906 episodes

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

Opium NPO Klassiek

    • Music

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

    Het gesprek - Jeroen Thijssen (5 juni 2024)

    Het gesprek - Jeroen Thijssen (5 juni 2024)

    Annemieke Bosman praat met schrijver en journalist Jeroen Thijssen. Hij schreef een biografie over de Nederlandse tekenaar Peter Pontiac.

    Peter Pontiac is een van de meest bewonderde Nederlandse stripmakers en illustratoren. Ook in het buitenland wordt zijn werk enorm gewaardeerd om de dynamiek van de tekeningen en de kracht van zijn verhaallijnen. Hij was een van de eerste striptekenaars in Nederland die seks, rock en drugs in zijn tekeningen verwerkte. Pontiac publiceerde in stripbladen als Aloha en Hitweek, maar ook in Vrij Nederland, Muziekkrant Oor, Rolling Stone en de nrc.
    Peter Pontiac kickte af, werd vader, burgerman en gevierd illustrator. Hij publiceerde Kraut, de eerste Europese stripbiografie, over zijn dominante vader die zelfmoord pleegde. Het boek werd bekroond met de Professor Pi- en de Marten Toonderprijs. In 2011 werd hij geveld door hepatitis C, destijds niet met medicijnen te behandelen. Zijn laatste levensfase verwerkte hij in een boek over de dood, dat in 2015 postuum verscheen als Styx, of: De zesplankenkoorts

    • 13 min
    Het gesprek - Jorien van Nes (4 juni 2024)

    Het gesprek - Jorien van Nes (4 juni 2024)

    Annemieke Bosman in gesprek met Jorien van Nes, regisseur.
    Het is een van de meest bizarre kunstroven ooit: vier Roemeense mannen stelen in 2012 zeven wereldberoemde meesterwerken uit de Rotterdamse Kunsthal. De schilderijen zijn miljoenen waard, maar blijken waardeloos in handen van de onervaren kunstdieven. De film Kunstroof van regisseur Jorien van Nes reconstrueert op basis van politieverhoren de gebeurtenissen in al zijn spannende details. Wat is eigenlijk de waarde van kunst?

    Jorien van Nes is regisseur van films en documentaires. Van Nes maakte dramaproducties als Leuk voor later en Den Helder en de documentaires With Love from Russia en Goede Moeders.

    • 14 min
    Het gesprek - Tim Hofman (3 juni 2024)

    Het gesprek - Tim Hofman (3 juni 2024)

    Tim Hofman heeft zich in zijn tien jaar als onderzoeksjournalist en programmamaker van onder andere BOOS, Pak De Macht en Over Mijn Lijk steeds beziggehouden met de vraag: Als we ervoor zorgen dat angst een minder grote rol speelt in ons bestaan, welke ruimte levert dat dan op? In zijn nieuwe boek Goede moed onderzoekt en bespreekt Tim Hofman angsten die onze samenleving stevig in de weg zitten. Hij zoomt in op onze persoonlijke angsten en overwegingen; waarom zijn we zo verslaafd aan persoonlijke groei, en is stilstand echt zo eng? Is deugen misschien niet zo spannend als men doet lijken? En hoe ga je om met faalangst (bijvoorbeeld als John de Mol op je zit te wachten)? Annemieke Bosman gaat met Tim Hofman in gesprek.

    • 14 min
    Het gesprek - Imara Limon (31 mei 2024)

    Het gesprek - Imara Limon (31 mei 2024)

    Brecht van Hulten praat met conservator Imara Limon over de tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? die nu te zien is in het Amsterdam Museum.

    Vierhonderd jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat nu New York is. Hun opdracht vanuit de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten, met de hoofdstad Nieuw Amsterdam, op de zuidpunt van het huidige Manhattan. Het Amsterdam Museum maakt samen met het Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van de Lenape – oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten – een tentoonstelling over deze gedeelde geschiedenis. De tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? Het Inheemse verhaal achter New York is van 16 mei tot en met 10 november 2024 te zien in het Amsterdam Museum aan de Amstel. In deze tentoonstelling wordt vanuit Inheems perspectief gekeken naar de decennialange periode van Nederlandse kolonisatie van het gebied, de gevolgen hiervan voor de Inheemse bewoners en hun strijd

    • 13 min
    Het gesprek - Britta Hosman (30 mei 2024)

    Het gesprek - Britta Hosman (30 mei 2024)

    Annemieke Bosman in gesprek met documentairemaakster Britta Hosman.
    Britta Hosman nieuwste documentaireserie gaat over de Zusters van de Goede Herder.
    Hosman beet zich drie jaar lang vast in de geschiedenis van de Goede Herder en sprak met de laatste getuigen. De meisjes van toen, de paar nog levende zusters en de huidige leiding van de nog altijd bestaande Zusters van de Goede Herder-congregatie. Gaandeweg ontdekt Britta de harde waarheid achter de ogenschijnlijk goede bedoelingen van deze kloosterorde. Haar zoektocht neemt een bizarre wending als ze tijdens het filmen in Almelo op onbekende graven stuit op een voormalig terrein van de Goede Herder. In hoeverre is er een overeenkomst met de graven die eerder gevonden zijn bij kloosters in Canada en Ierland?
    De documentaireserie Meisjes van de Goede Herder is vanaf maandag 3 juni te zien bij de VPRO op NPO2

    • 14 min
    Het gesprek - Karin Junger (29 mei 2024)

    Het gesprek - Karin Junger (29 mei 2024)

    Annemieke Bosman in gesprek met Karin Junger, filmmaker.

    Junger maakt voor de NTR de documentaire Free Space.

    Onder druk van activistische groepen wordt kunst steeds vaker gecanceld om ideologische redenen, vanwege ‘culturele toe-eigening’ of vanwege het verlangen naar een safe space. De kleur en gender van de kunstenaar lijken daarbij allesbepalend te zijn. Hoe verhoud je je hiertoe als kunstenaar? Is dit een verontrustende ontwikkeling of juist een teken van emancipatie? En wat betekent het voor de vrijheid van expressie?

    Filmmaakster Karin Junger ondervond de gevolgen van deze ontwikkeling al in 2017: ‘antiracistische activisten’ meenden dat ze niet het recht had om een documentaire te maken over haar donkere kinderen en hun vrienden. Ze deed dit toch (Ik alleen in de klas) maar bleef zich wel de vraag stellen: wie mag wat maken, wie bepaalt dat en op grond waarvan? Samen met een aantal kunstenaars onderzoekt Junger deze vragen in haar nieuwe documentaire Free Space.

    • 15 min

Top Podcasts In Music

Christine Dancke
Vrang Produksjon
Feedback med Egon Holstad
iTromsø
100 Best Albums Radio
Apple Music
Artistpodden
GramArt
Gammal Maiden
Bauer Media
Apple Music Today
Various

You Might Also Like

Nooit meer slapen
NPO Radio 1 / VPRO
Kunststof
NPO Radio 1 / NTR
Het Uur
NRC
MISCHA!
NPO Radio 1 / AVROTROS
Met Groenteman in de kast
de Volkskrant
Wat blijft
NPO Radio 1 / HUMAN