500 afleveringen

Här hör du de personliga berättelserna som definierar vår tid. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Sommar & Vinter i P1 Sveriges Radio

  • Maatschappij & cultuur
  • 3.5 • 4 beoordelingen

Här hör du de personliga berättelserna som definierar vår tid. Ansvarig utgivare: Louise Welander

  Sommar i P1 med Sven Wollter

  Sommar i P1 med Sven Wollter

  Sommar i P1 med Sven Wollter från den 8 juli 1981

  • 36 min.
  Miriam Haley: It takes an enormous amount of courage to speak out

  Miriam Haley: It takes an enormous amount of courage to speak out

  Miriam Haley was one of the main witnesses in the trial against the film producer Harvey Weinstein. She has worked in the film industry in London.

  A change reflected in a court of law
  In this episode, of the Swedish Radio show Sommar, Miriam Haley is talking about the exhausting process during the trial against Harvey Weinstein, which ended with a 23 years sentence in prison.
  Haley is talking about the existing ideas in the society how one thinks a victim should act after an abusive act. She says that many people try to forget the trauma in fear of not being trusted.
  However we are all responsible for changing our culture to create a safer environment for victims to speak out in, she says.
  About Miriam Haley
  Producer, 43 years old. Born in Helsinki, Finland. Brought up in Stockholm, Sweden and has lived in Mexico and London, UK.
  Star witness in the trial against the film producer Harvey Weinstein. The many accusations against Harvey Weinstein were the beginning of the MeToo movement.
  She has worked in the film industry in London and as a production assistant for the TV show Project Runway in New York. Today she is a producer in the advertising industry.
  Summer is a very well known radio show where a person is given free hands to speak about whatever they want and play whatever music they like.
  Producer for this episode: Emilie Svensson Publisher for this episode: Louise Welander

  • 52 min.
  Laleh Pourkarim

  Laleh Pourkarim

  Folkkär artist och framgångsrik musikproducent som skriver och producerar all sin musik själv. Om vad som händer med henne just nu och funderingar om framtiden.

  Artist, producent, låtskrivare, 38 år. Född i Iran, uppvuxen i Göteborg, bosatt i Los Angeles. Tidigare Sommarvärd 2009.
  En folkkär artist och framgångsrik musikproducent i Los Angeles. Släppte under våren singeln Det kommer bli bra, som hon hoppas förmedlar framtidshopp. Skriver och producerar sin musik själv. Andra välkända låtar är Goliat som sjungs på skolavslutningar, En stund på jorden som är en av de mest spelade på begravningar, hiten Bara få va mig själv och Some die young för att nämna några. Debuterade med albumet Laleh 2005, har gett ut åtta egna album och fått en rad priser, bland annat fem grammisar. I Los Angeles är hon en av få kvinnliga producenter som producerar låtar åt andra. Kom i tioårsåldern till Sverige med sina föräldrar från Iran via Minsk och Berlin.
  Det ska bli roligt att få berätta lite om vad som händer här med mig just nu men också vilka funderingar jag har för framtiden, lite av varje kommer det bli. Otroligt kul att ta del av denna fina tradition som Sommar i P1 är och avsluta årets Sommar.
  Producent: Henrik Johnsson

  • 45 min.
  Siri Hustvedt

  Siri Hustvedt

  Internationellt känd amerikansk författare med norska rötter, senast aktuell med romanen Minnen av framtiden. Om sin mor som dog i oktober och om moderskap i allmänhet.

  Moderskapet en kulturell tvångströja
  Författaren Siri Hustvedt pratar i sitt Sommarprogram om moderskap och om sin mor Ester Vegan Hustvedt som födde fyra flickor, genomlevde nazisternas ockupation av Norge och gifte sig i USA. Modern dog 2019 och Siri säger i programmet:
  - Hon var en mor som på många sätt uppfyllde fantasin om hur moderskapet skulle vara i efterkrigstidens Amerika. Hon arbetade hemma tills alla barnen började skolan och hade aldrig ett eget yrke.
  Siri Hustvedt var 30 år när hennes egen dotter föddes, lika gammal som hennes mor var när hon fick Siri.  I programmet pratar Siri om synen på moderskap och att den förändrats genom historiens gång.
  - Moderskapet har drunknat i så mycket sentimentalt trams med så många regler för hur man ska bete sig och känna att det varit som en kulturell tvångströja, och fortfarande är, menar hon.
  Ester Vegan Hustvedt var 17 år när hon väcktes av sin mamma 9 april 1940 med orden stå upp, det är krig.  Siri berättar att modern demonstrerade mot nazisternas ockupation och blev intagen till förhör:
  - Hon fick välja mellan att betala en bot på 30 kronor eller tillbringa nio dagar i fängelse. Mor valde fängelset.
  I programmet frågar sig Siri Hustvedt:
  - Vad hade hänt om min mor fötts in i en annan historisk period, tidigare eller senare? På vilket sätt hade hennes moderskap sett annorlunda ut?
  Om Siri Hustvedt
  Författare, 65 år. Född i Minnesota, USA, bosatt i New York. Debuterar som Sommarvärd.
  Internationellt känd amerikansk författare med norska rötter, senast aktuell med romanen Minnen av framtiden. Undersöker i den uppmärksammade boken Den skakande kvinnan den egna sjukdomsbilden med krampanfall och migrän. Föreläser och undervisar blivande läkare i narrativ psykiatri, om att ta tillvara människors livsberättelser. Debuterade som poet 1981 och slog igenom stort med romanen Vad jag älskade 2003. Har översatts till över 30 språk och fått en rad utmärkelser. Har en doktorsexamen i litteraturvetenskap. Kopplar av med trädgårdsarbete och meditation.
  Jag ska prata om min mor som dog i oktober men också reflektera över moderskap i allmänhet, vilket innefattar en del vetenskap om hur embryon och foster utvecklas under graviditeten.
  Producent Mustafa Can

