100 afleveringen

Journalistik, etik og tendenser i mediernes maskinrum. Perspektiv, analyse og baggrund på ugens mediehistorier. Kritiske, konkrete og kontante interview med mediernes magthavere.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier DR

  • Maatschappij & cultuur

Journalistik, etik og tendenser i mediernes maskinrum. Perspektiv, analyse og baggrund på ugens mediehistorier. Kritiske, konkrete og kontante interview med mediernes magthavere.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

  Mennesker og medier: Sandhed & Objektivitet 2020-01-17

  Mennesker og medier: Sandhed & Objektivitet 2020-01-17

  En nekrolog i Weekend Avisen har fået debatten om visse dele af pressens tilknytning til venstrefløjen til at blusse op igen, men findes objektiv journalistik? Er vi ikke alle sammen farvede af vores observans og politiske ideer? Og hvilke tabuer huserer i dag? Hør journalist og debatredaktør ved Weekendredaktionen, Søren Willemoes, fortælle om sin fars oplevelser i slut firserne og debattere med historiker og tidligere chefredaktør Bo Lidegaard og journalist og mediekommentator, tidligere chefredaktør for Information, Jacob Mollerup.
  Hvad sker der med mennesker, når et terrorangreb rammer og hvordan påvirker vi hinanden, uanset hvor forskellige vi i øvrigt er? - det er omdrejningspunktet i DRs nye dramaserie "Når støvet har lagt sig" - en multiplotfortælling, der stiller skarpt på fællesskab og
  eksklusion - mød skaberne Ida Maria Ryden og Dorte Høgh til en snak med DRs dramachef Christian Rank om hvadDRs drama skal som en lille fisk i et stort seriehav fra hele verden.
  Og få et kig ind i et meget lukket miljø - Berlingskes prisbelønnede fotograf har fået adgang til at fortælle historier fra et landskab, der normalt er meget privat område for dem, der ikke selv er en del af det - det er fortællinger om seksuel frigørelse uden pornografi - vi undersøger de menneskelige historier i 'Swingerland'sammen med Linda Kastrup.
  Redaktion: Lene Johansen og Anne Sidsel Troldtoft Hjorth.
  Vært: Lene Johansen.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.

  • 54 min.
  Mennesker og medier: Det usunde online-liv 2020-01-10

  Mennesker og medier: Det usunde online-liv 2020-01-10

  Er en gennemdigitaliseret tilværelse med smartphonen inden for rækkevidde sundt? Hvad er konsekvensen af et konstant bombardement med negative nyheder? Og er det på tide at slukke, være offline og selv bestemme over sit liv? Interview med læge og ekspert i digital sundhed Imran Rashid, aktuel med bogen "Sunde vaner - skabt med vilje".
  Gennemslagskraft på Facebook: Videoer, som ligner almindelige nyheder, strømmer ud fra de politiske partiers pressetjenester. Journalist Christian Bæk Lindtoft kortlægger i et RUC-speciale, hvordan journalistiske redskaber har sneget sig ind i politisk kommunikation. Hvad det betyder for troværdigheden og styringen af den offentlige dagsorden, diskuterer han med pressecheferne Sigrid Rasmussen og Filip Lauritzen fra SF og De Konservative.
  Moderne mediekongehus: Der er langt fra datidens stivnakkede Christian X og hans avisvrede til nutidens kronprinsepar, som inviterer tv med på ski- og skoletur i Verbier. Royal ekspert Anette Kokholm sætter - med afsæt i DR1-serien om Frederik IX - ord på forholdet til medierne sammen med Lis Merete Frederiksen, der var Kongehusets første informationschef i 2004-08.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

  • 54 min.
  Mennesker og medier: Skræmmende dokumentar med gnist af håb 2020-01-03

  Mennesker og medier: Skræmmende dokumentar med gnist af håb 2020-01-03

  "Holder Gud virkelig øje med os?" spørger lægen Amani Ballour i et inferno af bombedrøn, skrigende børn og musik i mangel af bedøvelse på et hospital i Al-Ghouta i Syrien. Hun er hovedperson i den danskproducerede dokumentar "The Cave", der er med i Oscar-opløbet og som har premiere i den kommende uge. Men selv om krigens gru fylder, har det været vigtigt at få nuancer, håb og drømme med, fortæller producer Sigrid Dyekjær.
  Kig i krystalkuglen: Vilje til betaling for journalistik, tæmning af techgiganter og fortsat streaming- og podcastvækst er nogle af de temaer, som vil præge mediedagsordenen i 2020. Og på Christiansborg skal politikerne enes om et nyt medieforlig. Louise Brincker, direktør i Danske Medier, diskuterer 2020-tendenser med mediekonsulent Keld Reinicke og Mediawatch-redaktør Louise Reseke.
  DR på slankekur: Tre tv-kanaler, en radiokanal og en lang række populære programmer lukkede ved årsskiftet som følge af omfattende besparelser i DR. Forude venter endnu en sparerunde, hvis ikke S-regeringen og støttepartierne aflyser den. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn om en ny virkelighed for det licensfinansierede mediehus.
  Journalistik med benspænd: Årets Cavlingpris bliver overrakt fredag eftermiddag til en eller flere journalister, der har præsteret mere end det forventelige. Og som undervejs har været udsat for en del benspænd. Interview med nogle af de nominerede: Louise Drivsholm, Information, Morten Pihl, Jyllands-Posten, Sune Engel Rasmussen, freelance og Line Vaaben, Information.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

