4 episodes

De store politiske ideer og bevægelser, analyseret og diskuteret i et historisk perspektiv.

politika.dk politika.dk

    • News

De store politiske ideer og bevægelser, analyseret og diskuteret i et historisk perspektiv.

    Bag fjendens mur

    Bag fjendens mur

    Brigadegeneral Carsten Rasmussen har i 42 år tjent Danmark. I et spændingsfelt mellem øst og vest har han været i Rusland, Polen og Kina på vegne af Danmark. I 2022 sluttede hans karriere før tid, da han endte med at overvære Ruslands invasion af Ukraine fra Kreml. Pludselig befandt han sig i en form for husarrest. Han ser tilbage på en tid, hvor udviklingen af Sovjetunionens dominans og frem til det nuværende Rusland, har præget hans karriere. At Putins styre var i færd med at planlægge et angreb på Ukraine, kom ikke bag på ham. Han ventede kun på, hvornår det ville ske. Er der en sammenhæng mellem den gamle kommunistiske selvopfattelse og det nye Rusland? Og hvad vil Kina? Hvordan ser verden ud, når man har været officer gennem 4 årtier?

    • 1 hr 8 min
    Lighed eller ud

    Lighed eller ud

    Ole Bjerg er forfatter til en række bøger om forskellige emner om etik, afhængighed, poker, penge, centralbanker og vækst. Men også en bog om hvad det vil sige at være mand. Han er uddannet ph.d i Sociologi, og var lektor på CBS, indtil han under coronapandemien blev afskediget. Han og en kollega sendte en mail til eleverne om at de ikke ville kræve coronapas til undervisningen. "For os er der ingen væsentlig forskel på coronapasset og det jødepas, som blev indført under Anden Verdenskrig". Det at blive fyret for at ytre sig forkert, kaldes i USA for cancel culture. Men det er kun en del af afsnittet med filosoffen Ole Bjerg, der har skiftet CBS ud med et liv i nordjylland. Hvordan skal man betragte lighed? Er det forkert at være maskulin? Hvorfor blev Ole Bjerg kontroversiel? Hvordan er det at blive cancelled? Og hvad laver man bagefter en mediestorm, hvor man blev fyret på grund af sine ytringer?

    • 1 hr 7 min
    Emancipation på speed

    Emancipation på speed

    Er der på uddannelser en stigende tilpasning til identititetspolitiske doktriner? Og har Dansk Folkeparti en ideologi? Formand for partiet, Morten Messerschmidt, ser tilbage på hans opvækst i 1980'erne, den netop overståede retssag hvor han blev frifundet, og hvordan han ser samfundet i en woke tidsalder. Er det samfundet, der skal tilpasse sig den enkeltes egen identifikation, og ikke den enkelte der skal tilpasse sig samfundet? Er ligheden gået for vidt? Det som Messerschmidt kalder emancipation på speed, en lige status mellem borgere, i relation til staten, der er kørt af sporet.

    • 39 min
    Identitetspolitikken og den røde wokeisme

    Identitetspolitikken og den røde wokeisme

    Er der en forbindelse mellem den røde bølge i 1970'erne og den moderne wokeisme? Hvad er woke? Og hvad er identitetspolitik? Henrik Dahl er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Men han er også Ph.d., og har interesseret sig meget for de røde politiske strømme, ideer og grundtanker. I dette afsnit diskuterer vi den utopiske tanke og ser tilbage på reaktionære holdninger, cancel-kultur og ensrettethed vs. den liberale frihedstanke. Skal vi have kønsregnskaber? Kommer wokeisterne på baggrund af en legitim dagsorden?

    • 56 min

Top Podcasts In News

Raport o stanie świata Dariusza Rosiaka
Dariusz Rosiak
Dział Zagraniczny
Maciej Okraszewski
Dwie lewe ręce
Dwie Lewe Ręce
Niemcy w ruinie?
Niemcy w ruinie?
Stan Wyjątkowy
Onet
OSW - Ośrodek Studiów Wschodnich
Ośrodek Studiów Wschodnich