133 episodes

Utvalda reportage och nyhetspoddar från Ekot. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

Ekot Special Sveriges Radio

  • News

Utvalda reportage och nyhetspoddar från Ekot. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

  Hans liv förändrades av kampen på Tahrirtorget

  Hans liv förändrades av kampen på Tahrirtorget

  Det har gått tio år sedan Egyptens revolt mot diktatorn Mubarak bröt ut. Minnet av revolutionen har medvetet suddats ut av den nuvarande regimen, men många analytiker menar att revoltens spår ändå finns kvar. Vår korrespondent Cecilia Uddén har talat med en ung man vars liv förändrades för alltid av 25 januari-revolten.

  • 8 min
  Tio år efter Arabiska våren – aktivister och journalister i fängelse

  Tio år efter Arabiska våren – aktivister och journalister i fängelse

  Det har gått tio år sedan den så kallade Arabiska våren drabbade Mellanöstern med protester, avsatta diktatorer, och demokratiförhoppningar. De flesta av de länder där euforiskt hopp spirade befinner sig idag i antingen inbördeskrig, förödelse, djup ekonomisk kris eller stark repression.

  As we approach the 10 year anniversary of the 25 jan revolution, many of the people who participated, are now in prison. These people have all shown they had nothing to do with the brotherhood, despite the fact that they keep being charged with belonging to a terrorist group, this is the standard charge at the state prosecution.
  Många av de som deltog i demokratiupproret för tio år sedan, den så kallade 25 januari revolutionen, sitter nu i fängelse. De flesta har visat att de inte har något med det muslimska brödraskapet att göra men de anklagas för medlemskap i en terrorgrupp, det är standardanklagelsen, säger Rajia Omran.
  Hon är människorättsadvokaten som outtröttligt besöker fängelser och domstolar för att försvara politiska fångar i Egypten. Hur många de är kan hon inte säga - ingen vet, utom inrikesministeriet, säger hon, men själv uppskattar hon mellan 25 000 och 30 000 politiska fångar, det vill säga betydligt lägre än den siffra på 60 000 som flera brittiska tidningar har använt.
  Nobody knows how many political prisoners in Egypt today, the only one who knows is the ministry of interior, my estimate would be somewhere around 25-3000.
  Många medlemmar av det muslimska brödraskapet greps i samband med att president Mursi störtades från makten, men sedan dess har även flera av de aktivister som var med och organiserade massdemonstrationerna mot Mursi gripits, journalisten Khaled Dawoud, den tidigare parlamentsledamoten Ziad el Eleimy, advokaten Mahienour el Masri, 6 Aprilrörelsens Israa Abdel Fattah och journalisten Solafa Magdi - för att nämna några och så den kanske mest kände av de politiska fångarna Alaa Abdel Fattah, dataingenjören och aktivisten som släpptes efter fem år i fängelse, bara för att ett halvår senare gripas igen.
  Nu har han suttit bakom galler i snart ett och halvt år utan rättegång. Han kommer från en aktivistfamilj och hans moster, den kända författaren Ahdaf Soueif, beskriver honom så här.
  Alaa has a very great mind, he is a soft ware engineer, and has a great following.
  Alaa är exakt en sådan person som den här typen av regim avskyr, någon som tänker själv, är karismatisk och har många följare, som inte går med på att behandlas som en inkallad. Ahdaf bekräftar att Alaa behandlas väl i fängelset, det var bara gripandet som var tufft, när han fick ögonbindel och tvingades kräla på marken i kalsongerna, men det förekommer ingen tortyr, det enda som är svårt är att han varken får böcker, tidningar eller radio.
  He is ok, my sister spoke to him but no magazine no radio.
  Människorättsadvokaten Ragia Omran bekräftar att villkoren skiljer sig från fängelse till fängelse.
  The conditions vary.
  Kvinnofängelset Anater är något bättre än många andra fängelser, kvinnliga fångar får i regel tillbringa minst en timme om dagen utomhus, till skillnad från många av männen. Och Ragia Omran kunde nyligen ta med sig böcker när hon besökte Israa Abdel Fattah, bloggaren som var med och bildade den så kallade 8-e april rörelsen som blev avgörande för revolten för 10 år sedan.
  I have been visiting prisons for 15 years, I know hundreds of people in prison.
  Pandemin satte stopp för alla besök i fängelser i våras. Det var då Ahdaf Soueifs syster, matematikprofessorn, krävde av fängelset att hon skulle få ett brev från sin son. Hon demonstrerade utanför fängelset, la sig där och sov.
  Senare protesterade både Ahdaf och systern mot covid-faran i egyptiska fängelser, då greps de båda två och fick tillbri

  • 7 min
  USA har en ny president

  USA har en ny president

  På eftermiddagen svors Joe Biden in som USA:s 46:e president. I sitt tal betonade han enighet, hopp och demokrati. Hör hela ceremonin, med intervjuer och analyser

  Vid en installationsceremoni i Washington DC svors Joe Biden in som USA:s president. Joe Biden är därmed USA:s äldsta president någonsin. Säkerheten vid installationen var enorm.
  Det är förmodligen fler soldater än åskådare, säger Ekots korrespondent Cecilia Khavar.
  Kamala Harris svors också in som USA:s vicepresident. Hon är den första kvinnliga vicepresidenten och också den första svarta person som har ämbetet.
  Lady Gaga sjöng nationalsången vid ceremonin.
  Donald Trump deltog inte, och är den förste presidenten sedan Andrew Johnson 1869 som inte var med vid ceremonin.
  Studio Ett direktsände hela installationen, med kommentarer och intervjuer från USA.

  • 1 hr 26 min
  Billig el ska ge fossilfria drivmedel

  Billig el ska ge fossilfria drivmedel

  I Berlevågs kommun, i Nordnorge, finns Norges effektivaste vindkraftspark, instängd, utan tillräckligt mycket nät att leverera iväg elen på.

  Det har tvingat fram nya sätt att tänka och nu pågår arbetet för att använda el för att producera vätgas och ammoniak. Projektet beskrivs som ett viktigt steg i en grön omställning från fossila bränslen, och ger nytt hopp för en avfolkningsbygd.
  Carina Holmberg carina.holmberg@sverigesradio.se

  • 9 min
  P1-morgons årskrönika 2020

  P1-morgons årskrönika 2020

  2020 domineras av Covid-krisen. Frågan om Storbritannien ska krascha sig ur EU utan avtal rullar också på hela året och amerikanska presidentvalet blir en smutsig och segdragen historia.

   Hör årskrönikan 2020 som presenteras av Håkan Widman.

  • 13 min
  Skilsmässor, hundraåringar och bebisar

  Skilsmässor, hundraåringar och bebisar

  I arabvärlden är skilsmässorna fler än i södra Europa. Japan är känt för att inte föda barn, utan i stället skaffa sig hund. Och Nigeria rusar mot att bli ett av världens folkrikaste länder.

  Demografin väcker olika problem och skapar debatt runt om i världen.
  Egypten toppade skilsmässostatistiken häromåret. Hör Cecilia Uddén förklara vad som händer med kvinnornas frihetskrav.
  I Japan åldras befolkningen. Och på en ö blir många över 100 år.
  I Nigeria föds så många barn att familjeplanering är ett återkommande ord i tevekanalerna. Det väcker oro och debatt.
  Alice Petrén alice.petren@sverigesradio.se

  • 9 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio