29 episodes

Diabetespodden är för dig som är diabetiker, anhörig eller bara är intresserad av sjukdomen diabetes.
Vi upplever att det finns för lite information om sjukdomen diabetes, och som i en rad av olika projekt som vi jobbat med för att sprida mer kunskap om sjukdomen släpper vi nu Diabetespodden.

Diabetespodden Robin & Frida

  • Health & Fitness

Diabetespodden är för dig som är diabetiker, anhörig eller bara är intresserad av sjukdomen diabetes.
Vi upplever att det finns för lite information om sjukdomen diabetes, och som i en rad av olika projekt som vi jobbat med för att sprida mer kunskap om sjukdomen släpper vi nu Diabetespodden.

  Olika typer av diabetes

  Olika typer av diabetes

  Det talas så ofta om typ 1 och typ2 diabetes. Men hur många typer av diabetes finns det egentligen? Typ 1, typ 2, mody, lada, sekundär diabetes med mera... alltså MÅNGA typer verkar det som!

  I dagens avsnitt går vi igenom några av dem tillsammans med Jonas Peterson, som inte bara är endokrinolog och överläkare. Han är öven pappa till skidstjärnan Teodor Peterson.  

  • 1 hr 6 min
  Magsjuka och diabetes

  Magsjuka och diabetes

  Ingen vill ha den, någonsin. Den är hemsk men går ofta snabbt över. Dock är läget annat för en person med diabetes. Eftersom magsjuka kan vara förenat med livsfara. Men varför är det så?
  Vad är egentligen ketoner? Varför är det viktigt att ha uppehåll med sin medicin under tablettbehandlad diabetes? Vad menas med kräksjukebrevet?
  Här kommer ett avsnitt om just magsjuka och diabetes.

  Observera!! 
  Vi skojar om vätskeersättning i avsnittet, när ni gör egen vätskeersättning är det VIKTIGT att ni går efter ett recept. Det finns barns som avlidit pga feldoserad vätskeersättning. 

  Info och recept från 1177 vårdguiden. 
  Om du behöver blanda egen vätskeersättning Det är allra bäst att använda vätskeersättning som du köper, så att doseringen blir helt rätt. Det gäller framför allt om ett barn under ett år ska få vätskeersättning. Men du kan blanda egen vätskeersättning om du inte har hemma och du inte har möjlighet att köpa.
  Var mycket noggrann med måtten Det är mycket viktigt att doseringen blir rätt om du blandar själv. Använd exakta teskedsmått, inte vanliga teskedar. Det är viktigt att inte ta för mycket salt och att använda vanligt salt, inte örtsalt. Ta inte heller för mycket socker.
  Smaka på lösningen innan barnet får den. Du ska bara ana saltsmaken, det ska smaka som tårar.
  Receptet nedan gäller för personer i alla åldrar, även barn. Men till barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från apotek, för att doseringen inte ska bli fel.
  Recept:
  - 1 liter vatten
  - 6 strukna teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter )
  - 1/2 teskedsmått salt (1/2 teskedsmått = 2,5 milliliter)
  Blanda vatten, socker och salt. Det är viktigt att allt socker och salt har löst sig och att vätskeersättningen är genomskinlig innan den dricks.
  Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.
  Koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalité, till exempel om du är utomlands. Blanda därefter det avsvalnade vattnet med socker och salt.

  • 1 hr 4 min
  Insulinpumpens härkomst och utveckling

  Insulinpumpens härkomst och utveckling

  När uppfanns insulinpumpen och hur har resan sett ut fram till idag?
  Robin grottade ner sig rejält i hur allt startade, så varsågoda, här kommer en historielektion om insulinpumpen. 
  Vi hinner även med några korta frågor på slutet. 

  • 46 min
  Q&A om Robin och Roberto

  Q&A om Robin och Roberto

  I dagens avsnitt betar vi av några av de frågor som kommit in. Vi blandar diabetesfrågor med allmänna frågor. Kanske det mest breda avsnittet hittills i Diabetespoddens historia, där vi diskuterar fler ämnen än vi brukar. Men med ett kommenterande cykelorakel - Roberto Vacchi, som bland annat kommenterat hem flera VM- och OSmedaljer och även vunnit kristallen, släppte vi lös och blandade högt och lågt i ämnen.

  Vi hann inte med alla frågor, trots avsnittets längd. Men det kommer fler avsnitt där vi hinner diskutera diabetes. ;-) 

  • 1 hr 35 min
  Utbrändhet - Kost - Hjälpmedel

  Utbrändhet - Kost - Hjälpmedel

  Vi möter Anna PS, typ 1 diabetiker, en entreprenör av rang som även kallar sig tarmflorist och näringsjägare. 
  Vi pratar kost, om hur hon tar sig från en utbrändhet till att starta ett nu mer etablerat företag som säljer kläder med integrerade fickor för bland annat diabeteshjälpmedel. 
  Men vi diskuterar även vaccin för de som precis fått diabetes och hypen med hemmabygd pump.

  • 1 hr 13 min
  Polis Polis diabeteskris

  Polis Polis diabeteskris

  Vi läser ibland om personer med diabetes som dör i arresten, som inte kunnat ge info om ett lågt blodsocker. Ibland kanske det till och med är på grund av det låga blodsockret som de är intagna till polisen.  

  Vi träffade Mathias som jobbat inom polisen i 8 år. Han svarar pedagogiskt på våra frågor och berikar oss med ny kunskap om hur det faktiskt går till, samtidigt som han ger många bra tips!

  • 53 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To