100 episodes

Een wekelijkse Nederlandstalige podcast waarin ik dingen deel die ik leer door mijn werk en andere interesses.
Fijn dat je luistert!

Trendbubbles Podcast Desiree Castelijn

  • Investing

Een wekelijkse Nederlandstalige podcast waarin ik dingen deel die ik leer door mijn werk en andere interesses.
Fijn dat je luistert!

  106 – Herinneringen Die Toch Wat Anders Blijken te Liggen

  106 – Herinneringen Die Toch Wat Anders Blijken te Liggen

  Afgelopen weekend kwam ik in BNdeStem een artikel tegen met daarin een interview met geheugenprofessor Douwe Draaisma.

  Ik kwam in het artikel een uitspraak tegen die mij duiding gaf aan een fenomeen dat ik de laatste jaren al diverse keren had meegemaakt, maar waar ik me toch niet echt bewust van was wat dit precies was.

  Marten Toonder

  Het is een uitspraak van Marten Toonder dat in het artikel wordt besproken. Je weet wel de tekenaar van Ollie B. Bommel. Heer Bommel is een personage uit zijn Tom Poes-stripreeks.

  Op 75-jarige leeftijd wordt hij door diverse uitgevers gevraagd om een autobiografie te gaan schrijven. Daar heeft hij moeite mee. Een autobiografie is niet een chronologische opsomming van gebeurtenissen in zijn leven. Er moet volgens hem een lijn in zijn verhaal zitten. En als hij bij het begin zou beginnen. Hoofdstuk 1 als het begin van zijn leven zou schrijven, dan zou hij eigenlijk eerst ook bijvoorbeeld hoofdstuk 8 en 9 moeten hebben geschreven om hoofdstuk 1 echt te laten spreken en reflectie toe te kunnen passen.

  Dick Matema

  Aan een bevriende striptekenaar Dick Matema schrijft hij dan ook: ‘Een autobiografie is een buitengewoon lastig genre. Een autobiografie is niet een verzameling verhalen, feiten en belevenissen. Het is geen optelsom van herinneringen. Een autobiografie moet een lijn bevatten. Daar moet een rode draad inzitten, die moet samenhang hebben, orde.'

  Marten Toonder schrijft in een brief aan Dick Matema “Want iets wat in de jeugd gebeurd is, is dikwijls het gevolg van een voorval op latere leeftijd.'

  Ik zal de zin nog eens herhalen zodat je hem rustig in je op kunt nemen.

  ‘Want iets wat in de jeugd gebeurd is, is dikwijls het gevolg van een voorval op latere leeftijd.'

  Een krachtige en kernachtige zin.

  Afschriften in de kast

  De bekende geheugenprofessor Douwe Draaisma zegt het heel mooi. “Je verleden ligt niet als een verzameling afschriften in de kast. Het is plastisch, vloeibaar. Het verleden kan later nog veranderen.”

  Hij zegt: “Je zal intuïtief een idee hebben van wat Toonder hier bedoelt. Namelijk dat de gebeurtenissen die je in je jeugd beleefd hebt, af kunnen hangen van een latere duiding, iets wat je later pas te weten komt. Wat je later pas hoort, later pas begrijpt, later pas kunt plaatsen. En dat latere inzicht kan ervoor zorgen dat in sommige gevallen een eerdere gebeurtenis in jouw geheugen van gedaante verandert.”

  Hernieuwde interpretatie van iets dat eerder gebeurde

  Of zoals Douwe dat in een ander artikel verwoord: “dat iets dat verderop in je leven gebeurt een nieuwe interpretatie kan geven aan wat eerder in je leven is gebeurd, en die latere gebeurtenis verandert daarmee iets aan wat jij als je verleden ziet. De strekking is: je kunt als je dertig of veertig bent opeens een ander verleden krijgen doordat je dan iets meemaakt.”

  Daar wil ik het dus vandaag met je over hebben. Over dingen die je uit het verleden hebt onthouden maar die je op een dag in de toekomst in een ander licht kunt gaan zien.

