vi såg tidigare. Här är det ett engelskt 1800-tal där Taylor Swift ljuder och woke-attityd råder mitt bland flämtande hävande barmar, en och annan droska och färgblind rollbesättning. Romance-experten och TV-kritikern Julia Skott hjälper oss att förstå fenomenet Bridgerton.

    Programledare: Jenny TelemanProducent: Nina Asarnoj

    • 54 min
    Sommarläsning – här är böckerna du inte får missa!

    Sommarläsning – här är böckerna du inte får missa!

    Vi närmar oss semestern som passar perfekt till läsning, oavsett vad det blir för väder eller aktivitet. Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg har därför fått i uppdrag att välja några riktigt bra böcker för den lässugna.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    LINAS LÄSTIPS
    ”Pengar på fickan” av Asta Olivia Nordenhof. Översättning: Johanne Lykke Naderehvandi.
    ”Djävulsboken” av Asta Olivia Nordenhof. Översättning: Johanne och Khashayar Lykke Naderehvandi.
    ”Om uträkning av omfång”, 1-3. Översättning: Ninni Holmqvist.
    ”Syskonen” av Brigitte Reimann. Översättning: Jesper Festin.
    ”Jag tar inte farväl” av Han Kang. Översättning: Andreas Karlsson och Okkyoung Park.
    ”Nattens skola” av Karl Ove Knausgård. Översättning: Staffan Söderblom.
    ”Middlemarch” av George Eliot. Översättning: Hans-Jacob Nilsson.

    SEPTOLOGIERNA
    Lina Kalmteg har även hittat en trend inom litteraturen bland sina lästips. Vi verkar befinna oss i septologins era. I dagens program möter vi de två danska författarna Solvej Balle och Asta Olivia Nordenhof som båda två bestämde sig för att skriva septologier, nästan samtidigt och ovetandes om den andras planer.
     
    KAMMARMUSIKFESTIVAL 
    Går det att kombinera hållbarhet och motion med en kammarmusikfestival?
    Ja det gör det, om man frågar Fairplay Chamber Music!
    En av grundarna, Jakob Koranyi gästar programmet för att bland annat berätta om Sveriges mest klassiska lopp, ”Running for Beethoven” som kombinerar motion med klassisk konsert.
     PHILIP GLASS 
    För första gången någonsin spelar Philip Glass Ensemble den amerikanska tonsättarens verk Glassworks i sin helhet utanför USA. Och det gör dem i Uppsala ikväll. Men vem är egentligen Philip Glass? Hur har han influerat musiken? Och har Glassworks som komponerades 1981 fått en revival? Det är frågor du kommer få svar på av P2s Britta Svanholm Maniette.
     
    HANTVERKET 
    OBS essäerna har sommarledigt och under P1 Kulturs sista veckor före sommaren sänder vi Hantverket, vår serie där vi möter människor som verkar bakom kulissen i kulturbranschen. Det kan vara en en tapetmakare, en dockmakare eller som idag, attributmakaren Hanna Pettersson. Hon var i full färd att färdigställa ett gigantiskt bläckhorn till Dramatens uppsättning av ”Brott och straff” vintern 2022, då vår reporter Tove Lindell träffade henne.  
     
    Programledare: Lisa WallProducent: Saman Bakhtiari

    • 54 min
    Möt mönsterdrottningen Göta Trädgårdh

    Möt mönsterdrottningen Göta Trädgårdh

    Modetecknaren, mönsterformgivaren och läraren Göta Trädgårdh är en doldis och textilgigant i ett. Hon föddes i Stockholm 1904 och har påverkat generationer av modemänniskor genom Beckmans Designhögskola som hon var med och startade 1939.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Den legendariska Göta Trädgårdh är aktuell med utställningen ”Göta Trädgårdh - mode, mönster, möten” på Designarkivet i Nybro i Småland och hennes porträtt tecknas i en ny bok med samma namn. P1 Kultur får besök av Anna Häggblom Stålhammar och Ola Stålhammar som gjort utställningen och boken tillsammans.
    Utställningen ”Göta Trädgårdh - mode, mönster, möten” pågår 1 juni - 6 oktober 2024.