  • 1 u. 4 min.
  Awad Olwan

  Awad Olwan

  Pensionerad imam och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra. Om en resa från Palestina till Fisksätra och varför religionen ofta står i vägen för tron.

  Att finna sin tro
  Awad Olwan berättar i sitt Sommar om uppväxten i Palestina på historisk mark som är knutpunkten mellan tre kontinenter och betydelsefull för de tre världsreligionerna judendomen, kristendomen och islam.
  Efter en tid med arbete i Irak flydde han när underrättelsetjänsten där var ute efter honom. Awad kom till Stockholm där han etablerade sig och blev politiskt engagerad.
  Men efter några år tappade Awad tilltron till politiken och fann sin religiösa tro. Han blev Imam i Fisksätra där han bland annat har verkat för Guds Hus, ett samverkancenter med lokala församlingarna för katoliker, lutheraner och muslimer.
  - I religionsdialogen har jag lärt mig att vi har en och samma Gud men olika tolkningstraditioner. Gudstron är universell religionen däremot är alltid lokal och kontextuell.
  Om Awad Olwan
  Imam, 74 år. Född i Palestina, bosatt i Fisksätra i Nacka. Debuterar som Sommarvärd.
  Pensionerad imam och en av initiativtagarna till Guds Hus i Fisksätra där muslimer och kristna samarbetar och planerar att bygga ihop den befintliga kyrkan med en moské. Har gett ut två böcker, Röd moské med vita knutar och på arabiska Vägen till Rom, om islams syn på andra religioner. Tycker inte att niqab, slöjan som täcker allt utom ögonen, har någon positiv religiös funktion. Arbetat som isoleringsmontör och haft egen taxifirma. Kom till Sverige som 20-åring och har bott i Jordanien och Irak. Var med och grundade Palestinagrupperna och Palestinska arbetarförbundet. Hade en roll i filmen Täcknamn Coq Rouge baserad på Jan Guillous roman.
  Mitt program är en yttre och inre resa: från landsbygden i Palestina till Guds Hus i Fisksätra och från 60-talets vänster till 2000-talets islam. Och så ska jag förklara varför religionen ofta står i vägen för tron.
  Producent: Mattias Österlund

  • 1 u. 2 min.
  Yngve Gustafson

  Yngve Gustafson

  Professor i geriatrik och stark förkämpe för bättre åldringsvård. Om forskning som visar hur man får en god ålderdom och om möten med gamla människor som delat med sig av sin livsvisdom.

  Lyssna på era gamla släktingar innan det är för sent
  Yngve Gustafson  berättar om möten med många äldre som delat med sig av sin livsvisdom. Han pratar om vad som krävs för att äldre ska få en god ålderdom i Sverige. Under coronapandemin har han hamnat i hetluften då han hävdar att många äldre felbehandlas.
  - Jag önskar att fler unga och medelålders fick uppleva närheten till mycket gamla människor, då skulle vi troligen få ett människovänligare samhälle, säger Yngve.
  Ordet senil betyder ursprungligen gammal men i den svenska kulturen menar man oftast att någon är glömsk eller åderförkalkad och många uppfattar ordet som en synonym till demens. I andra kulturer med en annan syn på gamla människor betyder ordet istället klok, vis, skicklig, erfaren och vördnadsvärd.
  Om Yngve Gustafson
  Professor i geriatrik, 70 år. Född i Göteborg, bosatt i Umeå. Debuterar som Sommarvärd.
  En stark förkämpe för bättre åldringsvård som menar att många äldre far illa idag. Är verksam vid Umeå universitet och leder sedan flera år forskning om levnadsvillkor för människor över 85 år. Blev känd för den stora allmänheten genom SVT:s dokumentärserier Sveriges bästa äldreboende och Sveriges bästa hemtjänst. Fick tusentals brev från människor som berördes av programmen. Har bland annat fått pris för forskning om akuta förvirringstillstånd och demenssjukdomar och utnämnts till Årets Senior i Sverige 2014. Är mycket intresserad av fiskar, fåglar och dansk-svenska gårdshundar.
  Jag vill berätta om möten med mycket gamla människor som delat med sig av sin livsvisdom. Men också om forskning som visar vad som krävs för att äldre skall få en god ålderdom i Sverige trots att de lever i ett land med många negativa attityder till gamla människor.
  Producent: Peter Öberg

  • 49 min.

Klantrecensies

3.5 van 5
4 beoordelingen

4 beoordelingen

Top-podcasts in Maatschappij & cultuur

Luisteraars hebben zich ook geabonneerd op

Meer van Sveriges Radio