33 episódios

En podcast om presidentvalet 2024 som kan bli ett viktigt omval för en tidigare president. Claus Stolpe lotsar oss genom de märkvärdiga och märkliga omständigheter när det som kallats "världens största demokrati" skakar fram sin nya framtid.

OmValet24 Claus Stolpe & Henrik Thorson

    • Notícias

En podcast om presidentvalet 2024 som kan bli ett viktigt omval för en tidigare president. Claus Stolpe lotsar oss genom de märkvärdiga och märkliga omständigheter när det som kallats "världens största demokrati" skakar fram sin nya framtid.

    OmValet24 del 33. Age is just a number

    OmValet24 del 33. Age is just a number

    Med Claus Stolpe och Henrik Thorson.
    Nyheter från veckan: abortpiller förbjuds inte har Supreme Court nu bestämt och Trump blev rikligt gratulerad på sin 78 års-dagen av Biden, som uttalade att "age is just a number". Claus håller nu inte med.
    Vi fortsätter att tala om jämna val, en nyckel till dramatik i historien. Ett axplock:
    Det många av oss minns valet mellan Busch dy och Al Gore som efter en månad avgjordes av Supreme Court, 2000... och andra vi minns är Trumps vinst 2016 och Bidens vinst 2020.
    Men mindre kända idag kanske är Harrsons val 1888 (som vi nyligen nämnt) när Cleveland måste träda tillbaka (tillfälligt) och så valet mellan Carter och Ford 1976 när den senare troligen förlorade på att han benådat Nixon tidigare. Och sen Kennedy och Nixon 1960 när det troligen förekom valfusk, men Nixon "fick" inte ta saken vidare för sittande Eisenhower, vars vice president han var.
    Troligen förlorade Nixon också på att han smälte in i väggen i en känd TV-intervju (på grund av kläder och bakgrundsfärg). När Truman vann 1948 var det många som var förvånade och tidningar hade redan gått ut med nyheten att hans motståndare Dewey skulle vinna...
    Producerad för Thotal Media, 2024.
     

    • 34 min
    OmValet24 del 32. De jämna valens dramatik del 1

    OmValet24 del 32. De jämna valens dramatik del 1

    För en månad sedan gick vi igenom ojämna val, men de riktiga nagelbitarna är kanske mer väntat de jämna valen som förstås leder till fler incitament att protestera och dramatik. Förväntningar på utgången blir ofta högre och inte helt ovanligt är att ena sidan tar ut segern i förskott när många stater räknas som ger den sidan fördel, men senare räknas andra och läget vänder...
    De mest jämna valen har avgjorts av representanthuset. Det är två val, ett som vi nyligen nämnde som jämförelse med årets batalj, nämligen Adams seger över Jackson 1824. Det andra var faktiskt ett av de första och berodde på en detalj i reglerna om elektorernas röster: Jefferson mot Burr år 1800.
    Ett mer okänt val som också var ett av de mest dramatiska var valet som nyligen också var aktuellt i vår serie MrPresident: nämligen det 1876 när Hayes vinner över Tilden.
    Den senare hade fått flest röster, men när de sista staterna ska räknas så vinner Hayes i samtliga och segrar i alla fall. Det var just ett sådant fall när förlorarna misstänkte fuffens. Kanske var orsaken att de färgades röster (som röstade på Hayes) nu börjat märkas i forna sydstaterna.
    Följden blev i alla fall att rekonstruktionen avslutades och det i sin tur ledde till en växande rasistisk stämning i de här områdena när övervakningen med trupper från tiden för inbördeskriget alltså upphörde.
    Nästa vecka fortsätter vi med storskrällen år 2000, när George Bush den yngre vald trots att han hade en halv miljon färre röster.
    Veckans president är William McKinley (nummer 25), den mest underskattade president enligt Claus... han blir president 1896 ocxh 1900 men blir sedan skjuten i ett attentat.
    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerad för Thotal Media 2024.

