133 episodes

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?

Opravičujemo se za vse nevšečnosti Zvočna sekcija ŽVPL

  • Fiction
  • 5.0 • 2 Ratings

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?

  Tunel ljubezni

  Tunel ljubezni

  Zdravo! V predigri se pogovarjamo o kuhanju šnopca, domačih šnopcih, napakah v vinu in cvičku, Peli pa se spomni kotaleče se zgodbe, ko se je na poti z Rožnika znašel na napačni strani hriba in pristal na Večni poti. Študiramo, če bi bilo za tovrsten podkast boljše ime Še pomnite, tovariši. 

  V prejšni epizodi se spomnimo opoja in zmajev, predlagamo, da lahko Siddharta napiše nov štiklc na to temo in že smo v epizodi, kjer je z nami nek drug glasbenik (Mark Knopfler), nek drug album (Making Movies) in nek drug štiklc (Tunnel of Love). Strinjamo se, da je dober, vendar ga sami ne bi izbrali za podlago za tovrstne aktivnosti. 

  Artur pa po preverjanju obeh kolen in gležnjev, skratka temeljitem pregledu Fenchurch, končno ugotovi kaj je narobe z njo in v znak podpore odkoraka skozi odprta vrata (zgornjega nadstropja stanovanja) ravno ko Mark Knopfler končuje svoj epohalno dolg solo v prej omenjeni pesmi. 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ...

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

  Povezave:


  🥰 Dire Straits - Tunnel of Love - štiklc zasedbe v kateri Schecterjev žge kot se zagre, čeprav nima humbuckerjev
  🎸 Schecterjev rdeči Strat - sicer ni s humbuckerji, ampak kar lepo s single-coili, kot večina Stratov, tako da pričakujte eno kratko opravičilo s Pelijeve strani … v naslednji epizodi
  📔 Blog zapis o Tunnel of Love - ki ga je napisal Finec (in ne Anglež) Jere Käpyaho, ampak ima pa prav
  💎 Neskončni bleščeči prah galaktičnih draguljev - epizoda v kateri lahko v podlagi poslušate McCartneyevo Mull Of Kintyre
  🦟 Žuželka v veži - epizoda v kateri Zaphod omeni kosmiče, Aljo pa se v tej epizodi spomni na celoten citat

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 24 min
  Marija, tole je pa za raziskat'

  Marija, tole je pa za raziskat'

  Zdravo! Ta teden predigro začnemo z uravnoteženo debato o oblikovalcih zvoka in šefih. Ker tudi šefu ne poveste vsega kar mislite, vas vabimo na naš Discord, tam ste varni pred šefom in boljšo polovico. Povemo tudi rezultate ankete o kavi in od kje se je v resnici pritepla zgodba o piškotih iz prejšnjega poglavja. 

  V prejšnji epizodi ugotovimo tudi, da s planetom že dolglo časa nekaj ni v redu in da tudi delfinov ni. V tem poglavju pa se posvetimo naši glavni junakinji (knjigi Štoparski vodnik po Galaksiji) in dejstvu, ki beli glavo marsikateremu njenemu uredniku. To pa so spremembe. 

  Kratko orišemo dolgo in epohalno zgodbo o domu ognjenih zmajev fuolornisov, ki so živeli na Brequindi na Fothu pod Avalarji. Sprašujemo se kako ohraniti deviškost in hrati spočeti otroka in najdemo naslov. Ker, če kdo to ve, ve Marija. Za konec se ustavimo še pri napačnem opisu v Lonely Planetu in končno prispemo do idilične destinacije, ki sliši na ime Fužine ob morju. 

  Če se je zgodilo še kaj, preverite v epizodi! 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ...

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

  Povezave:


  👍 Samo brez panike - naš Discord kanal, kjer ste varni pred šefom in še kom, … vsaj dokler se tudi on_a ne priklopi na naš pogovorni strežnik 
  🍑 Garfunkel and Oates - The Loophole - pesem, ki vam bo odprla oči, … vsaj če ste zelo močno povezani z  Bogom in bi radi združevali telesa mimo pogleda vsemogočnega Boga pred poroko 
  ☕️ Rezultati ankete o tem, kakšno kavo pijete - so jasni, 42 % poslušalk in poslušalcev najraje pije kavo brez sladkorja in z mlekom 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 27 min
  Zakaj so izginili delfini?

  Zakaj so izginili delfini?

  Zdravo. Epizodo polno zgodb, poljubljanja in mečkanja začnemo z vprašanjem kakšno kavo pijete in ali se ob ponedeljkih zjutraj spodobi piti pivo. Pogovarjamo se tudi o vremenu v Napoliju, Aljo pa na neumno vprašanje zelo hitro najde neumen, a zelo zabaven odgovor. Po pečinaobešalniku pa se prestavimo v Hyde park, kjer sonce sije nizko samo z enim razlogom. 