  Omdat je meer te weten bent gekomen over het verleden en omdat je vanuit die ene wetenschap die je erbij kreeg ineens de puzzel in elkaar kunt laten vallen.

  Je een ander perfectief krijgt op de dingen die je onthouden hebt. Het werpt een ander licht.

  Voorbeeld van mijzelf

  Laat ik een voorbeeld dicht bij mijzelf houden. Toen ik ging studeren had ik van dichtbij nog niet veel echtscheidingen meegemaakt.

  • 14 min
  105 – Creatieve Schaamte

  105 – Creatieve Schaamte

  Creatieve Schaamte

  Mijn eerste bewuste creatieve schaamte moet toch zo rond een jaar of 16 zijn geweest. Op tekenles op de middelbare school had ik een opdracht gekregen om met potlood een tekening te maken. (Ik hoor je denken, dus neem rustig je tijd om te gniffelen over deze ontboezeming. Ik wacht wel even.)

  Ik kan mij herinneren dat ik een wereldbol tekende met een stuk dat eruit spatte en daarvoor een baby met een perspectief vanuit het heelal bekeken. De tekening maken ging me niet makkelijk af. Hoe zou ik de wereld tekenen en hoe kwam het perspectief eruit te zien. Kon ik mijn gevoel zo bloot en kwetsbaar op papier zetten? (Je mag rustig je voorhoofd fronzen hoor, geen probleem!)

  Je hebt het door een 16-jarige puber, die haar gevoel uit op papier.

  Heel kwetsbaar. Zie je waar ik naartoe wil?

  Een 16-jarige die haar creativiteit ontwikkeld. (Oh, God hier wil ik niet aan denken, dit proces herken je vast zelf ook wel uit jouw eigen puberteit.)

  De leraar gaf me een cijfer. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet meer weet wat voor een cijfer, maar ik had toch echt zelf wel een 10 verwacht. Ik had mijzelf zo gegeven voor deze tekening. Mijn kwetsbaarheid erin gelegd. Het werd een ‘middle-of-the- road cijfer. Een zeventje ofzo.

  Mijn hart verschrompelde

  Mijn hart verschrompelde. Was het echt zo middelmatig?

  Ik bekijk de tekening opnieuw.

  Misschien heeft hij wel gelijk, en had ik alles nog beter moeten tekenen. Hier en daar kon ik toch zelf ook wel zien dat het ‘echter’ gemaakt kon worden.

  Toch betekende de tekening veel voor mij. Ik voelde iets bij de tekening dat ik nog niet eerder had gevoeld. Ik voelde iets van mijzelf in de tekening.

  Waarom kon de leraar dat niet zien?

  Vandaag wil ik het dus hebben over het creatieve proces. Als je dingen creëert heb je ermee te maken. Het is een proces.

  Soms heb ik weinig inspiratie en zit ik te denken over een nieuw onderwerp voor de podcast.

  Laatst kwam ik bij een talk van Brené Brown een aantal zinnen tegen die gaan over het creatieve proces. Een podcast maken gaat niet zomaar, daar zit vaak een proces in dat iedere keer hetzelfde is en waarvan ik weet dat ik daar doorheen moet. Het maakt me onzeker en toch geeft het me voldoening. Ik vertel je hoe het werkt.

  Het creatieve proces

  Brené had het creatieve proces op Instagram gevonden, en het gaat als volgt.

  The Creative Process  * This is awesome

  * This is tricky

  * This is shit

  * I am shit

  * This might be ok

  * This is awesome  Het is een vriendelijke herinnering als je het gevoel hebt om even vast te zitten in het proces.

  Mijn podcast

  Voor mijzelf gold dat de afgelopen weken ook. Ik had privé wat omstandigheden waardoor ik geheel niet lekker in mijn vel zat. 

Ik vroeg mij af waarom ik de podcast nog maak.

