27 afleveringen

Historiske Dage er en podcastserie for historieinteresserede. I serien vil vi bringe historiske indslag og udvalgte highlights fra festivalen Historiske Dage, som årligt afholdes i Øksnehallen i København – næste gang er d. 26.-27. marts 2022. Læs mere på https://historiskedage.dk

Historiske Dage Historiske Dage

    • Maatschappij en cultuur

Historiske Dage er en podcastserie for historieinteresserede. I serien vil vi bringe historiske indslag og udvalgte highlights fra festivalen Historiske Dage, som årligt afholdes i Øksnehallen i København – næste gang er d. 26.-27. marts 2022. Læs mere på https://historiskedage.dk

    Stauning: En myte skabt til tiden

    Stauning: En myte skabt til tiden

    Thorvald Stauning var klippen, der kunne navigere Danmark igennem mellemkrigstidens usikre tider, berolige både folk og erhvervsliv og græde med Christian 10. Men han var også centrum for en velkomponeret myte og en unik førerdyrkelse på dansk jord.

    Det har vi bedt Tim Knudsen, forfatteren bag fembindsværket ’Statsministeren’, om at fortælle mere om. For hvordan blev myten Stauning skabt? Hvilken rolle spillede tidens nye frembrusende medier? Hvem var Stauning i virkeligheden? Og kan det virkelig passe, at vi har set en decideret førerkult - ikke ulig udlandets - omkring en statsminister i Danmark, som Tim Knudsen beskriver det, der ovenikøbet trak på inspiration fra Tyskland?

    Det og meget mere får du et indblik i i denne episode af Historiske Dages podcast, hvor Andreas Kildegaard er vært og besøger Tim Knudsen.

    Foto: Arbejdermuseet

    • 47 min.
    NATO - hvad nu?

    NATO - hvad nu?

    NATO fyldte 70 i 2019. Og som hos alle 70-årige er der begyndt at melde sig et par skavanker, efter en svær overgangsalder fra kold krig til nyt årtusind, hvor fødselaren bl.a. har lagt sig betydeligt ud. En af de nye udfordringer hedder Trump. Hvad betyder hans præsidentembede for alliancen, og bør Europa rykke tættere sammen og klare sig selv, som bl.a. Tysklands kansler Angela Merkel har givet udtryk for? Kan vi finde svarene i alliancens historie, eller må vi se på situationen med helt friske øjne? Museumsinspektør Iben Bjørnsson fra Koldkrigsmuseet Stevnsfort i samtale med Generalsekretær i Atlantsammenslutningen og historiker Lars Bangert Struwe. 

    • 22 min.
    Naturlig, nødvendig og retfærdig?

    Naturlig, nødvendig og retfærdig?

    Lensafløsningsloven i 1919 – en af Danmarkshistoriens mest gennemgribende omfordelinger af jord og ejendom - blev til på et bagtæppe af krigsøkonomi, frygt for revolution og gulashbaroners nyrige skørlevned. Hvad var baggrunden, hvorfor gik man så radikalt til værks, og hvad blev konsekvenserne? Historiker, ph.d. Niels Peter Stilling og  dr.phil. og kulturhistoriker Jesper Laursen trækker linierne op i en samtale med journalist og forfatter Poul Pilgaard Johnsen.

    • 24 min.
    Pacifist i en brydningstid

    Pacifist i en brydningstid

    I 1968 blev den tyske studenterleder Rudi Dutschke skudt ned på åben gade af den højreradikale Josef Bachmann. Rudis søn, Hosea Dutschke, har skrevet historien om sin opvækst i Aarhus og om forholdet til sin berømte far. Hosea Dutschke fortæller i en samtale med lektor Søren Hein Rasmussen om sine tidlige erindringer, farens politiske ståsted og tilblivelsen af hans bog ”Rudi og jeg”. 

    • 21 min.
    Ran, ild og sværd

    Ran, ild og sværd

    Vikingerne vækker de flestes interesse – og bliver centrum for debat, når de optræder i store tv-serier som ”Vikings” eller som voksfigurer i en Jim Lyngvild-udstilling på Nationalmuseet. Arkæolog og museumsinspektør Jeanette Varberg har alligevel kastet sig over udfordringen at formidle den samlede fortælling om vikingerne.
    I en samtale med Liv Thomsen forklarer Jeanette Varberg, hvad hendes motivation bag det omfattende formidlingsprojekt har været, og hvordan hun har forsøgt at hædre de kvinder, som også fortjener en plads i vikingernes historie. 

    • 23 min.
    Scavenius: Mellem løgn og overlevelse

    Scavenius: Mellem løgn og overlevelse

    Blev Danmark forrådt eller frelst af Scavenius under besættelsen? Med udgangspunkt i sit politisk-personlige romanportræt af Scavenius fortæller Birgithe Kosovic i samtale med Bo Lidegaard om mennesket og embedsmanden. Hvilke perspektiver skal vi se ham i for at nå bag billederne af syndebukken og den skyldfrie diplomat? Og hvad kan han sige os i vores private liv? Hvordan bevarer man sin frihed igennem tider med personligt svigt og politisk fjendskab? 

    • 25 min.

Top-podcasts in Maatschappij en cultuur

De Jongen Zonder Gisteren
NPO Luister / WNL
Van Alles de Waarde
Marianne Thieme en Ewald Engelen
Teun en Gijs vertellen alles
Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
Echt Gebeurd
Echt Gebeurd
De Jortcast
NPO Radio 1 / AVROTROS
Aaf en Lies lossen het wel weer op
Tonny Media

Suggesties voor jou

Hitlers Æselører
Berlingske
Historiebunkeren
Jakob Sørensen
Kampen om historien
DR
Bakspejl
DR
#dkpol
Altinget.dk
Mørkeland
Camilla og Kristine