
159 episodes

Brinkmanns briks DR LYD Viden & Historie
-
- Society & Culture
-
-
5.0 • 2 Ratings
-
Vi mennesker er mystiske, mærkelige og forunderlige størrelser. Som professor i psykologi har jeg med undren og nysgerrighed undersøgt, hvorfor vi gør, som vi gør. I Brinkmanns briks zoomer jeg ind på tidens herskende tendenser og idéer. Er jeg god nok? Må jeg godt være bange for mørket? Findes der noget større end mig selv?
Vært: Svend Brinkmann.
-
Brinkmanns briks: Et liv uden fortrydelse
Hvad vil du fortryde, når du ligger på dødslejet? Stig Tøftings selvbiografi No Regrets er blevet til et teaterstykke og det fik mig til at tænke over, hvilken rolle fortrydelse spiller i vores liv. Burde vi spørge os selv noget oftere, vil jeg fortryde det her?
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Teaterinstruktør, højskolelærer og idemand til teaterforestillingen No Regrets Morten Lundgaard og evolutionspsykolog, ph.d. i primotologi og videnskabsformidler Jill Byrnit.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Brinkmanns briks: Det endelige opgør med psykologerne
Langt om længe har jeg inviteret psykologforeningen på briksen. Jeg vil vide om forkvinde Dea Seidenfaden kan forsvarer, hvorfor psykologerne har fået så meget indflydelse på vores liv. Psykologerne er her, der og alle vegne, de er svaret på livets besværligheder, men skal vi alle sammen bare gå til psykolog?
Jeg er selv medlem af psykologforeningen, men en et kritisk medlem af klanen, så ved du det.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæst: Dea Seidenfaden psykolog og fungerende formand Dansk Psykolog Forening.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Brinkmanns briks: Sundhedsministeren
Hvad er planen? Hvad er ideen med et samfund, hvor menneskene bliver mere og oftere psykisk syge? Det spørger jeg sundhedsminister Magnus Heunicke om i dag.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæst: Magnus Heunicke Sundhedsminister og folketingsmedlem for Socialdemokratiet.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Brinkmanns briks: Må man græde på sin arbejdsplads?
Er nogle mennesker mere robuste og kan holde til livets tæsk, fordi de har en særlig evne som kan modstå udfordringer? Og er dem, der bukker under for presset, bare ikke skabt til denne verden? Det er måske lokkende at tro på, men det psykologiske begreb resiliens forklarer, hvordan mennesker indgår i miljøer, der gør dem modstandsdygtige. Altså tyder det ikke på, at man fødes robust, men man kan blive det. I dag finder jeg ud af, hvad resiliens er, og hvad søren vi skal med endnu et begreb ingen fatter.
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster: Dion Sommer forfatter til "Resiliens - fra robusthed til en dynamisk forståelse" og professor i psykologi ved Aarhus Universitet og Robin May Schott, filosof og seniorforsker ved Dansk institut for internationale studier.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.
(Sendt første gang 27. april). -
Brinkmanns briks: Afmagten i vores liv
Hvad stiller man op, når man mister sit ufødte barn, når man som butiksansat skal håndtere umulige kunder, der altid har ret, når man som soldat må se passivt til, mens ødelæggelsen foregår for øjnene af en? Afmagt er en del af vores liv, men måske kan vi faktisk finde en ro i det, vi ikke kan kontrollere. Måske...
Vært: Svend Brinkmann.
Gæster:Tea Torbenfeldt Bengtsson, professor i sociologi ved VIVE og Bjørn Rabjerg, adjunkt i teologi ved Aarhus Universitet og daglig leder af Løgstrup arkivet.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer. -
Brinkmanns briks: Spørg Svend #2
Gæsten kom ikke. Derfor svarer jeg på lytterspørgsmål. F.eks. skal Putin skydes? Derudover får vores program en kærlig selvkritik.
Vært: Svend Brinkmann.
Tilrettelægger: Christoffer Heide Høyer.