24 episodes

En podcast om vetenskap, psykologi, filosofi och det akademiska livet.

Akademiska Smådåd Akademiska Smådåd

    • Science

En podcast om vetenskap, psykologi, filosofi och det akademiska livet.

    Generaliserbarhetskrisen i forskning: är psykologisk vetenskap på djupt vatten?

    Generaliserbarhetskrisen i forskning: är psykologisk vetenskap på djupt vatten?

    Något sent på bollen så diskuterar vi innehållet i en uppmärksammad skrift av Tal Yarkoni som postulerar att det finns en generaliserbarhetskris inom psykologisk forskning: når experimenten och statistiken hela vägen fram för att vi ska kunna säga något om de övergripande teorierna vi ställer upp för att förklara mänskligt beteende? Eller är det så att psykologin och andra forskarfält lider av ett olösligt induktionsproblem som gör att stora delar av vår moderna vetenskap faller samman? Vi biter i dessa svåra frågor och försöker också komma fram till möjliga lösningar och förhoppningsvis en del nyanser. Vita svanar kommer förstås upp på tapen igen och Pontus får tillfälle att använda sina nya favoritord “abduktion” och “flerstegsraket”.

    • 1 hr 6 min
    Experimentell filosofi - paradigmskifte eller platt fall?

    Experimentell filosofi - paradigmskifte eller platt fall?

    Nu sätter vi tänderna i fältet experimentell filosofi (eller "x-phi" som det också kallas). Går det att utveckla filosofin genom empiriska experiment? Det sägs ibland att filosofer förankrar sina argument i intuition: men vad är intuition och vad har folk för intuitioner? Det är delvis detta som x-phi försöker svara på genom att samla in faktiskt data och evidens från omvärlden. Vi diskuterar vad filosofer egentligen grundar sina argument i, och huruvida x-phi kan hjälpa filosofer att filosofera eller om fältet studerar en halmdocka. Vi hinner också prata om replikation och robusthet i experimentell filosofi, och Simon erkänner öppet att han klipper bort alla referenser Pontus gör till Star Trek i podden för att pusha sin Dr. Who agenda på omvärlden.

    • 1 hr 12 min
    Ego depletion: när forskning hamnar i replikationskrisens nät

    Ego depletion: när forskning hamnar i replikationskrisens nät

    Hur ska vi hantera forskning som fastnat i replikationskrisens nät? Vad gör vi med datan, metoden, resultaten och teorierna? I det här avsnittet tar vi ego depletion som exempel, och försöker förstå vad vi ska göra med all forskning som visar sig vara mindre robust än vad vi tidigare trott. Simon och Pontus bråkar, Kristoffer väljer sida(?) och vi hinner också spekulera om vad Williams hobby utanför jobbet är (hint: pingviner).

    • 1 hr 13 min
    Nydisputerad 1: Filip Gedin, hälsoekonomi, och pengar som ett mått

    Nydisputerad 1: Filip Gedin, hälsoekonomi, och pengar som ett mått

    Nydisputerad (1): Vi pratar med Filip Gedin som har disputerat inom hälsoekonomi och hur mycket ryggsmärta kostar samhället. Vi pratar om hans forskning och därefter om bredare frågor som ”vad betyder pengar som ett mått” och ”hur hållbar ska forskning vara?”

    • 1 hr 8 min
    Naturliga sorter: finns det objektiva kategoriseringar?

    Naturliga sorter: finns det objektiva kategoriseringar?

    I detta avsnitt diskuterar vi om vi kan kategorisera verkligheten i olika ”naturliga sorter”. Är det så att vi upptäcker, eller är det så är vi uppfinner, olika art-kategorier så som t.ex. katt, psykologiska sorter som "kognitiv kontroll", diagnoser som ”ADHD” eller grundämnet "järn"? Finns det någon eller några sorter i naturen som är oberoende av oss medvetna varelser? En tanke som frestar oss är att vetenskap finner och kartlägger naturliga sorter, och vi funderar kring om detta är en del av vad som gör vetenskap värdefull och framgångsrik. Vi hinner också avhandla huruvida 2020 var ett riktigt skitår eller ej, och Pontus blir mäkta nöjd när han lyckats klämma in ett Grouchy Marx citat.

    • 1 hr 13 min
    Bör forskare vara ödmjuka?

    Bör forskare vara ödmjuka?

    I detta julavsnitt diskuterar vi ödmjukhet inom vetenskapen. Vad är ödmjukhet och varför är det viktigt? Vad kan en expert egentligen säga och inte säga - och varierar det beroende på vart någonstans det sägs? Är det eftersträvandsvärt med ödmjukhet och finns det en gräns för när forskare måste sluta vara ödmjuka? Vi diskuterar även julklappar, William ruminerar över verktygslådor och vuxenpoäng och våra försök att komma på egna konspirationsteorier lämnar en hel del i övrigt att önska.

    • 1 hr 7 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
NASA's Curious Universe
National Aeronautics and Space Administration (NASA)
Unexplainable
Vox
Speaking of Psychology
American Psychological Association
Reinvent Yourself with Dr. Tara
Dr. Tara Swart Bieber
The Science of Happiness
PRX and Greater Good Science Center