300 episodes

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen

  Robert Mugabe – hjälten som blev diktator

  Robert Mugabe – hjälten som blev diktator

  Robert Mugabe väljs till ledare i Zimbabwes första demokratiska val och hyllas som en hjälte. Men presidenten som kämpar mot rasism förändras snart till en maktfullkomlig diktator.

  När Maria Stevens flyttar till Zimbabwe på 80-talet är framtidstron stark. Den nye ledaren talar om jämlikhet och allas lika värde. Svarta och vita ska leva sida vid sida.
  Robert Mugabe kommer till makten efter en lång kamp mot en rasistisk vit minoritet. Världen hyllar honom. Och han har särskilt nära band till Sverige flera svenskar har blivit goda vänner med den intelligente befrielsehjälten.
  Men efter 20 år som ledare är Robert Mugabe inte längre landets hjälte. Tusentals människor har dödats av hans specialstyrkor. Ekonomin är i spillror. Och det blir allt mer uppenbart att Mugabe inte kommer släppa ifrån sig makten frivilligt.
  Stämningen i landet blir alltmer obehaglig. Och en dag kan Maria Stevens inte längre få tag på sin man, David.

  Medverkande:
  Maria Stevens, svensk farmägare och medlem i oppositionspartiet MDC.
  Margaret Dongo, gerillasoldat och oppositionspolitiker.
  Paul Rimmerfors, fd vän till Mugabe.
  Per Wästberg, författare och fd vän till Mugabe.

  Av: Markus Alfredsson.
  Producent: Ida Lundqvist.
  Ansvarig utgivare: Hanna Toll.
  År: 2020.

  • 1 hr 10 min
  NY PODD – P3 ID

  NY PODD – P3 ID

  Vi vill tipsa om en ny podd: P3 ID. Det är gänget bakom P3 Musikdokumentär som porträtterar kända, mytomspunna personer. Avsnitten om Elon Musk och Meghan Markle ligger redan ute!


  Det handlar om biografier i radioformat helt enkelt. Elon Musk har revolutionerat rymdindustrin med SpaceX och ligger bakom Tesla. Hör röster som Christer Fuglesang berätta om visionären som vill kolonisera Mars och operera in chip i människors hjärnor. Det andra avsnittet handlar om skådespelerskan Meghan Markle som gifte sig med engelske prins Harry, för att bara 18 månader senare vilja lämna Storbritannien och Buckingham Palace. Hör röster som Ebba von Sydow berätta om en monarki i kris, och en nation där det pågår ett kulturkrig mellan det gamla och det nya, i efterspelet av Brexit. P3 ID släpper ett nytt avsnitt varannan måndag hela våren. Glöm inte att prenumerera där du hittar dina poddar!

  • 1 min
  Morddomen mot Esa Teittinen

  Morddomen mot Esa Teittinen

  Esa Teittinen döms för att ha mördat sin vän i ett badkar. Han avtjänar åtta år i fängelset. Men är han verkligen skyldig?


  Det är eftermiddag, dagen efter Lucia år 2009, då Esa Teittinen ringer in till SOS. Han säger att hans vän ligger avtuppad i ett badkar, att han kanske är död. Först misstänks inget brott, men sedan börjar den oklara dödsorsaken att väcka frågor. Har mannen dränkts? Och vad står det egentligen i mannens testamente, som dessutom är nyskrivet?
  Rättegång inleds, och snart döms Esa Teittinen själv för mord på mannen i badkaret.  Över åtta år går i fängelset, där Esa gång på gång bedyrar sin oskuld. Till slut lyckas han få resning i Högsta domstolen. Efter tre tusen dagar bakom lås och bom, släpps Esa fri. Domstolen menar att de dömt fel. Esa har varit oskyldigt dömd. Vad som egentligen hände i badkaret, vet man dock inte.
  Lyssna på P3 Dokumentär om en av de mest omtalade morddomarna i Sverige.
  En dokumentär av: Elin von Wright.
  Producenter: Jon Jordås och Magnus Arvidson.
  År: 2020.

  • 1 hr 10 min
  Gizmondos miljardkrasch

  Gizmondos miljardkrasch

  DOKUMENTÄR FRÅN 2011. För femton år sedan släpptes Gizmondo, spelkonsolen som skulle ta över världen. Företaget värderades till över 15 miljarder kronor och svenskarna gjorde succé. Tills kraschen.