  Razlog na tem mestu niti ni pomemben, kot tudi ni pomemben dudaš, pomembno je, da se Artur in Fenchurch lupčkata in mečkata, da je veselje. Artur se spomni na zgodbo in na piškote Čajni bogati, Fenchurch pa na zgodbo o koncu sveta, ups, planeta, ups Zemlje, ... Postavlja pa se vprašanje kam so izginili delfini? 

  Odgovor na to vprašanje ve Zvonko Prisebni (Pametni Wonko) o katerem govorimo v epizodi 124. V tej epizodi tudi o dejstvu, da Fenchurch najde Arturjev Štoparski vodnik po Galaksiji in da bi si rada ogledala čuda Galaksije ... za manj kot trideset altairskih dolarjev na dan, kar pa Arturja ne veseli preveč. 

  Za konec še dve zgodbi o gin tonicu. 🍸 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezave: 


  🏞️ Hyde Park - največji park v Londonu, kjer je poletno sonce zato tako nizko na  obzorju, da se jasneje vidi, kako dekletom prsi poskakujejo gor in dol 
  🌦️ Kakšno je vreme v Napoliju - danes v Napoliju ni tako vroče kot pred dvanajstimi dnevi, prav tako ni tako vroče pri nas 
  🍪 Čajni domači - najbolj znani britanski piškoti, ki so bili prvič spečeni v Yorkshiru v 17. stoletju za britanske višje sloje 
  🍯 Marmite - britanski namaz, ki ga je izumil nemški znanstvenik Justus von Liebig in ga imaš rad … ali pač ne 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

  • 30 min
  Ugoden let na Bahame (z vmesnim bombardiranjem Kanarcev)

  Ugoden let na Bahame (z vmesnim bombardiranjem Kanarcev)

  Zdravo! Ker prihaja Martinov teden - opozorilo: ne sedajte za volan vesoljske bojne ladje in ne odletite na Bahame z vmesnim bombardiranjem Kanarcev samo zato, ker je tako karta do Bahamov tako malce ugodnejša. Ne bodite kot Ford. Pustite Kanarske otoke pri miru. ☮️ In volan, če pijete, tudi. 

  V predigri o absolutni resnici, verstvih in poganskih običajh v novem podkastu Spoznavajmo verstva - prvem interverskem podkastu v Sloveniji. V tem razdelku razdelamo tudi idejo, da bi lahko naprimer pet (5) dni namenjenim raznim verskim praznikom porabili po izbiri. Če namreč ne verjamete v Marijo in njen upload, bi lahko praznovali Dan zemlje ali pa kaj tretjega. 

  V poglavju in posledično epizodi spremljamo Forda, ki se na poti do Zemlje hote ali nehote udeležuje vesoljskih bitk, ker je očitno polet tako poceni. Kot da bi na ugodnem letu na Bahame vmes malo bombardili Kanarske otoke. Mogoče šala ni dobra, je pa naša. Tudi o opazovalnih zaslonih, preferenčnem glasu, spomninskem čipu (ali USB ključku), zaključimo pa da ima Ford spet v glavi divje štose, … ali pa mu je na tem potovanju res dolgčas. 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezave: 


  ⚖️ Absolutna resnica - je nekaj, kar je res vedno in povsod. Je nekaj, kar je vedno res, ne glede na okoliščine. To je dejstvo, ki ga ni mogoče spremeniti. Na primer: okrogel kvadrat ne obstaja. QED! 
  🍷 Martinovanje - Slovenija piha 0,0 tudi pred letošnjimi martinovanji … zato previdnost ni odveč, ne samo v dneh okoli praznika svetega Martina, ampak tudi vobče 
  ✈️ Strelne luknje v letalih - štorija o tem kako je Abraham Wald v II. svetovni vojni predlagal, kje mora ameriška vojska okrepiti svoja letala, da bodo bolj varna 
  🟦 Civilna iniciativa Modro nebo - skupina na Facebooku, kjer vam bodo o chemtrailih povedali več kot mi … 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

  • 26 min
  Kdaj ste imeli nazadnje kost v bradi?

  Kdaj ste imeli nazadnje kost v bradi?

  Ker prihaja veseli november, čas kuhanega vina in praznika “pozdravljeno vino” in Vseh svetih, se pogovarjamo o teh zadevah. In o značkah v AA. In o pravilnem praznovanju Martinovega. In o teku. Vse to v predigri. V prejšnji epizodi ugotovimo, da smo boljši kot v prejšnji epizodi. 

