52 episodios

L’actualitat de la Universitat de Barcelona explicada a través de les veus que la protagonitzen. Entrevistes, reportatges i taules rodones sobre educació, ciència, medi ambient i tecnologia, entre d’altres.

L’actualitat de la UB, en pòdcast Universitat de Barcelona

    • Ciencia

L’actualitat de la Universitat de Barcelona explicada a través de les veus que la protagonitzen. Entrevistes, reportatges i taules rodones sobre educació, ciència, medi ambient i tecnologia, entre d’altres.

    Els secrets de ‘La societat de la neu’ de J. A. Bayona

    Els secrets de ‘La societat de la neu’ de J. A. Bayona

    Parlem amb Endika Rey, autor del llibre ‘La sociedad de la nieve. Así se hizo la película de J. A. Bayona’ i professor del grau de Comunicació i Indústries Culturals de la Universitat de Barcelona. L’Endika ens explica quin és el secret de l’èxit d’aquesta pel·lícula, que passarà a la història del cinema per ser una de les més premiades a tots els nivells i més aclamades pel públic. Parlem de com està explicada la història, de l’elevat grau d’immersió que aconsegueix Bayona i del canvi de paradigma que suposa la distribució que se n’ha fet, tant a les plataformes com a les sales de cinema.

    • 35 min
    La Català: matemàtica i astrònoma pionera

    La Català: matemàtica i astrònoma pionera

    En aquest videopòdcast, les investigadores Francesca Figueras i Teresa Antoja, membres de la Facultat de Física i de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, destaquen la figura inspiradora d’Assumpció Català, la primera astrònoma professional a l’Estat. El diàleg ressalta el paper pioner de la professora Català, que va obrir camí per a les futures generacions de dones astrònomes, de qui són hereves.

    La professora Català va ser una investigadora transversal, amb una formació en matemàtiques especialitzada en astronomia i també en història de l’astronomia. Va aconseguir que Espanya entrés en la missió Hipparcos de l’Agència Espacial Europea (ESA), l’anterior a la missió Gaia, que té una forta participació de l’equip de la Universitat de Barcelona.

    #DiaDonaICiència #AssumpcióCatalà #11F #Científiques #Astronomia #IgualtatDeGènere #Pionera #UniversitatBarcelona #PòdcastCientífic #LlegatCientífic

    • 18 min
    Els Vespres d’Hivern més sensorials

    Els Vespres d’Hivern més sensorials

    L’inici del segon quadrimestre, a la Universitat de Barcelona, ve marcat pels Vespres d'Hivern. Apostem per la cultura i per la música emergent i programem quatre concerts gratuïts i genuïns a l’emblemàtic Paranimf. Per explicar-nos com serà aquesta edició i què en pot esperar el públic que vingui, hem convidat tres de les artistes del cartell: Magalí Datzira, Selma Bruna i Mar Pujol, i la cap d’Imatge Corporativa i Màrqueting de la UB, Lourdes Sesma.

    • 22 min
    La mort i la immortalitat

    La mort i la immortalitat

    La periodista Noemí Polls i la filòsofa Montserrat Crespín reflexionen sobre la mort i la immortalitat des d’un de vista cultural, filosòfic i periodístic, en el marc de la 10a edició del festival filosòfic Barcelona Pensa. Dialoguen sobre les contradiccions de la nostra societat, com ara que la mort natural no ven i parlar de la mort incomoda, però, en canvi, cada vegada es consumeix més contingut multimèdia que tracta sobre morts violentes, l’anomenat 'true crime'.

    • 1h 33 min
    Xavier Ros-Oton: les matemàtiques que mouen el món

    Xavier Ros-Oton: les matemàtiques que mouen el món

    Entrevistem Xavier Ros-Oton, matemàtic de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB i investigador ICREA. Ha estat guardonat, entre altres, amb el Premi Nacional de Recerca per a Joves María Andresa Casamayor. És expert en equacions en derivades parcials, que ell defineix com les equacions que mouen el món. Si en voleu saber més, escolteu l’entrevista.

    • 8 min
    Els secrets més ben guardats del Tiktok UB

    Els secrets més ben guardats del Tiktok UB

    Us descobrim les interioritats del canal de Tiktok de la UB de la mà de l’Andrea, el Lluc i l’Èric. Aquests tres estudiants de la UB passaran a la història per haver estat els primers tiktokers de la Universitat. Un repte majúscul que han superat amb èxit! Ara que estan a punt d’acabar la seva beca de col·laboració, ens expliquen tots els secrets, anècdotes i vivències que han viscut tant davant com darrere de la càmera del mòbil. Llarga vida al Tiktok de la UB!

    www.tiktok.com/@unibarcelona
    #tiktokersUB #tiktokUB #estiktokat

    • 18 min

Top podcasts en Ciencia

Radiolab
WNYC Studios
Palabra Plena, con Gabriel Rolón
Infobae
Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
Making Sense with Sam Harris
Sam Harris
Medicina Con Cabeza
Carlos Yebra
Jefillysh: Ciencia Simplificada
Carolina Jefillysh