10 episodes

TOEN en NU is een podcast over ouderen die voor ingrijpende gebeurtenissen kwamen te staan. Het bracht hen uit balans, maar gaf ze ook de kans op een nieuwe koers, met verassende vergezichten. De podcast wordt door UP! gemaakt ter viering van het 100-jarig jubileum van het Jo Visser fonds.

TOEN & NU UP!

  • Society & Culture

TOEN en NU is een podcast over ouderen die voor ingrijpende gebeurtenissen kwamen te staan. Het bracht hen uit balans, maar gaf ze ook de kans op een nieuwe koers, met verassende vergezichten. De podcast wordt door UP! gemaakt ter viering van het 100-jarig jubileum van het Jo Visser fonds.

  TOEN & NU #10: Jetty

  TOEN & NU #10: Jetty

  Jetty Mathurin's leven nam vlak voor haar 70ste een verrassende wending. Na tientallen jaren als vrijgezel, ontmoet ze een nieuwe liefde. En hoe verrast ze er ook door is, 70 blijkt een goeie leeftijd om een relatie aan te gaan.
  Jetty groeide op in Suriname en vertrok rond haar 20ste naar Nederland. Ze werkte als logopedist en werd uiteindelijk actrice, bekend van het personage 'Taante' en uit de televisieserie 'Vrouwenvleugel'.
  Ze leert in haar leven over hindernissen - zoals racisme - 'heen te springen als een paard'. Op haar 40ste helpt een persoonlijke crisis haar om te verhelderen wat ze in het leven zoekt.
  Jetty is de verteller van de TOEN and NU podcast en deelt in deze tiende aflevering haar eigen verhaal. Sergio Vyent, bekend als 'maître Sergio' uit First Dates, neemt Jetty's rol als verteller over.

  • 26 min
  TOEN & NU #9: Ties

  TOEN & NU #9: Ties

  Iedereen noemt hem Ties, maar zijn volledige naam is Et Tijani Lahlali (1948). Hij groeit op in een klein plaatsje bij Marrakesh, Marokko. Het meisje waar hij als tiener verliefd op wordt, verdwijnt van de een op andere dag. Ze blijkt te zijn uitgehuwelijkt aan haar neef. Vol ongeloof en verdriet blijft hij achter. Ook jaren later, als hij in Nederland woont, getrouwd is en kinderen heeft, blijft ze in zijn hoofd zitten. En dan in een van de donkerste periodes van zijn leven, is er een bijzonder gelukkig toeval.

  • 20 min
  TOEN & NU #8: Cees

  TOEN & NU #8: Cees

  Cees de Leeuw (84) is altijd een streber geweest, zo verwoordt hij het zelf. Des te teleurgestelder was hij, toen er na het vroege overlijden van zijn moeder geen mogelijkheden waren om verder te studeren. Hij haalde het in de loop van zijn leven zoetjesaan in en werd zelfs de jongste wethouder van Nederland in het Zeeuwse Oud Vossemeer. Dat streberige heeft natuurlijk ook een schaduwkant. Terugkijkend heeft Cees te weinig tijd voor zijn kinderen gemaakt, maar tot zijn geluk heeft hij een goed contact met hen. Toen 3 jaar geleden Cees' vrouw Nellie overleed, na een samenzijn van 57 jaar, zag Cees het niet meer zitten. 'Je moet alles alleen doen, alles uitvinden, niemand kan dat voor je doen.' Een brief aan de koning helpt Cees om uit de ellende te komen.

  • 20 min
  TOEN & NU #7: Eugenia

  TOEN & NU #7: Eugenia

  Eugenia Smits is geboren en getogen in Suriname, inmiddels woont ze ruim 40 jaar in Nederland. Haar leven lang is Eugenia druk met verantwoordelijkheden die op haar pad komen. Ze werkt hard aan het opzetten van een missie-internaat in Paramaribo en eenmaal in Nederland vragen haar baan als maatschappelijk werker en de zorg voor het gezin al haar aandacht. Het brengt haar veel goeds maar de grote les van haar leven is dat sommige verantwoordelijkheden te groot zijn om te dragen. Nu, op haar 84ste, geniet ze van haar familie en mengt ze zich enthousiast in politieke discussies via Facebook.

  • 18 min
  TOEN & NU #6: Loek

  TOEN & NU #6: Loek

  De Nederlands-Indische Loek Middel (1925) beleeft in zijn lange leven de heftige gebeurtenissen die in geschiedenisboeken beschreven staat. Tweede Wereldoorlog, jappenkamp, onafhankelijksoorlog in Indonesië en in Nederland de watersnoodramp. Hij heeft er nooit veel over willen vertellen, ook niet aan zijn kinderen, maar nu wil hij zijn indrukwekkende levensverhaal wel delen. En dat is verrassend optimistisch. Mede door de bijzondere rol die zijn moeder in zijn leven had.

  • 21 min
  TOEN & NU #5: Ineke

  TOEN & NU #5: Ineke

  Verwonderd is Ineke Swanevelt (1943) als ze bij andere gezinnen ziet hoe gezellig vader en moeder tegen elkaar doen en hoe gemoedelijk ze met de kinderen onder een dak leven. Dat kent ze als enig kind helemaal niet. Haar ouders hebben altijd ruzie met elkaar. Het beïnvloedt haar leven. Ze ontwikkelt angsten. Zo erg dat haar veelbelovende toneelcarrière in de knop wordt gebroken. Toch is ze er niet bitter over. Helemaal niet. “Je komt een eind als je de dingen neemt zoals ze zijn”, stelt ze. En haar doortastende houding zorgt voor een verrassende, romantische wending als ze 70 plus is.

  • 22 min

Top Podcasts In Society & Culture