    FORM SOM KONKURRENSMEDEL FÖR SMÅ FÖRLAG
    Enligt statistiska centralbyrån finns det just nu i Sverige 3211 bokförlag. Ett antal stora, välkända förlag och faktiskt hundratals små förlag som kämpar för att gå runt. Ett sätt för små förlag att göra sig synliga i bokfloden - är att satsa på formgivningen. P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj har träffat några förlag som gjort just det, fast på väldigt olika sätt. Bokförlaget Faethon, Novellix och Flo förlag. Ett har satsat på enkelhet, ungefär som skoluniform, ett gör omslag som också är konstverk och ett förlag säljer sina böcker i små, unikt formgivna askar.

    LARS FUHRE BYTTE GRAFISK FORM MOT TÅGUNIFORM
    Mitt i livet insåg den grafiska formgivaren Lars Fuhre att det var svårt att försörja sig genom att skapa bokomslag. Efter många år som lärare på Beckmans Designhögskola och eget frilansarbete så tog det stopp. Han bestämde sig för att byta liv och bli tågvärd. En gammal dröm. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter: ”Nästa station”.

    CHARLIE HEBDO-ADVOKATEN FÖRLORADE TIO VÄNNER
    Richard Malka - är stjärnadvokaten från Paris, en av Frankrikes främsta experter på yttrandefrihet. Och han är också för alltid förknippad med satirtidskriften Charlie Hebdo, numera även känd som författare. I terrordådet mot tidningen 2015 förlorade han tio av sina vänner och elva skadades svårt. ”För alltid förlorade jag känslan av att livet var bekymmerslöst”, säger Richard Malka.
    Han är aktuell här i Sverige med två böcker ”Traktat mot intoleransen” och ”Rätten att jävlas med Gud”. Det är essäer baserade på de pläderingar han höll under rättegångarna som följde på terrorattentatet mot Charlie Hebdo.

    Programledare: Gunnar BolinProducent: Nina Asarnoj

    • 54 min
    Stefan Jarl söker efter själen i sin sista film

    Stefan Jarl söker efter själen i sin sista film

    Det är viktigt att ställa de stora frågorna om livet. Det säger Stefan Jarl från sin prunkande försommarträdgård nedanför Kinnekulle. Själen för fan heter hans sista dokumentär.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Stefan Jarl är svensk filmhistoria med bland annat Modstrilogin om Kenta och Stoffe.
    Med sitt starka sociala engagemang är han också en av de mest politiska dokumentärmakarna.
    83 år gammal har han gjort sin sista film, om själen.

    Programledare: Lisa BergströmProducent: Anna Tullberg

    • 4 min
    Slovenien – sista anhalten på Gunnar Bolins centraleuropeiska resa

    Slovenien – sista anhalten på Gunnar Bolins centraleuropeiska resa

    När det bara är några dagar kvar till EU-valet riktar P1 Kultur sitt fokus mot Europa! I sällskap med Gunnar Bolin kör vi över bergskedjan Karawankerna och når den slovenska huvudstaden Ljubljana.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Inför EU-valet har kulturredaktionens Gunnar Bolin rest i Centraleuropa på jakt efter europeiska identiteter. Den här delen av Europa har präglats av krig och imperiepolitik, där landsgränserna ritats om många gånger och där människor fått finna sig i att både byta nationalitet och språk, ibland mer än en gång. Går det att entydigt säga att man är slovak eller sloven? Och hur viktigt är EU och Europa i förhållande till den nation man lever i? Efter att ha besökt Slovakien, Ungern och Österrike, anländer Gunnar Bolin till Slovenien där han bland annat träffar sociologen Iztok Šori vid Fredsinstitutet i Ljubljana.