  • 54 min.
  Mennesker og medier: 2019 - skærpet kamp om vores opmærksomhed 2019-12-27

  Mennesker og medier: 2019 - skærpet kamp om vores opmærksomhed 2019-12-27

  De fleste af os vil gerne have opmærksomhed. Masser af opmærksomhed. Og kampen om den blev der skruet gevaldigt op for i 2019. Ikke mindst i mediebranchen, hvor der blev råbt med fuld styrke om ledige radiofrekvenser. Hist og pist blev der dog skruet ned, når grønthøsteren rullede gennem redaktionslokalerne. Men selv for besparelsesramte medier var der nok at tage fat på i blandt andet et valgtravlt år.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

  • 55 min.
  Mennesker og medier: Kvindelige tv-værter i kommentarfelternes skudlinje 2019-12-20

  Mennesker og medier: Kvindelige tv-værter i kommentarfelternes skudlinje 2019-12-20

  Hun minder om nogen fra Jullerup Færgeby. Vimser småneurotisk rundt. Og så er hendes hår grimt... Tv-vært Lise Rønne - som i denne uge sagde farvel til Aftenshowet - har i en kronik i Politiken beskrevet, hvordan hun som kvinde skal finde sig i en hel del mere end sine mandlige kolleger. Sådan har det været i årevis, de fleste trækker på skuldrene og ingen synes at tage kvindefornedrelserne alvorligt. Diskussion med TV2-vært Janni Petersen og international kulturredaktør på Berlingske Birgitte Borup.
  Skæbnefortællinger på Facebook: En skriver om sin skizofreni. En anden om at kæmpe med overgangsalder. Og en tredje fortæller om sin kærestes selvmord. Fælles for dem er, at de er en del af Facebook-universet "Stories under the moon". Journalist Bo Østlund har taget initiativet, som han kalder en "demokratisering" af den historie, som alle har. Og som kan fortælles uden smarte indledninger og journalistisk skarpvinkling.
  Forbudte historier: Da den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia blev myrdet for to år siden, fortsatte 45 journalister fra 18 medier hendes afsløringer af samarbejde mellem politikere og mafiaen. Samarbejdet er ét blandt flere på tværs af landegrænser. Ofte med journalisternes egen sikkerhed i spil; begrænsninger, trusler og i værste fald død er nemlig hverdagskost mange steder. Interview med Sandrine Rigaud fra "Forbidden Stories" og Hadi Al Khatib fra "Syrian Archives".
  BBC-kritik og CNN-svar: Hvem skal have skylden for vores valgnederlag? Det skal medierne, siger fremtrædende Labourpolitikere, som også beskylder den ellers "elskede" britiske public servicestation BBC for at have bidraget til det dårlige resultat. Og på amerikanske CNN bliver et kortfattet Helle Thorning-Schmidt-svar til store, sandsynligvis overfortolkede overskrifter i blandt andre danske medier.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

  • 54 min.
  Mennesker og medier: Er DR en journalistisk folkedomstol? 2019-12-13

  Mennesker og medier: Er DR en journalistisk folkedomstol? 2019-12-13

  Flere års intens DR-dækning af den såkaldte dronesag har udviklet sig til et "dokudrama" med journalister i rollen som "dedikerede detektiver". Kritikken kommer fra forsvarsadvokat Thorkild Høyer, der ikke bryder sig om det, han kalder en "folkedomstol". Høyer er forsvarer for Basil Hassan - efterlyst for attentatforsøg - og han diskuterer den konkrete sag og principperne med nyhedschef Thomas Falbe, DR.
  Livtag med techgiganter: Flere muskler skal hjælpe Margrethe Vestager med tøjle blandt andre Googles, Facebooks og Amazons dominans. Blandt europæiske redaktører er der store forventninger til den danske EU-kommissærs indsats. Men hvordan ser hun selv mulighederne? Hvor er balancen mellem de muligheder og problemer, som de internationale giganter repræsenterer? Og er der overhovedet noget tilbage til etablerede medier?
  Forbudt lydfil: En udenrigspolitisk betændt optagelse med Færøernes erhvervsminister har skabt skvulp og debat. Og blandt mediefolk på de forblæste øer er det store spørgsmål: Hvad nu, hvis vi bare havde offentliggjort det, som nu er forbudt - men som de fleste alligevel kender indholdet af? Interview med Øssur Winthereig, vært og redaktør på færøsk radios mediemagasin, "Pressan".
  Hvid dokumentar: I denne uge var der premiere på Jannik Splidsboels "Drømme fra ødemarken" om de oprindelige australiere, aboriginerne. Filmen er et unikt indblik i et truet folkefærds dagligliv, men den historie kan en blond europæer ikke fortælle, mener kritikere. Splidsboel kalder synspunktet absurd, for yderste konsekvens er, journalister kun må lave historier om for eksempel ghetto-områder, hvis de selv bor der.
  Punktum i #metoo-skandale: Mandag blev den svenske skuespiller Cissi Wallin dømt for ærekrænkelse af tidligere Aftonbladet-journalist Fredrik Virtanen. I efteråret 2017 fik han en tur i mediemøllen efter på Instagram at være beskyldt for voldtægt. Og dommen fører til en del selvransagelse på toneangivende svenske medier.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk
  Vært og producent: Kurt Strand.

  • 54 min.

Top-podcasts in Maatschappij & cultuur

Luisteraars hebben zich ook geabonneerd op

Meer van DR