11 afleveringen

Girisim hikayelerini birinci elden dinliyoruz.

İşin Aslı Podcast Ezgi Ozcan

    • Zaken en persoonlijke financiën

Girisim hikayelerini birinci elden dinliyoruz.

    11. Paym.es - Mesajlaşma chatbotu ile ödeme platformu

    11. Paym.es - Mesajlaşma chatbotu ile ödeme platformu

    “Paym.es birey ve kurumların herhangi bir e-ticaret bilgi birikimi olmadan ve dış yazılıma gerek duymadan, günlük hayatta kullandıkları cihazlar ve yazılımlar üzerinden, rahatlıkla ödeme almalarını sağlayan bir ödeme platformu.”
    “Sosyal ticaretin geliştiği büyük pazarlardan bir tanesi de Rusya ve Rusya’ya direk olarak açılan Türk girişimlerin başarısı da ortada. Rusya yapı itibari ile çok milliyetçi bir pazar. Paym.es’in ortaklarından bir tanesi Azerbaycanlı. Azerbaycan pazarında hem Türkçe hem Rusya konuşuluyor. Bu da Azerbaycan’ı hem Türkçe bilgi birikimimizi aktarabileceğimiz hem de Rusya operasyonunu yönetebileceğimiz, deneyim kazanabileceğimiz bir pazar. Bakü’de bir e-ticaret sitesi açmanın karşılığı bir Instagram sayfası açmak. Pazar buna göre şekillenmiş halde. Hem de giriş bariyerinin bizim açımızdan düşük olması ve elimizdeki bilgi birikimini Rusya’ya hazırlamak açısından Azerbaycan’a yöneldik.”
    “Körfez ülkeleri ve Rusya gitmek istediğimiz pazarlar. Buralar hareketli pazarlar ve metrik olarak Türkiye’deki pazara benziyor. Biz de domine edebileceğimiz pazarlara doğru hareket etmek istiyoruz.”
    Paym.es’i rakiplerinden ayıran yer mesajlaşma kısmı. Chatbot ile mesajlaşarak satılacak ürünü ve fiyatını yazıp, bu ödemenin yapılması için bir link alıyorsun. Bununla kolayca ödeme yapılabiliyor.
    Girişimin gelir modeli yapılan ödemelerin üstünden bir komisyon alınması ile gerçekleşiyor. Bireysel kullanılan ürünlerde Paym.es en pahalı çözüm. Rakipleri %3,99 bandında hizmet verirken, Paym.es %6’larda hizmet veriyor komisyon oranı olarak. Verdiği hizmetin özelleşmiş olması ile rekabet ortamında avantaj sahibi.
    Girişimci körlüğü denilen bir şey var, ürüne tapma olarak da adlandırılabilir. Örneğin, önceki girişiminde insanların Instagram’dan satış yapmak istediğini anlamalarına rağmen insanları Shopinstar’a yönlendiriyorlardı. Mark Zuckerberg F8 toplantısında şunu dedi: “Chatbot’lar artık geleceğin uygulama pazarları olacak ve biz bunu destekleyeceğiz.” Instagram kullanıcılarının, facebook ve mesajlaşma uygulamalarına alışık olduğunu anlayıp, doğru platformun chatbot olduğuna karar verdiler. Daha sonra asıl ihtiyacı anlamaları ile Paym.es’i markete daha uygun bir çözüm olarak kurdular.
    Girişim olmasının avantajı sürekli olarak pazara uygun ürünü geliştirebilir halde olmaları.
    sabrican@paym.es

