64 episodes

Serien Psykopoden har blitt til etter oppmodinger fra legestudenter som er i psykiatriterminen ved Universitetet i Oslo. En del av episodene vil ta for seg aktuelle emner fra denne undervisningen. Ofte vil de være en introduksjon til de ulike emnene men de vil i hovedsak ikke kunne sies å dekke de ulike læringsmålene. Vi håper imidlertid at flere enn legestudenter vil ha glede av dem.

Kontaktperson for Psykopoden er Jan Ivar Røssberg

Psykopoden Jan Ivar Røssberg

    • Science

Serien Psykopoden har blitt til etter oppmodinger fra legestudenter som er i psykiatriterminen ved Universitetet i Oslo. En del av episodene vil ta for seg aktuelle emner fra denne undervisningen. Ofte vil de være en introduksjon til de ulike emnene men de vil i hovedsak ikke kunne sies å dekke de ulike læringsmålene. Vi håper imidlertid at flere enn legestudenter vil ha glede av dem.

Kontaktperson for Psykopoden er Jan Ivar Røssberg

    Episode 63: Ny modell for å forstå personlighetsforstyrrelser

    Episode 63: Ny modell for å forstå personlighetsforstyrrelser

    I denne episoden av Psykopoden tar vi opp et tema som har vært i vinden den siste tiden, en ny modell for å forstå personlighetsforstyrrelser. 


    Gjesten vår, Benjamin Hummelen, har vært sentral i utviklingen av denne modellen her i Norge er. Han er overlege ved Seksjon for Behandlingsforsikring ved Oslo universitetssykehus og har i en årrekke forsket på personlighetsforstyrrelser.  


    Den nye modellen omtales ofte som den alternative personlighetsmodellen. Den skal gi en mer nyansert og fleksibel tilnærming til diagnostisering av personlighetsforstyrrelser. Dette ved å kombinere vurdering av både personlighetsfungering og spesifikke trekk.  


    Personlighetsfungeringen dreier seg blant annet om personens selvfølelse og selvbilde samt mellommenneskelige egenskaper som empati og dybde/varighet i nære forhold. Modellen beskriver videre fem personlighetstrekk og alvorlighetsgraden av disse trekkene. Dette gjelder blant annet negative affekter (angst, depresjon og sinne), tilbaketrekning (unngåelse av sosial kontakt), antagonisme (tendensen til å være manipulerende eller grandios), disinhibisjon (impulsiv atferd og lav selvkontroll) samt psykose (tendens til eksentrisk tankegang). 


    Denne modellen kan bidra til en mer individualiserte behandling og en bedre forståelse av de underliggende problemene som fører til personlighetsforstyrrelser.  


    Hør Benjamin Hummelen fortelle mer om dette i denne episoden av Psykopoden 


    Tekstalternativ for lydfil, episode 63

    Episode 62: Kognitiv terapi og selvfølelse

    Episode 62: Kognitiv terapi og selvfølelse

    Selvbilde, selvfølelse, selvtillit, selvrespekt, selvaksept og selvverdi. Vi har mange ord som beskriver hvordan vi ser på oss selv. Og det er kanskje ikke så rart, siden det er viktig for hvordan vi er og kan påvirke utviklingen og opprettholdelsen av psykiske lidelser.


    Symptomer på lav selvfølelse kan være at du hele tiden sammenligner deg selv med andre, grubler over hva andre tenker om deg, føler at det bare er et spørsmål om tid før du blir avslørt som ikke god nok og gruer deg mye før du skal gjøre eller si noe som andre kan mene noe om.


    Selvverdi og selvfølelse er de mer grunnleggende antagelsene vi har om oss selv. Rett og slett hvordan vi ser på oss selv og andre. Hvordan kan lav selvverdi/selvfølelse tenkes å utvikles? Hva skiller selvverdi/selvfølelse fra selvbilde og selvtillit? Hvordan kan man jobbe med dette i psykoterapi? Er du nysgjerrig på dette kan du høre mer om dette i denne episoden av Psykopoden.


    Vi har fått med oss en gjest som er ekspert på både kognitiv atferdsterapi og selvfølelse, nemlig Neeta Myrseth Parmar. Hun har jobbet i mange år med kognitiv atferdsterapi og selvfølelse, og har hatt mange kurs og seminarer om emnet. Sammen gir vi deg en oppdatering på prinsippene bak kognitiv atferdsterapi og hvordan dette brukes i behandlingen av psykiske lidelser.


    Tekstalternativ for lydfil, episode 62

    Episode 61: Psykisk helse hos kvinner i fengsel

    Episode 61: Psykisk helse hos kvinner i fengsel

    Hvordan er det å være kvinne i norske fengsler og hvordan samarbeider kriminalomsorgen og helsetjenesten i norske fengsler? Hvilke belastninger innebærer det å være i fengsel?


    I denne episoden har vi fått med oss psykolog og forsker Christine Friestad ved Oslo universitetssykehus til å fortelle mer om dette. 


    Kvinnelige innsatte representerer ca. 6 % av det totale antall innsatte i Norge. Det vil si at ca. 200 kvinner er i fengsel til enhver tid. Kvinnene sitter som oftest inne for mindre alvorlig kriminalitet som tyveri og rusrelaterte hendelser. Sammenlignet med innsatte menn er de litt eldre og har kortere dommer. 

    Den psykiske helsen hos de innsatte har vært et stort tema i mange år. De innsatte har ofte et stort lidelsestrykk og sliter ofte med angst, depresjon og rusrelaterte lidelser. Sykeligheten er større enn i befolkningen ellers. 


    I de fleste fengsler er det den ordinære helsetjenesten som skal tilby helsehjelp. Noen steder har man egne poliklinikker i fengslene, men det er ikke alle steder. 