  Doe ik het voor mijzelf? Maak ik de podcast alleen voor jou de luisteraar Waarom die ik dit?

  Er trok zich een mist op, op de snelweg die podcast maken heet.  * onderzoeken

  * ontwerp

  * creëren

  * verfijnen

  * omarmen  Creativiteit en waarde

  Enni Tuomisalo zegt het zo in haar blogpost over creëren en creativiteit:

  We vinden het snel heel belangrijk of iets dat je maakt waarde heeft. We hebben een obsessieve behoefte om de waarde te meten van alles wat we creëren – in termen van geld, lof, ‘likes' of andere toejuichingen.

  • 19 min
  104 – Denken, Lezen en Surfen

  104 – Denken, Lezen en Surfen

  De aflevering van vandaag heeft als titel ‘Denken, Lezen en Surfen'. Het is een opvolger voor podcast nummer 097 waarin ik het had over mijn leesroutines. In deze podcast waren nog een aantal onderwerpen over het hoofd gezien en dus behandel ik ze vandaag.

  Show notes: links en verwijzingen in deze podcast episode  * 097 –  Leesroutines

  * trendbubbles.nl/boekenkast  Met al meer dan 126.000 downloads, geeft de Trendbubbles podcast show je positieve energie & inspiratie!

  Lezen in de middeleeuwen

  In de middeleeuwen werden boeken met de hand overgeschreven. Je had bibliotheken waarin deze boeken werden verzameld. Nog niet zo lang geleden werkten we met microfiches waar je tal van geschreven informatie op kon samenvoegen op een fiche. Het was al een immens verschil met het met de hand overschrijven van boeken.

  Tegenwoordig maak je gebruik van ereaders.

  Kan bijna iedereen ter wereld zelf een boek uitgeven vanuit zijn eigen huiskamer. We hebben de beschikking over zeer grote hoeveelheden kennis om tot ons te nemen. Alleen hebben we daarvoor de tijd, dat is een vraag die we ons kunnen stellen

  Lezen

  Stel je voor dat je 50 boeken op een jaar kan lezen en dat de jaren tijdens je leven waarin je deze boeken kunt lezen er ongeveer 50 zijn. Dan kun je in je leven 2500 boeken lezen. Dat is maar een fractie van de hoeveelheid die je ter beschikking staat. Als je e-reader 2 GB opslagcapaciteit heeft, dan kun je erop tot wel 2.000 boeken kwijt, afhankelijk van de lengte. Iets minder dan dat wat je in je leven gaat lezen.

  De kunst is dus om te selecteren, te kiezen en te vergelijken welke boeken bij jou door de screening komen om gelezen te mogen worden.
Het gaat erom om uit te vinden waar jij in geïnteresseerd bent en daarna de beste boeken en materialen voor die onderwerpen bij elkaar te vinden.

  Dit heeft tot gevolg dat je radicale keuzes maakt welke boek je wel of niet wilt lezen.

  De lezer moet zichzelf dwingen om zich niet te laten verleiden om de boeken te lezen die niet bijdragen aan de onderwerpen waarin hij geen interesse heeft of die daar niet geheel of geheel niet aan bijdragen. Ik zeg niet dat je niet voor je plezier mag lezen hoor, maar als je bezig wilt zijn om je kennis te verbreden en te verdiepen dan is het goed je bewust te zijn dat je maar een beperkt aantal boeken zult kunnen lezen in je leven terwijl er oh zo velen worden aangeboden.

  We can’t solve our problems with the same thinking as we created them

  De titel van deze podcast is niet voor niets denken, lezen en surfen.

  Einstein zei het als volgt. “We can’t solve our problems with the same thinking as we created them.”

  De meeste mensen die met een probleem zitten. Gaan te rade bij mensen waarvan zij denken dat zij hun kunnen helpen bij het zoeken naar een oplossing.

  Vaak zijn dat vrienden en kennissen of familieleden. Ook zijn er mensen die op zoek gaan naar informatie in boeken.

