17 episodes

Ervaringskunstenaar en businesscoach on fire! Thet is tijd voor kunst en laten we vooral niet te comfortabel worden. Luister hier alle afleveringen waarin ik mijn eigen ervaringen deel, de meest inspirerende makers de kleren van het lijf vraag over de weg van hun succes en mijn klanten die delen welke gouden tips hun business door het dak laat gaan.

Tijd om met alle creatieve makers meer kunst te maken!

Roos Tulen Ervaringskunstenaar & Businesscoach

  • Society & Culture

Ervaringskunstenaar en businesscoach on fire! Thet is tijd voor kunst en laten we vooral niet te comfortabel worden. Luister hier alle afleveringen waarin ik mijn eigen ervaringen deel, de meest inspirerende makers de kleren van het lijf vraag over de weg van hun succes en mijn klanten die delen welke gouden tips hun business door het dak laat gaan.

Tijd om met alle creatieve makers meer kunst te maken!

  Pinterest perfect met Joosje Bosch

  Pinterest perfect met Joosje Bosch

  Joosje is een super inspirerende ondernemende maker. Ze verteld over haar gevecht met bewijsdrang en al het moois en alle struggles die dit met zich mee brengt. Haar style is Pinterest perfect maar ook zulke vormen van perfectie bieden juist weer ruimte voor het leren van nieuwe dingen in het onverwachte en imperfecte. We zijn nooit uitgeleerd.

  Om zich niet als maker alleen en verloren te voelen heeft ze samen met Anna June van Duijn na haar eindexamen op de voor haar nachtmerrie school Grafisch lyceum de stichting Roem opgericht. Een plek en groep voor jonge makers met als naam ROEM: RUIMTE OM ECHT TE MAKEN! Samen veroveren deze meiden de Leidse cultuur samen met de andere Roemies. Na deze aflevering is ook de Gallery TROEF nu geopend voor de nieuwsgierige bezoeker.

  De jaren vliegen voorbij en het 'jonge maker' zijn gaat er wel een beetje af. Wel blijft de behoefte (misschien wel groter dan voorheen) voor samen, de ander en je omringen met inspirerende gelijkgestemde mensen eigenlijk alleen maar groter. Dus ook ROEM en TROEF zullen met de makers in de komende jaren mee groeien.


  De quote waar Joosje in deze podcast mee komt zegt eigenlijk alles. Wees niet bang en laat je zien. Maak wat er gemaakt wil en kan worden.



  Dus snuffel lekker online rond op de insta van Joosje en laat je inspireren om daarna zelf de handen uit de mouwen te steken! Want samen veranderen we de wereld door het onzichtbare zichtbaar te maken!

  • 46 min
  Opzoek naar de waarheid met Jeanette Monshouwer

  Opzoek naar de waarheid met Jeanette Monshouwer

  Jeanette en ik lieten ons tijdens dit gesprek mee voeren op de filosofische golven van er over praten maar niet weten. We spraken vrij en hopelijk over onze gedachtes over wat de waarheid is en kan zijn. Soms raakten we zover buiten de kaders in het oordeelloos spreken dat we voor ons gevoel dreven in het niemandsland waar alles kan en is.

  Laat je mee voeren en je eigen gedachtes de vrije loop en realiseer je dat niks vast staat.

  • 45 min
  Ga het gewoon doen! Met Mo Cornelisse

  Ga het gewoon doen! Met Mo Cornelisse

  Mo Cornelisse is een super getalenteerde keramiste die haar expertise en repetoir buiten keramiek met spannende technieken en ideeën heeft uitgebreid.

  We zouden in deze podcast nog uren door kunnen kletsen over het belang van de juiste Gallerie vinden of juist eigenlijk commercieel werk maken wat opzichzelfstaande is.

  Als je werk maakt en er over na denkt hoe het verkocht kan worden kan dit een hoop schelen om het ook daadwerkelijk te verkopen.

  Mo is wat dat betreft echt een voorbeeld ondernemer die weet wat haar waarde als maker in de markt en de waarde van het werk is en daar ook voor staat. Hiermee inspireert ze jonge en nieuwe makers om de juiste stappen te nemen om ook bekend en goed betaald in de kunstwereld te worden.