    • 31 min
    OmValet24 del 31. Ett brott och mer om mätningar

    OmValet24 del 31. Ett brott och mer om mätningar

    Så hände det för första gången: en fd president och trolig presidentkandidat är nu en dömd brottsling... Trump är som första president någonsin fälld i ett brottmål. Hur politisk är den här domen? Vad anser Claus Stolpe om kritiken? Trump som vanligt utanför ramen, lyckades i ett slags försvarstal föra på tal både flyktingar från Kongo och sin tro att demokraterna snart ska förbjuda bilar i USA...Men domen kanske inte får så stor betydelse... minnet är kort och om straffet inte blir så spektakulärt är det troligen så att andra frågor kommer i fokus och tar över.Megyn Kelly, en känd republikansk journalist och jurist, förklarade saken när hon sa att hon röstar på Trump för att hon tror han kan lösa problemen med invandrare från Mexico, men det innebär ju inte att hon skulle kunna tänka sig att leva med honom eller accepterar honom som person. Det kan vara en nyckel till hur många tänker. Mexico-frågan tycks vara viktigt och Biden har nyligen också agerat på den.Frågan är ändå: hur påverkas väljarna och när kan vi se något i valundersökningarna, galluparna? CNN:s siffror visar ännu ett övertag för Trump, men Claus ger exempel på tidigare val när man inte kunnat se hur det faktiskt kommer att bli när det är 5 månader kvar till valet. Åtminstone är de undersökningar som finns direkt efter domen gjorde före så de visar inte så mycket.En fråga som visat sig vara väldigt viktigt är hur det ekonomiska läget är slutet av sommaren. Vi kan anta att spänningen stiger i valdebatten i början av hösten.I dagens avsnitt är det dags för president nummer 23e, Benjamin Harrison, som vi nämner och presenterar mer i vår andra poddserie MrPresident. Han är en rätt bortglömd president, inklämd mellan Clevelands båda perioder. Ekonomin kom att haverera efter hans period men en sak var att ingen annan president har sett så många nya stater under sin tid vid makten. Harrison var dessutom sonson till en av de mest kortlivade presidenterna som vi berättat om tidigare, som ju dog efter att ha hållit ett långt installationstal i kyligt väder (William Henry Harrison).
    Med Claus Stolpe och Henrik Thorson för Thotal Media, 2023.
     
     

    • 30 min
    OmValet24 del 30. Gallupar och röstsiffror - hur funkar det del 1

    OmValet24 del 30. Gallupar och röstsiffror - hur funkar det del 1

    Claus berättar om de många röstetalsmätningarna både regionalt och nationellt och varför republikanerna gynnas i USA:s valsystem. Hittills har man inte sett att Trumps rättegångar skulle påverkat utslaget i mätningarna, men demokraterna har kanske valt fel strategi genom att tro att det skulle påverka. Biden har problem både med abortfrågan och med ekonomin, trots att arbetslösheten gått ner och ekonomin går bättre. Dessutom om president Grover Cleveland, den enda tvånummerspresidenten (tills vidare) som alltså satt två perioder i slutet av 1800-talet. Med Henrik Thorson och Claus Stolpe. Producerad för Thotal AB, 2024.

    • 32 min
    OmValet24 del 29. Biden eller Trump...finns det andra?

    OmValet24 del 29. Biden eller Trump...finns det andra?

    Samtal om utfyllnadskandidater. Vi har tidigare talat om Robert F. Kennedy och vad skulle hända om valet från 1824, det legendariska oavgjorda valet upprepar sig? Faktum är att då kan segern faktiskt också gå till honom... Sedan 2000 har vi sett många jämna val och trogigen är det stora omvalet i år just ett sådant.
    Huvudkandidaterna har nu enats om TV-debatter: åtminstone två är på gång, men båda sidor hade anledning att vara tveksamma till dem, anser Claus.
    Utfyllnadskandidaterna är några stycken, förutom Kennedy (son till Robert som var justitieminister och även han blev skjuten - som sin bror) finns det också några till. Det är West (democratic socialists) och Stein (de gröna) men knappast kommer över en procent, medan Kennedy nu har 8-10% i mätningarna. Något som sannolikt inte håller till valdagen. Om kandidaterna orkar vara med ända till valet kan de få en betydelse för utgången, antingen genom att de tar röster från Biden i någon viktig stat (de två mindre) eller från någon av de båda stora (Kennedy). Kennedy var demokrat men har flera idéer som passar in i Trump-lägret så det är oklart var han kan tänkas plocka sin väljare i slutändan. 
     
