500 afleveringen

Reportage från kulturredaktionen P1 som introducerar, fördjupar och analyserar. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

Kulturreportaget i P1 Sveriges Radio

  • Filosofie

Reportage från kulturredaktionen P1 som introducerar, fördjupar och analyserar. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

  Hasselbladpriset fyller 40 – en internationell stjärnparad genom fotografiets 1900-tal

  Hasselbladpriset fyller 40 – en internationell stjärnparad genom fotografiets 1900-tal

  Victor och Erna Hasselblad, som tog fram kameran som fotograferade månen 1969, lämnade bland annat efter sig Hasselblad Award. Priset som för alltid satt Göteborg på fotografiets internationella karta.

  Titel: Hasselblad Award 40 Years Celebrating Photography Medverkande: de 40 fotografer som mottagit Hasselbladpriset Plats: Hasselblad Center Curator: Dragana Vujanovi Östlind P1 Kulturs guide i utställningen: fotografen Annika von Hausswolff Pågår: till den 17 januari
  Det kallas ibland för fotografiets nobelpris. Det utses av en internationell jury och har sen priset instiftades delats ut till 40 personer för ett betydande livsverk. Första pristagaren var Lennart Nilsson. Årets pristagare är chilenske Alfredo Jaar.
  Cecilia Blomberg gick runt på utställningen med fotografen Annika von Hausswolff. Hon väljer ett par favoriter och diskuterar fotografiets roll idag. Är det motiverat med ett pris till en specifik teknik som fotot? Det är en fråga som reds ut.
  Cecilia Blomberg cecilia.blomberg@sverigesradio.se

  • 12 min.
  Mázegruppen – kollektivet som förändrade Sápmis konstscen

  Mázegruppen – kollektivet som förändrade Sápmis konstscen

  I slutet av 70-talet flyttar en dryg handfull konstnärer in i ett hus i byn Máze i Sápmi. Det blir början till konstnärskollektivet Máze-gruppen, som snart ska komma att ha en enorm betydelse för den samiska samtidskonsten.

  Reportern Anna Sunna följde med konstnärerna Synnöve Persen och Britta Marakatt-Labba tillbaka till huset där allt började.
  I samarbete med Sameradion.

  • 30 min.
  Höstväsen och bedagade blommor

  Höstväsen och bedagade blommor

  Hösten är skördandets tid men också vissnandets. Intensiva färger före frosten. Katarina Wikars har samlat ihop några höstväsen och som sig bör på radio, röster som blivit kvar i minnet.

  Följ med till den frostnupna trädgården på Hildasholm i Leksand, möt butohdansaren Frauke som blåser bärnstensfärgade moln i Kyoto, lär sjunga sorgekväden i höstskymningen med gråterskorna i Helsingfors och hör om de som går igen på Österbybruks herrgård.
  Andra röster är: Zarah Leander, Magnus Florin, Louise Glück, Kazuko Ono.
  Uppläsare av Werner Aspenströms dikt "Regnar gör det alltid" Josefin Iziamo och Peter Andersson och ur Malcolm Lowrys roman "Under vulkanen" Mikael Alsberg.
  Katarina Wikars Katarina.wikars@sverigesradio.se

  • 44 min.
  Dan Andersson 100 år senare – natur, ångest och en svart fiol

  Dan Andersson 100 år senare – natur, ångest och en svart fiol

  Den 16:e september 1920 hittades författaren Dan Andersson död på Hotell Hellman i Stockholm. Döden gjorde honom till en ikon. Han förblev den oroliga unga mannen från Finnmarken, ständigt på väg.

  Vilken bild av Dan Andersson är det som är kvar 100 år efter hans död? Är den i rörelse eller har den stelnat? Vad behöver vi honom till i dag?
  Det är natur och ångest när det är som bäst, säger folkmusikern Sara Parkman. Dan Andersson själv stod med ena foten i det skogsfinska arvet och den andra i buddismen, översatte Baudelaire från franska. Han brottades hela livet med sin rastlöshet och sitt bildningskomplex, menar Göran Greider som skrivit flera böcker om Dan Andersson. Och på museet i Ludvika kan man se Dans skrivmaskin och hans svarta fiol.
  Vi återvänder till den 15:e september 1920 då Dan Andersson tog 11.31-tåget från Gonäs till Stockholm. Checkade in på Hotell Hellman där de några dagar innan hade sanerat mot vägglöss. Det var cyanväte kvar i madrassen och Dan Andersson vaknade aldrig mer. Han blev 32 år.

  Kanske tar dom han allt för tidigt? Kanske borde han fått några fler år till? Eller är det just den frid han söker, Som han kommer få i natt I vilket fall som helst Ska han med dom hem Till Himmelmora kam
  (ur Om Black Jim av Thåström)
  Katarina Wikars katarina.wikars@sverigesradio.se

  • 44 min.
  En modig röst i Minsk – ett porträtt av Svetlana Aleksijevitj

  En modig röst i Minsk – ett porträtt av Svetlana Aleksijevitj

  I september 2020 försöker maskerade män ta sig in till den regimkritiska författaren Svetlana Aleksijevitj i Minsk. Men vem är hon? Fredrik Wadström har på nära håll följt Svetlana Aleksijevitj sedan slutet av 1990-talet. Här är hans porträtt av henne, och hennes författarskap.

  Följ med till ett köksbord i Minsk, och träffa nobelpristagaren i litteratur 2015.
  - Mitt öra är alltid bland människor på gatan. Jag hör en annan musik.
  Så sa Svetlana Aleksijevitj till Fredrik Wadström i en intervju gjord 2006. En beskrivning av en förändring i samhället hon än så länge bara anade, men ville försöka fånga i sitt skrivande.
  Sju år senare var boken klar, Tiden second hand, den avslutande delen i hennes livsverk Utopins röster. Fem böcker om den sovjetiska människan, om vad som händer med henne när en samhällsideologi rasar samman.
  - Mitt öra är alltid bland människor på gatan. Jag hör en annan musik.
  Uttalandet kan också ses som en beskrivning av hennes arbetsmetod. Att under lång tid intervjua många människor. Att våga vänta in deras livsberättelser. Att sedan våga vänta in förmågan att skriva ned dessa berättelser. Att våga vänta in den rätta tonen.
  Följ med Fredrik Wadström till Minsk, och slå dig ned vid det lilla fyrkantiga köksbordet tillsammans med årets nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj.
  Utopins röster:
  Kriget har inget kvinnligt ansikte
  De sista vittnena: solo för barnröst
  Bön för Tjernobyl: krönika över framtiden
  Zinkpojkar
  Tiden second hand: slutet för den röda människan.

  • 45 min.
  Faith Ringgold 90 år – lapptäcken och målningar om svartas historia i USA

  Faith Ringgold 90 år – lapptäcken och målningar om svartas historia i USA

  Den afroamerikanska konstnären Faith Ringgold har skapat konst som skildrat livet för svart amerikaner i över 50 års tid. En konstnär som hela tiden hållit sig brinnande aktuell.

  Mitt under sommarens Black Lives Matter-protester har Bildmuseet i Umeå haft en stor Faith Ringgold-utställning bakom låsta dörrar.
  Museet valde till följd av coronavirusutbrottet att hålla stängt, men nyligen öppnades dörrarna för allmänheten.
  P1 Kultur har besökt utställningen för att titta närmare på ett brinnande aktuellt konstnärskap.
  Ett reportage av Joakim Silverdahl.

  • 13 min.

Top-podcasts in Filosofie

Luisteraars hebben zich ook geabonneerd op

Meer van Sveriges Radio