  We spreken over het belang van delen van expertise. Hoe je groter kan groeien als kunstenaar en ondernemer door het inschakelen van vakmensen die je werk naar een volgend level kunnen tillen.

  Ook is het moment dat je andere makers ontmoet essentieel voor de groei als maker. Mede kunstenaars zorgen voor nieuwe inzichten, inspiratie, netwerkgelijkheden en nieuwe wegen om in te slaan als de maker die je bent en aan het worden bent.

  We kunnen heerlijk kletsen maar de hoofd boodschap van Mo is toch wel: "Kunst maken is ook gewoon KEI HARD WERKEN." Nachten lang doorgaan en vertrouwen op dat dit werk gemaakt moet worden.

  Het gaat over het voelen van de timing. Timing van jezelf, timing van je werk en de timing van de wereld of die er klaar voor is. Het fijnevoelige zorgt voor het instappen van flow en als de flow stroomt ga je. "Want wat heb je te verliezen? GEWOON GAAAAN!!!!"

  Het moment dat je dingen benoemt en uitspreekt veranderen de tijden al. Het staat vast doordat je het uitspreekt. Daarom zijn dromen en die delen met inspirerende mensen zo essentieel voor het bewandelen van je pad.

  "Don't hold back en vertrouw op jezelf. Ookal ben je je eigen vijand. Als jij in je bubbel zit en voelt dit is goed... Ga er dan ook gewoon voor."

  • 45 min
  Alles voor de kunst! Met Resi van der Ploeg

  Alles voor de kunst! Met Resi van der Ploeg

  Resi is naast maker van grote sociale projecten ook zeefdrukker en ze maakt schitterende geborduurde werken. Ook is ze hoofdorganisator van de Kunstroute in Leiden. Het grootse kunstenaarsevent waar meer dan 75 kunstlocaties (van galeries tot ateliers) hun deur open stellen en het werk van meer dan 200 Leidse makers tonen.



  Deze functie als organisator brengt Resi op de mooiste plekken en in gesprek met de meest inspirerende makers van de stad. Een waar cadeau wat zorgt voor grote verrijking. Soms kan dit ook ingewikkeld zijn met het dragen van twee petten. 



  Maar als Resi dan dagen, weken en soms wel maanden bezig is met het organiseren en dienen van andere kunstenaars kan ze voelen dat ze weer tijd in haar eigenatelier nodig heeft. “Anders gaat het niet goed” zijn haar woorden. Dan na een aantal dagen in het atelier wordt ze snel weer de oude.



  Resi maakt de werken die ze maakt wel om het daglicht te laten zien. Als stille maker zonder grote expo’s maar wel consistent op instagram en andere fijne plekken. ‘Het is meer dan alleen een dagboek voor mijzelf. Deze werken zijn er om juist de interactie met de ander op te zoeken. Als niemand het zou zien weet ik niet of ik het nog zou maken.’



  Het meest inspirerende is toch wel als Resi aankaart dat de kunst voorloopt op de maatschappij. Dingen die groots ontvouwen zijn vaak al eerder zichtbaar in de kunst. Echter kunnen wij op dat moment nog niet goed ontdekken welke dingen in de loop van de tijd algemeen goed zullen worden. Pas als we terugkijken wordt dat zichtbaar. Laat je inspireren door de reis van Resi en vertrouw op de inzichten die jij als makerkrijgt. 



  Als jij de sprenkelingen van de toekomst weet te vangen verandert de wereld vanzelf met je mee. Alles voor de kunst en ga er voor!

  • 46 min
  Maken is het leukste wat er is. Met Anna June van Duijn

  Maken is het leukste wat er is. Met Anna June van Duijn

  Anna June is illustrator voor oa De Groene Amsterdammer, VPRO gids, Hard hoofd en vele andere grote namen. Ook is ze mede oprichter van stichting ROEM (Ruimte Om Echt te Maken). Een stichting voor jonge makers die na de academie hun weg zoeken in het makersland.

