241 episodes

פודקאסט על מדע, טכנולוגיה והיסטוריה

עושים היסטוריה עם רן לוי Osim Historia With Ran Levi רשת עושים היסטוריה

    • Science
    • 4.5 • 133 Ratings

פודקאסט על מדע, טכנולוגיה והיסטוריה

    419: למה אנחנו אוהבים לשתות קפה? [עושים היסטוריה]

    419: למה אנחנו אוהבים לשתות קפה? [עושים היסטוריה]

    קפה הוא לא רק משקה פופולרי - הוא גם חלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית: אנחנו עושים הפסקת קפה בעבודה, נפגשים עם לקוח בבית קפה, יושבים על קפה עם החברה הכי טובה ואורזים פק"ל קפה למילואים.
    קפה הוא לא המשקה היחיד, כמובן, שתופס מקום משמעותי כל כך בתרבות שלנו: בירה ויין, למשל, הם משמעותיים לא פחות ואולי אפילו יותר. אבל הבירה והיין מלווים את בני האדם מזה אלפי שנים, בעוד ששתיית קפה היא עניין חדש יחסית: כמשקה, הקפה נכנס לחיינו לפני כארבע מאות שנה בסך הכל. אז, איך בכל זאת הצליח הקפה להפוך לחלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית בכל כך הרבה מדינות ותרבויות ברחבי העולם, בפרק זמן קצר כל כך?

    האזנה נעימה :-)
    רן

    • 46 min
    418: קווארקים, אבני הבניין היסודיות של הטבע (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

    418: קווארקים, אבני הבניין היסודיות של הטבע (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

    בשנות השלושים של המאה העשרים האמינו הפיזיקאים כי יש בידיהם תמונה ברורה ומושלמת למדי של מבנה האטום ושל אבני הבניין היסודיות של הטבע: הפרוטון, הניוטרון והאלקטרון הסבירו היטב תופעות פיזיקליות וכימיות רבות. אך כשפיתח ארנסט לורנס את מאיץ החלקיקים פורץ-הדרך שלו, הופתעו המדענים לגלות שטף של מאות חלקיקים חדשים ובלתי צפויים שהתעופפו לכל עבר בכל ניסוי: 'גן חיות של חלקיקים'. מורי גל-מן, יובל נאמן ואחרים נאלצו לחשוב 'מחוץ לקופסא' כדי לפענח את צפונותיהם של אבני-הבניין היסודיות של הטבע, ולהבין מה מתרחש בעולם המוזר והצבעוני של הקוורקים.

    בסוף הפרק, שיחה עם חן אביגדורי, שאשתו ובתו נחטפו לעזה ושוחררו בעסקת השבויים הראשונה, על הלחץ הציבורי שמפעילות משפחות החטופים על הממשלה.
    האזנה נעימה,
    רן

    • 57 min
    417: השתלת כליה, חלק ב' [עושים היסטוריה]

    417: השתלת כליה, חלק ב' [עושים היסטוריה]

    בפרק זה נלווה את גיבורי הפרק שלנו - ליאור, מורן ונורוז - כשהם פוגשים בפעם הראשונה את התורמת האלטרואיסטית שלהם: נעה, מהר ברכה שבשומרון. לאחר מכן, ניכנס לחדר הניתוח ונצטרף לניתוח הסרת הכליה מהתורמת והשתלתה בליאור, וגם נשמע על סיפורו של ד"ר ג'וזף מורי, הפלסטיקאי שעסק בהשתלות איברים כתחביב - וזכה בפרס נובל.

    תודה רבה לצוות מחלקת ההשתלות ולמחלקת הדוברות של בית החולים בילינסון, לפרופ' רותי רחמימוב, וכמובן לארבעת גיבורי הסדרה שלנו.
    האזנה נעימה,
    רן

    • 1 hr 2 min
    416: השתלות כליה, חלק א' [עושים היסטוריה]

    416: השתלות כליה, חלק א' [עושים היסטוריה]

    כשהפסיקו כליותיהם של ליאור ונורוז לתפקד, חייהם התהפכו במאה ושמונים מעלות. בפרק זה נעקוב אחר המסע המורכב והכואב שעוברים חולי הכליות הנזקקים להשתלה - החל מטיפולי הדיאליזה הקשים וכלה בקושי למצוא תורם מתאים - ונכיר גם את פניה היפות של החברה הישראלית, בדמותם של תורמי הכליה האלטרואיסטים והעמותות שמסייעות לתורמים ולמושתלים.