    Claus påminner också om den utmanarkandidat som representerade kommunister under 70-talets slut hade rötterna i Finland och alltså talade finska...
    Dessutom i det här avsnittet: om president Arthur som tog över 1881 efter mordet på Garfield, en rätt okänd president men hade en del framgång och moderniserade handelsflottan. En av de presidenter vi talar om i vår andra podcast MrPresident.
    Henrik Thorson i samtal med Claus Stolpe. Producerad för Thotal Media, 2023.

    • 31 min
    OmValet24 del 28: A good man och mask i huvudet

    OmValet24 del 28: A good man och mask i huvudet

    Frågar sig alla: var Hannibal Lecter a good man? Claus Stolpe gör det i alla fall inte. Det var tydligen ett tveksamt referat av Trump ute på turné igen och kanske en feltolkning utifrån vanliga lingo-mallen... Vi undrar om man kan hitta några valprogram i USA eller är det bara personer och kändisar som valet handlar om? Vill de något egentligen de där kandidaterna?En av de få andra kandidaterna vid sidan av B & T, Kennedy (ättling) påstår att han haft en mask som ätit upp en del av hans hjärna, men att han ändå kan prata ikull både Biden och Trump.Hur bra är det för en kandidat att det här kommer ut nu? Saknas det någon tanke bakom eller finns det en?Johnson, nye talmannen i representanthuset och något av en kompromiss när han valdes i vintras, har angripits för att han är för mjuk mot demokraterna... något som kan förvåna om man ser till hans tidigare åsikter och linje som rätt konservativ.Det var ju så också att inte ens minoritetsledaren i senaten (republikan) visste vem denne Johnson var när han blev vald.Försöken att kasta ut honom var dock fruktlösa och man kan tänka att det är problematiskt för republikanerna att än en gång byta talman samma år. Den första gången var inte så strategiskt lyckad heller.Johnson är i alla fall intressant men egentligen rätt generiskt har det sagts - är han kanske en AI på två ben? Till och med hans namn tycks slätstruket, Mike Johnson. Men en ljusglimt av mänsklighet var när han bad om ursäkt för att han himlat med ögonen när Biden höll tal i Kongressen.Biden var mest tacksam att han inte rev sönder själva talet (som Pelosi gjorde med Trumps tal för några år sedan).Så frågan är om han blir kvar? Troligen till valet men sen beror det på hur republikanerna lyckas och vem som blir president. Men om nuvarande (knappa) majoritet består för republikanerna sitter han troligen kvar...I det här avsnittet tipsar vi dessutom om den näst kortvarigaste presidenten genom tiderna: Garfield som blev skjuten kort tid efter att han tillträtt 1881 (samma vecka som Billy The Kid förresten).Garfield var egentligen omedveten om att han skulle bli nominerad från början.En spännande person som aldrig fick visa vad han gick för som president. (Tips: boken om Garfield och hans tid: Destiny of the Republic av Candice Millard.)
    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson för Thotal Media, 2024.
     
     

    • 30 min

Top de podcasts em Notícias

Programa Cujo Nome Estamos Legalmente Impedidos de Dizer
SIC Notícias
A Agenda de Ricardo Salgado
Pedro Coelho
Expresso da Manhã
Paulo Baldaia
E o Resto é História
Rui Ramos e João Miguel Tavares
Eixo do Mal
SIC Notícias
O Princípio da Incerteza - Podcast
CNN Portugal

Talvez também goste

Kongressen – amerikansk politik på svenska
Jakob Stenberg
Stjärnbaneret - En podcast om USA:s historia
Per Fjerdingby
Historia.nu med Urban Lindstedt
Historiska Media | Acast
USApodden
Sveriges Radio
Historiepodden
Acast
Kapitalet
Monopol Media AB