    • 37 min.
    10. Ollang – Çeviri desteği sağlayan bir SaaS platformu

    10. Ollang – Çeviri desteği sağlayan bir SaaS platformu

    Ebru Yıldırım, çeviri yapan teknik bir ekip ve SaaS teknolojisine sahip girişim Ollang’i bu bölümde anlattı.
    Ollang’in elevator pitch’ini şu şekilde yaptı: “Ollang, televizyon kanallarına, online video streaming companylere altyazı ve dublaj ve çevirisi konusunda destek sağlayan bir SaaS platformudur.”
    Yatırım almayı “borç almak” olarak gördüğünü söyleyen Ebru, ürününe güvenmeden yatırımcı aramanın mantıklı olmadığını düşünüyor. Kaldı ki yatırımcı bulmadan önce kendi sermayesi ile ilerleyen ve ürünü deneyen Ebru, sermayesini bitirdikten sonra yatırımcı arayışına girmiş.
    Çeviri sektörünün içinde olduğu medya ve televizyon sektörü ile ilgili, aslında çok küçük bir sektör olduğunu ve herkesin bir şekilde tanışık olduğunu söyledi. “Küçük bir dünya” olarak adlandırdı.
    “Çeviri çok küçük bir alan ve adı itibari ile global bir şey.”
    “Bir girişim yapabilmek için öncelikle o alanda çok iyi olmak ve sektörü tanımak gerekiyor.”
    “Şirket durduğu yerde sürekli para yakan bir şey, maalesef, bebek gibi.”

    • 32 min.
    9. Prisync - e-ticaret sitelerinde otomatik rakip takip hizmeti

    9. Prisync - e-ticaret sitelerinde otomatik rakip takip hizmeti

    Prisync e-ticaret şirketlerine otomatik bir rakip takip hizmeti sağlıyor. Fiyat belirleme ve takip etme operasyonlarını otomatik yapabiliyor.
    Self servis SaaS odaklı bir yazılım hizmeti sağlayıcı olarak çalışıyor. Sitesinde 14 günlük bir deneme zamanı var, daha sonrasında müşteri para ödeyerek bu hizmeti alabiliyor.
    Önceki girişimlerinden sonra Burç Tanır daha kompakt, kolayca büyüyebilen bir fikir bularak bu yazılım hizmetini sunan bir şirket kurmaya kara verdi. Normalde manuel olarak sitelerin fiyatlarının karşılaştırıldığı ve bir Excel dosyasında analiz edilmesi işinin ne kadar tekrarlandığını fark etti ve bunun bir yazılım sayesinde çok daha hızlı ve hatasız olabileceğini gördü.
    “Bu işin 3 tane bacağı var kabaca:
    Rakiplerin otomatik tespiti
    Tespitten sonra otomatik takibi
    Fiyat optimizasyonu
    Self servis bir şekilde, olabildiğince fazla şirkete bu 3 değeri sağlamaya çalışıyoruz. “
    “Özellikle teknik ekipte bir büyüme planlıyoruz, her ay bir yeni kişiyi ekibimize katmayı hedefliyoruz. “

    • 29 min.
    8. GoGlobal - Yurtdışına açılmak isteyen girişimlere yardımcı olan bir girişim

    8. GoGlobal - Yurtdışına açılmak isteyen girişimlere yardımcı olan bir girişim

    GoGlobal, yurtdışına açılmaya hazır olan girişimlere yardımcı olan ve yatırımcıların daha karlı yatırımlar yapmasını sağlayan bir girişim.
    Esra Talu genç yaştan itibaren girişimcilik yapan biri, zamanın çok ilerisinde bir girişim olan ve Türkiye’nin ilk online satış platformu olan Deppo’yu kurdu. Bütün tecrübelerini iyisiyle kötüsüyle anlattığı kitabı Hikayesi Girişim’i de LinkedIn profilinde bulabilirsiniz. Çok akıcı ve heyecanlı bir okumaydı benim için.
    GoGlobal'ın hizmet verdiği girişimlerin ortak özelliği, çoğu daha önce başarılı girişimler yapmış, profesyonel kariyerleri olan güçlü girişimciler.  Haftalık seanslarında çalıştıkları girişimcileri her yönden hedefledikleri pazara hazırlamak, ve ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirmek için çalışıyorlar.
    Esra Talu girişimcilere başarılı olmak için tavsiyelerde bulundu, takım kurmanın, iyi bir lider olmanın, adanmışlığın ve çok iyi bir yönetimin başarıya giden yoldaki öneminden bahsetti.