    תודה למרואיינים שלי בפרק: ליאור ומורן הרציאנו, נורוז חלבי, פז מוסקוביץ גן-זך ופרופ' רותי רחמימוב. תודה גם לכל צוות מחלקת ההשתלות של בית החולים בילינסון על שאיפשרו לי את ההצצה הנדירה הזו להליך השתלת הכליה, רבה לדוברות בית החולים בילינסון על הסיוע בתיאום ההקלטה ועל הליווי הצמוד לאורך היום הארוך הזה, ולבסוף תודה רבה ללימור רייך, מנהלת מחלקת השירות וחווית הלקוח של בית החולים, שעשתה את החיבור הראשוני בינינו.

    האזנה נעימה,
    רן

    • 51 min
    415: מהפכת הלווינות הזעירה [עושים היסטוריה]

    415: מהפכת הלווינות הזעירה [עושים היסטוריה]

    בעשור האחרון מתחוללת מהפכה דרמטית מעל ראשינו: המזעור הטכנולוגי והוזלת עלות השיגור חברו יחד להגדיל את מספר הלווינים במסלול נמוך סביב כדור הארץ מכמה אלפים - לעשרות אלפי לווינים מכל סוג, שחלקם לא גדולים יותר מכרטיס אשראי. המהפכה זו מביאה עימה אתגרים מורכבים, כדוגמת פיקוח ובקרה למניעת התנגשויות, שהאופן שבו נתמודד עימם יקבע כיצד תוכל לנצל האנושות את המשאב הזה, החלל, במאה השנים הבאות.

    עוד בפרק: סיפורו של 'דוכיפת-1', הלווין הישראלי הראשון ששוגר על ידי תלמידי בית ספר - וקבע שיא עולמי מרגש. אורחת בפרק: שנהב לייזרוביץ'.

    בסוף הפרק: פינת חסות של אורביט מערכות תקשורת, על החוליה הקריטית אך פחות מוכרת של מהפכת הלווינות הזעירה: זו של תחנות הקרקע, שמנהלות את התקשורת עם כל אותם עשרות אלפי לווינים.

    האזנה נעימה!
    רן

    • 1 hr 10 min
    414: גלווני נגד וולטה - על המצאת הסוללה (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

    414: גלווני נגד וולטה - על המצאת הסוללה (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

    כשגילה לואיגי' גלווני שלחשמל סטטי יש השפעה דרמטית על רגלי צפרדעים מתות, הוא עשה את הצעד הראשון במהפכה שאת תוצאותיה אנו חשים עד ימינו. אלסנדרו וולטה לקח את תגליותיו של גלווני צעד אחד קדימה, והצליח לאחסן את אותה אנרגיה חשמלית ובלתי נראית בסוללה. בדרך, שני המדענים הדגולים הללו מצאו את עצמם משני צידיו של ויכוח שפילג את אירופה

    האזנה נעימה,
    רן

    • 32 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
133 Ratings

133 Ratings

Tamir aisic ,

🌟🌟🌟🌟🌟

הקשבתי לפודקסטים שלך מאז שהייתי ילד בנסיעות באוטו עם אבא, ועדיין שומע אותו בדרכים בגיל 23. תמשיך לעשות את מה שאתה עושה!

yossef112 ,

politicized

Bad decision to remove Bibi Netanyahu’s episodes

אאאאגגג ,

אדם אמיתי

אני אדם אמיתי
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
Something You Should Know
Mike Carruthers | OmniCast Media | Cumulus Podcast Network
Radiolab
WNYC Studios
Ologies with Alie Ward
Alie Ward
StarTalk Radio
Neil deGrasse Tyson
Science Vs
Spotify Studios

You Might Also Like

התשובה עם דורון פישלר Hatshuva With Doron Fishler
רשת עושים היסטוריה
עושים טכנולוגיה
רשת עושים היסטוריה
אחד ביום
N12
עושים תנ"ך עם יותם שטיינמן Osim Tanach
רשת עושים היסטוריה
חיות כיס Hayot Kiss
כאן | Kan
חור בהשכלה
Yuval Sade יובל שדה