14 episodes

Alle børn har ret til at have det godt. Det står i FN’s Børnekonvention. UNICEF har spurgt danske skoleelever om, hvornår de føler sig allermest udsat og udenfor i skolen. Det har givet os 12 spændende podcastepisoder, hvor det er de unge, der sætter dagsordenen. Sammen med Sofie Østergaard inviterer to elever ind til KLASSENS TIME. Her får de hver uge en snak med en ekspert om et af de 12 temaer, hvor eleverne mærker udsatheden i skolen.

KLASSENS TIME UNICEF Danmark

    • Education

Alle børn har ret til at have det godt. Det står i FN’s Børnekonvention. UNICEF har spurgt danske skoleelever om, hvornår de føler sig allermest udsat og udenfor i skolen. Det har givet os 12 spændende podcastepisoder, hvor det er de unge, der sætter dagsordenen. Sammen med Sofie Østergaard inviterer to elever ind til KLASSENS TIME. Her får de hver uge en snak med en ekspert om et af de 12 temaer, hvor eleverne mærker udsatheden i skolen.

    Hvor er de voksne egentlig henne?

    Hvor er de voksne egentlig henne?

    Forældre behøver ikke være på de sociale medier for at forstå dem. Det helt store problem handler om tid og nærvær,” Ulla Dyrløv.

     

    Det er vigtigt at blive ved med at vise interesse for børnenes liv og dagligdag, hvis man også håber at blive deres guide og fortrolige støtte i det digitale liv. For selv om udfordringen måske skyldes teknologi, så skal løsningen sjældent findes i teknologien: ”Vi skal ikke kyle en tablet efter et barn, som endnu ikke kan finde ud af at gå over vejen,” siger Eva Fog, der er digital pædagog og stifter af Digipippi. Hun har oplevet, at helt fremmede børn søger hjælp hos hende, når de for eksempel er udsat for seksuelle krænkelser på nettet, fordi børnene ikke har tiltro til, at de møder forståelse hos deres forældre.

    Både Eva Fog og børnepsykolog Ulla Dyrløv er med i denne live-udsendelse fra Københavns Professionshøjskole, hvor vi også hører børnenes perspektiv via Catharina og Thea fra UNICEF’s Nationale Rettighedsråd. For måske er børnene slet ikke interesserede i de voksnes interesse og hjælp?

    • 34 min
    Positive digitale fællesskaber

    Positive digitale fællesskaber

    Forældregenerationen går på internettet. Det gør unge ikke. De er på nettet,” Stine Liv Johansen.

    De to livsanskuelser skaber nogle fundamentale forskellige i vores opfattelse af digitale fællesskaber. Det debatterer vi i denne episode, der er optaget live på Københavns Professionshøjskole. Ifølge influencer Rasmus ”Lakserytteren” Kolbe forstår mange voksne ikke de ting, som børn bruger deres tid på nettet på, og derfor anerkender de voksne ikke den værdi, som børn finder i online fællesskaber. Lektor og formand for Medierådet Stine Liv Johansen mener faktisk, at familier bør indføre skærmtid ved middagsbordet, så man skaber fælles dialog om det digitale liv. Med i panelet sidder også Liva og Matilde fra UNICEF’s Nationale Rettighedsråd.

    • 32 min
    Det fysiske undervisningsmiljø

    Det fysiske undervisningsmiljø

    ”Det handler ikke kun om borde og stole. Det handler faktisk mere om den måde, man rammesætter undervisningssituationen på,” Mette Folmer. 
     

    I dagens episode inviterer Sonja og Matilde fra hhv. Husum Skole og Maglegårdsskolen eksperten Mette Folmer indenfor til en snak om det fysiske undervisningsmiljø. Det bliver til en interessant snak om, hvordan hårde stole, alt for varme lokaler eller manglende dagslys går ud over elevernes trivsel, koncentration, nærvær og sundhed. En hverdag som de fleste elever i Danmark kender til, og som er dyrt for skolerne at rette op på. Derfor gives der også gode råd til, hvordan man på smarte måder kan højne det fysiske undervisningsmiljø.

    • 22 min
    Læreren som samtalepartner

    Læreren som samtalepartner

    ”Samtalen mellem lærer og elev er som et isbjerg. Toppen af isbjerget er ordene, som er det, der bliver sagt. Men nedenunder er alt det usagte. Det er alt det, som er det specielt vigtige for vores relation og følelsen af tryghed – og det er her, at læreren spiller en kæmpe rolle,” Per Schultz Jørgensen.

    I dagens episode inviterer Liva og Catharina fra hhv. Paradisbakkeskolen og Vigerstedskole professor Per Schultz Jørgensen indenfor til en snak om, hvorfor tillidsforholdet til lærerne er så vigtigt for eleverne. Sammen taler de om, hvor dejligt det er, hvis læreren er mere end bare fagligt interesseret i eleverne, og at det kan være nemmere at tale med en lærer end ens forældre nogle gange. De diskuterer gode eksempler på kontaktlærere og giver gode råd. For som Per Schultz Jørgensen påpeger til allersidst, så handler trivsel hos eleverne om fire ting: gode kammerater, en tryg relation til læreren, at man føler, man slår til ift. mor og fars forventninger, og at man føler sig glad. 

    • 24 min
    Yngre og ældre elever

    Yngre og ældre elever

    ”Da jeg var mindre, var jeg bange for at gå til billedkunst, som ligger på den nederste gang, hvor 9. klasserne har madkunstskab. Og når man er lille og skal derned, er det ikke så fedt, fordi 9. klasserne sidder ude på gangen,” siger Liva, 7. klasse. 
     
    I dagens episode inviterer eleverne Liva og Catharina fra hhv. Paradisbakkeskolen og Vigerstedskole eksperten Jannie Moon Lindskov indenfor til en snak om yngre og ældre elever. Et emne som fylder meget for børn ude på skolerne. Sammen taler de om, hvorfor det kan være skræmmende og utrygt at være de mindste på skolen, og om hvordan man kan arbejde med at skabe relationer på tværs af klassetrin. For som Jannie Moon Lindskov påpeger som et af sine gode råd, så skal det være et helskole-initiativ og ikke bare enkelte klasser, for at det kommer eleverne til gode.  

    • 23 min
    Stress

    Stress

    "Hvis vi ikke får en ordentlig karakter, kan vi måske ikke komme ind på gymnasiet, og hvis vi ikke gør det, kan vi måske ikke blive en god mor, fordi vi ikke tjener nok penge – og så ender man måske som hjemløs…” Vilma, 6. klasse. 
     
    I dagens episode inviterer eleverne Thea og Vilma fra hhv. Husum Skole og Langelinieskolen psykolog Ulla Dyrløv indenfor til en snak om stress. Sammen sætter de fokus på, at de mange krav, test og læringsmål i skolen, gør eleverne stressede. Der bliver tænkt meget på fremtiden, hvilket gør det svært for de unge at være i nuet, da de føler sig evigt evalueret. Både eleverne og Ulla har en række gode råd til de voksne, hvor bl.a. Ulla påpeger, at det er vigtigt at berolige børnene og huske humoren i hverdagen. Det skal være sjovt at gå i skole.

    • 26 min

Top Podcasts In Education

LA MASKEN FALLE
Mai Camilla Munkejord
Hanna & de heldige
Vrang produksjon
Level Up med Anniken Binz
Anniken Binz
Foreldrerådet
KLYNGE & Acast
Hva hvis det er mulig, da?
Anja Hammerseng-Edin
ALIS-podden
ALIS-utvalget

You Might Also Like