    Hør mer om den psykiske helsen til kvinnelige innsatte og om hjelpetilbudet i denne episoden av Psykopoden.   


    Tekstalternativ for lydfil, episode 61

     

    Episode 60: Persontilpasset legemiddelbehandling i psykiatrien

    Episode 60: Persontilpasset legemiddelbehandling i psykiatrien

    I denne episoden av Psykopoden har vi invitert psykiater Marit Tveito fra Diakonhjemmet sykehus til en samtale om persontilpasset legemiddelbehandling i psykiatrien. 


    I persontilpasset legemiddelbehandling benytter vi kunnskap om den enkelte pasient til å velge riktig legemiddel i riktig dosering. Det er flere ting vi kan gjøre for å få til dette. 


    Både oppstart og avslutning av et legemiddel undersøker vi for mulige interaksjoner med andre legemidler pasienten bruker. 


    Vi tar også med i betraktningen at omsetningen av legemidler kan variere mye fra person til person, og at denne variasjonen har betydning for både effekt og bivirkninger. Mange slike forskjeller skyldes genetisk variasjon i leverenzymer (CYP-enzymer), og genetiske undersøkelser kan gi oss viktig informasjon om disse enzymenes aktivitet. Hos en del pasienter vil denne informasjonen påvirke hva vi bør foreskrive av bl.a. antidepressiva og antipsykotika. 


    Genetisk undersøkelse av CYP-enzymer har vært tilgjengelige i en del år, men det er ikke alltid de sjekkes. Det fører sannsynligvis til at noen pasienter får dårlig effekt eller uventede bivirkninger, noe som kunne vært unngått.


    I denne episoden kan du høre mer om dette og andre måter vi kan gi persontilpasset legemiddelbehandlingen i psykiatrien. Episoden retter seg særlig mot de av våre lyttere med en helsefaglig bakgrunn.


    Tekstalternativ for lydfil, episode 60

    Episode 59: Mind the gap

    Episode 59: Mind the gap

    Veldig mange psykiske lidelser debuterer i barne- og ungdomsalderen (under 18 år). En del av dem vedvarer over i voksenalderen. Når personene er 18 år, blir de som regel overført til voksenpsykiatrien. Dette er en sårbar og ofte vanskelig fase, og det er viktig at behandlingssystemet prøver å få til en så fin overgang som mulig. 


    Kunnskap dette er viktig – ikke minst fordi vi vet at mange pasienter dropper ut av behandlingen de trenger i denne fasen.


    For å fortelle mer om problemstillingen har vi invitert psykiatrisk sykepleier og PhD Veronica Lockertsen. Hun har forsket på dette i flere år. Hun har blant annet intervjuet pasienter og pårørende som har vært gjennom overgangen til voksenpsykiatrien, samt terapeuter som jobber nettopp med denne fasen. 

    Det er en del forskjeller på behandlingstilnærmingene i voksenfeltet og barne- og ungdomsfeltet.  Dette gjelder blant annet i hvilken grad pårørende blir involvert i behandlingen, i hvilken grad det legges vekt på den terapeutiske relasjon og pasientenes autonomi. 


    Hør Veronica Lockertsen fortelle mer om dette i denne episoden av Psykopoden. 


    Tekstalternativ for lydfil, episode 59

    Episode 58: Sosial kognisjon

    Episode 58: Sosial kognisjon

    I denne episoden av Psykopoden har vi fått besøk av en av Norges fremste eksperter på sosial kognisjon, Anja Vaskinn. Hun er psykologspesialist og forsker ved Regionalt kompetansenettverk - SIFER. Anja Vaskinn har interessert seg for dette emnet i en årrekke. 


    Sosial kognisjon er et spennende og viktig tema og handler om hvordan vi mennesker interagerer med hverandre. Sosial kognisjon handler om våre kognitive funksjoner og hvordan vi oppfatter, bearbeider og bruker informasjon om andre mennesker. Hvilke følelser viser andre mennesker, hva tenker de og hva skjer i sosiale situasjoner? Dette er viktige prosesser for hvordan vi skal klare å fungere i hverdagslivet, sammen med andre og i en jobbsituasjon.


    Flere studier har vist at personer med alvorlige psykiske lidelser som for eksempel schizofreni, på gruppenivå, kan ha en reduksjon i nivået av sosial kognitiv funksjon sammenlignet med «friske» kontrollgrupper. Dette er et stabilt trekk og er på samme nivå hos personer som nettopp har blitt syke og de som har vært syke over lengre tid. Dette har vist seg å være så viktig at det blir beskrevet som et viktig tegn for diagnosen schizofreni i de nye diagnosemanualene. 


    I denne episoden kan du høre mer om sosial kognisjon. Hvilke biologiske korrelater har det, hvordan deles det inn og hva er sammenhengen mellom mentalisering, Theory of Mind (ToM) og sosial kognisjon. 


    Tekstalternativ for lydfil, episode 58

Top Podcasts In Science

BBC Inside Science
BBC Radio 4
NASA's Curious Universe
National Aeronautics and Space Administration (NASA)
Mr.TEN Tamil
Mr.TEN Tamil
New Scientist Podcasts
New Scientist
A Life More Wild
Canopy & Stars
Inner Cosmos with David Eagleman
iHeartPodcasts

You Might Also Like

Pia og psyken
Bauer Media
Leger om livet
Lege Annette Dragland & Acast
Hjernesterk
Moderne Media
Foreldrerådet
KLYNGE & Acast
Overskuddsliv
psykologspesialist Liv Selland
Foreldrekoden - med Hedvig Montgomery
Aftenposten