  Plötsligt avslöjas att Gizmondo har kopplingar till den så kallade Uppsalamaffian. Katastrofen är ett faktum. Hör historien om Gizmondo, miljardkraschen som ledde till en vansinnesfärd längs Malibus kust, en kvaddad Ferrari i sjumiljoners-klassen, många frågetecken och i slutändan färre än hundra sålda enheter.
  En dokumentär av: David Mehr
  Exekutiv producent: Amanda Rydman
  År: 2011

  • 1 hr 20 min
  Guantánamo och kriget mot terrorismen

  Guantánamo och kriget mot terrorismen

  Efter 9/11 vill USA förhindra nya terrordåd. De låser in människor på Guantánamo utan rättegång och inför kontroversiella förhörsmetoder. Något som får andra stater att anklaga USA för krigsbrott.

  Den elfte september 2001 ser människor världen över på tevebilder hur nästan 3000 människor dör i den dödligaste terrorattacken i modern tid. I USA ges presidenten rätt att använda allt nödvändigt våld mot de som planerat, utfört eller hjälpt till i attackerna.
   Det kommer inte ta slut förrän varje global terroristgrupp har hittats, stoppats och besegrats säger USA:s dåvarande president George W Bush när han förklarar krig mot terrorismen, 2001.
  Några månader senare anländer de första fångarna till USA:s militärbas på Kuba, Guantánamo. I jakten på de skyldiga al-Qaida-medlemmarna och de som misstänks sympatisera med al-Qaida sanktioneras allt hårdare metoder. Och andra stater och människorättsorganisationer kommer att anklaga USA för krigsbrott.
  Det finns en nivå av rädsla där du känna smaken av den, säger Mohamedou Ould Salahi som betraktades som en av USA:s viktigaste fångar på Guantánamo där han satt i femton år.

  Medverkande:
  Mohamedou Ould Salahi, före detta Guantánamofånge.
  Moazzam Begg, före detta Guantánamofånge.
  Nancy Hollander, advokat.
  Spike Bowman, f.d. senior rådgivare i frågor rörande nationell säkerhet på FBI.
  Gösta Hultén, ordförande i Guantánamogruppen.

  Av: Maria Hansson Botin.
  Producent: Ida Lundqvist.
  Ansvarig utgivare: Hanna Toll.
  År: 2020.

  • 1 hr 13 min
  Tjörnbrokatastrofen – 40 år sedan

  Tjörnbrokatastrofen – 40 år sedan

  DOKUMENTÄR FRÅN 2009. Bil efter bil kör ut i mörkret, över kanten, och faller i en båge ner mot det iskalla vattnet. I år är det 40 år sedan katastrofen då Tjörnbron rasade efter att ett fartyg kört in i den.

  Det är en svart januarinatt 1980 och vattnet är spegelblankt. Lastfartyget Star Clipper ångar fram över Askeröfjorden, på väg till Uddevalla. På avstånd syns lanternorna på bron mellan fastlandet och Tjörn, som speglar sig i vattnet.
  Först girar båten åt vänster, sen väntar en lätt högersväng för att komma på rätt kurs under bron. Men plötsligt slutar båten att svänga. Något händer med roderfunktionen när det är några hundra meter kvar till den smala passagen.
  Ett våldsamt dån fortplantar sig in över land när lyftkranarna ombord på Star Clipper rammar den bågkonstruktion som håller bron uppe. Sekunder senare har hela bron rasat.
  Elektriciteten slås ut, men via en bärbar radio lyckas lotsen anropa kustradiostationen i Göteborg. Via en knastrig linje som tack vare det klara vädret ändå fungerar, försöker lotsen kalla på hjälp: Bron är borta, stoppa trafiken! Men olyckans omfattning når inte fram. Det dröjer innan polisen får klart för sig vad som hänt.
  Producerat av: Ida Lundqvist. Sändes första gången: 29 mars 2009.

  • 1 hr 12 min

Customer Reviews

Imponert2 ,

Anbefales!

Kvalitet fra a til å!

Majorstua ,

Favoritt

Dette er min favoritt dokumentar/true crime podcast!

joda, jada ,

Takk, Sverige.

Dere har mange fans i Norge også. Jeg har hørt så og si alle. Von Sydowske morden er favoritten, men mange andre sitter også støpt i hukommelsen.

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio