136 episodes

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?

Opravičujemo se za vse nevšečnosti Zvočna sekcija ŽVPL

  • Fiction
  • 5.0 • 2 Ratings

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?

  Komu zvoni?

  Komu zvoni?

  Zdravo. V tokratni epizodi se za začetek sprašujemo kako hladno bo to  zimo, je konec sveta blizu in ugotovimo, da Zemlja bo preživela tudi  našo civilizacijo. Se pa sprašujemo “kako je bilo včasih” in kam nas  pelje pot “v imenu neustavljivega napredka”. 

  V 14. poglavju 4. knjige Artur kliče v okrepčevalnico, ker … kvarnik!  Treba bo poslušati epizodo ali pa prebrati poglavje, najbolje pa kar  oboje. Sprašujemo se kdo od voditeljev bo tudi ta teden ostal brez  malice in prevoza. In pridemo na briljantno idejo, kako zmanjšati  število vozil na cestah: vse, ki pridejo peš / s kolesom / pritečejo ali  uporabljajo javni prevoz, bi morala podjetja nagraditi z večjim  izdatkom za prevoz. 

  V samem poglavju povemo, da je Artur klical v okrepčevalnico, v  kateri je zadel na srečolovu, … spet kvarnik … in se sprašujemo kako  najti dekle v mestu, ki ima 9 milijonov prebivalcev. Vmes pride še Vini,  Aljo pa se spomni na štorijo z loto listkom iz prejšnjega tedna.

  P.S.: Tudi na Discordu smo. Klepetajte z nami. 💬 

  🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezave: 


  🥰 Tud’ mizo bi, sam’, da ‘ma noge - prvoaprilska epizoda, v kateri so pri nas gostovali sosedje iz podkasta LD;GD in za predigro (kot smo debato pred avizom poimenovali v prejšnji epizodi) potrebovali rekordnih 24 minut … 
  🤧 Španska gripa - kratka zgodovina največje pandemije v moderni zgodovini (zaradi nje je umrlo med 50 in 100 milijonov ljudi) 
  💦 Miroljubni shod ob 1. obletnici uporabe solzivca v Ljubljani bo 5. oktobra - spomnimo: 5. oktobra 2021 so represivni organi uporabili več kot 400 plinskih nabojev in bomb, solzivec tudi v vodnem topu 
  🎲 4 8 15 16 23 42 - številke iz serije Lost, tudi zmagovalna kombinacija Hurleyevega loto listka
  👥 London je imel leta 1980 6 milijonov prebivalcev - danes jih ima pa več kot devet 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

  • 25 min
  "Tamehka" soba in "moj-moj" plašček

  "Tamehka" soba in "moj-moj" plašček

  Zdravo. V tokratni epizodi izumimo ime predigra za debato pred  avizom. In v predigri se pogovarjamo o dobrem zvoku v podkastih, Aljo se  sprašuje, zakaj imajo tudi popularni podkasati za en drek zvok, Peli pa  razloži, da zato, ker so amaterji. Ob zgodbi o tem kako smo v studiu  “dobili” dober zvok se ob našima mojstroma za zvok - Spretanu (ki je  prebral citat v epizodi 009) in Viniju (ki je prebral citat v epizodi 006) - spomnimo tudi na zgodbo o mojstrih. 

  Jupiter je v opoziciji, planeti pa so retrogradni, zato so astrologi  vsi “v luft”. Zi ni sam doma, zato tudi ni Brad Pitt, mi pa kaj kmalu  preidemo na škotske dude. Ob tem dejstvu seveda ne moremo mimo nedavno  preminule britanske kraljice Elizabete II, ki so jo na zadnji poti  spremljale prav škotske dude. 

  Škotske dude so tudi glavne protagonistke tega poglavja, saj Artur in  Fenchurch zadaneta vinilno ploščo “s škotsko muziko za dude”. Spomnimo  se tudi na sceno z žitom iz Gladiatorja in na to, da bi, če bi Artur ali  Fenchurch povedala ostalim ljudem, kaj vesta o koncu sveta, ki se je  zagotovo zgodil, o Vogonih in teh rečeh, zagotovo kaj hitro dobila  “tamehko” sobo in “moj-moj” plašček, ki tako zelo paše v sobi takšne  vrste. 

  P.S.: Tudi na Discordu smo. Klepetajte z nami. 💬 

  🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

  📱 Povsod smo @opravicujemose ...

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

  Povezave:


  🏛 99% Invisible - podkast o nevidnih rečeh (oblikovanje, arhitektura, …) okoli nas. Podkast že več kot 500 epizod vodi in ustvarja Roman Mars, ki pa je imel v epizodi, kjer je gostoval pri bivšemu predsedniku Billu Clintonu, slab zvok 
  🔭 Jupiter je v opoziciji - planeti pa niso v konstelaciji. Jupiter ni bil tako blizu Zemlji od oktobra 1963 in bo zato zelo zelo velik (samo 591,2 milijona km bo oddaljen od našega doma) 
  👑 Kraljičin dudaš odigra pesem Spi, draga, spi - ob slovesu od kraljice Elizabete II, naj počiva v miru 
  🌾 Gladiator - “žitna” sekvenca - je del otvoritvene sekvence filma, ki ga je režiral Ridley Scott ob podpori izvrstne glasbe Hansa Zimmerja. Zanimivost: otvoritvena sekvenca z žitom je bila dodana naknadno in je ideja dolgoletnega Ridleyevega montažerja Pietra Scalie. Več o tej zgodbi pa v tem članku. 
  🎶 LP-jka - znana tudi kot vinilna ali gramofonska plošča je arhaični nosilec zvoka v fizični obliki. Nekakšen Spotify na okroglem disku z omejeno nosilnostjo pesmi. 
  🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Škotski vojak - prva pesem, ki na albumu škotski dud posluša Artur 
  🙌 Amazing Grace - druga pesem iz albuma, ki jo posluša Artur 

  ... ostali zapiski so na opravicujemo.se/122 (ker je Anchor omejil št. znakov v opisih epizode in ne pridejo v opis vsi, res beda).

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 25 min
  Sendviči kot pokora za narodne grehe

  Sendviči kot pokora za narodne grehe

  Zdravo! Tokrat vam za začetek povemo, kako na žurki spoznate bodoče alkoholike (prosto po znanstvenih dognanjih, ki jih ne nekaj tednov nazaj v podkast epizodi objavil dr. Andrew Huberman), preden pa bi se zatekli k homeopatskim prijemom pa nas reši avizo. 

  V 12. poglavju 4. knjige srečamo Arturja in Fenny v okrepčevalnici na železniški postaji, kjer bi morala biti sama, a njuno romantično debato (pred odhodom na vlak) brutalno prekine gospa, ki prodaja srečke. Ker zbira za ledvičke za Anjie (ki gre v penzijo) in da bi se je čimprej rešil, je Artur res dobrodelen in jih kupi cel šopek. In ne samo to, tudi kup nagrad dobita. 

  Skozi pogovor (oz. kar je od njega ostalo) zvemo, da Fenny ni ime Fenny, ampak jo tako kliče njen brat Russel (ki ga še vedno ne maramo) in razloži, zakaj ji je ime Fenchurch. Razkritje Arturju vzame sapo, a se tega skoraj ne opazi, ker je tako ali tako precej tiho. Tako Fenchurch ugotovi, da morebiti sploh ne bi šlo tako gladko, če ne bi bilo gospe s srečkami. 

  Zapleti gor ali dol, Fenchurch napiše Arturju telefonsko številko. 👍❤️ 

  🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezave: 


  🍷 Huberman Lab in epizoda o alkoholu - še enkrat izpostavljamo epizodio Huberman Laba, kjer dr. Andrew  Huberman pove, kako alkohol vpliva na vaše telo, možgane in zdravje.  Kvarnik: novice niso dobre, ne pa nujno slabe, … odvisno v kateri fazi popivanja ste :) 
  🔦 Vključite rušilni žarek - tretja epizoda našega malega podkasta, kjer povemo, da je bil funt res precej več vreden v sedemdesetih kot danes in koliko vrčkov piva, si dobil za povprečno urno postavko dela, … veliko manj kot danes.  Epizodo močno priporočamo tudi zato, ker v njej defincijo brisače odlično prebere dr. Matjaž Ličer, ki pove tudi, da morja do Senožeti (zaenkrat  še) ne bo 
  🎡 Johnny Bravo - 73.  epizoda našega malega podkasta, v kateri se pogovarjamo tudi o zgodovini  sendvičev (in česterfildske sofe) in v epizodi dobimo tudi idejo za  Štoparski tematski park 
  🥪 Sendvič -  kratka zgodovina priljubljene jedi, ki jo Britanci ob sobotah jedo za  kosilo po gostilnah. S tem početkejm se skušajo pokoriti za svoje  narodne grehe, karkoli že so. QED! 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

  • 20 min
  Nepopravljive posledice na možganih

  Nepopravljive posledice na možganih

  Zdravo. Še pred začetkom ugotovimo, da rockerji ne pospravljajo in da je dopustov konec za večino poslušalstva in da je do nove sezone dopustov še daleč. Sprašujemo kakšna bo letošnja zima in naslednje poletje in ugotovimo, da so današnji problemi v večini primerov rešitve včerajšnjih dni. Aljo še doda, da je 5 let zasipal vodnjak, zdaj ga bo pa odkopaval. 

  Peli pove, da si je z večdesetletnim vdajanjem alkoholu zadal nepopravljive posledice na možganih, zato se raje posvetimo poglavju, v katerem Artur sreča Fenny in jo na precej prikupno zmeden način želi povabiti na zmenek. No, niti ne, ker bi v sedanjih časih ob njegovih besedah (pa tudi takrat) morali zvoniti vsi alarmi. 

  Mi pa tudi o fenomenu “zero waste”, o Arturjevih rožnatih očalih, Golfu GT, o tem, da potrebujemo več kisika, al’ neki in o tem kako skočiti iz počasi se vozečega avtomobila in kakšne so lahko posledice. Vsekakor posledice so, zato ne počnite tega, raje poslušajte naš podkast, da vam povemo, kaj se vam lahko zgodi. Je bolj zabavno. 

  🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

  📱 Povsod smo @opravicujemose ...

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

  Povezave:


  🥶 Kako se z mrazom bori Wim Hof - za vse, ki bi se radi pripravili na mrzlo vodo iz pip, tu je Wim Hof in njegove metode … ali na kratko: štos je v dihanju 
  ♻️ John Oliver o ogljičnem odtisu - in o tem kako so korporacije kar naenkrat postale ogljično nevtralne …  pa ne samo korporacije, še glasbene skupine in proizvajalci sladkarij 
  🍷 Huberman Lab in epizoda o alkoholu - kako alkohol vpliva na vaše telo, možgane in zdravje 
  🌍 Volkswagen Golf MK1 - ali Golf enka … najbrž drugi najbolj legendarni Golf na planetu, takoj za Golvfom dvojko  

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 29 min
  Zadnji naj ugasne luč

  Zadnji naj ugasne luč

  Zdravo! Pred začetkom se čudimo presenetljivosti časovnih potovanj in časovnih preskokov in se sprašujemo kaj vse je delal Artur teh osem  let, ko je potoval po vesolju. V samem poglavju se nam pridruži junak, ki ga že dolgo nismo videli (Ford Prefect) in nova junakinja - ura. 

  Ford je v neznani vesoljski ladji, z njim je le bitje v komori, ki  bo, ko se bo nekega dne zbudilo, takoj zvedelo koliko je ura. Ker Ford ima načrt in je blazno navdušen nad svojim delom: oblikovanjem zvoka.  Spomnimo se tudi na bombnega tehnika in njegovo asistentko in se  sprašujemo zakaj bi človek pri zdravi pametni speljal zvočni iz 400 svetlobnih let oddaljenega planeta. 

  Ugotovimo, da je Ford eden največjih trolov v Galaksiji in da je bila Zijeva pavza na koncu ravno prav dolga. 

  🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

  📱 Povsod smo @opravicujemose ...

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

  Povezave:


  👽 Alien - film, znan tudi kot Osmi potnik … in po Zijevem mnenju eden najboljših ZF filmov vseh časov (skupaj z drugim delom) 
  🛸 Aliens - ne vemo, kako so naši vrli prevajalci prevedli drugi del Aliena, vendar zagotovo niso imeli toliko smisla za samoironijo, da bi film prevedli … Deveti potnik ;) 
  🕰 Zgodovina ur in ostalih merilcev časa - pred ročnimi urami so ljudje uporabljali sončne in druge ure, prvi  zapis o sončni uri sega v daljno leto 742 pred našim štetjem 
  ⏱ Zgodovina ročnih ur - ročne ure so se, po tem ko so kar nekaj stoletij bile domena  cerkvenih zvonikov, v 16. stoletju našega štetja, priplazile do miz in  sten in šele nekaj stoletij kasneje, do zapestij ljudi 
  ⌚️ Kratka zgodovina ročnih ur - ročne ure so zares postale popularne šele v 20. stoletju - vsaj za  moške - prej so ročne ure nosile ekskluzivno ženske, moški pa so do  takrat prisegali na žepne ure 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 19 min
  Vse za znanost (srce je pustil za šankom)

  Vse za znanost (srce je pustil za šankom)

  Zdravo. Spet se spomnimo na veliki test nizkocenovnih piv in  ugotovimo, da Peli pozna zdaj tudi brezalkohonla nizkocenovna piva,  spomnimo se tudi na komad / film / knjigo Mačje pokopališče. Končno se  pritepemo do krčme, kjer je v tokratnem poglavju eden od naših junakov. 

  Artur je domači druščini iz krčme Pri konju in konjušniku namreč  natvezil štorijo, da je bil teh 6 mesecev (8 let) v Južni Kaliforniji.  Seveda je tem našel svojega alkimista za hujšanje (mi se spomnimo na  debelost v ZDA) in sklenemo, da je bila debelost nekoč za premožne,  danes pa je domena revnih. 

  Pogovarjamo se tudi o kriogeničnih komorah in da si poceni verzijo  naredite (z metodo Wima Hofa). Tudi na fotografije se spomnimo in na res  dolgo pavzo, ki se nam primeri v outru. 

  🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

  📱 Povsod smo @opravicujemose ...

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

  Povezave:


  📼 Veliki test (nekaj) nizkocenovnih piv - iz leta 2011, kjer nas tri (pa še Ukija in Spretana) lahko vidite tudi v videu
  🪦 Pet Sematary - štiklc Ramonesov iz njihovega albuma Brain Drain, napisan samo za spodnji film (komad je slišati v zaključni špici)
  🐈‍⬛ Pet Sematary - film posnet po romanu Stephena Kinga, tale je iz leta 1989, obstaja  tudi verzija iz leta 2019, vendar tega filma nismo gledali in ga zato ne  moremo priporočati
  🙀 Mačje pokopališe (Pet Sematary) - roman Stephena Kinga, ki je bil izdan leta 1983
  🇺🇸 Prekomerna debelost v ZDA - leta 2016 je bilo prekomerno debelih ljudi v ZDA več kot 35 % …
  🥶 Kriogenične komore oz krioterapija - tudi v Sloveniji si jo lahko privoščite
  🍺 Beer Bulli - VW-jev kombi, ki vam pripelje pivo tudi na dom (ali pa si ga lahko naročite za kakšno zabavo)

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 26 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Guy Roochie ,

Vsebina je v celoti sorazmerno pretežno neškodljiva 👍

Opravičilo sprejeto 🤓

Zanimiva družbica izkušeno naivnih in naivno izkušenih, ki mi zbujajo kombinacijo raznežene nostalgičnosti z niti ne tako redkimi izbruhi smeha in nasmehov. 😁😂🤞🏻🥳

Nova dimenzija Štoparca, podkrepljena z vektorjem izjemne transgalaktične poglobljenosti. Lepo je poslušati tole, z brisačo na rami in očali na glavi 😎.

Obvezno ob poslušanju uživati pangalaktični grloréz. 🍹

Pa ne pozabite - samo brez panike!

🥳

You Might Also Like

RTVSLO – Prvi
Bergant in Papič
Nina Gaspari
Metina lista
David Zupančič
Metina lista