  Nog minder mensen gaan er eens rustig voor zitten, pakken een stuk papier en schrijven bovenin de vraagstelling of het probleem op. Om vervolgens eens goed te gaan nadenken hoe ze het probleem zouden kunnen oplossen.

  Om tot oplossingen te komen, kunnen we niet alleen boeken lezen, audiobooks luisteren en kennis vergaren. We kunnen ook ons creatieve brein aan het werk zetten om tot oplossingen te komen. Te beginnen bij een leeg stuk papier en dan ons brein met oplossingen laten komen. Op een manier die uniek is voor jouzelf en voor wie jij bent.

  Vind je het trouwens leuk wat om te weten er in mijn Trendbubbles boekenkast staat,

  • 11 min
  103 – De Competentiecirkel

  103 – De Competentiecirkel

   

  Wat is je competentiecirkel? Dat zijn de gebieden die jij het beste kent en waar jij het meest van weet. Door hierbinnen te handelen voorkom je problemen, zie je wat je kunt leren van anderen en ontdek je sneller of hier mogelijkheden liggen.

  Show notes: links en verwijzingen in deze podcast episode  * The Great Mental Models: General Thinking Concepts door Farman Street – Details – Voor 2020 heb ik mij voorgenomen om te werken aan het maken van betere en snellere beslissingen.  Met mentale modellen kun je snel complexe dingen eenvoudig maken, zodat je sneller overzicht hebt en mogelijkheden ziet.

  * Think and Grow Rich door Napoleon Hill – Detail –

  * Bekijk de Trendbubbles boekenkast

  * Als je dit onderwerp interessant vindt dan vind je deze podcast over de interne en externe scorekaart wellicht ook interessant.

  * Luister ook naar de volgende podcast opname.  Met al meer dan 126.000 downloads, geeft de Trendbubbles podcast show je positieve energie & inspiratie!

  Een appartement kopen

  Toen ik nog maar net begon te werken als makelaar, kocht ik een appartement in Breda zuid. Het was een driekamerappertement dat ik kocht van een mevrouw die zich Mejuffrouw liet noemen. Een ongetrouwde dame die het hele appartementencomplex in haar bezit had en met de verkoop van het appartement aan mij een begin wilde maken van het uitmonden van het complex. Trots als een pauw kocht ik het appartement met een garagebox. Al snel kwam ik erachter dat ik een fout had gemaakt. Hoe had ik zo som kunnen zijn om een appartement te kopen in een complex waar ik iets voor het zeggen had. Mejuffrouw K. had immers de overgrote meerderheid van het complex in handen en had daarmee ook de zeggenschap over het complex. Ik moest maar dansen naar haar pijpen.

  Toch leer je van je fouten en alleen daardoor kun je daarna beter gaan presenteren. Mij zou het niet meer overkomen om een appartement te kopen en te weten dat iemand de meerderheid van dat onroerend goed bezat.

  Het zijn lessen waar je alleen wat van leert als je het ook echt meemaakt. Als je echt de pijn voelt. Hoe meer lessen je leert hoe beter je wordt. Van je fouten word je beter.

  Zo min mogelijk fouten

  Dus de truc is om zo min mogelijk fouten te maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Warren Buffett gebruikt daarvoor het concept van de competentiecirkel. Schoenmaker houd je bij je leest zij mijn vader vroeger wel eens.

  Investeer nooit buiten je competentiecirkel. Door gebruik te maken van dit concept voorkom je het niet om fouten te maken. Je maakt er alleen wel veel minder.

  Wat is je competentiecirkel? Dat zijn de gebieden die jij het beste kent en waar jij het meest van weet. Door hierbinnen te handelen voorkom je problemen, zie je wat je kunt leren van anderen en ontdek je sneller of hier mogelijkheden liggen.

  De dorpsoudste

  In het boek a href="https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=35207&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Ff%2Fthe-great-mental-models-general-thinking-concepts%2F9200000122814481%2F&nam...