    • 39 min.
    7. Smartup Network - Girişimlere mobil uygulama ve ürün yapan bir girişim

    7. Smartup Network - Girişimlere mobil uygulama ve ürün yapan bir girişim

    Bu bölümün girişimi Smartup Network ve girişimcisi Güçlü Talu. Güçlü Talu, Smartup Network'ün elevator pitch'ini şu şekilde yaptı: "Smartup Network, girişimciler için ürün geliştiren bir firma diyebiliriz."
    Yazılım ekibine sahip olmak için yeterli büyüklükte olmayan girişimler, Smartup Network sayesinde ekonomik bir şekilde bu hizmeti alabiliyorlar. Aynı zamanda, iş ortaklarına yatırımcı ağları sayesinde yatırım da bulabilen Smartup Network, kendisinden teknik destek alan girişimlere viral büyüme ve yatırım alma konusunda yardım ediyor. Bir girişimin başarılı olmasındaki en büyük faktörlerden biri olan viral büyümeyi, kendi bünyesinde barındırdığı girişimci background'lı ve bu konuda uzman insanlarla sağlayabiliyor. 
    Güçlü Talu müşteri deneyimini şu şekilde anlattı:
    "Gelen müşterilerden, istedikleri ürünün detaylarını öğrenip, sadece başarılı olacağına inandığımız ürünleri yapıyoruz. Başarılı olması için bir formül yok, ama başarısız olması için bir formül var. Hangi ürünün büyümeyeceğini az çok tahmin edebilir durumdayız."
    Güçlü Talu'ta göre yapılan en büyük girişimci hataları:
    En başta çok karmaşık bir ürün geliştirmek zamanını, paranı, enerjini ve motivasyonunu aldığı için yapılmaması gereken bir durum. Ürününü kullanıcı kitlene ulaştıktan sonra geliştirmen gerekiyor.
    Para kazanma stratejini en başından belirlemen gerekiyor. Başta bedaba bir ürün olsun sonra bir ara para almaya başlarız metalitesi yanlış, çünkü bir tüketicinin bir ürünü bedava kullanması ile para verip kullanması arasında çok büyük bir fark var.
    Satış kısmını çok düşünmeden operasyona odaklanan girişimler, zorlu satış sürecini yönetemiyor ve başarısız oluyor. Örneğin bir işletmeye ürün satacak isen ve bu yetenekleri girişiminde bulundurmuyorsan, bu büyük bir sorun oluyor.

    • 27 min.
    6. Pubinno - Internet of Beer teknolojisi ile kaliteli bira servisi sağlayıcısı

    6. Pubinno - Internet of Beer teknolojisi ile kaliteli bira servisi sağlayıcısı

    Bu bölümün girişimi Pubinno, ve konuğu da Pubinno'da çalışan Mert Can Çinka. İnsanlara kaliteli bira servis etmeyi amaç edinmiş olan Pubinno girişimi, barlardaki manuel musluklar yerine, kendi ürünü olan Smart Tap ile biranın mükemmel servis edilmesini sağlıyor. Bunu da Internet of Beer teknolojisi ile, sahip olduğu veriler ile yapabiliyor.
    Çözüm bulduğu problemler; 
    1. Kalite
    2. Kontrol edilebilirlik
    3. İzlenilebilirlik
    4. Standardizasyon
    Fıçı bira ekosistemi ile ilgili değerli bilgiler edindik. Mert Can Çinka'ya teşekkür ediyorum. 

    • 30 min.

Top-podcasts in Zaken en persoonlijke financiën

The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
DOAC
180 Graden
Achmea
Unfinished Business
Danique & Pieter / Tonny Media
Het Beurscafé
StockWatch
Jong Beleggen, de podcast
Pim Verlaan / Milou Brand
100% Inspiratie Podcast
Thijs Lindhout