  ROEM is onststaan na dat Anna June en Joosje Bosch van de academie afgestudeerden en weer terug verhuisde naar Leiden. De zoektocht naar waar je moet zijn in het culturele landschap gaat een stuk sneller als je de juiste mensen om je heen hebt. ROEM is een fijne plek waar je kan sparren en je ideeën kan spiegelen om zo verder te groeien als maker die je bent.

  Anna June vertelt prachtig over hoe je als illustrator beelden mag maken die het verhaal versterken. Beelden die de aandacht vragen voor het onderwerp en die aanzetten tot denken.

  In het proces als maker heb je eerst persoonlijke aanmoediging nodig. Mensen, familie, vrienden en anderen die dicht bij je staan die je aanmoedigen met je kan dit. Als je dan groeit in het proces als maker kun je op een gegeven moment jezelf die aanmoediging geven en ben je meer opzoek naar verdieping in de boodschap van je werk. Mensen die geraakt worden door je tekeningen, aan het denken worden gezet en daar over in gesprek met je willen gaan.

  Anna June probeert zelf vooral niet op de voorgrond te treden in haar werk. Iets wat in essentie lukt maar tegelijk ook volkomen onmogelijk is. Haar style en de onderwerpen waar zij bij betrokken is zijn een hele duidelijke style en lijn. Het is alsof je een verhaal door haar ogen mee beleefd. Dat wat er in haar hoofd speelt in al het geheim en wij toch via deze schitterende tekeningen te zien krijgen. De kleur blauw die ik tijdens deze aflevering voor haar claim zegt alles. De mooiste, heldere en toch zachte kleur blauw zegt het allemaal.

  Als je twijfelt of het mogelijk is om het als maker te maken in de kunstwereld luister dan deze super inspirerende en aanmoedigende podcast. Het is mogelijk. Het is zelfs zo dichtbij. Je hoeft alleen maar het aller leukste van de wereld te doen... MAKEN.

  • 42 min
  De verhalen met Mark van Egmond

  De verhalen met Mark van Egmond

  Mark en ik kennen elkaar van de middelbare school waar we samen spectaculaire avonden organiseerden. Mark als hyper/zanger/performer op het podium die het publiek op z’n kop zette in mijn decor en kunst installaties. Niet wetende dat we de helft van ons leven later deze podcast als de succesvolle makers die we vandaag de dag zijn zouden opnemen.

  Mark van Egmond is een ras echte maker. Maken kun je alleen maar doen door te maken. Hij is producent, regisseur bij storytell en een top muzikant met nummers met meer dan 1.8 miljoen plays op spotify. 

  Mark is een absoluut multitalent en leeft om de mooiste verhalen met de wereld te vangen en te delen. De verhalen die de donkere plekken, gevoelens en ervaringen verzachten en mooier maken.

  Mark houd van bijzondere, complexe, autonome, weirde muziek maar op het terras wil hij ook gewoon een simpele meezinger luisteren. Het gaat er dus om dat je de juiste plek voor de juiste muziek weet te vinden. Goede muziek en goede kunst weten altijd hun weg te vinden. Het is echter essentieel dat de maker vertrouwd op wie. Van daaruit kan er gebouwd en puur gecreëerd worden. 

  Je maakt niet voor jezelf. Dat is b******t. Je maakt om dat wat je voelt en ervaart met de wereld wilt delen. Echter moet je als maker hier ook gewoon van rond kunnen komen. Wat is de balans tussen jezelf pushen als autonome maker en gewoon maken wat het publiek graag wilt horen.

  Mark: “Ik maak mooie dingen voor lelijke mensen." En wat ik daarmee bedoel is dat ik probeer lelijke plekken en lelijke ervaringen mooi laten maken. Hoe mooier het is hoe dieper het iemand raakt en dat is waarvoor ik leef. Als ik dat kan doen in dit leven kan ik gelukkig sterven.”

  • 38 min

Top Podcasts In Society & Culture

Wondery
Zoe Marshall
Stuff
iHeartPodcasts
Holly Madison and Bridget Marquardt
C13Originals | Team Downey