  • 23 min
  102 – Schaamteloos Klonen met Anki

  102 – Schaamteloos Klonen met Anki

  Wat is klonen. Wat kun je ermee. Hoe kloon ikzelf. En ik wil het met je hebben over Anki. Wat het is. Wat kun je ermee en wat is de relatie met klonen.

  Show notes: links en verwijzingen in deze podcast episode

  Linkjes die besproken worden in deze aflevering:  * The Education of a Value Investor van Guy Spier – Details –

  * Mohnish Pabrai

  * Junior dokter Ali Abdaal op Youtube

  * Anki card deck (Geen sponsoring)

  * 057 – De Geheimen van Mijn Geheugenpaleizen. Wat zijn het.

  * Luister ook de volgende podcast over competentiecirkels.  Met al meer dan 127.000 downloads, geeft de Trendbubbles podcast show je positieve energie & inspiratie!

   

  Transcriptie

  Hieronder lees je de uitgeschreven tekst van de podcast. De gesproken taal is omgezet in geschreven tekst.

  Ik ga het hebben over klonen. Laat ik beginnen bij Mohnish Pabrai. Ik vond het een hele moeilijke naam. En hoe kwam ik nou aan de naam van Mohnish. En hoe kwam ik daarmee in contact op het web.

  Ik heb het niet in levenden lijve ontmoet hoor. In eerdere podcast heb ik het gehad over het boek van Guy Spier. Dat is een waarde investeerder, die boeken heeft geschreven en het boek begint eigenlijk met een lunch voor het goede doel. Met Warren Buffett, één van de rijkste mensen ter wereld. Eén van de beste beleggers ter wereld. Misschien had ik het in die volgorde moeten zeggen. Een van de beste beleggers ter wereld en één van de rijkste mensen ter wereld en daarnaast één van de mensen ter wereld die een enorm groot bedrag wegschenkt van zijn vermogen voor het goede doel.

  Ik ben fan van Warren Buffett en dus volg heel veel van de dingen die hij doet. Guy Spier is ook fan van Buffett en laat nou Mohnish Pabrai dat ook zijn. Mohnish en Guy hebben dus mee gedongen aan een lunch voor het goede doel met Warren Buffett. En dat hebben ze gewonnen. Ze hebben daar een heel groot bedrag voor betaald en ze hebben daar een vriendschap met elkaar aan overgehouden.

  Mohnish deelt heel graag de dingen waar hij mee bezig is. Waar hij van leert. En dat doet ook Guy. Ik vind het eigenlijk ook heel erg leuk om de dingen te delen waar ik van geleerd heb.

  Zo zegt Mohnish, ik kloon eigenlijk gewoon Warren Buffett, want die kan zo goed beleggen. Dat wil ik ook leren. Ik ga alles wat Warren Buffett doet, ga ik ook doen. Op mijn manier met mijn sausje erover en klonen werkt eigenlijk heel goed en op één of andere manier is het zo dat de mens niet geneigd is om dat snel te doen, want we willen allemaal ons eigen wiel uitvinden.

  Maar waarom zouden we allemaal ons eigen wiel uitvinden als er anderen zijn geweest die dat wel hebben gedaan? Ik ben er nog niet achter waarom mensen dat niet doen. Dingen van andere mensen nadoen om daarvan te leren. Maar intrigerend vind ik het wel. En als je het dus goed kunt klonen, adopteren of modelleren wordt het ook wel genoemd door sommige mensen, dan kun je een voorsprong bereiken op andere mensen die veel mensen niet zullen krijgen.

  Dus als je iets slim ziet kopieer dat gedrag dan, zorg dat je de gewoontes overneemt net zoals die andere persoon die datgene doet wat jij bewondert. Ik vind het een heel intrigerend iets.

  • 23 min
  101 – De Interne en Externe Scorekaart

  101 – De Interne en Externe Scorekaart

  Een betere belegger word ik door mijzelf te beoordelen op mijn interne scorekaart in plaats van mijn externe scorekaart.

