7 episodes

Swedenborgskyrkan är en plats där du kan utveckla din syn på livet i ljuset av Swedenborgs tankar. Vår podd "Undervisning och predikningar från Swedenborgskyrkan" är ett bra verktyg för detta.

Undervisning och predikningar från Swedenborgskyrkan Swedenborgskyrkan

  • Religion & Spirituality
  • 5.0 • 1 Rating

Swedenborgskyrkan är en plats där du kan utveckla din syn på livet i ljuset av Swedenborgs tankar. Vår podd "Undervisning och predikningar från Swedenborgskyrkan" är ett bra verktyg för detta.

  Strömmar av liv

  Strömmar av liv

  Lycka eller elände styr vi inte över, men inre frid och en harmonisk gemenskap med våra medmänniskor påverkas i stor grad av hur väl vi tar hand om vårt inre, andliga liv. I dagens predikan använder vi ett bildspråk från en profetisk text i Hesekiel, helgedomen, vattenströmmar och träd. Hesekiel får denna vision under den babyloniska fångenskapen. Fångenskapen handlar, symboliskt, om att sitta fast i föreställningar som inte ger någon näring åt det potentiellt vackra träd som varje människa kan utvecklas till.
  ”Varje månad skall träden bära ny frukt, ty deras vatten kommer från helgedomen.” Hes 47:12
  Predikan av pastor Göran Appelgren

  • 24 min
  Att få bo i Herrens hus

  Att få bo i Herrens hus

  Allhelgonahelgen med alla ljusen på gravarna får oss att tänka lite större. 
  Genom snabbare sätt att kommunicera vet vi mer och mer om vad som händer i hela världen. Det är bra. Det gör att vi har chansen att styra skutan rätt. Men ändå ser vi bara en bråkdel av allt som finns, om vi tar med den verklighet som bara vårt inre öga kan föreställa sig. Den världen har en ofattbar utbredning. En sådan helg som denna tänker vi på de människor som har gått före oss till evighetens värld. Då kan vi tänka på att var och en av oss alla inte är mer än en myra i myrstacken, och ändå fungerar stacken bara när var och en gör sin del. Därför är varje människoliv viktigt i det stora hela. Jag tror vi berörs av det när vi ser alla ljusen på kyrkogårdarna och i minneslundarna.
  Predikan av pastor Göran Appelgren

  • 20 min
  Den andliga budgeten

  Den andliga budgeten

  I den kristna jargongen kallar man det ”ånger och bättring.” I den swedenborgska jargongen talar vi om att ”vända sig bort från det onda därför att det är synd.” Låter lite gammalmodigt…

  Personligen tycker jag ord som synd och ondska är kontraproduktiva, eftersom de ger helt andra associationer idag än i tidigare tider, när texterna skrevs. Själv får jag associationer till fördömanden, och till ett trist och grått liv där man hela tiden går och väntar på det ”gudomliga straffet.” 
   
  Men det som ord som synd och ondska faktiskt syftar på, är de saker i våra liv som står i vägen för gudomlig kärlek och vishet. Och det är högst relevant. 
  Predikan av pastor Thomas Floyd.

  • 21 min
  Vad har du för kläder på dig?!

  Vad har du för kläder på dig?!

  Varför finns det så många klädaffärer och varför har vi så olika smak? Våra vanliga kläder säger något om vem vi är. Våra tankar som vi delar med oss av till andra säger också något om vem vi är. Två världar, en inre och en yttre. Två sorts kläder. Men hur hittar vi de inre, andliga kläderna. 
  Swedenborgs texter ger intressanta svar. 

  • 25 min
  Kristi himmelsfärd och 2:a ankomsten

  Kristi himmelsfärd och 2:a ankomsten

  Ett gudomligt nedstigande i Jesus Kristus. Sedan ett gudomligt uppstigande som vi kallar Kristi Himmelsfärd. Och så ett nedstigande igen - den här gången i Ordets bokstavsmeninge som Swedenborg kallar det. Ordets yttre dräkt är en allegori, symbol. Innanför finns det andliga livet som ger själen liv. Där kommer Han åter för den sökande, törstande anden.

  • 18 min
  Välkommen alla Abram!

  Välkommen alla Abram!

  Bibelns Abraham motsvaras i den andliga meningen av följande: Ett oändligt, obegripligt stort antal stjärnor i universum är en bild av hur stor Guds kärlek är. Vi tar emot den Kärleken och delar den med dem som söker mening i sitt liv. Stjärnorna blir då solar som värmer vår värld mer och mer. "Räkna stjärnorna om du kan …! Så skall din säd bli.

  • 25 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Religion & Spirituality

Lyder Produksjoner
NRK
Tro & Medier
Camillo Løken og Lilli Bendriss
Rebecca Campbell
One for Israel