7 episodes

Hvad sker der i krydsfeltet imellem krop og psyke? Hvad sker der f.eks. hvis man grubler længe nok over kropslige symptomer? Det diskuterer Pia Callesen og læge Christian Vøhtz. 

Når kroppen bliver til psykologi Pia Callesen og Christian Vøhtz

    • Health & Fitness

Hvad sker der i krydsfeltet imellem krop og psyke? Hvad sker der f.eks. hvis man grubler længe nok over kropslige symptomer? Det diskuterer Pia Callesen og læge Christian Vøhtz. 

    #7 Funktionelle lidelser

    #7 Funktionelle lidelser

    Vi har stadig Frede Olesen i studiet. Nu skal det handle om noget hvor krop og sind spiller sammen på en meget komplex måde nemlig funktionelle lidelser. Det anslås at 2% af befolkningen lider af funktionelle lidelser. 

    Symptomerne er plagsomme. Både krop og sind larmer. Men hvad er det? Hvordan skal vi forstå det? Og hvad kan man gøre ved det inden for metakognitiv terapi?

    Vi skal desuden høre om placebo og nocebo. 

    • 29 min
    #6 Hvad er et symptom?

    #6 Hvad er et symptom?

    I det her afsnit har vi besøg af Frede Olesen. Frede er tidl praktiserende læge og tidl leder af forskningsenheden for almen praksis i Århus hvor han var adjungeret professor. 
    Han vil forklare os hvad et symptom er, hvordan psyken spiller ind på hvordan vi opfatter kroppen og hvorfor det er så ulykkeligt at vi skelner så skarpt imellem krop og psyke i sundhedsvæsenet. 
    Vi går nemlig igennem livet som hele mennesker hvor sind og krop spiller sammen. 
    Frede Olesen og Pia Callesen har tidligere arbejdet sammen. De er begge personer med markante holdninger – så lad og høre hvor de er enige og uenige.

    • 35 min
    #5 Søvnløshed

    #5 Søvnløshed

    Op imod hver femte dansker oplever søvnløshed. Og mange kommer til den praktiserende læge. Ofte er det tanker der holder mennesker vågne og manglende søvn kan give tankemylder. Altså endnu et eksempel på en negativ spiral som involverer både krop og psyke. 
    Hvordan ser det ud i et metakognitivt perspektiv? Det ser vi på i det her afsnit.  

    • 22 min
    #4 Kropsaccept og BED

    #4 Kropsaccept og BED

    Hvad sker der når man tænker grimt om sin egen krop? Det kan man bruge rigtig meget tid på at gruble over specielt i en tid hvor vi bliver tungere og tungere men skønhedsidealet stadig er tyndhed. 
     Der er en lige linje fra at bruge tid på at tænke grimt om sin egen krop til mental mistrivsel og andre plagsomme psykiske og kropslige symptomer. Men hvordan ser alt det her ud når man ser det i en metakognitiv optik? 
     Vi kommer omkring Binge Eating Disorder (BED), og psykolog Pia Callesen kommer med et eksempel på hvordan man kan arbejde metakognitivt med BED. 
    Hør desuden om kropslede, cravingtriggertanker og langtidsærgelse.

    • 32 min
    #3 Stress

    #3 Stress

    Stress fylder meget i samfundet og hos den praktiserende læge. Når man er plaget af stress er man meget funktionspåvirket og både krop og sind larmer. 
    Nu ser vi på fænomenet stress i en metakognitiv optik. Hvordan forstår og tilgår man stress her? Hvor er det nu en god idé at gå og selvmonitore med diverse gadgets og apps?

    Velkommen til tredje afsnit af ”Når kroppen bliver til psykologi”, hvor vi undersøger krydsfeltet imellem krop og psyke. 

    Medvirkende er Praktiserende læge Christian Vøhtz og Metakognitiv psykolog Pia Callesen. 

    • 38 min
    #2 Sygdomsangst

    #2 Sygdomsangst

    Pia føler sig svimmel og googler sine symptomer. Det skaber uro og bekymringer. Velkommen til andet afsnit af ”når kroppen bliver til psykologi”, hvor vi undersøger krydsfeltet i mellem krop og psyke. 

    Pia Callesen kommer med 3 cases fra sin klinik hvor sygdomsangst fylder. Vi skal høre om fusionsoverbevisninger, vi skal høre hvad der sker når man ikke tør tænke negative tanker og vi skal høre om nytteværdioverbevisninger. 

    • 23 min

Top Podcasts In Health & Fitness

PLAN-B & Acast
PLAN-B & Acast
Lege Annette Dragland & Acast
Core Balance & Bauer Media
Scicomm Media
Bauer Media

You Might Also Like

Mindcamp
Lea Hellmann
Birgitte Sølvstein
EmpowerMind Podcast
DR
Morten Elsøe & Anne Gaardmand