  Ieder mens is immers gevoelig voor wat anderen van hem vinden.

  Warren Buffett heeft het over deze interne en externe scorekaart.

  Hij zegt het zo:

  “Live your life by an intern scorecard not an extern scorecard.”

  Hij zegt daarover

  “The big question about how people behave is whether they’ve got an Inner Scorecard or an Outer Scorecard. It helps if you can be satisfied with an Inner Scorecard.”

  Wat anderen vinden

  Als je leeft naar de scorekaart van anderen, dan trek je jezelf aan wat anderen vinden. Ga je jezelf ernaar gedragen naar wat anderen vinden, dan brengt je onafhankelijkheid in gevaar.

  Als je leeft naar je interne scorekaart, dan ben je authentiek. Jij bent diegene die ervoor zorgt dat je tevreden bent met wat je doet en denkt.

  Als je leeft naar de scorekaart van anderen. Dan ga je daaraan voorbij. Je gaat voorbij aan je eigen waarden. Je gaat compromissen sluiten met jezelf. Je kunt dus niet totaal tevreden zijn over wat je doet en denkt. Je gedraagt je anders dan je eigenlijk bent. Je bent niet authentiek.

  Warren Buffett vertelt vaak een interessante manier om dit probleem te omkaderen. Uit de biografie van Alice Schroeder's, Buffett, The Snowball:

  “Wilt je liever de grootste minnaar van de wereld zijn, maar laat iedereen denken dat je de slechtste minnaar van de wereld bent? Of ben je liever de slechtste minnaar van de wereld, maar laat iedereen denken dat je de grootste minnaar van de wereld bent?”

  Dat is een interessante vraag. Hier is er nog een.

  Als de wereld je resultaten niet zou kunnen zien, zou je dan liever gezien worden als de grootste belegger ter wereld, maar in werkelijkheid de slechtste zijn? Of word je beschouwd als de slechtste belegger ter wereld terwijl je eigenlijk de beste bent?

  Als je leeft naar de scorekaart van anderen, dan trek je jezelf aan wat anderen vinden. Ga je jezelf ernaar gedragen naar wat anderen vinden, dan brengt je onafhankelijkheid in gevaar.

  Als je leeft naar je interne scorekaart, dan ben je authentiek. Jij bent diegene die ervoor zorgt dat je tevreden bent met wat je doet en denkt.

  Als je leeft naar de scorekaart van anderen. Dan ga je daaraan voorbij. Je gaat voorbij aan je eigen waarden. Je gaat compromissen sluiten met jezelf. Je kunt dus niet totaal tevreden zijn over wat je doet en denkt. Je gedraagt je anders dan je eigenlijk bent. Je bent niet authentiek.

  Guy Spier won ooit een liefdadigheidslunch met Buffett

  De investeerder Guy Spier won ooit een liefdadigheidslunch met Buffett en vertelde over zijn ervaring in een boek genaamd The Education of a Value Investor. Hij herkende onmiddellijk het gebrek aan valsheid van Buffett:

  “Een van de bepalende kenmerken van Buffett is dat hij zo duidelijk leeft volgens zijn eigen innerlijke scorekaart. Het is niet alleen dat hij doet wat goed is, maar dat hij doet wat goed is voor hem. Zoals ik tijdens onze lunch zag, is er niets nep of gedwongen aan hem. Hij ziet geen reden om zijn normen te compromitteren of zijn overtuigingen te schenden.

  Hij heeft inderdaad de aandeelhouders van Berkshire verteld dat er dingen zijn die hij zou kunnen doen die het bedrijf groter en winstgevender zouden maken, maar hij is niet bereid om ze te doen. Daarom verzet hij zich bijvoorbeeld tegen het ontslaan van mensen of het verkopen van bedrijven die hij gemakkelijk zou kunnen vervangen door meer winstgevende bedrijven.

  • 14 min

Top Podcasts In Investing

Listeners Also Subscribed To