    KLASSIKERN: FÖRVANDLINGEN AV FRANZ KAFKA
    Den här veckan har vi på P1 Kultur och OBS uppmärksammat författaren Franz Kafka lite särskilt, i måndags var det 100 år sedan han gick bort, alltså 3 juni 1924. Kafkas ”Förvandlingen” har kallats världslitteraturens bästa novell och i veckans Klassiker förklarar Duraid Al-Khamisi varför den fortfarande är så angelägen, snart 110 år efter att den gavs ut.

    GEORGI GOSPODINOV SKRIVER OM ETT EUROPA SOM VILL GÅ BAKÅT I TIDEN
    ”Eftersom framtidens Europa inte längre är möjligt får vi välja dåtidens Europa”. Så skriver författaren Georgi Gospodinov i sin prisbelönta och dystopiska satir ”Tidstillflykt”, den första roman att översättas från bulgariska till svenska på 47 år. Den handlar om ett Europa som väljer att folkomrösta om vilket år varje land helst vill leva i. Sverige väljer 1977. ”Det är mänskligt att drömma sig tillbaka i tiden, det gör vi varje dag”, säger Gospodinov. ”Det farliga är när till exempel politiker använder sig av våra nostalgiska känslor för det förflutna, buntar ihop dem och säljer in dem som ett kollektivt projekt”. P1 Kulturs Anna Tullberg har träffat Georgi Gospodinov.

    Programledare Måns HirschfeldtProducent Maria Götselius

    • 54 min
    Lev Rubinstein – Fredrik Wadström om kartotekskortens mästare

    Lev Rubinstein – Fredrik Wadström om kartotekskortens mästare

    Lev Rubinstein, en av Rysslands mest hyllade och omtyckta författare, omkom i en trafikolycka i Moskva tidigare i år. Kulturredaktionens Fredrik Wadström har letat fram sina intervjuer med Lev Rubinstein från olika tidpunkter och platser, över mer än 20 års tid.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    P1 Kultur minns en originell och inflytelserik röst i den europeiska samtidslitteraturen. Lev Rubinstein var en del av de så kallade Moskvakonceptualisterna och ett av hans viktigaste särdrag var hans enradiga dikter som han skrev på kartotekskort. Under uppläsningar bläddrade han sig fram och läste kort för kort. Med tiden fick Rubinsteins projekt ett samlingsnamn: Det stora kartoteket. När han gavs ut första gången i bokform på svenska 2001 hade samlingen titeln ”Tiden går - ur Det stora kartoteketet”.
    I programmet hör vi Lev Rubinstein i Fredrik Wadströms intervjuer som sträcker sig från 2001 fram till den sista intervjun gjord i maj 2022. Medverkar gör även översättaren Lars Kleberg, som kände författaren och översatte hans dikter till svenska, samt Daria Serenko, aktivist, feminist och en starkt lysande stjärna i en ny ung generation ryska författare.Förutom av Lars Kleberg har Lev Rubinsteins texter översatts till svenska av Johan Öberg, Kajsa Öberg Lindsten och Dmitri Plax.Ett reportage av Fredrik WadströmProducent: Andreas Magnell

    • 49 min

Top Podcasts In Society & Culture

EX...
Agathe Lecaron
Alan Watts Being in the Way
Be Here Now Network / Love Serve Remember Foundation
The Partially Examined Life Philosophy Podcast
Mark Linsenmayer, Wes Alwan, Seth Paskin, Dylan Casey
Seriously...
BBC Radio 4
C'est pas toi, c'est moi.
Leslye Granaud
The Self-Hype Podcast
CHOBO Studios

You Might Also Like

Bildningspodden
Anekdot
Bildningsbyrån
UR – Utbildningsradion
En varg söker sin pod
Liv och Caroline
Värvet
Acast
Hjärta och hjärna
UR – Utbildningsradion
Bildningskomplexet
Benjamin Elfors

More by Sveriges Radio

Förgiftad
Sveriges Radio
Nuoret på finska
Sveriges Radio
Ljudvärld
Sveriges Radio
Borta för alltid
Sveriges Radio
Vetenskapsradion Hälsa
Sveriges Radio
Vetenskapspodden
Sveriges Radio