  V epizodi pa smo v 18. poglavju 4. knjige in ker ima Fenchurch neodložljive opravke, se Artur odpravi malo naokoli, pogledat če Islington res izgleda kot Ljubljana na dan, ko je v mestu boljši trg. Ko se vrne do stanovanja, ugotovi, da je projekt v izgradnji, … in težko je bilo reči od kje se ves ta čas jemlje. 

  Kljub temu, da na koncu dobi lupčka zaključimo z nasvetom: s kostjo v bradi se najprej zdivjaj, potem pa se posveti romantiki in stvarem srca. Aja, ne pozabimo niti na Greenpeace, delfine, spolzek teren, poljub, baze in na nove zvonove, ki nekje so, v zapiskih jih pa (še) ni. 

  🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

  📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

  Povezave: 


  🖤 Vsi sveti - dan, ko se spomnimo na vse preminule, … naprošamo, da se jih ne  spomnite samo na ta dan in da za oživitev spomina nanje ne potrebujete  sveč 🕯️ 
  🍷 Martinovo - dan, ko mošt vino postane in vinoljubci ga praznujejo vsaj dve soboti v novembru 
  🐬 Arturjeva votlina in stanovanje od Fenchurch - oba (ali vsaj eden) v resnici obstaja 
  🗺️ 3 St Alban’s Pl, London N1 0NX, UK - naslov stanovanja Fenchurch (in Arturjeve votline) in povezava na Google Maps 
  🔔 Novi zvonovi - če veste, kje so v Sloveniji obesili nove zvonove, nam to sporočite na Discordu … hvala 🙌 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

  • 27 min
  Ko žalost in obup najdeta cilj v življenju

  Ko žalost in obup najdeta cilj v življenju

  Zdravo. V tokratni epizodi čestitamo vsem, ki ste včeraj tekli in se pogovarjamo o tem, kako bi mi delali podkast, če bi zmanjkalo elektrike. Vsak ponedeljek ob 6h zjutraj v živo v parku Zvezda. Spomnimo se tudi na geografijski zdrs iz prejšnje epizode in se še enkrat opravičujemo za vse nevšečnosti vsem prebivalkam in prebivalcem Babnega polja. 

  Ugotovimo, da smo politično (ne)korektni in da bi potrebovali cenzorja in ugotavljamo, kje bi ga lahko dobili brezplačno. Aljo pove, da bi rad bil investicijski nesvetovalec, preden pa se vržemo v poglavje, pa se spomnimo na prejšnjega, kjer je spet blestel Rob McKenna. 

  Tokrat pa si Artur žalost in obup zdravi z nakupovanjem najnovejšega Applea, prvega Maca (takrat so mu rekli še Macintosh), zada si nalogo da bo našel svoje domovanje v Islingonu iz časov, ko je pet let prebival na prazgodovinski zemlji. Če mu to uspe in če nam uspe ostati politično korektni in uravnoteženi, pa v tokratni epizodi. 

  🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

  📱 Povsod smo @opravicujemose ...

  🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

  Povezave:


  📺 Jim Cramer - voditelj finančnih oddaj na CNBC-ju 
  👥 Zaphod in Zejfod - tako namreč rečemo eni in drugi Zaphodovi glavi ;) 
  👯 Big Foot Mama - Sam’ prjatla - popevka Bigfutov, ki govori o fenomenu “friend zone”-anja 
  👾 1984 -  legendarni oglas za prvi Appleov računalnik Macintosh, ki je leta 1984  pometel z oglaševalsko konkurenco, režiral pa ga je pred nekaj tedni  omenjeni Ridley Scott 
  🍎 Apple Macintosh - znan tudi kot Macintosh 128K, originalni Appleov osebni računalnik 

  🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

  • 26 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Guy Roochie ,

Vsebina je v celoti sorazmerno pretežno neškodljiva 👍

Opravičilo sprejeto 🤓

Zanimiva družbica izkušeno naivnih in naivno izkušenih, ki mi zbujajo kombinacijo raznežene nostalgičnosti z niti ne tako redkimi izbruhi smeha in nasmehov. 😁😂🤞🏻🥳

Nova dimenzija Štoparca, podkrepljena z vektorjem izjemne transgalaktične poglobljenosti. Lepo je poslušati tole, z brisačo na rami in očali na glavi 😎.

Obvezno ob poslušanju uživati pangalaktični grloréz. 🍹

Pa ne pozabite - samo brez panike!

🥳

Top Podcasts In Fiction

Wondery
QCODE
The McElroys
Make-Believe Association
David Cummings
Striking Distance Studios

You Might Also Like

RTVSLO – Prvi
Bergant in Papič
Metina lista
Marja Milic
David Zupančič
Metina lista