56 afleveringen

Ett program om de enkla lösningarnas oändliga svårigheter. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Oförnuft och känsla Sveriges Radio

  • Maatschappij & cultuur

Ett program om de enkla lösningarnas oändliga svårigheter. Ansvarig utgivare: Louise Welander

  Förlorade proportioner

  Förlorade proportioner

  Hur har vårt sinne för vad som är proportionerligt förändrats den senaste tiden? Många vill ständigt bo större, tjäna mer, köpa mer och äta mer. Samtidigt som jordens resurser sakta sinar.

  Världens åtta rikaste personer äger mer än de 3,6 miljarder människor som utgör den fattigaste hälften av världens befolkning, enligt hjälporganisationen Oxfam. Det är också en växande klyfta mellan fattig och rik, den tenderar att öka. Men det är inte bara när det gäller fördelningen av pengar i världen som ser oproportionerlig ut. I den rikare delen av världen äter vi allt mer, köper allt mer men mår oftast inte bättre för det. Hur har det blivit så här?
  Gäst är Micael Dahlén, svensk ekonom, författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

  • 26 min.
  Omedveten status

  Omedveten status

  Varför verkar vi vara för evigt dömda att leva i en verklighet där högre social status ständigt är en lockelse?

  Vad är status? Svaret blir olika beroende på vem du frågar. Men så gott som alla strävar efter att antingen behålla sin sociala status, eller att nå en annan högre status på något sätt. Det är ett socialt verktyg för människan. En markör som visar samhörighet eller avståndstagande till andra människor. Men hur medvetna är vi om hur stor roll detta spelar i våra liv egentligen?
  Gäst är Jacob Östberg professor i reklam och PR vid Stockholms Universitet.
  I reportaget berättar författaren Elsie Johansson hur det var att göra en lång och krävande resa från en social status till en annan.

  • 26 min.
  Pengarnas makt

  Pengarnas makt

  Hur mycket, eller hur litet pengar vi har, påverkar hur vi agerar som människor. Amelia Adamo berättar om sina relationer där hon oftast varit den som haft sämst ekonomi, men nu är det tvärtom.

  I reportaget berättar Johan Sjögren hur hans liv och relation påverkades av att han plötsligt vann flera miljoner på en trisslott.

  • 26 min.
  Konsten att hantera pengar

  Konsten att hantera pengar

  Pengar och hur bra eller dåliga vi är på att hantera dom påverkar våra relationer i familjen och med våra vänner. Varför är det så svårt att prata om det?

  En del är bättre än andra på att ta hand om sina pengar. De planerar inköp, sparar pengar och hamnar aldrig efter i att betala räkningar. Vad är det som gör att vissa inte klarar det? Och i hur hög grad påverkar vårt sinnelag för ekonomi våra relationer med andra?
  Gäst är Elin Helander, kognitionsvetare som forskar på hur beteenden och ekonomi hänger ihop.
  Reportage med Petra Stentagg, en av de främsta i Sverige på att hitta gratisprodukter.

  • 26 min.
  Tron på framtiden

  Tron på framtiden

  Mycket blir bättre i vår värld. Men när det gäller klimatförändringar och miljöhot så ser det mörkare ut. Hur förhåller man sig till dystra rapporter om framtiden?

  "There is always hope" säger Aragorn i filmen Sagan om ringen. Hoppet överger inte huvudrollsinnehavaren hur dyster situationen än var. Och till slut segrar han och hans vänner.Men hur ser vi på vår situation ut idag? Hur gör vi för att hoppet inte ska överge oss om framtiden?

  • 26 min.
  Tro och veta

  Tro och veta

  Ateist eller troende, hur olika är vi egentligen i hur vi ser på världen och verkligheten?

  Kan behovet av att tro vara något grundläggande hos människan men att vi manifesterar det behovet på olika sätt?  Hur vår värld,  universum, till och med hur vårt eget medvetande fungerar är ju knappast fullständigt utrett och förklarat. Alla luckor och glapp när det kommer till fullständiga förklaringar, vad öppnar det upp och möjliggör för tankar och idéer inuti oss?

  • 26 min.

Top-podcasts in Maatschappij & cultuur

Luisteraars hebben zich ook geabonneerd op

Meer van Sveriges Radio