18 episodes

MakersRadio is een podcast met non-fictie verhalen op het snijvlak van wetenschap en cultuur.

MakersRadio Richard den Haring en René van Es

  • Science
  • 4.5 • 2 Ratings

MakersRadio is een podcast met non-fictie verhalen op het snijvlak van wetenschap en cultuur.

  De Leidse buskruitramp #17

  De Leidse buskruitramp #17

  Een vrachtschip volgeladen met buskruit ontplofte op 12 januari 1807  in het centrum van Leiden.  De binnenstad lag in puin en overal woedden branden. Ongeveer 160 mensen kwamen om het leven en circa 2000 raakten gewond. In de nieuwste aflevering van MakersRadio reconstrueren we deze ramp aan de hand van ruim 200 jaar oude bronnen. Je hoort verhalen van mensen die de Leidse buskruitramp van zeer dichtbij hebben meegemaakt en actief handelden. Wat te doen als de paniek toeslaat en normale wetten en regels niet meer gelden. Maar ondanks paniek en chaos verlopen rampen vaak volgens een vaste structuur. De Leidse buskruitramp is in veel opzichten een blauwdruk geweest voor latere rampen.

  Deze aflevering is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds.

  Muziek: Blue dot session
  Playlist met rampliederen
  Animatievideo Leidse buskruitramp
  Support the show

  • 56 min
  Franck, de ic en de cijfers #16

  Franck, de ic en de cijfers #16

  Als de vader van Franck door corona op de intensive care belandt, kan hij niks meer betekenen voor zijn vader. Om meer inzicht te krijgen in de overlevingskansen van zijn vader, verwerkt Franck obsessief de dagelijkse coronacijfers van het RIVM in statistieken - op zoek naar houvast in een wereld vol onzekerheden.

  Muziek aflevering #16: Blue Dot Session
  Support the show

  • 38 min
  Hotel aarde #15

  Hotel aarde #15

  Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst van de aarde. In het ergste doemscenario van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) gaat de aarde zes graden opwarmen. Mocht dat scenario wekelijkheid worden, dan zou leven op aarde erg onaangenaam worden - of zelfs onmogelijk. Het helpt ook niet dat we met steeds meer mensen zijn. De wereldbevolking is de laatste decennia explosief gegroeid naar ruim 7 miljard mensen, die allemaal hun ecologische voetdruk achterlaten. De vraag is of wij mensen het tij nog kunnen keren. En kunnen wij deze verantwoordelijkheid wel aan? Een verhaal over doemdenkers, optimisten en radicale oplossingen.

  Website: Makersradio


  Support the show

  • 1 hr 7 min
  Huisvrouw op de prairie #14

  Huisvrouw op de prairie #14

  In het jaar 1911 verbleef hoogleraar C.C. Uhlenbeck drie maanden onder de Blackfeet indianen bij Montana. Terwijl hij de taal van de Zwartvoetindianen bestudeerde, hield zijn vrouw Willy een gedetailleerd dagboek bij van hun belevenissen op de prairie. Onderzoeker Mary Molenaar ontdekte het dagboek bijna honderd jaar later in het archief van een Canadees museum en wist dat ze op een goudmijn was gestuit. Via het verslag van Willy Uhlenbeck zien we het veranderende culturele en economische leven van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Maar het dagboek laat vooral op pijnlijke wijze zien hoe wij westerlingen tegen andere culturen aankijken. 
  Website: Makersradio
  Support the show

  • 40 min
  Het topstuk #13

  Het topstuk #13

  Ware kunst beschouwen we als tijdloos; als iets wat zijn waarde behoudt door de eeuwen heen. Maar klopt dat? Is er een objectief verschil tussen peperdure kunst en waardeloze troep? MakersRadio vond twee werken in Nederlandse musea die radicaal van status veranderden: van kunst tot troep en weer terug naar kunst. Over bedriegers die kunstenaars blijken en kunstliefhebbers die bedrogen willen worden.

  Website: Makersradio
  Support the show

  • 40 min
  De grote plasticshow #12

  De grote plasticshow #12

  De omvang van het plastic afvalprobleem wordt wereldwijd steeds meer zichtbaar. Als we zo doorgaan, dan drijft er straks meer plastic dan vis in onze oceanen. Misschien is het wel de grootste milieuramp ooit. Wat moeten we doen? Over de hele wereld zijn er honderden organisaties bezig met het plasticprobleem. We volgden een jaar lang activisten, wereldverbeteraars en deskundigen op weg naar een plasticvrije wereld. Luister naar de driedelige podcastserie ‘De grote plasticshow’.

  Website: Makersradio
  Support the show

  • 36 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In Science

Hidden Brain, Shankar Vedantam
WNYC Studios
Alie Ward
iHeartPodcasts
Mike Carruthers | OmniCast Media | Cumulus Podcast Network
Neil deGrasse Tyson

You Might Also Like

NPO Radio 1 / VPRO
NPO Radio 1 / NTR / VPRO
Chris Bajema
Relaas
Echt Gebeurd
de Volkskrant