9 episodes

Tradities en dialect op Scheveningen. Een podcast waarin we op zoek gaan oorsprong en toekomst van het Schevenings dialect.

Preitjesmaekers Preitjesmaekers

  • Arts

Tradities en dialect op Scheveningen. Een podcast waarin we op zoek gaan oorsprong en toekomst van het Schevenings dialect.

  De oogst en de toekomst

  De oogst en de toekomst

  In de laatste aflevering is de hoogste tijd om te kijken wat dit allemaal te weeg heeft gebracht en wat we nog in de toekomst kunnen verwachten. We bespreken de podcast reeks met die betrokkenen en uiteraard zullen de presentatoren ook vertellen wat ze geleerd hebben in deze podcast reeks.

  • 1 hr 7 min
  Korsemus, een kerstspecial

  Korsemus, een kerstspecial

  Een kerstspecial van Preitjesmaekers. Met een verhaal van Leen van der Plas, voorgedragen door Henk Ammeraal

  • 34 min
  Nostalgie

  Nostalgie

  Een aflevering vol vragen


  Wat maakt Scheveningen nou zo bijzonder?
  Waar wordt er in het dialect veel overgesproken?
  Het strand en de boulevard?
  De zee en de visserij?

  Hoe kijken onze gasten hierna en wat zijn hun verhalen. En kijken we niet teveel met nostalgie naar het verleden?

  • 1 hr 6 min
  Kopsmart, Muziek & Dialect

  Kopsmart, Muziek & Dialect

  In deze aflevering gaan de presentatoren op zoek of het Schevenings en de muziek elkaar een beetje kunnen vinden.

  Toeval wil dat Arie Spaans junior en Remco Prins besloten om nieuwe nummers uit te brengen in het dialect met de projectband Kopsmart. Ze werden geholpen door een aantal Scheveningers met het dialect.

  Een van hen is er ook vanavond, namelijk Willem Ment den Heijer. Door meerdere luisteraars genoemd om hem ook in de podcast uit te nodigen. Bij deze hebben we dat ook gedaan.

  • 1 hr 8 min
  Zô mar 'n preitje

  Zô mar 'n preitje

  In aflevering 5 ontvangen de mannen twee ervaren toneelspeelsters en ook zeer onderlegd in het dialect. Ze praten over de Scheveningse taferelen en verhalen uit hun jeugd.  Deze week te gast Tineke van der Zwan en Anneke Kleijn, naast dat ze zussen van elkaar zijn, spelen ze bij het Schevenings Toneel en bij Toneel Onzin. Ook vaak te zien als gastdames bij het toneel en op vlaggetjesdag in dracht te vinden.

  Naast dat deze podcast tot 24 december 2021 wekelijks een nieuwe aflevering kent zal Het Schevenings Toneel op vrijdag 10 december 2021 een ONLINE voorstelling geven “WE KRÛPEN WEER LEKKER MET MEKANDER”. Wil je hem ook bekijken, schrijf je in op WWW.HETSCHEVENINGSTONEEL.NL

  • 50 min
  Spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes

  Spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes

  Het is alweer aflevering 4, de mannen van de podcast gaan lekker. De 3 voorgaande afleveringen zijn in totaal al meer dan 600x beluisterd (tijdens de uitzending beschikte de heren niet over de laatste cijfers). Een enorme mijlpaal en boven alle verwachtingen.

  Deze aflevering staat in het teken van spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes. Zijn er Scheveningse uitdrukkingen en gezegdes? Waar komen ze vandaan en hoe spreken we deze op de juiste manier uit.

  Deze week te gast Leen en Hans Toet, vader en zoon. Beide lid van Het Schevenings Toneel. Samen met de presentatoren laten zij hun licht schijnen over dit onderwerp. Een van de gasten heeft weer een mooi verhaal, waar enorm naar uitgekeken werd.

  Komen de presentatoren met goede voorbeelden van uitdrukkingen en gezegdes of zit het misschien anders in elkaar? Luister de podcast vandaag nog!

  Naast dat deze podcast tot 24 december 2021 wekelijks een nieuwe aflevering kent zal Het Schevenings Toneel op vrijdag 10 december 2021 een ONLINE voorstelling geven "WE KRÛPEN WEER LEKKER MET MEKANDER". Wil je hem ook bekijken, schrijf je in op www.hetscheveningstoneel.nl

  • 1 hr 9 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Roman Mars
Book of the Month
Snap Judgment and PRX
Rusty Quill